یا دائم الُّطف / ای صاحب لطف ومحبّت دائمی
خدای لطیفِ دائم الُّطف از سرمهربانی و کرم تکلیف را بر ما بندگان آسان کرده و از در لطف وسخاوت پاداش فراوان می دهد و این بخشش وعطا را با نوعی دقت و ظرافت، در رحمت همراهی می کند و زیبا ترین تجلّی محبّت خدا به بندگانش را در این لطافت رقم می زند.
نور ذکر "یا دائم الُّطف " در کاهش درد ها و رنج ها بسیار مؤثر است. و غم و اندوه و غصه های انسان را سریع از بین می برد.
یا دائم الُّطف! چه کسی می تواند پیشانی عشق برخاک ربوبیّت تو بساید و شیرینی عبادت تو را بچشد و دل به دیگری بسپارد؟ لطف تو به دل ما گره ای باز ناشدنی زده است . ای صاحب لطافت ومحبت دائمی !
یا دائم الاحسان / ای صاحب نیکی واحسان همیشگی احسان و نیکی خداوند در حق بندگان و مخلوقاتش همیشگی، دائمی و بی¬وقفه است و همین خصوصیّت و ویژگی را نیز به بندگانش سفارش می¬کند. إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إيتاءِ ذِي الْقُرْبى(آیه¬ی90 سوره¬ی نحل) به راستی خدا فرمان می دهد به عدالت و احسان و بخشش به خویشاوندان، به خصوص به پدر و مادر (آیه¬ی 83 سوره¬ی بقره) و ]خدا[ خود را دوستدار احسان¬کنندگان می¬داند. ( آیه 195 سوره بقره)
یا دائم الاحسان! نیکی و احسان تو در حق بندگانت وقفه¬ناپذیر است و سپاس و حمدمان اندک. ما معترفیم که پرنده¬ی کوچک وجودمان از شُکر پرواز در وسعت آسمان رحمت تو عاجز است و پاهای خسته¬مان توان پیمودن جاده¬ی بی¬انتهای ثنای تو را ندارد. تو خود این فاصله¬ را به حق احسانت، جبران نما.
یا دائم الخیر / ای صاحب خیر و برکت دائمی
وَ اللَّهُ خَيْرٌ وَ أَبْقى (آیه¬ی 73 سوره¬ی طه)
و خداوند بهتر و پایدارتر است.
* و آنچه نزد اوست نیز بهتر و ابدی است. (60 / قصص)
*و ما به هر خیری که او به ما عطا کند سخت نیازمندیم. (24 / قصص)
*بخصوص از پاداشی که به اهل علم داده می¬شود. (80 / قصص)
*و نباید از درخواست مستمر خیر خسته و مایوس شد. (49 / فصلت)
*البته در قبال خیر و نیکیِ اهدایی خداوند باید نیکی ارائه کرد. (84 / قصص) یا دائم الخیر! تو دهنده و دوستدار عطای خیری، و ما بندگانت محتاج و نیازمندآن، بر ما عطا کن آنچه را تو مایلی و ما خواهان.
ای صاحب و خیردهنده¬ی همیشگی
یا دائم الفضل / ای صاحب فضل وکرم دائمی
وَ سْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ (آیه¬ی 32 سوره¬ی نساء)
و از ]گنجینه ی بی پایان[ فضل خدا طلب کنید.
* آنهایی که بدون بهانه¬گیری درباره¬ی مادیّات ازدواج می¬کنند، خدا با فضل خود بی¬نیازشان می¬فرماید. (32 / نور)
*هم¬ چنین آنهایی که از یاد خدا غافل نمی¬شوند، نماز بپا می¬دارند، زکات می¬دهند و به قیامت عقیده دارند، از فضل خدا به زیبایی بهره¬مند خواهند شد.
( آیه37 و 38 سوره نور)
*جزای مؤمنان صالح نیز از فضل خدا داده می¬شود. (45 آیه سوره روم)
*اسباب الهی نیز برای تأمین رزق و روزی شکرگزارانِ درگاه حق تعالی، به خدمت فضل او در می¬آیند. (46 آیه سوره روم)
*تلاوت کنندگان و عمل¬کنندگان به کتاب الهی که برپادارنده¬ی نماز و انفاق کننده در راه خدا هستند،علاوه پاداش¬شان، از فضل الهی بر آن افزوده می¬شود. (آیات29 و 30 سوره فاطر) ذکر "یا دائم الفضل" نوری دارد که دل مؤمنان صالح را برای انجام امور فوق و بهره¬مندی از فضل بی¬کران الهی، روشن و مطمئن می¬سازد.
یا دائم¬الفضل!
از فضل خویش بر ما تشنگان ، بی ¬امان ببار که کویر عطشناک و ترک¬خورده¬ی دل¬مان تشنه¬ترین است.
یا دائم الرحمه / ای صاحب رحمت و مهربانی همیشگی
وَ رَبُّکَ الْغَفُورُ ذُو الرَّحْمَةِ (آیه¬ی 58 سوره¬ی کهف)
پروردگارت بسیار آمرزنده [ و ] صاحب رحمت است.
