موضوع: #نکاتی_درمورد_دروغ_گویی
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
امام حسن عسكرى (ع) در مورد دروغ مىفرمايند: جُعِلَتِ الْخَبَائِثُ فِي بَيْتٍ وَ جُعِلَ مِفْتَاحُهُ الْكَذِبُ: همه پليدى ها را در خانه اى نهادند و كليد آن، دروغ است( بحار،ج 69 ، ص 263)
دروغگویی عواقب بدی به همراه دارد که برخی ذکر میشود:
1-دروغ سرچشمه همه گناهان: در روايات دروغ به عنوان كليد گناهان شمرده شده است،امام باقر( ع) مى فرمایند: خداوند براى شر و بدى، قفلهايى قرار داده و كليد آن قفلها شراب است ،سپس فرمود: دروغ از شراب هم بدتر است (كافى ،ج2، ص254)
2- نابودي ايمان :راوی گوید: از حضرت صادق (ع) پرسيدم:آيا مومن ممكن است بخيل باشد؟ فرمود: بله. آيا ممكن است ترسو باشد؟ فرمود بله. آيا ممكن است دروغگو باشد؟ فرمود: نه، مومن داراي هر سرشتي مي شود، جز دروغ و خيانت(مستدرك الوسائل، ج ۱۴، ص ۱۳)
3- ملعون بودن دروغگو:خداوند می فرماید: أَنَّ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَيْهِ إِنْ كَانَ مِنَ الْكَاذِبِينَ(آیه 7 نور)
دروغگو مورد خشم و لعن خداوند است، دراین زمینه پیامبر(ص) فرمود: آن گاه كه شخص مومن، بدون عذر دروغ گويد، هفتاد هزار فرشته او را لعنت مي كنند و از قلب او بوي گندي بيرون مي آيد كه به عرش مي رسد؛ آن گاه حاملان عرش الهي نيز او را لعن مي كنند(مستدرک الوسائل، ج ۹، ص ۸۶)
4-سرچشه نفاق: چرا كه راستگويى يعنى هماهنگى زبان و دل، و بنا بر اين دروغ ناهماهنگى اين دو است، و نفاق نيز چيزى جز تفاوت ظاهر و باطن نيست.از این جهت در سوره توبه آمده است که: اعمال آنها نفاقى در دلهايشان تا روز قيامت ايجاد كرد، به خاطر اينكه عهد خدا را شكستند و به خاطر اينكه دروغ مىگفتند"(77 توبه)
خداوند ما را جزء راستگویان قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
مغرب و عشاء
موضوع: #سود_بانکی
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول خدا صلی الله علیه و آله در روایتی میفرمایند: اِنَّ اَخْوَفَ ما اَخافُ عَلى اُمَّتى مِنْ بَعْدى هذِهِ الْمَکاسِبُ المُحَرَّمَةُ وَ الشَّهْوَةُ الخَفیَّةُ وَ الرِّبا. آنچه بیش از هر چیز بر امتم بعد از خود مىترسم، درآمدهاى حرام، هواپرستى پنهان و رباخواری میباشد. ( الکافی ط (الاسلامیه) ج5 ص:123)
یکی از سوالاتی که فراوان پرسیده می شود این است که آیا سودی که بانکها به سپرده گذاران پرداخت می کنند حلال است یا حرام؟
قراردادی که بانکها بر اساس آن سود می دهند قرارداد وکالت است یعنی سرمایه گذار و سپرده گذار بانک را وکیل می کند که سرمایه اش را در فعالیتهای اقتصادی سود آور حلال مثل خرید و فروش و مضاربه و مشارکت بکار بیندازد و سود پرداختی به صورت علی الحساب است و به نظر اکثر فقها از جمله امام خامنه ای چنانچه کسی شک داشته باشد یا احتمال عقلایی و قابل توجه بدهد که بانک بر اساس همین قرارداد و با سرمایه کار حلال انجام می دهد، سود دریافتی حلال است هر چند فرد سپرده گذار اطمینان به عمل برطبق قرارداد را نداشته باشد. (استفتائات رهبری،س 1922 استفتائات آیت الله سیستانی س 355 )
نکته ای که در اینجا تذکر بدهم این است که اگر افراد حقیقی بخواهند از قرارداد وکالت بانکی الگو برداری کنند و بین خودشان قرارداد وکالت را بسته و طبق آن عمل کنند و سودی پرداخت شود، مانعی ندارد ولی اگر کسی به فردی که در بانک سپرده گذاری کرده بگوید پولت را به من قرض بده و همان سودی که بانک به تو می دهد، من به تو پرداخت می کنم، به این صورت ربا محسوب شده و حرام است.
