📚 پرداخت فطریه پس از عید فطر
💠 سؤال: آیا می توان زکات فطره را روز عید فطر جدا کرد و چند روز بعد از عید فطر به فقرا داد؟
✅ جواب: مانعی ندارد، ولی در رساندن به فقیر نباید سهل انگاری کرد و احتیاط واجب این است که هر وقت آن را می دهد مجدداً نیت فطره کند.
#زکات_فطره #پرداخت_زکات_فطره
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
💠 حدیث روز 💠
💎 ارزش ماه مبارک رمضان
🔻پيامبر خدا (صلىاللهعليهوآله):
لَو يَعلَمُ العَبدُ ما في رَمَضانَ لَوَدَّ أن يكونَ رَمَضانُ السَّنَةَ
❇️ اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو میكند كه سراسر سال، رمضان باشد.
📚 بحارالأنوار : ۹۶/۳۴۶/۱۲
•┈┈••✾••┈┈•
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔻موحدنژاد در گفتوگوی تفصیلی با خبرگزاری حوزه:
❇️ اعلام رؤیت هلال حکم حکومتی یا اعلام مرجعیتی؟
◻️ بودجهی چندین میلیاردی ستاد استهلال!!
◻️ چرایی اختلاف در اعلام رؤیت هلال در کشورهای مختلف
🔹 رئیس کمیته علمی و عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در گفتوگوی تفصیلی با حوزه نیوز به سؤالاتی درباره اعلام رؤیت هلال حکم حکومتی است یا اعلام مرجعیتی، شایعات پیرامون بودجه چند میلیاردی ستاد استهلال، چرایی اختلاف در اعلام رؤیت هلال و ... پاسخ داد. 👇👇
https://hawzahnews.com/xbHdd
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔔 فراخوان بیستوچهارمین همایش کتاب سال و ششمین جشنواره مقالات علمی حوزه
🔻ویژه:
▫️کتابهای چاپ اول حوزویان در سال ۱۴۰۰
▫️پایاننامههای سطح4(دکتری) دفاع شده در سال ۱۴۰۰
🔻مقالات علمی پژوهشی و علمی ترویجی حوزویان که در سال ۱۴۰۰ در نشریات علمی منتشر شده است
⏱ مهلت ارسال آثار:
پایان خرداد ماه ۱۴۰۱
🌐 ثبتنام اینترنتی:
http://bookr.ismc.ir/
📞 تلفن:
۰۲۵۳۳۱۳۳۶۰۳-۵
۰۲۵۳۳۱۳۳۶۰۸-۹
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
✅ #یادداشت_ویژه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
«رؤیت هلال ماه شوال؟!»
✍️ امروز با توجه به آنچه که در تقویم ثبت شده بود، میبایست اولین روز از ماه شوال و عید سعید فطر باشد! اما چنانچه برخی از اخترشناسان نیز پیشبینی کرده بودند که رؤیت هلال ماه، بسیار دشوار خواهد بود، بالاخره در حدود ساعت ٢٢ شب گذشته، ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری پس از انجام ساعتها کار دقیق رصدی در سراسر کشور، اعلام نمود که هلال ماه شوال در غروب روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت رؤیت نشده و لذا روز دوشنبه، سیم ماه رمضان میباشد؛
در پی این اعلام، سؤالی در اذهان عمومی مطرح گردیده که البته سؤال جدیدی نیست و در سالهای گذشته نیز، مخصوصاً در زمان تفاوت نظر بین فقها در ثبوت اول ماه، همواره مطرح بوده است، که با توجه به وجود مبانی محکم در مسائل فقهی، پس چرا نظر فقها و مراجع، در ثبوت رؤیت هلال متفاوت است و یک روز واحد را بهعنوان عید فطر، اعلام نمیکنند؟ تا همهی مسلمانان در یک روز جشن بگیرند و از هرگونه سوء برداشت و سوءاستفاده نیز جلوگیری شود!
