🏴 وصیت حضرت علی(ع) به امام حسن(ع)/ ۱
حسن بن علی علیهالسّلام میگوید: «هنگامیکه زمان رحلت پدرم فرارسید رو به ما کرد و این چنین وصیت نمود:»
«این هر آنچهاست که علی بن ابی طالب برادر و پسر عمو و همنشین محمد فرستاده خدا به آن وصیت میکند. اولین وصیّت من آناست که گواهی میدهم هیچ معبودی جز خدا نیست و محمّد فرستاده و برگزیده اوست که خداوند او را با علمش انتخاب نمود و با اختیارش برگزید و گواهی میدهم که خداوند هر آن کس که در قبرهاست برمیانگیزد. و از کردار مردم پرسش میکند و از آنچه در سینههاست آگاه است.»
«پس ای حسن! به تو وصیّت میکنم و تو برای عمل به هر آنچه پیامبر خدا صلّی اللّه علیه و اله به آن سفارش کردهاست کفایت میکند! پس فرزندم! اگر این چنیناست در خانهات بمان و بر اشتباهات خود گریه کن. دنیا بزرگترین خواسته و تلاش تو نباشد.»
«فرزندم تو را به نماز اوّل وقت و [پرداخت] زکات به کسانی که مستحق آن هستند در مواردی که زکات به آن تعلّق میگیرد و خاموشی هنگام شبهات و میانهروی و عدالت در هنگام خشنودی و خشمناکی و خوش همسایگی و بزرگ داشتن مهمان و بخشش و مهربانی با مستمندان و بلازدگان و صلهرحم و دوستی و همنشینی با بیچارگان و فروتنی که با فضیلتترین عبادات است و کوتاهکردن آرزوها، سفارش میکنم.»
«به یاد مرگ باش و در دنیا زهد پیشه کن. بهدرستی که تو در گرو مرگ و در معرض بلاها و مشکلات و ناتوان زمینگیر [در مقابل] بیماریها هستی. تو را به ترس از خدا در کارهای پنهان و آشکارت سفارش میکنم و از سرعت گرفتن در سخن و عمل باز میدارم.»
📚منبع
امالی، شیخ طوسی، ج ۱، ص ۲۰
#امام_علی_ع
#مصائب_امام_علی_ع
🏴 وصیت حضرت علی(ع) به امام حسن(ع)/ ۲
«هنگامیکه به چیزی از امور آخرت برخوردی، شروع به آن کن و اگر با چیزی از امور دنیا روبرو شدی صبر پیشه کن تا در آن مسأله هدایت یابی.
از جایگاه تهمت و مجالسی که گمان بد به آن میرود دوری کن. همانا همنشین [بد] به اطرافیان خود ضرر میرساند. فرزندم برای [رضایت] خدا رفتار کن و از بدزبانی دوری نما.»
«به نیکی دستور ده و از بدی باز دار و در راه خدا با برادرانت، دوستی کن و انسان نیک را برای نیکیاش دوست بدار و با انسان گناهکار به ظاهر مدارا کن و با قلبت او را دشمن دار و با کردار خود از او دوری کن تا مانند او نباشی. از نشستن در سر راهها دوری کن و جدال را رها نما و از همنشینی با کسی که عقل و دانش ندارد بپرهیز.»
«فرزندم! در زندگی و عبادتت میانه رو باش و دربندگی خدا به روش دائمی و پیوسته که توانایی انجام آن را داری عمل کن. سکوت را پیشه خود ساز تا سالم بمانی و از پیش، برای خود [نیکی و ثواب] بفرست تا [در آخرت] بهرهمند گردی و نیکی را بیاموز تا یاد بگیری و در همه حال به یاد خدا باش و بر کودکان خانوادهات ببخشای و با بزرگان آنان به متانت رفتار کن.»
📚منبع
امالی، شیخ طوسی، ج ۱، ص ۲۱
#امام_علی_ع
#مصائب_امام_علی_ع
🏴 وصیت حضرت علی(ع) به امام حسن(ع)/ ۳
هیچ غذایی را نخور تا مقداری از آن را پیش از خوردن صدقه دهی. روزه بگیر پس به درستیکه روزه موجب پاکی بدن و نگهدارند روزه گیران [از آتش دوزخ] است. با نفس خود بستیز و از هم نشین خود بر حذر باش و از دشمنت دوری کن. به مجالس ذکر و یاد خدا برو و فراوان دعا نما.»
