نگاهی کوتاه به کتاب ۱۳ جلدی "شرح و تفسیر صحیفه سجادیه" اثر فاخر استاد حسین انصاریان که در ۱۳ جلد تنظیم شده است در این معرفی به صورت اجمال شناسانده میشود.
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_میخوانم
#استاد_حجتالاسلام_انصاریان
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir
1️⃣ جلد اول
در این جلد شرح زندگانی امام سجاد(علیه السلام) و بخشی از شرح دعای اول صحیفه آمده است.
مؤلفْ ذیل عنوان «حیات پرفروغ حضرت امام زینالعابدین علیه السلام» به ولادت، نام و لقب و کنیه، شخصیت، اخلاق و رفتار و عبادت و مناجات امام پرداخته و بیش از ۲۰ حکایات در باره اخلاق امام نقل کرده، آنگاه در باره حقیقت دعا و اهمیت آن و مداومت بر آن مطالبی ذکر کرده است. در این جلد همچنین از اسناد صحیفه سجادیه سخن به میان آمده است.
استاد انصاریان در شرح دعای اول به بحث توحید و ستایش حق تعالی پرداخته و حقیقت حمد، شکر و ستایش حق را از منظر عرفانی و برخی از عارفان و شاعران بررسی کرده است.
توحید در نهج البلاغه، خداشناسی، آیات محکم و متشابه، رؤیت خدا، خداشناسی در کلام امام کاظم(علیه السلام)، آفرینش و اسرار آن و نظر چند متفکر غربی در این باره، هدایت تکوینی، عقل و نبوت در هدایت انسان از دیگر مباحث مطرح در این بخش است.
2️⃣ جلد دوم
در این جلد ادامه شرح دعای اول صحیفه و بخشی از شرح دعای دوم صحیفه آمده است.
مباحث مطرح در شرح دعای اول، ظلمات برزخ و تفسیر آن، حقیقت نَفْس، رزق و معانی طیبات، حقیقت شُکر، تکلیف و هدف از آن، حقیقت هلاکت و سعادت و بررسی این دو از نظر قرآن و روایات است.
مؤلف در شرح دعای دوم در باره حقیقت محمدیه، پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) از دیدگاه آیات و روایات، پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) در تورات و انجیل، حوادث عجیب هنگام ولادت حضرت رسول(صلی الله علیه وآله وسلم)، القاب و کنیههای پیامبر، اخلاق پیامبر در قرآن و روایات، بعثت پیامبر و برنامههای ایشان، ایمان، حالات نفس، صفات برجسته محمد(صلی الله علیه وآله وسلم) سخن گفته است.
3️⃣ جلد سوم
جلد سوم ادامه شرح دعای دوم و شرح دعای سوم و چهارم را شامل میشود.
برخی از مباحث مطرح در شرح دعای دوم چنین است: مقام نبوت، مباهله، هجرت به شعب ابیطالب تحمل سختیها، سفر به طائف.
مؤلف در شرح دعای سوم صحیفه در باره حقیقت فرشتگان، قرآن و فرشتگان، کفر و انکار فرشتگان، عبادت فرشتگان، فرشتگان در کلام ائمه، عرش و حاملان آن، حقایق عالم آخرت، موانع کمال، جایگاه بهشت و جهنم، انواع بندگی و انواع فرشتگان در قرآن سخن گفته است.
در شرح دعای چهارم موضوعاتی از این دست مطرح شده است: هدایت و هادیان راه حق، دعوت انبیای الهی، خودبینی شیطان، اصحاب یمین و اصحاب شمال، اقسام حیات در قرآن، صحابه رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) و تساوی آنان با دیگر مسلمانان، هجرت، مودت اهل بیت، شناخت اسما و صفات خداوند.
4️⃣ جلد چهارم
این جلد با ادامه شرح دعای چهارم آغاز میشود و شرح دعای پنجم را در بر میگیرد.
