🍷نامه سلوکی عارف بالله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی به مرحوم آیت الله غروی اصفهانی (کمپانی)
🆔 @Arefane
بسم اللّه الرحمن الرحیم
فدایت شوم. ..در باب اعراض از جدّ و جهد رسمیات و عدم وصول به واقعیات که مرقوم شده و از این مفلس استعلام مقدمه موصله فرموده اید بی رسمیت بنده حقیقت آنچه که برای سیر این عوالم یاد گرفته و بعضی نتایجش را مفصّلا در خدمت شریف ابتدا خود صحبت کرده ام و از کثرت شوق آنکه با رفقا در همه عوالم همرنگ بشوم، اس و مخّ آنچه از لوازم این سیر می دانستم بی مضایقه عرضه داشتم. حال هم اجمال آن را به طریقه ای که یاد گرفته ام مجدّدا اظهار می دارم:
طریق مطلوب را برای راه معرفت نفس گفتند: چون نفس انسانی تا از عالم مثال خود نگذشته به عالم عقلی نخواهد رسید، انسانی تا از عالم مثال خود نگذشته به عالم عقلی نخواهد رسید، و تا به عالم عقلی نرسیده حقیقت معرفت حاصل نبوده و به مطلوب نخواهد رسید لذا به جهت اتمام این مقصود مرحوم مغفور- جزاه اللّه عنّا خیر جزاء المعلّمین- می فرمودند که:
باید انسان یک مقدار زیاده بر معمول تقلیل غذا و استراحت بکند تا جنبه حیوانیت کمتر، و روحانیت قوّت بگیرد؛ و میزان آن را همچنین می فرمود: که انسان اولا روز و شب زیاده از دو مرتبه غذا نخورد حتی تنقّل ما بین الغذاءین نکند. ثانیا هروقت غذا می خورد باید مثلا یک ساعت بعد از گرسنگی بخورد، و آن قدر بخورد که تمام سیر نشود. این در کمّ غذا، و اما کیفش باید غیر از آداب معروفه، گوشت زیاد نخورد، به این معنی که شب و روز هر دو نخورد، و در هر هفته دو سه دفعه هر دو را یعنی هم روز و هم شب را ترک کند؛ و یکی هم اگر بتواند للتکیف نخورد، و لا محالة آجیل خور نباشد اگر احیانا وقتی نفسش زیاد مطالبه آجیل کرد استخاره کند و اگر بتواند روزه های سه روز هر ماه را ترک نکند.
و اما تقلیل خواب می فرمودند شبانه روز شش ساعت جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
ثانیا تا می تواند ذکر و فکر را ترک نکند که این دو جناح سیر آسمان معرفت است.
در ذکر عمده سفارش اذکار صبح و شام اهم آنها که در اخبار وارد شده و اهمّ تعقیبات صلوات و عمده تر ذکر وقت خواب که در اخبار مأثور است، لا سیما متطهّرا در حال ذکر به خواب رود. و شب خیزی می فرمودند زمستانها سه ساعت، تابستانها یک ساعت و نیم. و می فرمودند که من در سجده ذکر یونسیه- یعنی در مداومت آنکه شبانه روزی ترک نشود، هرچه زیادتر توانست کردن اثرش زیادتر، اقلّ اقلّ آن چهارصد مرتبه است- خیلی اثرها دیده ام بنده خود هم تجربه کرده ام چند نفر هم مدّعی تجربه اند. یکی
هم قرآن که خوانده می شود به قصد هدیه حضرت ختمی مرتبی- صلوات اللّه علیه و آله- خوانده شود.
و اما فکر برای مبتدی می فرمودند: در مرگ فکر بکن تا آن وقتی که از حالش می فهمیدند که از مداومت این مراتب گیج شده فی الجمله استعدادی پیدا کرده آن وقت به عالم خیالش ملتفت می کردند تا آنکه خود ملتفت می شد چند روزی همه روز و شب فکر در این می کند که بفهمد که هرچه خیال می کند و می بیند خودش است و از خودش خارج نیست. اگر این را ملکه می کرد خودش را در عالم مثال می دید یعنی حقیقت عالم مثالش را می فهمید و این معنی را ملکه می کرد. آن وقت می فرمودند که باید فکر را تغیر داد و همه صورتها و موهومات را محو کرد و فکر در عدم کرد، و اگر انسان این را ملکه نماید لا بد تجلّی سلطان معرفت خواهد شد. یعنی تجلّی حقیقت خود را به نورانیت و بی صورت و حدّ با کمال بهاء فائز آید، و اگر در حال جذبه ببیند بهتر است بعد از آنکه راه ترقیات عوالم عالیه را پیدا کرد هر قدر سیر بکند اثرش را حاضر خواهد یافت.