✅ در پاسخ به این سؤال، ابتدا باید توجه داشت که اختلاف نظر در کلیه مسائل نظری و در رشتههای مختلف علمی بین متخصصین، کاملاً طبیعی است؛ چنانچه در بین فیزیکدانان و شیمیدانان و یا پزشکان اختلاف نظر و تشخیص در بسیاری از مسائل وجود داشته و دارد، و علوم اسلامی و انسانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند؛
✍️ اما در باب ثبوت اول ماه و تعیین روز عید فطر، سه موضوع باعث تفاوت نظر بین فقها شده است:
1️⃣ یکی در چگونگی «رؤیت هلال ماه از طریق چشم مسلح و غیر مسلح» است؛ چنانچه برخی از مراجع، مانند امام راحل (ره) فقط «رؤیت هلال از طریق چشم غیر مسلح» را مِلاک میدانند، اما برخی دیگر از مراجع، مانند آیتالله العظمی فاضل لنکرانی (ره) یقین به حلول ماه از هر طریقی ولو با چشم مسلح را کافی میدانند؛
2️⃣ نکته دوم «اتحاد و اختلاف افق» است، یعنی اینکه اگر در یکجا هلال ماه رؤیت شود، آیا صرفاً برای مردم همان منطقه ملاک است، و یا برای دوردستها نیز کفایت میکند، که در این موضوع نیز تفاوت نظر وجود دارد، به صورتی که برخی از مراجع مانند آیتالله العظمی صافی گلپایگانی (ره) در تعیین اوّل ماه، معتقد به «اتحاد افق» هستند، یعنی رؤیت هلال در دوردست را نیز ملاک میدانند؛ ولی برخی از مراجع، مانند آیتالله العظمی بهجت (ره) «اختلاف افق» را قبول دارند، لذا رؤیت هلال در شهر و محل دور دیگر را ملاک نمیدانند؛
3️⃣ نکته سوم «تفاوت در شهادت بَیّنه» است، چنانچه همه مراجع، اتفاق نظر دارند که شهادت دو مرد عادل، برای ثبوت هلال ماه، کافی است، اما با عنایت به تفاوت نظر در مبنای فقهی که بیان شد، معتبر بودن شهادت دو مرد عادل نزد یک مرجع، به آن معنا نیست که لزوماً شهادت آن دو فرد، نزد مرجع دیگر نیز معتبر باشد! زیرا ممکن است مثلاً آن دو نفر، ماه را با تلسکوپ دیده باشند در حالی که مرجعی، دیدن با چشم مسلح را برای ثبوت ماه کافی نمیداند، و ضمناً بَیّنه یا شهود معتبر در شرع دارای شرایطی است که باید برای فقیهی که میخواهد به حرف آنها اتکاء کند، آن شرایط ثابت شده باشد؛
بنابراین در مواردی که در تعيين روز عید فطر تفاوت نظر پیش میآید، این تفاوت براساسِ سلیقه و انگیزههای شخصی مراجع عظام تقلید نیست، بلکه کاملاً ریشه در مبانی و مسائل فقهی دارد.
ضمناً باید بدانیم که حتی اشتباه در رؤیت هلال نیز، چیز عجیبی نیست و در طول تاریخ و حتی در عهد حضرات معصومین (ع) نیز رخ داده است که به یک نمونه از آن اشاره مینماییم:
شیخ طوسى(ره) در تهذیب نقل کرده است که در دوران حکومت امیرالمؤمنین (ع)، مردم پس از گذشت بیست و هشت روز از ماه رمضان، هلال ماه شوال را مشاهده کردند!
پس حضرت علی(ع) به مردم فرمودند: ماه رمضان حداقل ٢٩ روز است (لذا از ابتدای ماه یک روز اشتباه شده) و مسلمانان باید یک روز بعد از عید فطر، روزه قضا بگیرند. (تهذیب الاحکام، ج ۴، ص ١۵٨).
✍️ بنابر آنچه گذشت، تفاوت نظر در روز عید فطر، امری کاملاً طبیعی است و ریشه در تفاوت در مبانی علمی دارد، ولی متأسفانه برخی از افراد مغرض، میخواهند از اشراف نداشتن مردم به مبانی دقیق و تخصصی فقهی، سوءاستفاده کنند و این مسئله را بسیار بزرگ جلوه داده و به عنوان اختلاف بین مراجع عظام تقلید مطرح نمایند! در حالی که همانطور که عرض کردیم، این موضوع در تمامی مسائل نظری و علوم دیگر نیز وجود دارد و صرفاً یک تفاوت نظر ساده بین متخصصان در این عرصه است...