*رحمت او دائمی و بی¬ پایان است. (133 / انعام)
*و البته رحمتش به نیکوکاران بسیار نزدیک است. (56 / اعراف)
*و هم ¬چنین به کسانی که در روز قیامت به واسطه¬ی اعمالشان رو سفیدند.
(107/ آل-عمران)
*و شهیدان که از جمله¬ی این گروه هستند. (157/ آل¬عمران)
*مؤمنان و تمسک¬جویندگان به خدا نیز از رحمت او بهره¬مند خواهند شد و به راه مستقیم الهی رهنمون خواهند گردید. (175/ نساء)
*و خدای دائم الرحمه پیامبری فرستاد که رحمت برای همه¬ی عالمیان است.
(107/ انبیاء)
*و هم¬ چنین قرآن را که برای مؤمنان هدایت و رحمت است. (77 / نمل)
*و خدای دائم¬الرحمه از همسران خواست که بین خود آرامش و دوستی و مهربانی و رحمت برقرار سازند (22 / روم)
*و باید از سر مهربانی بال فروتنی و رحمت برای پدر و مادر گستراند (34/ اسراء)
یا دائم الرحمه!
ببخشای و رحمت آور که تو بهترین مهربانانی (118 / مومنون)
ما را از جانب خود رحمتی عطا کن و در کارمان برای ما رشد و تعالی فراهم ساز. (10/ کهف)
ما بر خویشتن ستم کردیم، و اگر بر ما نبخشایی و به ما رحم نکنی، بی¬شک از زیانکاران خواهیم بود. (23 / اعراف)
پروردگارا!
دل¬های مارا پس ازآن که هدایت¬مان کردی ملغزان وما را از جانب خویش رحمتی ببخشای،
یا دائم النّور / ای صاحب روشنایی ونور دائمی
خدا نور آسمانها و زمين است ؛ وصف نورش مانند چراغدانى است كه در آن ، چراغ پر فروغى است ، و آن چراغ در ميان شیشه ای است ، كه آن شیشه گويى ستاره تابانى است ، [و آن چراغ] از [روغن] درخت زيتونى پربركت كه نه شرقى است و نه غربى افروخته مىشود ، [و] روغن آن [از پاكى و صافى] نزديك است روشنى بدهد گرچه آتشى به آن نرسيده باشد ، نورى است بر فراز نورى ؛ خدا هر كس را بخواهد به سوى نور خود هدايت مىكند ، و خدا براى مردم مثلها مىزند [تا حقايق را بفهمند] و خدا به همه چيز داناست . (آیه 35 سوره نور)
برای این که نور الهی در دل بتابد، آیه 35 سوره نور هر روز تلاوت شود.
"دائم النّور" نام نیکو و زیبای خداوند است که راه رستگاری را هموار فرموده و از طریق پیامبر بزرگوارش به بندگان مومن خود نشان می دهد.
فَالَّذِينَ آمَنُوابِهِ وَعَزَّرُوهُ وَنَصَرُوهُ وَاتَّبَعُوا النُّورَالَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ أُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (آیه 35 سوره نور) پس كسانى كه به او ايمان آوردند و او را[در برابر دشمنان]حمايت كردند و ياريش دادند و از نورى كه بر او نازل شده پيروى نمودند ، پيروزند.
کتاب خدا نیز نور است .
قَدْ جَاءَكُمْ مِنَ اللَّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُبِينٌ (آیه 15 سوره مائده) بىترديد از سوى خدا براى شما نور و كتابى روشنگر آمده است.
همچنین اما م نیز نور است در آداب زیارت امام علی (ع) می گوئیم: درود بر تو باد ای نور خدا! (الاقبال،ح3،ص126) ومؤمن از لطف خداوند در پنج نور و روشنی قرار دارد. 1- هرجا که او وارد می شود نورمی آید. 2- اگر بیرون رود نور باقی می ماند. 3- دانش او نور است . 4-سخن او نور است . 5- وچشم انداز او به روز باز پسین نور است. (بحارالانوار ج 69 ص 23)
استادم می گفت: خواندن هر روز آیه 35 سوره نور، نور امام علی علیه السلام و فرزندانش را در دل می تاباند.با ذکر مداوم "یا دائم النّور" پنجره ای به روشنائی ابدی بگشائیم و ظاهر و باطن خود را نورانی و با صفا نمائیم .
يا نُورَ النُّورِ، يا مُنَوِّرَ النُّورِ، يا خالِقَ النُّورِ،يا مُدَبِّرَ النُّورِ، يا مُقَدِّرَ النُّورِ، يا نُورَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً قَبْلَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً بَعْدَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً فَوْقَ كُلِّ نُورٍ، يا نُوراً لَيْسَ كَمِثْلِهِ نُورٌ
اى روشنى نور، اي روشنى ده نور، اى خالق نورو روشنى، اى تدبير كننده نور، اى اندازهگير نور، اى روشنى هر نور، اى روشنى پيش از هر نور، و اى روشنى پس از هر نور،اى روشنى بالاى هر نور،اى نورى كه مانندش نورى نيست. (جوشن کبیر)
یا دائمَ النُّور!