(مخالف: آیت الله بهجت: سود سپرده ربا و حرام است، مگر با معاملة شرعیه در قبال سود معین؛ به این صورت که با سود یک معاملة شرعیه انجام دهد، مثلاً یک خودکار را از بانک بخرند به مبلغ سود، به شرط آنکه بانک فلان مبلغ وام را به او پرداخت کند، مانعی ندارد. آیت الله وحید خرسانی: اگر با بانک شرط سود کنید این سپرده گذاری و سود دریافتی حرام است و اگر شرط سود نکنید ولی خود را طلبکار بانک بدانید باز هم بنابراحتیاط واجب این سپرده گذاری و سود دریافتی حرام است. و اگر شرط سود نکنید و خود را طلبکار ندانید این سپرده گذاری اشکالی ندارد و اگر بعنوان سرمایه گذاری باشد با رعایت شرائط مضاربه در صورتی که برای معاش خود و خانواده به این سرمایه گذاری نیاز دارید باید بنابر احتیاط واجب همان ابتداء یک پنجم آن را بعنوان خمس بپردازید و اگر برای معاش خود و خانواده به آن نیاز ندارید بنابر فتوی باید خمس این سرمایه را بپردازید و سودی که بانک می پردازد قبل از تصرف در آن، بنابر احتیاط واجب یک پنجم آن را به سادات فقیر به قصد ما فی الذمه بدهید و اگر چیزی از چهار پنجم این سود تا سال خمسی باقی ماند و صرف در مخارج زندگی نشد واجب است خمس آنرا بپردازید. استفتائات آیت الله بهجت، ج 3، ص 192، س3993 ؛ استفتاء/14222، منهاج 2/م 1219)
خداوند روزی حلال به همه ما عطا بفرمایید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
موضوع: #اثرات_دنیوی_دروغ_گویی
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
امام صادق(ع) در مورد دروغگو می فرمایند: مَنْ كَثُرَ كَذِبُهُ ذَهَبَ بَهَاؤُهُ : كسي كه بسيار دروغ گويد، ارزشش (نزد خدا و نزد خلق ) از بين مي رود(كافي، ج ۲، ص ۳۴۱)
درغگویی عواقب دنیوی بدی برای خود دروغگو به همراه دارد که برخی ذکر میشود:
1- كاهش ارزش اجتماعي: دروغگو قابل اطمينان نيست و مردم به او اعتماد نمي كنند؛ از اين رو نزد مردم ارزش ندارد،چون ارزش انسان در جامعه بشري، به اطمينان و اعتماد مردم به او است. آنگاه كه شخصي وجهه و آبروي خاصي دارد، ارزشمند است و از بين رفتن اعتبار و آبرو، نابود كننده ارزش اجتماعي او است و دروغگويي، رفتار ناشايستي به شمار مي رود كه اعتبار انسان را از بين مي برد.
- امير مومنان علي(ع) مي فرمايد: دروغگو و مرده يكسان هستند؛ زيرا همانا برتري زنده بر مرده، در اطمينان مردم به او است؛ پس وقتي مردم به سخن دروغگو اعتماد نكنند، زنده بودنش باطل است(غرر الحكم، ص ۲۲۰، ح ۴۳۸۶)
مردم حتی حرف راست دروغگو را نیز نمی پذیرند و نزد مردم ارزشی ندارد.