💠 متن کامل 👇
https://hawzahnews.com/xbJ44
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
💠 حدیث روز 💠
💎 چرا روز فطر، عید است؟
🔻 امام رضا عليهالسلام:
◻️ إنَّما جُعِلَ يَومُ الفِطرِ العِيدَ لِيَكونَ لِلمُسلِمينَ مُجتَمَعا يَجتَمِعُونَ فيهِ و يَبرُزونَ لِلّهِ فَيُمَجِّدُونَهُ عَلى ما مَنَّ عَلَيهِم
❇️ روز فطر از اين رو عيد قرار داده شد تا روز #گردهمايى_مسلمانان باشد، و در اين روز گرد هم آيند و براى خدا به صحرا (فضايى باز) درآيند و خداوند را بر منّتى كه بر آنها نهاده است ستايش و به بزرگى ياد كنند.
📚 كتاب من لايحضره الفقيه، ج ۱، ص ۵۲۲
•┈┈••✾••┈┈•
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔻احکام خانواده ؛
✳️ دختر در چه زمانهایی می تواند بدون اجازه پدر ازدواج کند؟👇
https://hawzahnews.com/xbJbk
◻️ کتاب «احکام خانواده در پرتو فقه اسلامی» اثری از آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی است که در آن به احکام شرعی موضوعات مختلف زندگی اشاره شده و «حوزه نیوز» به انتشار این احکام در شماره های گوناگون خواهد پرداخت.
🗂 مشاهده شمارههای قبل کتاب احکام خانواده
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
📚 غسل با وجود موی مصنوعی
💠 سؤال: آیا غسل و وضوی کسی که جلوی سرش موی مصنوعی گذاشته است، اشکال دارد؟
✅ جواب: اگر موی مصنوعی به صورت کلاه گیس باشد، باید برای غسل و وضو برداشته شود؛ ولی اگر مو بر پوست سر کاشته شده و مانع رسیدن آب به پوست سر باشد و برداشتن آن ممکن نباشد (یا مستلزم ضرر یا مشقت غیر قابل تحمل باشد)، باید غسل و وضوی جبیره ای انجام شده و بنابر احتیاط، تیمّم نیز انجام شود.
#احکام_غسل #غسل_با_موی_مصنوعی
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔰 تأثیر دعای پدر و مادر برای آخرت فرزند چقدر است؟
✍️ پاسخ:
✅ بدون شک دعای پدر و مادر برای آخرت انسان نيز موثر خواهد بود و باعث سعادت اخروی انسان میگردد.
🔹 به نظر میرسد کثرت رواياتی که درباره اثر دعای والدين در دنيا وارد شده است اين سوال را پيش آورده است. در حالی که اثرات اصلی اعمال در آخرت ظاهر میشود و اگر اثراتی در دنيا هم دارد برای تشويق افراد به انجام اين افعال خير است.
👈 امام علی (علیه السلام) میفرمايد: الدنيا مزرعة الآخره دنيا کشتزار آخرت است هر عملی که انسان در اين دنيا انجام دهد و يا ديگران برايش انجام دهند در آخرت اثر آن را خواهد ديد. دعای پدر و مادر باعث خواهد شد که زندگی دينی و حتی مادی انسان در اين دنيا نيکو گردد و اعمال نيکی برای آخرت ذخيره کرده و سعادت آن دنيا نيز به دست آورد.
🔸 در روايت آمده است:
شخصی به امام صادق عليه السلام عرض کرد: «پدرم به حدّی پير و ناتوان شده که او را برای قضای حاجت، حمل میکنم و میبرم. امام صادق عليه السلام فرمود: اگر قدرت داری، خودت اين کار را انجام بده و خودت بر دهان او غذا بگذار تا اين عمل، سپر آتش فردايت باشد [و تو را به بهشت ببرد].
🔹 دعای پدر و مادر در حق فرزند يکی از مهمترين اين عوامل سعادت دنيوی و اخروی است که اثرات فراوانی چه در دنيا و چه در آخرت داد. امام صادق عليه السلام فرمود: سه دعاست که رد نمیشود و يکی، دعای پدر براي فرزندش است، زمانی که به او نيکی کند.