«فرزندم! همانا من نصیحتی را برای تو فروگذار نکردم و این جدایی میان من و توست و تو را نسبت به برادرت محمد به نیکی سفارش میکنم. همانا او برادر و فرزند پدر توست و تو از علاقه من به او آگاهی.»
«و اما برادرت حسین فرزند مادر توست و من تو را بیش از این سفارش نمیکنم. خداوند خلیفه بر شماست [پس از خود، شما را به خدا میسپارم] و از او میخواهم که شما را اصلاح کند و سرکشان طغیانگر را از شما باز دارد.
صبر کنید، صبر کنید تا فرمان خداوند فرود آید و هیچ نیرو و توانایی جز به یاری خداوند بلند مرتبه ممکن نیست.»
📚منبع
امالی، شیخ طوسی، ج۱، ص ۲۲
#امام_علی_ع
#مصائب_امام_علی_ع
#مطاعن_دشمنان
🔰 دشمنیِ عایشه با اهلالبیت علیهمالسلام، تمامنشدنی بود ...
در روایتی آمده است:
🔹 شب عروسی حضرت زهرا با امیرالمومنین علیهماالسلام بود که زنان انصار اینگونه میگفتند:
📋 أبوها سَیّدُ النّاس
🔻 پدر زهرا سلاماللهعلیها، آقای مردمان است.
🔹رسول خدا صلیاللهعلیهوآله این جمله را شنیدند و فرمودند: و بگویید: شوهر زهرا سلاماللهعلیها (یعنی امیرالمومنین علیهالسلام) دارای قوت و قدرت است. اما آنان ، اسمی از امیرالمومنین علیهالسلام نیاوردند.
🔹 وقتیکه رسول خدا صلیاللهعلیهوآله از علت آن جویا شد، زنان انصار گفتند:
📋 مَنَعَتْنا عائشةُ
🔻عایشه ما را از بردن نام علی علیهالسلام منع کرده است.
🔹در این هنگام رسول خدا صلیاللهعلیهوآله فرمودند:
📋 مٰا تَدَع عائشةُ عِداوَتَنا أهلَالبَیت
🔻 هیچگاه عایشه دشمنی خود با ما اهلبیت را کنار نمیگذارد.
📚الصراط المستقیم، عاملی، ج۳ ص۱۶۷
#مطاعن_دشمنان
🔰 «فاحِشه مُبَيِّنَه»، چیست؟!
قرآن کریم خطاب به همسران رسول خدا صلیاللهعلیهوآله میفرماید:
📜 «يا نِساءَ النَّبِيِّ مَنْ يَأْتِ مِنْكُنَّ بِفاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ يُضاعَفْ لَهَا الْعَذابُ ضِعْفَيْنِ وَ كانَ ذلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسيراً»
➖ اى همسران رسول خدا صلیاللهعلیهوآله! هر كس از شما مبادرت به كار زشت آشكارى كند، عذابش دو چندان خواهد بود و اين بر خداوند آسان است. (احزاب،۳۰)
❓ حال مراد از «فاحشه مبیّنه» چیست؟!
در روایتی امام صادق علیهالسّلام به جناب محمد بن مسلم فرمودند:
📋 أَ تَدْرِي مَا الْفَاحِشَةُ الْمُبَيِّنَة؟
🔻آیا میدانی مراد از «فاحشۀ مبیّنه» چیست؟!
🔹 راوی گوید: عرضه داشتم: «خیر». إمام صادق علیهالسلام فرمودند:
📋 «قِتالُ أميرِالمؤمنين علیهالسلام؛ يَعني أهلَ الجَمَل»
🔻 فاحشه مبیّنه، همان مُحارب با مولا امیرالمؤمنین علیهالسلام است؛ یعنی کسانی که در جنگ جمل در مقابل حضرت قرار گرفتند.
