بحران ژئوپلیتیکی در منطقه شاخ آفریقا
11 دی ماه 1402، ابی احمد نخست وزیر اتیوپی تفاهمی را با جمهوری سومالیلند برای خروج از تنگناهای ژئوپلیتیکی امضا کرد که در نتیجه تنش سیاسی بین سومالی و اتیوپی بالا گرفت. این اقدام اتیوپی همچنین باعث تنش محدود در روابط این کشور با کشورهای شاخ آفریقا شده است؛ زیرا این کشورها، مخالفت خود را با این اقدام اتیوپی اعلام کردند. همچنین زمزمه جنگ میان اتیوپی و سومالی شنیده میشود . نظر به اهمیت موضوع، این بحران ژئوپلیتکی در این منطقه مورد بررسی قرار گرفته است.
🔺️ منطقه شاخ آفریقا در آستانه آغاز دور جدید آشفتگی و بیثباتی است که جاهطلبی اتیوپی برای خروج از تنگناهای ژئوپلیتیکی و تحکیم هژمونی و نفوذ منطقهای خود به عنوان عاملی اصلی در بیثباتی منطقه به شمار میآید.
#بحران_ژئوپلیتیکی
#بحران_ژئوپلیتیکی_منطقه_شاخ_آفریقا
#تنگناهای_ژئوپلیتیک
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🟠انگیزه اتیوپی از امضای قرارداد با سومالیلند⬅️ دلایل ژئوپلیتیکی
1️⃣ خروج از حصار خشکی و دستیابی به دریای سرخ و اقیانوس هند
اتیوپی از زمان استقلال اریتره در سال 1993 میلادی، در منطقه شاخ آفریقا، کشوری محصور در خشکی به شمار میآید و حدود 95 درصد تجارت دریایی خود از جمله صادرات و واردات را از طریق بندر جیبوتی انجام میدهد. اقتصاد اتیوپی بر استحکام روابط دو کشور و میزان ثبات در داخل جیبوتی بستگی دارد، از این رو آدیس آبابا در سالهای گذشته تلاش کرده است تا برای رهایی وابستگی تجاری و اقتصادی به جیبوتی، بنادر دریایی خود را در دریای سرخ متنوع سازد. چرا که در جریان جنگ اخیر بین دولت اتیوپی و جبهه آزادیبخش خلق تیگرای جاده اصلی واقع در منطقه عفر که پایتخت، آدیس آبابا را به بندر جیبوتی وصل میکرد، از طرف تیگرای مورد تهدید واقع شد و این راه مواصلاتی قطع شد . به همین دلیل، اتیوپی در تلاش است تا برای تضمین تجارت خود به دریای سرخ و اقیانوس هند، به دنبال جایگزینهای دیگر باشد.
علاوه بر این، در آبان ماه 1402، ابی احمد سخنرانی را در پارلمان اتیوپی ارائه داد که به تراکم جمعیت اتیوپی (حدود 150 میلیون نفر) به عنوان دلیل و توجیهی برای امضای یادداشت تفاهم با سومالیلند اشاره کرد، زیرا جمعیت زیاد عاملِ فشاری بر آدیس آبابا است و تنها راه رهایی از آن، خروج از حصار جغرافیایی و دستیابی به دریاست . به همین دلیل، ابی احمد برای محقق کردن استراتژی کنترل بر بنادر مشرف به دریای سرخ و اقیانوس هند، به غیر از جیبوتی و سومالیلند، مجموعهای از قراردادها را با برخی از کشورهای همسایه جغرافیایی مانند کنیا (بندر لامو) و سودان (بندر سودان) به امضا رساند . علاوه بر این، آدیس آبابا که در گذشته، مدتها منطقه شاخ آفریقا، حوضه نیل و دریاچههای بزرگ را تحت نفوذ منطقهای خود داشت. در راستای جاه طلبی و پروژه منطقهای خود برای هژمونی اتیوپی، برای محافظت از کشتیرانی بین المللی، خواهان پیوستن به شورای کشورهای ساحلی دریای سرخ و خلیج عدن است .