🔸 همانطور که در مقابل اگر کسی موجب نفرين و عقوق والدين قرار گيرد در دنيا و آخرت عقوبتش را میبيند درباره عاق والدين در روايات داريم که بوی بهشت را نمیشنود.
👈 در مقابل کسی که مهربان به والدين باشد بهشتی خواهد بود: سيد الأبرار يوم القيامه رجل برّ والديه. بهترين نيکوکار در روز قيامت، مردی است که به پدر و مادر خود، نيکی کند.
🔹 امام صادق میفرمايد: روز رستاخيز، چيزی مثل سپر آورده میشود و در بهشت بر سر مؤمن افکنده گردد و او را داخل بهشت میکند و گفته میشود که اين، به سبب نيکی به والدين و خويشان و مؤمنان است.
📚 پینوشت:
(1). من لا يحضره الفقيه، ابن بابويه، محمد بن على، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، قم، ۱۴۱۳ قمری، چاپ: دوم، ج ۴ ، ص ۳۹۹
🌐 منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🏴 سالروز تخریب بقیع به روایت مرحوم آیتاللهالعظمی صافیگلپایگانی
▪️#بقیع عنوان بقعهای از بقاع مدینه طیبه است که حافظ آثار بخشهای مهمّی از تاریخ صدر اسلام است و در طول چهارده قرن و اندی که از هجرت میگذرد همواره یادآور روزهای بزرگی است که هرکدام در معرّفی اسلام و رسالت الهی حضرت رسول اکرم صلّی الله علیه و آله از اسناد مهمّ تاریخ است.
پاسداری از این آثار و حفاظت از آنها، پاسداری از مبانی دعوت به توحید و قرآن کریم است.
▪️ امّا افسوس که بیشتر این مشاهد و مقامات را تخریب نمودند. خسـارات بزرگی به تاریخ اسـلام به واسطهی ازبین بردن این اسناد تاریخی وارد شد که جبرانپذیر نیست و پشتوانههای تاریخی دین مبین را ویران نمود.
▪️در دنیای کنونی که دولتها و مردم به حفظ سوابق فرهنگی و مواریث افتخارآمیز خود اهتمام دارند، این مواریث عزیز منهدم گردید و یا نام آنها را عوض نمودند. هیچ امّت و هیچ فرد آگاهی، تاریخِ خود را اینگونه ضایع نمیسازد.
▪️روز هشتم شوّال، روزی است که ویرانگریهای این گروه از بقیع شروع شد و مراقد مطهّر و نورانی اهلالبیت علیهم السّلام را تخریب نمودند و به هویت اسلام عزیز تاختند. لذا لازم است که همهی مسلمانان، اعمّ از شیعه و سنّی و مذاهب مختلف، این روز را جهانی و جنایات آنان را محکوم نمایند و همه با هم تجدید بنای این مشاهد عزیز و احیای سوابق درخشان اسلام را مطالبه نمایند.
متن کامل:
https://hawzahnews.com/xbJjq
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
واقعه تلخ تخریب گنبد و بارگاه ائمه بقیع در هشتم شوّال سال ۱۳۴۵ قمری در مدینه و کنار مرقد رسولخدا(ص) اتفاق افتاد؛ در حالی که اسناد فراوانی وجود دارد که مسلمانان در طی سده های متمادی نسبت به ساخت گنبد و بارگاه باشکوه در بقیع برای ائمه اطهار(ع) اهتمام داشتهاند.
https://hawzahnews.com/xbJnk
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
📚 تبدیل پول فطریه به کالا
💠 سؤال: آیا می توان به جای پول فطریه، مواد و لوازم مورد نیاز فقیر را برایش تهیه کرده و به او تحویل دهیم؟
✅جواب: به صورت مذکور کافی نیست؛ اما می توانید از فقیر وکالت بگیرید که پول فطریه را برای او دریافت کرده و کالاهای مورد نیازش را تهیه کنید.