استاد حسین انصاریان در شرح دعای چهارم در بررسی معانی اسما و صفات خداوند، ۹۹ نام از نامهای الهی را برمیشمرد و معنا میکند و در باره ترس از عظمت حق، زهد در دنیا، ایمان حقیقی و مرگ سخن میگوید.
در شرح دعای پنجم نیز مباحثی چنین مطرح شده است: عجایب عظمت الهی، عجایب آسمان و زمین، شگفتیهای خلقت، ساختمان بدن انسان، امانتداری، قدرت الهی، گناه و آثار آن، رحمت الهی و کرامت انسانی.
5️⃣ جلد پنجم
در این جلد شرح سه دعای ششم، هفتم و هشتم آمده است. برخی از مباحث مطرح در شرح دعای ششم چنین است: خلقت شب و روز، حرکت زمین و خورشید، حمد و شکر و اجر و ذُخر و فضل و احسان در قرآن کریم، امر به معروف و نهی از منکر، دعاهای هفته در کلام امام سجاد(علیه السلام).
مؤلف در شرح دعای هفتم صحیفه در باره پیشامدها و سختیها، ابتلاهای انبیا(علیهم السلام)، توبه و رفع مکاره، دعاهایی که ائمه آموزش دادهاند.
در شرح دعای هشتم در باره بصیرت نفس، حُسن خلق، راه علاج حرص و غضب، حلم و بردباری و عفو و گذشت سخن گفته است.
6️⃣ جلد ششم
در این جلد، ادامه شرح دعای هشتم و شرح چهار دعای نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم آمده است. برخی از مباحث مطرح در شرح دعای هشتم چنین است: حسد، صبر، قناعت، سوء خلق، افراط در شهوت، تعصب بیجا، کوچک شمردن گناه، کوچک شمردن گناهان صغیره، تسلط شیطان، اسراف و نشانههای اسرافکاری.
مؤلف در شرح دعای نهم در باره حقیقت توبه، عشق به توبه در اولیای الهی، حقیقت گناه، حقیقت دین و دنیا و خلقت معنوی انسان و در شرح دعای دهم در باره عفو الهی، عفو در قرآن و روایات، مناجات با معبود و شماتت شیطان و در دعای یازدهم در باره یاد الهی، ذکر در روایات، فرشتگان نویسندهٔ اعمال و عاقبت به خیری و در دعای دوازدهم در باره تکالیف و محرمات الهی در قرآن و روایات، استدراج، حسنظن، تواضع در برابر خداوند و امیدواری به خداوند سخن گفته است.
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_میخوانم
#شرح
#معرفی_کتاب
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
7️⃣ جلد هفتم
در این جلد، چهار دعای سیزدهم، چهاردهم، پانزدهم و شانزدهم شرح شده است.
در شرح دعای سیزدهم در باره دعا در قرآن، دعای پیامبران، دعا در کلام رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم)، حقیقت فقر و غنا، تکبر در برابر خداوند، فقر و امتحان الهی سخن به میان آمده است. مؤلف در شرح دعای چهاردهم در باره مظلوم و ظالم سخن گفته و ۳۶ عنوان ظلم را از قرآن برداشت کرده است.
در شرح دعای پانزدهم نیز مباحثی چون طهارت در قرآن، اسلام و دستورهای بهداشتی، فواید روزه، اهمیت شیر مادر، خواص برخی سبزیجات و میوهها، بهداشت و پاکیزگی باطن و ارزش معنوی بیماری و در شرح دعای شانزدهم موضوعاتی چون نیروها خدادادی انسان، هدف از کتاب و نبوت و امامت، صفات حمیده حضرت حق، پردهپوشی حق، غفلت، اصلاح نفس و رویای صادقه مطرح شده است.
8️⃣ جلد هشتم
در این جلد شرح دعای هفدهم تا بیستم آمده است.