2- سرزنش و پشيماني : سرانجام دروغگويي، سرزنش شدن و پشيماني از كرده خويش است؛ زيرا مردم دير يا زود، به رفتار ناشايست و گفتار خلاف واقع دروغگو پي برده، او را خواهند شناخت. از حضرت علي(ع) نقل شده است: سرانجام دروغ، سرزنش و پشيماني است(غرر الحکم ، ج 1، ص 283)
3- نابودي شرم و حيا: - كسي كه عادت كند بدون توجه به ارزش و منزلت انساني ديگران، به آنها دروغ بگويد، پرده حيا ميان خود و ايشان را دريده، بي شرم مي شود، چنان كه سرور پرهيزكاران حضرت علي(ع) فرموده است : لا حياء لكذاب. دروغگو بي حيا است(غرر الحكم، ص ۲۲۱، ح ۴۴۱۶)
4- فراموشي : از آنجا كه خبرهاي انسان دروغگو، با واقع مخالف است و مخالفت با واقع، حد و مرز و معيار واحدي ندارد، چه بسا خبرهاي او از يك واقعه، با هم سازگار و يكسان نباشد. امام صادق (ع) فرمود: همانا از كمك هايي كه خداوند بر ضد دروغگويان مي كند، فراموشي آنها است(كافي، ج ۲، ص ۳۴۱)
خداوند ما را جزء راستگویان قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
پنج شنبه 3/11/1398 ظهر و عصر
موضوع: #منابع_یادگیری_احکام
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از حضرت صادق علیه السلام که می فرمایند: إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَیْراً فَقَّهَهُ فِی الدِّینِ. زمانی که خداوند متعال خیر بنده ای را بخواهد او را نسبت به (مسائل) دین و معارف الهی، فقیه و دانشمند می کند. ( الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج1 ؛ ص32)
چند نکته کوتاه درباره یادگیری مسائل شرعی:
1. هر کس باید مسائل شرعی را که معمولا مورد احتیاج او واقع می شود یاد بگیرد یا طریقه احتیاط کردن در مسائل را بداند؛ فرقی ندارد مسائل عبادی باشد مثل نماز یا روزه یا مسائل غیر عبادی باشد مثل مسائل معاملات و ازدواج و مانند اینها. بنابر این یادگیری مسائل شرعی وام بانکی یا سود بانکی برای کسانی که مورد احتیاجشان هست طبق نظر مرجع تقلیدشان لازم است. (سیستانی: مسائلی را که احتمال می دهد به واسطه یاد نگرفتن در معصیت واقع می شود، یاد بگیرد.) (رساله مراجع م 11)
2. اگر برای انسان مساله شرعی رخ بدهد و بخواهد به پاسخ مساله شرعیش دست یابد، شرعا می تواند از چهار راه به پاسخ برسد:
1. اگر دسترسی به مرجع تقلید دارد از مرجع تقلید پاسخ را بشنود.
2. پاسخ را دو نفر عادل بیان کنند. (معنای عادل اختلافی است اکثر فقها می گویند کسی است که گناه صغیره و کبیره نمی کند و اگر گناه کرده توبه کرده است.)
3. پاسخ را از کسی که به گفته اش اطمینان دارد، بشنود.