#زکات_فطره #تبدیل_فطریه
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
📚 غسل با وجود موی مصنوعی
💠 سؤال: آیا غسل و وضوی کسی که جلوی سرش موی مصنوعی گذاشته است، اشکال دارد؟
✅ جواب: اگر موی مصنوعی به صورت کلاه گیس باشد، باید برای غسل و وضو برداشته شود؛ ولی اگر مو بر پوست سر کاشته شده و مانع رسیدن آب به پوست سر باشد و برداشتن آن ممکن نباشد (یا مستلزم ضرر یا مشقت غیر قابل تحمل باشد)، باید غسل و وضوی جبیره ای انجام شده و بنابر احتیاط، تیمّم نیز انجام شود.
#احکام_غسل #غسل_با_موی_مصنوعی
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
#معرفی_سایت
🌐 وب سایت کودک و نوجوان به همراه مجموعه کتب، کتاب صوتی و انیمیشن نیکو و نیکان برگرفته از آثار آیت الله العظمی مکارم شیرازی همزمان با سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران، با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی و تبیین معارف اسلامی، رونمایی شد.
http://nikoonikan.com
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
❇️ حکایت اشکهای آیتاللهالعظمی جوادی آملی در روز خاکسپاری همسرش چهبود؟
◻️ اشکها و بیتابیهای آیتالله جوادی آملی در روز تشییع پیکر همسرشان، فقط یک وداع عاشقانه نبود و در پس آن میشد، درسهای بسیاری را مرور کرد. عالمی که پیشازاین با کتاب "زن در آیینه جلال و جمال"، توانسته بود شأن و منزلت زن را قلمفرسایی کند، این بار در وداع با همسرشان، بار دیگر مقام زن و فراتر از آنیک همسر را برای همه نمایان کرد.
روایت زندگی این عالم بزرگوار و طبعاً شیوه رفتاری حاجخانم روحی، قطعاً حاوی نکات ظریفی است که میتواند ما را به پاسخ این سؤال نزدیک کند. به همین سبب با حجتالاسلام «مرتضی جوادی آملی» فرزند آیتالله همراه شدهایم تا نیمنگاهی داشته باشیم به سبک زندگی مشترک این دو بزرگوار و آنچه ما را بیشازپیش به یک بینش اسلامی و سبک زندگی میرساند.👇
https://hawzahnews.com/xbJNQ
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
✅ اگر کسی دارای باطن خوب باشد، آیا خداوند سرانجام ظاهر او را نیز اصلاح خواهد کرد؟
✍️ پاسخ: براساس آموزههای دینی، لازم است انسان در مسیر خودسازی تمام سعی و تلاش خود را بنماید تا به صورت هماهنگ، هم ظاهر و هم باطن او در مسیر اصلاح باشد. البته اصلاح باطن نسبت به اصلاح ظاهر اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا سعی و تلاش در راستای اصلاح باطن، در بیشتر موارد سرانجام به اصلاح ظاهر نیز خواهد انجامید؛ اما اگر انسان بدون آنکه به اصلاح باطن خود همت ورزد، تنها به اصلاح ظاهر مشغول شود، باطن او ممکن است روز به روز در سراشیبی سقوط قرار گیرد؛ از اینرو در روایات متعددی سفارش شده است تا انسان به اصلاح باطن خویش بپردازد:
🔹رسول خدا(ص): «هر انسانی ظاهر و باطنی دارد. هر کسی باطن خود را پاک کند، خداوند ظاهرش را نیز پاک گرداند، و هر کس باطنش را تباه کند، خداوند ظاهرش را تباه میکند».
🔸رسول خدا(ص): «هر کس برای خداوند چیزی را مخفی بدارد، خداوند هم آشکارا او را خوشحال میکند، و هر کس در نهان خدا را به خشم آورد، خداوند هم آشکارا او را رسوا میکند».
🔹امام علی(ع): «هرگاه کسی روابط میان خود و خدا را اصلاح نماید، خداوند نیز روابط میان او و مردم را اصلاح خواهد کرد».
🔸امام صادق(ع): «بنده از اظهار کار نیک و پوشاندن کار بد سودی نخواهد برد؛ زیرا هنگامی که به باطن خود مراجعه میکند میداند که کارش حقیقت ندارد، و خداوند هم میفرماید: «بَلِ الْإِنْسانُ عَلی نَفْسِهِ بَصِیرَةٌ»،انسان حال خود را میداند و هر گاه باطن درست شد ظاهر هم درست میگردد».