📚 البرهان،ج۴،ص۴۴۱
16.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽▶️⏹⏸📽▶️⏹⏸📽
#سکانس_برتر
🎞سکانسی از #جنگ_بدر و رشادتهای #امام_علی_علیه_السلام در فیلم محمد رسول الله(ص) ساخته مصطفی عقاد
✅هنگامی که امام علی(ع) به سال ۳۵ هجری به خلافت رسید، معاویه حاکم شام بود.
امیرالمؤمنین(ع) تصمیم گرفت عبدالله بن عباس را حاکم شام کند؛ پس نامهای به معاویه نوشت و در آن نامه، از او خواست تا امور شام را به ابن عباس تحویل داده و همراه اَشراف شام به مدینه بیاید و با حضرت(ع) بیعت کند!
این دستور بر معاویه گران آمد و حضرت(ع) را تهدید به جنگ کرد.
و حضرت(ع) در جواب نامه این را نوشت و فرستاد :
📋«..عِنْدِی اَلسَّیْفُ اَلَّذِی أَعْضَضْتُهُ بِجَدِّکَ وَ خَالِکَ وَ أَخِیکَ فِی مَقَامٍ وَاحِدٍ..»
♦️در نزد من همان شمشیرى است که در جنگ بدر بر پیکر جدّ و دایى و برادرت زدم.(۱)
یعنی کسی را به جنگ تهدید می کنی که از کودکی مشق جنگ کرده و با جنگ قد کشیده و حال اگر می خواهی با همان تو را هم به آنان ملحق کنم، بی صبرانه منتظرم!
برخی از اصحاب امام علی(ع) عزل معاویه را عادلانه امام غیر سیاستمندانه قلمداد کردند و جواب نامه معاویه را هم نوعی تا جایی که سیاست امام علی(ع) را با سیاست معاویه مقایسه می کردند و حضرت در این باره می فرماید :
📋«وَاللهِ مَا مَعَاوِیَةُ بِأَدهَی مِنِّی، وَلکِنَّهُ یَغدرُ وَ یَفجرُ!»
♦️سوگند به خدا! معاویه از من سیاستمدارتر نیست، اما معاویه حلیهگر و جنایتکار است!(۲)
📚منابع :
۱)شرح نهج البلاغة ابن ابي الحديد، ج۱۴، ص۱۳۱
۲)شرح نهج البلاغة ابن ابي الحديد، ج۱۰، ص۲۱۱
✍این نکته قابل انکار نیست که کینههایی از سوی عایشه نسبت به امام علی(علیه السلام) وجود داشته است.
امیرالمؤمنین(ع) سابقه این امر را در مواردی برمیشمارد، از جمله این که؛
📋《أَحَدُهَا تَفْضِيلُ رَسُولِ اَللَّهِ(ص) لِي عَلَى أَبِيهَا》
♦️نخست اينكه رسول اکرم(ص) مرا بر پدر او برترى مىداد.
📋《ثَانِيهَا لَمَّا آخَى بَيْنَ أَصْحَابِهِ آخَى بَيْنَ أَبِيهَا وَ بَيْنَ عُمَرَ بْنِ اَلْخَطَّابِ وَ اِخْتَصَّنِي بِأُخُوَّتِهِ》
♦️دوم اينكه چون رسول اکرم(ص) ميان اصحاب خود عقد برادرى بست، ميان پدرش و عمر بن خطاب برادرى قرار داد ولی رسول اکرم(ص) مرا به برادرى خود مخصوص كرد.
📋《ثَالِثُهَا وَ أَوْحَى اَللَّهُ تَعَالَى إِلَيْهِ بِسَدِّ أَبْوَابٍ كَانَتْ فِي اَلْمَسْجِدِ لِجَمِيعِ أَصْحَابِهِ إِلاَّ بَابِي فَلَمَّا سَدَّ بَابَ أَبِيهَا وَ صَاحِبِهِ وَ تَرَكَ بَابِي مَفْتُوحاً فِي اَلْمَسْجِدِ تَكَلَّمَ فِي ذَلِكَ بَعْضُ أَهْلِهِ》
♦️سوم آنكه رسول اکرم(ص) مقرر كرد درهاى خانههاى همۀ اصحاب كه به مسجد گشوده مىشد، بسته شود مگر در خانۀ من و چون در خانۀ پدرش[أبوبكر] و دوست پدرش[عمر] را بست و در خانۀ مرا گشوده باقى گذاشت.