به جهت ترتیب این عوالم که باید انسان از این عوالم طبیعت اول ترقی به عالم مثال نماید، بعد به عالم ارواح و انوار حقیقیه البته براهین علمیه را خودتان احضر هستید. عجب است که تصریحی به این مراتب در سجده دعای نیمه شعبان که اوان وصول مراسله است شده است که می فرماید:
«سجد لک سوادی و خیالی و بیاضی». اصل معرفت آن وقت است که هر سه فانی بشود که حقیقت سجده عبارت از فناء است که عند الفناء عن النفس بمراتبها یحصل البقاء باللّه (رزقنا اللّه و جمیع اخواننا بمحمّد و آله الطاهرین).
باری بنده فی الجمله از عوالم دعاگویی اخوان الحمد اللّه بی بهره نیستم و دعای وجود شریف و جمعی از اخوان را برای خود ورد شبانه قرار داده ام. ...
حدّ تکمیل فکر عالم مثال که بعد از آن وقت محو صورت است آن است که یا باید خودبه خود ملتفت شده عیانا حقیقت مطلب را ببینید، یا آن قدر فکر بکند که از علمیت گذشته عیان بشود آن وقت محو موهومات کرده در عدم فکر بکند تا اینکه از طرف حقیقت خودش تجلّی بکند.
«قطعه ای از نامه مرحوم حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی به مرحوم حاج محمد حسین کمپانی»
🆔 @Arefane
🍷تفاوت درس گرفتن در حضور استاد با گوش دادن نوار
🔹آیت الله جوادی: گاهی برخی با مطالعه کتاب یا گوش دادن نوار ، درسها را فرا می گیرند. این راه بد نیست ولی روشی نیست که انسان را بپروراند، [به] خلاف ادراک محضر استاد و الگو گرفتن از طرز گفتگو، رفتار و گفتار او که بسیار آموزنده و سازنده است.
شاید انسان با شنیدن نوار یا خواندن کتاب، به علم او افزوده شود امّا افزایش علم کافی نیست، بلکه رؤیت_استاد است که انسان را به یاد خدا می اندازد و دیدن مرد الهی است که انسان را به یاد حق می اندازد.
مرحوم علامه [طباطبائی] رضوان الله علیه فرموده اند: درس را باید از محضر استاد فرا گرفت و نباید با مطالعه کتاب و جزوه، مغرور شوید و به همان بسنده کنید.
إیّاکم و الصحفیون، مبادا با صحیفه، نوار، کتاب یا جزوه، از محضر استاد، احساس بی نیازی کنید.
📚منبع: کتاب مهر استاد، ص۴۹
🆔 @Arefane
🍷شیوه استخاره با تسبیح
🔹آیتالله بهجت قدسسره: بنده هر وقت برای خود استخاره میگیرم با تسبیح استخاره میکنم، و برای ترک هم معمولٌبه است، و اگر میانه باشد(یعنی دوبار استخاره گرفته شود و فعل و ترک هر دو خوب باشد) انجام نمیدهم، مگر اینکه فعل آن خوب، و ترکش بد باشد.
🔹توضیح بیشتر:
نحوه استخاره ایشان، فرستادن سه صلوات بر محمد و آلمحمد، و گرفتن یک قبضه از تسبیح و جداکردن دوتا دوتا از دانههای آن است، در نهایت اگر یکی باقی ماند، خوب و اگر دوتا ماند بد است.
حضرت آیت الله بهجت تأکید داشتند اگر در مرحله اول استخاره خوب آمد، حتما ترک آن نیت هم گرفته شود. لذا در استخاره بعدی به نیت انجام ندادن عمل استخاره گرفته شود، اگر دوتا ماند، یعنی ترک آن بد و در نتیجه استخاره خوب است و اگر یکی ماند یعنی ترک آن هم خوب است و لذا نتیجه استخاره میانه است.