برخی از مباحث مطرح در شرح دعای هفدهم چنین است: شیطان و ویژگیهایش، اوصاف و اعمال شیاطین اِنسی و جِنی در قرآن، شیطان و وعده فقر در انفاق، شیطان در کلام امام صادق(علیه السلام) و نظر عرفانی به مسئله شیطان. در شرح دعای هجدهم نیز مؤلف درباره حقیقت بلا و ابتلا و راه عافیت در آزمایش سخن گفته است.
در شرح دعای نوزدهم نیز مباحثی درباره نعمت ابر و باران و باد و حرکت خورشید و ماه و خواص میوهها آمده است.
شرح دعای بیستم - که معروفترین دعای صحیفه است و دعای مکارم الاخلاق نام دارد - نیمی از جلد هشتم را در بر گرفته و ادامه آن در جلد نهم آمده است. در شرح این دعا آمده است: صلوات در روایات، کاملترین ایمان و حقیقت ایمان در روایات، بررسی نیت، باب نجات در دنیا و آخرت، بررسی مکارم و رذایل اخلاقی همچون محبت و کینه، مودت و حسد، اعتماد و بدگمانی.
9️⃣ جلد نهم
در این جلد ادامه شرح دعای بیستم صحیفه و شرح شش دعای دیگر از دعای بیستویکم تا دعای بیستوششم آمده است.
مؤلف در شرح دعای بیستویکم در باره کفایت خداوند از انسان، خداوند پناهگاه واقعی انسان، اخلاق قارونی و در شرح دعای بیستودوم در باره تهذیب نفس، اعتقاد به خدا، صبر بر سختی و بلا، اخلاص، حسرتهای هنگام مرگ و پس از آن سخن گفته است.
در شرح دعای بیستوسوم در باره تندرستی مادی و معنوی، امنیت و سلامتی در دین و بدن، ارزش حج در روایات و در شرح دعای بیستوچهارم در باره حقوق پدر و مادر و روایات مربوط به آن و یاد پدر و مادر در نمازهای یومیه و در شرح دعای بیستوپنجم در باره فرزندان و نقش پدر و مادر در تربیت آنان و رزق و روزی فرزندان و در شرح دعای بیستوششم در باره ارزش و اهمیت حق همسایه، خصوصیات شیعه در روایات و حقوق برادر مؤمن سخن به میان آمده است.
0️⃣1️⃣ جلد دهم
در این جلد شرح دعاهای ۲۷ تا ۳۸ آمده است.
مؤلف در شرح دعای بیستوهفتم در باره حقیقت ریاضت و مناظر زیبا و نعمتهای بهشتی سخن گفته و هدف از جهاد را تربیت انسان و اقامه توحید دانسته و درباره انواع جهاد و ارزش شهادت سخن گفته است.
ایشان در شرح دعای بیستوهشتم در باره دعا و نیایش و در دعای بیستونهم در باره برنامه رزق و روزی و در دعای سیام در باره وام و شئون آن در اسلام، ربا و خطرات آن و اسراف سخن گفته است.
در شرح دعای سیویکم در باره هوای نفس و گناهان کبیره و صغیره و توبه و استغفار از گناهان و در شرح دعای سیودوم در باره پردهپوشی خداوند، تکامل آفرینش انسان و نماز شب در آیات و روایات مطالبی آمده است.
در دعای سیوسوم تا سیوهشتم نیز به تربیت مباحثی در باره حقیقت استخاره، رسوایی گناه، مقام رضا در آیات و روایات، ابر و برق و رعد، حقیقت شکر و حقوق انسان بر انسان مطرح شده است.
1️⃣1️⃣ جلد یازدهم
در این جلد از اثر، شرح دعاهای سیونهم تا چهلوپنجم آمده است.
در شرح دعای ۳۹ تا ۴۱ به ترتیب مطالبی در باره عفو و گذشت و غرور، مرگ و میزان پردهپوشی خداوند مطرح شده است.
در شرح دعای چهلودوم نیز که دعای ختم قرآن عنوان گرفته، مباحثی در باره قرآن، حقیقت و ظاهر و باطن آن، وظیفه مسلمانان در برابر قرآن، محکم و متشابه و اسامی این کتاب آسمانی مطرح شده است.