4. پاسخ مساله را در رساله مرجع تقلید یا استفتاء کتبی که انسان به درستی آن رساله یا استفتاء اطمینان دارد، ببیند. و چنانچه انسان پاسخ سوال شرعیش را از غیر چهار راه گفته شده، بدست آورد شرعا اعتباری ندارد. (رساله مراجع م 5)
خداوند توفیق یادگیری احکام شرعی و عمل به دستورات الهی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
موضوع: #ارزش_زن_در_روایات
سلام علیکم –بسم الله الرحمن الرحیم
امام صادق عليه السلام در مورد زنان فرمود: أَكثَرُ الخَيرِ فِى النِّساءِ؛بيشترين خير و بركت در زنان است.(( من لايحضره الفقيه، ج3، ص385، ح4352)
در روایات زنان دارای مقام و ارزش زیادی هستند که برخی ذکر میشود:
1-مهربانتر بودن خدا با زنان:پیامبر (ص) فرمود:خداى بزرگ، به زنان مهربان تر از مردان است و هيچ مردى، زنى از محارم خود را خوشحال نمى كند، مگر آن كه خداوند متعال او را در قيامت شاد مى كند.(كافى، ج6، ص6، ح7)
2-گل بودن زنان:امام على عليه السلام فرمود:...المَرأَةَ رَيحانَةٌ وَلَيسَت بِقَهرَمانَةٍ:كارى كه در توان زن نيست به او مسپار زيرا او چون گُلى است (ظريف و آسيب پذير) نه قهرمان و كار فرما.(نهج البلاغه، نامه 31)
3-نتیجه محبت به اهل بیت،محبت به زنان است: امام صادق عليه السلام فرمود: هر كس علاقه اش به ما بيشتر باشد، علاقه اش به زن بيشتر است.(مستطرفات السرائر : ۱۴۳/۸)
4-بهترین مردم: پيامبر (ص)فرمود: خَيرُكُم خَيرُكُم لِنِسائِكُم وَ بَناتِكُم:بهترين شما کساني هستند که بهترين سرپرست و نگهبان براي زنان و دختران خود باشند. (مستدرک، ج ١٤، ص ٢٥٥)
5-خدمت به زنان، کفاره گناهان کبیره: پیامبر(ص) فرمودند: خدمت به اهل و عيال، کفارة گناهان کبيره و غضب پروردگار را خاموش ميکند. مهرية حوريان بهشتي است و بر حسنات و درجات انسان ميافزايد. (جامعالسعادات، ج ٢، ص ١٤١)
6-ایمان بیشتر در محبت بیشتر به زنان: هر چه ایمان انسان کامل تر باشد به همسرش بیشتر اظهار محبت می نماید(النوادر للراوندي : ١١٤/١٠٩)
خداوند به زنان ما حجاب فاطمی عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
مغرب و عشاء
موضوع: #حق_الناس
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در توصیهای پیامبر خدا صلی الله علیه و آله خطاب به حضرت امیرالمومنین علی علیهم السلام فرمودند: ...یَا عَلِیُّ أَفْضَلُ الْجِهَادِ مَنْ أَصْبَحَ لَا یَهُمُّ بِظُلْمِ أَحَد... . یاعلی، برترین جهاد آن است که انسان روز خود را آغاز کند در حالى که در اندیشه ستم کردن به احدى نباشد. (من لا یحضره الفقیه، ج4، ص: 353))
چند نکته در باب حق الناس :
1. اگر حق مالی مردم به گردن انسان باشد باید حق مالی و بدهی مالی را پرداخت کرد و با توبه از گناه حق مالی مردم از بین نمی رود بنابراین اگر کسی خسارت مالی به مال کسی وارد کرده است یا بدهکاری به مردم دارد باید بدهیش را در صورت توانایی فورا برگرداند. (توضیح المسائل مراجع، ج2، مساله 2276 و مساله 2548)
2. اگر انسان بخواهد بدهی خود را پرداخت کند چنانچه به طلبکار دسترسی دارد باید به خود وی بدهد و اگر فرد فوت کرده میبایست به ورثهاش بپردازد. و اگر پرداخت مستقیم بدهی به طلبکار سبب آبروریزی یا مانع شرعی دیگری در میان است میتواند به صورت غیر مستقیم مثلا به کمک واسطه بدون ذکر جزئیات؛ بدهی خود را پرداخت کند. و انجام کارهای خیر از طرف طلبکار بجای پرداخت بدهی کافی نیست.