2️⃣ موقعیت ژئوپلیتیک سومالیلند:
▫️ سومالیلند دارای اهمیت ژئوپلیتیک زیادی است که آن را در کانون توجه بسیاری از قدرت های بین المللی و منطقه ای قرار می دهد. منطقه سومالیلند در خلیج عدن، به ویژه در شمال سومالی واقع شده است و از غرب با اتیوپی، از شمال غربی با جیبوتی و از شمال با خلیج عدن همسایه است که آن را در قلب تعاملات بین المللی و منطقه ای قرار میدهد.
#بحران_ژئوپلیتیکی
#بحران_ژئوپلیتیکی_منطقه_شاخ_آفریقا
#تنگناهای_ژئوپلیتیک
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🔸️برگزاری انتخابات سنگال در ۵ فروردین🇨🇲 ۱۴۰۳
آیا سنگال موفق خواهد شد، بحران سیاسی را در این کشور پایان دهد و انتخاباتی که قرار بود در ۶ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شود را در موعد جدیدی که مقرر(۵ فروردین ۱۴۰۳) شده؛ برگزار کند؟!
🔺️ ۱۴ فرودین ۱۴۰۳ زمانی است که دوره ریاست جمهوری مکیسال (رئیس جمهور فعلی سنگال) به پایان میرسد.
🔺️ عثمان سونکو، رهبر اپوزیسیون سنگال از دی ماه ۱۴۰۲ به دلیل تحریک به شورش زندانی شده و از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری منع شده است.
🔸️عثمان سونکو قبلا بازرس مالیاتی و نماینده مجلس بوده است، با افشای فساد مالی مقامات و در ادامه انتقاد از استثمار نوین فرانسه علاوه بر سنگال، در کشورهای دیگر منطقه و خصوصا نزد جوانان محبوبیت زیادی دارد. وی در سال ۲۰۱۹ میلادی در انتخابات ریاست جمهوری جایگاه سوم را به دست آورده بود.
🔺️ ۱۹ نفر نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری سنگال شدهاند تا جانشین مکیسال شوند.
#بحران_سیاسی
#بحران_سیاسی_سنگال
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺️مردم سودان با سر دادن شعارهای ( نصر من الله وفتح قريب) (جیش واحد، شعب واحد)
پیروزیهای میدانی ارتش این کشور به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان، در مقابل نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال حمیدتی را امشب (۲۲ اسفند ۱۴۰۲) جشن گرفتند. 🇸🇩
🔺️درگیریها میان نیروهای ارتش و نیروهای واکنش سریع سودان در اولین و دومین روز ماه رمضان ادامه دارد. در واقع هیچگونه اجرای آتشبس صورت نگرفته است.
#جنگ_داخلی
#بحران_امنیتی
#بحران_امنیتی_سودان
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
مرکز مطالعات بحران و امنیت آفریقا
آخرین وضعیت میدانی در سودان، تعداد آوارگان داخلی و خارجی
👆👆👆
برای اطلاع از آخرین وضعیت سودان به این قسمت مراجعه کنید.
🔺️بایدن، رئیس جمهور آمریکا، از کنگره این کشور ۳۲۲ میلیون دلار جهت حمایت از آفریقا و محدود کردن نفوذ روسیه و چین در این قاره، درخواست کرده است.
🔸️به گزارش وب سایت وزارت امور خارجه آمریکا، جو بایدن، به دلایل زیر خواستار حمایت مالی از آفریقا شده است:
1️⃣ «تعهد برای ایجاد یک اقتصاد آفریقایی باثباتتر و فراگیرتر». 2️⃣ غلبه بر بحران آب و هوا؛ 3️⃣ احیای دموکراسیها و حمایت از حقوق بشر؛4️⃣ ایجاد تعادل بین نفوذ چین و روسیه در آفریقا؛ 5️⃣تجدید اتحاد و مشارکت در سراسر قاره 6️⃣ ارتقای صلح و امنیت در آفریقا
🔺️درخواست بودجه به کنگره ایالات متحده ارائه خواهد شد. در صورت تایید ابتکار بایدن، این پول در اختیار آژانس توسعه بینالمللی آمریکا قرار میگیرد.