سیاهی معاصی وگناهان ، قلب ما را کدر و تیره کرده و راه مان را از طریق مستقیم منحرف ساخته است ، تو به نور خود روشنایی مان بخش و بر صراط خویش استوارمان بدار.
یا دائمَ العَفو / ای صاحب عفو و بخشش دائمی إِنَّ اللَّهَ لَعَفُوٌّ غَفُورٌ (آیه 60 سوره حج) همانا خدا بخشنده ی آمرزنده است . به همین دلیل: خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ (آیه 199 سوره اعراف ) عفو را پیشه کن و به نیکی فرمان بده. وَهُوَ الَّذِي يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ وَيَعْفُو عَنِ السَّيِّئَاتِ (آیه 25 سوره شوری ) و اوست که توبه بندگان را می پذیرد و بدی های آنها را عفو می کند . ذکر"یا دائم العفو"برای کسب نورانیّت و بخشوده شدن گناهان تاثیر قابل توجهی دارد. بخصوص کسانی که توبه واستغفار کرده وبانیکی واعمال شایسته در صدد جبران اعمال گذشته خود بر می آیند.یا دائم العفو ! تو خود فرمان مان داده ای که از خطاهای دیگران در گذریم، ما نیز خود خطا کاریم ،در جاری دائمی عفو و بخششت از معاصی و گناهان تطهیرمان فرما .
یا حنّان / ای بسیار مهربان و روی آورنده
خدای حنّان بنده نواز، محبّت و مهربانی فراوانی نسبت به بنده اش دارد ، به نحوی که هرچه بنده روی گردان می شود خدا حنّان است و به بنده اش رو می کند و فرصت بازگشت فراهم می آورد تا مِهرش را نثارش نماید و محبّتش به توبه کاران را متجلی سازد.
نشانه و علامت حنّان بودن خداوند آن است که نعمت هایش را در اختیار همه قرار می دهد ، حتی کسانی که او را انکار می کنند و با او دشمنی می ورزند . ذکر " یا حنّان " صفت بنده نوازی را باور انسان می سازد و امید را در دل او زنده و احیا می کند .
لا مَلجَاَ مِنَ اللهِ ازخشم وغضب خدا به هیچ جا نمی توان پناه برد،
اِلاّ الَیهِ مگر به رحمت خودِ خدا (آیه 17 سوره حجرات)
یا منّان /ای عطا کننده بسیار که منّت تو را به جان می خریم!
خداوند منّان است . یعنی عطای بسیار می کند. منّت گذاشتن به دیگران برای انسان از رذائل است و فقط در شأن خداست.
ای ایمان آورده ها ! نیکی های تان را با منّت گذاشتن و اذیّت کردن باطل نکنید.
(آیه 267 سوره بقره) بَلِ اللَّهُ يَمُنُّ عَلَيْكُمْ خدا بر شما منّت دارد
أَنْ هَدَاكُمْ لِلْإِيمَانِ که شما را به سوی ایمان هدایت کرده است.(17/حجرات)
اگر کسی می خواهد از نعمات ظاهری یا باطنی خداوند بیشتر استفاده کند هر روز ذکر« یا منّان» را بگوید .
یا سبحان / ای پاک و پاکیزه
أَمْ لَهُمْ إِلَهٌ غَيْرُ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ (آیه 43 سوره طور)
آیا ایشان را {کافران و مشرکان }جز خدا معبودی است ؟ پاک و منزّه است خدای یگانه از آنچه شریک او می سازند .
قُلْ آمِنُوا بِهِ أَوْ لَا تُؤْمِنُوا إِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ مِنْ قَبْلِهِ إِذَا يُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ يَخِرُّونَ لِلْأَذْقَانِ سُجَّدًا وَ يَقُولُونَ سُبْحَانَ رَبِّنَا إِنْ كَانَ وَعْدُ رَبِّنَا لَمَفْعُولًا
(آیه 107و108 سوره اسراء)
بگو : به قرآن ايمان بياوريد يا نياوريد [يكسان است] ، همانا كسانى كه پيش از [نزول] آن معرفت و دانش يافتهاند ، زمانى كه بر آنان تلاوت می شود، سجدهكنان به رو در مىافتند. و مىگويند: منزّه و پاك است پروردگارمان. بىترديد وعده پروردگارمان [به پاداش مؤمنان و كيفر مجرمان] قطعاً انجام شدنى است.
و خدای سبحان توفیق دهد که ما نیز از جمله آنان باشیم.
فَسُبْحَانَ اللَّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ وَلَهُ الْحَمْدُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَعَشِيًّا وَحِينَ تُظْهِرُونَ (آیه 17 و 18 سوره روم)
پس خدا را تسبیح گویید هنگامى كه وارد شب مىشويد و هنگامى كه به صبح در مىآييد ، همه ستايشها در آسمانها و زمين ويژه اوست . همچنین، شب و آن گاه كه وارد ظهر مىشويد [نيز خدا را تسبيح گوييد.]