3. اگر به طلبکار دسترسی ندارد باید برای پیدا کردن او تلاش کند و چنانچه از پیدا کردن طلبکار مأیوس شود باید با ا جازه دفتر مرجع تقلید مقدار بدهی را از طرف طلبکار به فقیر شرعی صدقه بدهد. (توضیح المسائل مراجع، ج2 ، م 2279 ؛ تحریرالوسیله، کتاب لقطه، لقطه غیر حیوان، مساله 4 ؛ منهاج الصالحین، ج2 م 990)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خاصه امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد
موضوع: #مقایسه_زن_و_مرد_در_کمالات
سلام علیکم –بسم الله الرحمن الرحیم
در اسلام در جنبه های مختلف زن و مرد حقوق یکسانی دارند که برخی ذکر میشود:
1-طلب علم: اسلام نه تنها فراگیری دانش را برای زنان جائز شمرده، بلکه بر آن ها لازم دانسته است. رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله می فرماید: «طلب العلم فریضة علی کل مسلم ومسلمة »( بحارالانوار، ج 1، ص 177)
2-الگو بودن: خداوند همسر فرعون را الگوی همه انسانها اعم از زن و مرد میداند(ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِّلَّذِینَ آمَنُوا اِمْرَأَةَ فِرْعَوْنَ» (تحریم 11)
3-حق مالکیت: در اسلام زنان عین مردان حق مالکیت دارند و. خداوند متعال به صراحت می فرماید لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ(آیه 32 نساء); «مردان نصیبی از آن چه به دست می آورند دارند و زنان نیز نصیبی از آنچه به دست می آورند دارند [و نباید حقوق هیچ یک پایمال شود]
البته در بحث نصف بودن دیه و ارث، بجایش نفقه و مهریه می گیرند و همچنین وظیفه خرجی دادن همسر و فرزند را ندارند
خداوند به زنان ما حجاب فاطمی عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
جمعه 4/11/1398 مغرب و عشاء
موضوع: #نفقه
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی حضرت سجاد علیه السلام می فرمایند: أَرْضَاكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَسْبَغُكُمْ عَلَى عِيَالِه. پسنديدهترين شما نزد خداوند متعال كسى است كه به شايستهترين نحو، به خانوادهاش رسيدگى كند. (الکافی(ط-الاسلامیه) ج4، ص: 11)
چند نکته کوتاه درباره نفقه همسر:
1. بر شوهر واجب است نفقه همسر دائمی خود را بپردازد و فرقی نمی کند زن فقیر باشد یا ثروتمند و اگر نپردازد به همسر خود مدیون می باشد. ( رساله مراجع ج2 م2412)
2. مرد باید خوراک و پوشاک و مسکن و سایر نیازهای ضروری خانم را مناسب با شأن زن تهیه کند.(سیستانی: شأن زن بالنسبه به شوهر سنجیده می شود. مکارم: وسایل مورد نیاز زندگی مطابق با قدرت مرد تهیه شود.) (تحریرالوسیله ج3 فصل فی النفقات م8 ؛ منهاج الصالحین سیستانی ج3 م420 ؛ مکارم، استفتائات جدید ج1 م846 ؛ وحید منهاج ج3 قبل از مساله 1398 )
3. اگر شوهر مبلغی را روزانه یا ماهانه برای مخارج مشترک زندگی در اختیار همسر قرار می دهد و به خانم نمی بخشد خانم نمی تواند بدون اجازه و رضایت شوهر آن را به دیگری هدیه یا صدقه بدهد. (تحریر الوسیله، کتاب نکاح، فصل فی النفقات مساله ۱۰،۱۱،۱۲)
4. برداشتن پول از جیب یا کیف همسر هر چند فرد بخواهد در زندگی همسر هزینه کند جایز نیست و اگر شوهر نفقه زن را نمی دهد به نظر اکثر مراجع باید به حاکم شرع مراجعه کند. (رساله مراجع م 2416)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
موضوع: #عدم_تبعیض_بین_زن_و_مرد_در_اسلام 2
سلام علیکم –بسم الله الرحمن الرحیم
1-بنا بر متن اصلی اسلام یعنی قرآن، زن از همان خمیرمایه ای آفریده شده که خمیرمایه آفرینش مرد بوده است. (هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها (اعراف، آیه 189) پس زن و مرد از حیث ذات یک سان و هم مرتبه می باشند و مرد بر زن برتری ذاتی ندارد.