🔺️به گفته وب سایت آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده، بایدن 7.6 میلیارد دلار برای حمایت از شرکای خود در منطقه و همچنین در شمال آفریقا درخواست کرده است.
🔴 آمریکا، در شمال آفریقا، در تلاش است تا 1️⃣ روسیه را از لیبی، بیرون کند. 2️⃣ با رقابت در بازار تسلیحات، مسکو را از الجزایر خارج کند.
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
♨️ سرمایه گذاری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در کشور اتیوپی 🇪🇹
🔰 کشورهای عربی خلیج فارس از قوی ترین شرکای اتیوپی در زمینه توسعه اقتصادی، حمایت از برنامههای استراتژیک این کشور محسوب میشوند و نفوذ منطقهای گستردهای در کشور اتیوپی دارند.
🔰 اتیوپی با کشورهای عربی خلیج فارس از دیرباز ارتباط داشته است، اما مشارکت اقتصادی با آن در این سطح و در این برهه زمانی بینظیر است و در دو دهه گذشته، پس از ظهور #بحران_غذا در کشور سومالی (سالهای 2007-2008 میلادی) با سرعتی بیسابقه نفوذ این کشورها در منطقه شاخ آفریقا رشد پیدا کرد.
🔸آبی احمد، رئیس جمهور اتیوپی در سال 2018 توانست سرمایهگذاری کشورهای عربی خلیجفارس را برای کشورش جذب کند و با همکاریهای اقتصادی و امنیتی و مسائل امنیت غذایی این همکاری میان آنها گسترش یافت.
🔰 بنابراین سرمایهگذاریهای اقتصادی، سپردههای بانکی، و وامهای کم بهره به کشور اتیوپی توسط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس آغاز شد و این سرمایهها در بخشهای کشاورزی، تولید، پروژههای زیربنایی اعم از حفاری چاه، معدن، املاک، بهداشت و همچنین انرژی مصرف شد.
📍ادامه مطلب در کانال مطالعات بحران و امنیت آفریقا
👇👇👇👇
#بحران_غذا
#امنیت_غذایی
#بحران_اقتصادی
#امنیت_اقتصادی
#بحران_در_منطقه_شاخ_آفریقا
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🔺در واقع کشورهای عربی خلیج فارس با توجه به افق و چشماندازی که در منطقه شاخ آفریقا و بویژه در کشور اتیوپی داشتند، در این کشور سرمایه گذاری کردهاند تا به اهداف اصلی خود در سطوح مختلف برسند.
1⃣ امارات متحده عربی با 54.9 میلیارد دلار سرمایهگذاری در آفریقا در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس پیشتاز است. سایر کشورها به ترتیب عبارتند از:
2⃣ عربستان سعودی، 25.6 میلیارد دلار، 3⃣ قطر، 7.2 میلیارد دلار،4⃣ کویت، 5 میلیارد دلار 5⃣ بحرین، 4.2 میلیارد دلار.
〽️ امارات متحده عربی، در سطح بین المللی پس از چین، آمریکا و اتحادیه اروپا در رتبه چهارم سرمایهگذاری در آفریقا، قرار گرفته است.
#امنیت_اقتصادی
#بحران_در_منطقه_شاخ_آفریقا
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🔰 بحران غذایی و بحران انسانی در سودان 🇸🇩
♨️ جنگ داخلی بین ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع در خارطوم (پایتخت سودان) بدون توقف، بیش از 10 ماه گذشته در این کشور ادامه داشته است و موجب شده تا وضعیت انسانی وخیم شود.
♨️ جنگ داخلی موجب سرگردانی مردم شده است. سه شهر (خارطوم، ام درمان و خارطوم بحری) در آستانه بحران غذایی قرار گرفته است.
🔰 کمبود کالاهای غذایی، گرانی کالاها، کمبود نقدینگی موجب شده تا بسیاری از خانوادهها برای تامین غذای کافی به کشاورزی در داخل خانهها و فضاهای خالی روی بیاورند.