📋《رَابِعُهَا أَعْطَانِي اَلرَّايَةَ [يَوْمَ خَيْبَرَ] فَصَبَرْتُ حَتَّى فَتَحَ اَللَّهُ تَعَالَى عَلَى يَدَيَّ》
♦️چهارم آنكه روز جنگ خيبر، رسول اکرم(ص) پرچم را به من داد و من پایداری کردم، تا اینکه خداوند باب خیبر را با دستان من فتح نمود.
📋《[خَامِسُهَا] بَعَثَ رَسُولُ اَللَّهِ(ص) أَبَاهَا بِسُورَةِ بَرَاءَةَ وَ أَمَرَهُ أَنْ يَنْبِذَ اَلْعَهْدَ لِلْمُشْرِكِينَ وَ يُنَادِيَ فِيهِمْ فَمَضَى حَتَّى اِنْحَرَفَ فَأَوْحَى اَللَّهُ تَعَالَى إِلَى نَبِيِّهِ أَنْ يَرُدَّهُ وَ يَأْخُذَ اَلْآيَاتِ فَيُسَلِّمَهَا إِلَيَّ فَسَلَّمَهَا إِلَيَّ فَصَرَفَ أَبَاهَا بِإِذْنِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ كَانَ فِيمَا أَوْحَى إِلَيْهِ اَللَّهُ أَنْ لاَ يُؤَدِّيَ عَنْكَ إِلاَّ رَجُلٌ مِنْكَ وَ كُنْتُ مِنْ رَسُولِ اَللَّهِ(ص)》
♦️پنجم آنكه رسول اکرم(ص) پدر او را براى ابلاغ سورۀ برائت گسيل داشت و به او دستور داد پيمان با مشركان را لغو كند و او حركت كرد، آنگاه خداوند به پيامبرش وحى كرد كه او را برگرداند و آيات را از او بگيرد و به من تسليم كند، و پدر او مىدانست اين فرمان خداست، و خداوند به رسول اکرم(ص) وحى فرموده بود كه اين آيات را بايد مردى از تو ابلاغ كند و من از پيامبر بودم و او از من!
📋《[سَادِسُهَا] كَانَتْ عَائِشَةُ تَمْقُتُ خَدِيجَةَ بِنْتَ خُوَيْلِدٍ وَ تَشْنَؤُهَا شَنَآنَ اَلضَّرَائِرِ وَ كَانَتْ تَعْرِفُ مَكَانَهَا مِنْ رَسُولِ اَللَّهِ(ص) فَيَثْقُلُ ذَلِكَ عَلَيْهَا》
♦️ششم آنكه عايشه بر خديجه دختر خويلد خشمگين بود و او را خوش نمىداشت.
همچنان كه زنهاى يك مرد نسبت به يكديگر اين چنيناند و عايشه مىدانست كه رسول اکرم(ص) بسيار به ياد خديجه(س) است و خاطرۀ او را پاس مىدارد و اين موضوع هم بر او سنگین مىآمد.(۳)
همانطور که گفته شد، بعد از جنگ جمل قدرت و پایگاه خلافت از مدینه به کوفه انتقال یافت و امام علی(ع) بعد از جنگ جمل به مدینه باز نگشت و از بصره به کوفه رفت.
از طرفی هم امام علی(ع) عایشه را بعد از جنگ روانه مدینه کرد.(۱)
📚منبع :
۱)الجمل و النصرة شيخ مفید، ص۲۱۸
🏴♦️🏴♦️🏴♦️🏴♦️🏴♦️
🕌شب نوزدهم ماه مبارک رمضان مصادف با اولین شب قدر و ضربت خوردن بر فرق مبارک حضرت امیر المومنین #امام_علی_علیه_السلام توسط اشقی الاشقیاء عبدالرحمن بن ملجم مرادی(لعنت الله علیه)
#وقایع_ماه_رمضان_المبارک