2- مخاطب قرآن نه مرد، بلکه انسان اعم از زن و مرد است. (ناس، بنی آدم، انسان)
3- از نظر قرآن نه مرد برتر است و نه زن، بلکه برتر و مقرب تر در نزد خدا (که حقیقت برتری است) مردان و زنانی اند که تقوای بیش تری دارند. (إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى و... إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ) (حجرات، آیه 13)
4- از نظر اسلام هیچ تفاوتی بین زن و مرد نیست و ملاک قبولی اعمال، صالح بودن آن ها و ایمان عمل کننده است. (مَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىوَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ) (نساء، آیه124) و (أَنِّي لَا أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِنْكُمْ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى) (آل عمران، آیه195)
5- مسئولیت اجتماعی زن و مرد یک سان است. (وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ) (توبه، آیه 71)
خداوند توفیق فهم درست معارف دین به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
شنبه 5/11/1398 ظهر و عصر
موضوع: #گمان_در_رکعات_نماز
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها حضرتش در روایتی می فرمایند: ...فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْکِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْر... . خداوند متعال ایمان را برای پاکیزگی از شرک قرار داد و نماز را برای دوری از تکبر و خود خواهی. ( من لا یحضره الفقیه ؛ ج3 ؛ ص568)
اگر کسی در حال نماز خواندن نسبت به رکعات نماز تردیدی برایش پیش بیاید مثلا نمی داند رکعت اول است یا سوم و احتمال بیشتر و گمان داشته باشد که رکعت سوم است، وظیفه اش چیست؟
در جواب عرض می شود: چنانچه انسان نسبت به رکعات نماز گمان داشته باشد، گمان در رکعات نماز، حکم یقین را دارد، مثلا اگر انسان در رکعات نماز نمی داند یک رکعت خوانده یا دو رکعت اما احتمال بیشتر بدهد که دو رکعت خوانده است، در این صورت بنا می گذارد که دو رکعت خوانده است. در همین زمینه به چند نکته عزیزان توجه کنند:
1. اینکه گمان در رکعات در حکم یقین است فرقی بین نمازهای دو رکعتی و سه رکعتی و چهار رکعتی ندارد. و همچنین فرقی ندارد در نمازهای واجب یومیه باشد یا در نمازهای واجب دیگر مثل نماز آیات.
2. بطور کلی چنانچه هر گاه انسان در رکعات نماز شک کرد نمی تواند بلافاصله نمازش را بهم بزند بلکه باید مقداری فکر کند تا شاید شکش برطرف شود و چنانچه مقداری فکر کرد و به یک طرف احتمال بیشتر بدهد بنا را بر همان طرف می گذارد. مثلا کسی که در نماز صبح شک کند که یک رکعت خوانده یا دو رکعت، مقداری فکر می کند چنانچه احتمال بیشتر بدهد که دو رکعت خوانده بنا را بر همان رکعت دوم می گذارد. و چنانچه بعد از فکر کردن به یک طرف احتمال بیشتر ندهد در این صورت به احکام شک در رکعات نماز عمل می کند.(رساله مراجع م 1166 و م 1234)
3. در حد تذکر عرض می کنم که حکم گمان در افعال نماز با حکم گمان در رکعات نماز متفاوت است.