🔘 منبع:
⬅️ السودان الجديد؛《 الجوع يجبر سكان الخرطوم على الزراعة داخل الأحياء والبيوت؛ ٢٠٢٤/٠٣/١٣؛ https://sudannew.com
#بحران__غذایی
#بحران_انسانی
#بحران_در_سودان
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🔰 تلاش بینالمللی و منطقهای برای حل بحران سیاسی در لیبی🇱🇾
🔺عبدالله باتیلی، فرستاده سازمان ملل در لیبی، نگرانی خود را نسبت به بن بست سیاسی و بحران سیاسی در لیبی و پیامدهای آن بر وضعیت امنیتی و اقتصادی شهروندان ابراز کرد.
🔸️ باتیلی در جریان دیدار خود در طرابلس با عبدالحمید دبیبه، نخست دولت موقت وحدت ملی لیبی(طرابلس)، مجدداً از طرفین درگیر خواست تا به چالش و بحران کشور خود رسیدگی کنند و بر سر تشکیل دولت واحد در کشور توافق کنند و به سمت برگزاری انتخابات بروند. وی بر ضرورت دستیابی به یک راه حل سیاسی که به شکاف فعلی در کشور پایان دهد، تاکید کرده است.
🔺احمد ابوالغیظ؛ دبیر کل اتحادیه عرب، از طرفین منازعه در لیبی خواسته است تا موارد بحث برانگیز که مانع از دستیابی به راه حل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی میشود را حل و فصل کنند.
♨️ تمامی احزاب سیاسی و اجتماعی لیبی خواهان دستیابی به توافقی گستردهتر برای تشکیل یک دولت واحد از طریق برگزاری انتخابات سراسری شفاف و فراگیر هستند.
♨️ آمریکا، از روند سیاسی تحت حمایت سازمان ملل متحد حمایت میکند. همچنین آمریکا برای متحد کردن نهادهای امنیتی، حفظ حاکمیت لیبی و دستیابی به اجماع ملی تلاش خواهد کرد.
🔘 منبع:
⬅️ أحمد خليفة، 《تحركات دولية وإقليمية لحلحلة الأزمة السياسية في ليبيا》؛ ۲۰۲۴/۰۳/۱۳؛ الجزيرة نت
#بحران__امنیتی
#بحران_سیاسی
#بحران_در_لیبی
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies
🔰 احتمال دیدار روسای جمهور رواندا و کنگو برای بررسی بحران بین دو کشور 🇷🇼 & 🇨🇩
🔺تیته آنتونیو، وزیر خارجه آنگولا، پس از اجلاس سران در لوآندا، اعلام کرد که فلیکس شیسکدی ، رئیس جمهور، جمهوری دموکراتیک کنگو و «پل کاگامه»، رئیس جمهور رواندا دیدار خواهند کرد و راه برای گفتگو و حل و فصل وضعیت امنیتی در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو هموار خواهد شد.
♨️ تنشهای فزایندهای بین رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو پدیدار شده و از جمله عواملی که به تنش مذکور منجر شده آن است که هر یک از کشورهای مورد اشاره طرف مقابل را به حمایت از گروههای شورشی متخاصم متهم میکند.
♨️جوانان کنگویی، سکوت جامعهجهانی درقبال حملات جنبش 23مارس با پشتیبانی رواندا به جمهوری دموکراتیک کنگو را محکوم کردهاند و معترضان جوان کنگویی در جریان این تظاهرات، پرچمهای آمریکا، فرانسه و اتحادیهاروپا را به آتش کشیدهاند.
🔘 منبع:
⬅️ أبوبکر محمد، 《لقاء محتمل بين رئيسي رواندا والكونغو لبحث الأزمة بين البلدين》؛ ۲۰۲۴/۰۳/۱۲؛ African Press Agency
#بحران__امنیتی
#بحران_رواندا
#بحران_جمهوری_دموکراتیک_کنگو
#بحران_در_شرق_آفریقا
#مرکز_مطالعات_بحران_و_امنیت_آفریقا
@AfricanSecurityStudies