در شرح سه دعای دیگر نیز به ترتیب مطالبی در باره خورشید و ماه و ستارگان در قرآن، ماه رمضان و مسئله روزه و رابطه آن با تقوا و صبر و توبه، و خطرات تأخیر توبه و آداب عید فطر آمده است.
6539986252.mp3
1.51M
😭شب جمعه است هوایت نکنم می میرم
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_می_خوانم
#شب_جمعه
#امام_حسین
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#حدیثگرافی🌱
🎀 حدیث روز 8️⃣3️⃣1️⃣
امام سجاد(عليه السلام) میفرمایند:
هر کس در زمان غیبت غائب ما(عجل الله فرجه الشريف) بر ولایت ما ثابت قدم بماند، خداوند اجر هزار شهید از شهدای بدر و احد را به او عطا خواهد کرد.
#ملازمانظهور🌤
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_میخوانم
#امام_زمان
#ظهور
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir
7.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌷معرفت شناسی
💫 زندگی نامه امام سجاد علیه السلام
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_می_خوانم
#زندگی_نامه
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir
♦️ سیره امام سجاد علیه السلام
درسى از امام سجاد (علیه السلام)
بسم الله الرحمن الرحیم
شايد از درخشان ترين فصلهاى زندگانى هر يك از پيشوايان دين، رسيدگى به محرومان و زدودن نياز نيازمندان بوده است، درسى كه از پيامبر خدا آموخته و رهنمودى كه از دين به ارث بردهاند.
راستى... ملاك در «خير» بودن آدمى به چيست؟
هر چه بيشتر سودرسانى به خلايق! و گره گشايى از كار مردم، به قدر توان.
روايت است كه امام زين العابدين (علیه السلام) از راهى كه مىگذشت، هرگاه در ميان جاده به كلوخى برمى خورد، از مركب خويش پياده مىشد و آن را با دست خود از وسط راه برمیداشت، آنگاه سوار شده، به راه خود ادامه میداد:
«لقد كان على بن الحسين يمر على المدرة فى وسط الطريق فينزل عن دابته حتى ينحيها بيده عن الطريق.... » (۱).
سيره نورانى و سازنده يعنى اين!
زدودن موانع راه، پركردن چالههاى خيابانها، رفع سد معبرها و دهها كار خدماتى ديگر، كارهاى شايستهاى است كه زيبنده رفتار اجتماعى يك مسلمان است.
چقدر فاصله است بین ما و مولامون...
۱) بحارالانوار، ج ۷۲، ص ۵۰
📚اخلاق معاشرت -جواد محدثی درسى از امام سجاد (علیه السلام) - صفحه۹۲
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_میخوانم
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir
☑️آیتالله بهجت قدسسره:
◼️بعد از شهادت حضرت حسینبنعلی، سیدالشهداء علیهماالسلام حضرت زینب سلاماللهعلیها در اسارت آنچنان مردانه خطبه میخواند که گویی در تخت سلطنت قرار دارد.
✔️امام سجاد علیهالسلام در حال اسارت و درحالیکه غُل جامعه[١] به گردن داشت، به سائل، شاهانه کمک میکند.
⚫️ما چنین بزرگانی داریم که همه چیز ما از آنهاست، ولی گویا آنها را نداریم!
📚 رحمت واسعه، ویراست سوم، ص١٣٣
🔻 پینوشت:
[١]. غُل جامعه، نوعی غُل و زنجیر است که با آن دست و پا و گردن را باهم میبندند.
#امام_سجاد
#صحیفه_سجادیه
#من_صحیفه_می_خوانم
#حضرت_زینب
#شام
#بنیاد_بینالمللی_صحیفه_سجادیه
🔸https://eitaa.com/joinchat/3525050394C01512cc3d2
🆔@BONYAD_SAHIFEH
🌐https://ssif1.ir