📚 در محضر بهجت، ج۱، ص ۲۹۳
🆔 @Arefane
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍷پسر نابغه آمریکایی، مسلط به ۲۳ زبان دنیا، در جوابِ سوال از دوست داشتنی ترین زبان، شروع به خواندن شعری از حافظ میکند:
زاهد خلوت نشین دوش به میخانه شد؛
از سر پیمان گذشت بر سر پیمانه شد...
🆔 @Arefane
عارفانه
🍷پسر نابغه آمریکایی، مسلط به ۲۳ زبان دنیا، در جوابِ سوال از دوست داشتنی ترین زبان، شروع به خواندن شع
پن:
و آنگاه عده ای در داخل کشور، سرمایه های ادبی و عرفانی ما همانند حافظ و مولوی و... را به راحتی تخریب می کنند!
🆔 @Arefane
🍷استاد جعفر ناصری: در برهه های سخت و تنش زا و در مظانّ خطر و از دست رفتن نعمت، توسل و توجه به حضرت بقیة الله روحی له الفداء به عنوان مصداق اتم و اکملِ «یدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیدیهِمْ» کاری مؤثر و از طرفی در دسترس شیعه است. در این نباید کوتاهی کرد. این سبب خیلی مؤثر است در رفع و رجوع مشکلات.
@nasery_ir
🆔 @Arefane
🍷عدد ذکرِ «الله» را 660، 66 و 6600 مرتبه گفته اند. لذا استاد ذاكر اين اسم مبارك را به عدد خاص براى گفتنش مى فرمود كه البته با حرف ندا و بدون حرف ندا؛ لفظى يا قلبى و يا نقشى هم از تشخيص (و اذن) استاد است.
🔹آثار ذكر «الله»: توحيد، جذبه، يقين، نفى خواطر، دور شدن از شيطان، ظهور توحيد افعالى، اعراض از جمع و تفرقه و رسيدن به وحدت و... مى باشد.
📚 کشکول کشمیری؛ استاد سید علی اکبر صداقت
🆔 @Arefane
🍷لسانِ واحد
🔹آیت الله سعادت پرور: واجْعَلْ لِسانَكَ واحِداً... جان عزيز! زبانى كه "خدا" گفت، شايسته نيست- با اين زبان- چيزى كه بوى جدايى و شرك از آن آيد، گفته شود!
يک جا اظهار مودّت با كسى كند و جاى ديگر ناسزا يا تهمت يا غيبت كند!
يک جا خدا را با صفاتش بخواند و ديگر جا با همين زبان، ناسزا گويد!
يک جا گويد خدا غفّار است، ديگر جا اظهار يأس كند!
يک جا گويد خدا، فاعل مختار است، «يفعل ما يشاء»، ديگر جا گله از اين و آن كند!
و هكذا...
📚 رسائل عرفانی، ص ۲۵۸
@Nedaysaadat
🆔 @Arefane
🍷کشف و کرامت یا تسلیم و رضا؟!
مرحوم حاج سید هاشم حداد رضوان اللَه علیه با داشتن سرمايه هاى معنوى الهى و متحقّق بودن به ولايت، كه هر گونه كارى حتّى كرامات عجيبه و غريبه از او ساخته است، در تمام مدّت عمر يكبار ديده نشد كه از آن طريق ارتزاق كند و يا رفع حاجت بنمايد؛
و می فرمود: «خدا دوست دارد بنده اش تسليم باشد و او براى بنده خود اختيار كند، نه آنكه بنده چيزى را اختيار كند. اختيار بنده مطلوب نيست؛ و خواست او گرچه برآورده شود و مى شود، خلاف روش محبّت و عبوديّت است. خدا دوست دارد بنده اش بنده شود، يعنى از اراده و اختيار بيرون شود.»
به شاگردان خود توصيه مى نمودند: دنبال كشف و كرامات نرويد! اين طلب ها سالك را از خدا دور می كند گرچه مطلوبش حاصل شود. كرامت و كشفى كه خدا پيش آورد ممدوح است نه آن را كه بنده دنبال کند.
📚 علامه طهرانی، روح مجرد ص ۵۵۶
🆔 @Arefane