خداوند متعال به همه ما توفیق حضور قلب در نماز را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد
موضوع: #مقام_دختر_در_اسلام
سلام علیکم –بسم الله الرحمن الرحیم
در احادیث ارزش فراوانی به دختران داده اند که چند نمونه ذکر میشود:
1-مهربانتر بودن خدا نسبت به دختران:پیامبر می فرمایند: إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَي عَلَي الْإِنَاثِ أَرَقُّ مِنْهُ عَلَي الذُّكُورِ:خداوند متعال بر دختران مهربانتر است تا پسران(فروع من الكافي، ج 2، ص 82)
2-نیکی بودن دختران: امام صادق عليه السلام فرمود: دختران، نيكي و پسران، نعمت اند و همانا بر نيكيها، پاداش و از نعمتها، سؤال ميشود.( وسائل الشيعة، ج 15، ص 104)
3-ابتدا هدیه را به دختر دادن: اسلام با نظر به روحيات لطيف دختر، به والدين دستور داده كه در برخي از رفتارهاي خانوادگي مانند تقسيم هدايا، دختران را مقدم شمارند. رسول خداعليه السلام فرمودند:
«كسي كه به بازار برود و براي خانوادهاش چيزي به عنوان هديه يا سوغات بخرد، همانند كسي است كه به مستمندان صدقه ميدهد [و اجري برابر آن ميبرد] ؛ اما بايد [به جهت رعايت روحيه لطيف دختر] ابتدا هديه يا سوغاتي را به دختر بدهد؛ زيرا هر كس دخترش را شاد كند، گويي فردي از فرزندان اسماعيل (ع) را از بند رهانيده است.(بحار، ج 23، ص 116)
4-روزی داشتن دختران:امام صادق(ع) به مردي كه از دختردار شدن خود ناراحت بود، فرمودند:«به من خبر رسيده خدا به تو دختري داده، ولي موجب خشم و ناراحتي تو شده است. از او به تو زياني نخواهد رسيد. او گلي است كه تو آن را ميبويي و خدا روزياش را خود فراهم ميكند [و تو براي مخارج او به زحمت نميافتي و روزياش را با خود ميآورد] و بدان كه رسول خداصلي الله عليه وآله هم پدر دختران بودند و بيشتر دختر داشتند( وسائل الشيعة، ج 15، ص 102)
خداوند به دختران ما حجاب فاطمی عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
مغرب و عشاء
موضوع: #کم_فروشی_و_گران_فروشی
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها حضرتش در روایتی می فرمایند: فَرَضَ اللّهُ...تَوْفِيَةَ الْمَكَايِيلِ وَ الْمَوَازِينِ تَعْيِيراً لِلْبَخْسَة... . خداوند متعال کامل کردن پیمانه ها و ترازوها را برای زشت نشان دادن کم فروشی قرار داد. (من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص: 568)
دو نکته در مورد کم فروشی و گران فروشی:
1. کم فروشی آن است که فروشنده هنگام تحویل کالا ، کالا را کمتر از آن مقداری که مشخص شده تحویل دهد مثلا کسی یک کیسه برنج را که باید ده کیلو داشته باشد فروخته و وجه آن را بر همان میزان دریافت کرده اما زمان تحویل کمتر از ده کیلو به مشتری می دهد، و کسی که کم فروشی کرده کار حرامی مرتکب شده و به مقداری که کم فروخته است مدیون و ضامن است و باید به صاحبش برگرداند. (رساله آموزشی مقام معظم رهبری، ج2، ص33)
2. اما گران فروشی آن است که قیمت کالا را بیش از قیمت عادلانه آن بفروشد؛ چنانچه گران فروشی به حد اجحاف و ظلم برسد یعنی به مقداری گران بفروشد که مردم به او ظالم و ستمکار میگویند که در این صورت گران فروشی حرام است و در غیر این صورت مقدار سود در کالا چنانچه منع قانونی نداشته باشد با توافق طرفین می باشد. (استفتاءات (امام خمینى)، ج2، ص: 62 )
خداوند توفیق انجام کار صحیح و خدمت به بندگان را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.