🔹امام صادق(ع): «هر کس ظاهر خود را به گونهای نیک جلوه دهد و در صدد فهماندن این موضوع به مردم باشد که خدا او را دوست میدارد، ولی در باطن با اعمال زشت خود به مخالفت با خداوند برخیزد، روز قیامت با خشم پروردگارش روبرو خواهد شد».
🔸امام صادق(ع): «فساد ظاهر آدمی از فساد باطن او است، کسی که باطن خود را (از عیوب نفسانی و رذائل اخلاقی) اصلاح کند، خداوند ظاهر او را (از نواقص و عیوب و گرفتاریهای مادی و صوری) اصلاح میکند».
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
چهلمین سالروز آزاد سازی خرمشهر مبارکباد.
امت شهید پرور ایران توجه فرمایید تا لحظات دیگر خبر بسیار مهمی از جبهههای نبرد به اطلاع شما خواهد رسید
شنوندگان عزیز توجه فرمایید شنوندگان عزیز توجه فرمایید خونین شهر شهر خون آزاد شد.
@Bayanalsidq |بیان الصدق
🔰 آیا صحت دارد که شافعی و حنبلی و مالکی از شاگردان امام جعفر صادق (ع) بودهاند؟
✍️ از ميان رهبران مذهبي اهل سنت، ابوحنيفه (نعمان بن ثابت) (۸۰ ـ ۱۵۰ هـ ق) و مالك بن انس (۹۳ ـ ۱۹۷ هـ ق) در دوران امام صادق (ع)(۸۳ ـ ۱۴۸هـ ق) مي زيسته و محضر ايشان را درك كرده اند، اما محمد بن ادريس شافعي (۱۵۰ـ۲۰۴هـ ق) و احمد بن حنبل (۱۶۴ ـ ۲۴۱) كه تولدشان بعد از شهادت امام صادق(ع) بوده نمي توانند، محضر ايشان را درك كرده باشند، لذا جزء شاگردان بدون واسطه آن حضرت محسوب نمي گردند.
درباره ابوحنيفه نقل شده كه وي از شاگردان امام صادق(ع) بوده است.(۱) و در عظمت علمي امام گفته است: "من دانشمندتر از جعفر بن محمد نديده ام."(۲) و در عين حال ايشان در برابر امام صادق ـ عليه السّلام ـ قرار داشته است.
مالك بن انس پيشواي فرقه مالكي مي گفت: "مدتي نزد جعفر بن محمد رفت و آمد مي كردم و او را همواره در يكي از سه حالت ديدم، يا نماز مي خواند يا روزه بود و يا قرآن تلاوت مي كرد. و هرگز او را نديدم كه بدون وضو حديث نقل كند. در علم و عبادت و پرهيزكاري، برتر از جعفر بن محمد هيچ چشمي نديده و هيچ گوشي نشنيده و به قلب هيچ بشري خطور نكرده است."(۳)
از اين بيان استفاده مي شود كه مالك نيز از محضر امام صادق(ع) استفاده نموده و حديث شنيده است، و جزء شاگردان رسمي و يا غير رسمي ايشان محسوب مي گردد. و در عين حال ايشان نيز در مدينه فتوا مي داد و خود را صاحب رأي و بي نياز از امام (ع) مي دانست.
بنابراين برخي از رهبران مذاهب اهل سنت، مانند ابوحنيفه و مالك بن انس، در زمان امام صادق(ع) بوده و برخي ديگر مانند شافعي و احمد بن حنبل بعد از شهادت امام صادق(ع) به دنيا آمده اند.
و لكن از آنجايي كه احمد شاگرد شافعي بوده است و شافعي شاگرد مالك بن انس، و مالك ان سخنان را در باره امام صادق ذکر کرده است .پس می توان گفت همه انان از ان حضرت مستقیم یا غیر مستقیم، استفاده علمی کرده اند.
📚 پینوشت ها:
۱. شرح نهج البلاغه، ج ۱۵، ص ۲۷۴، کتابخانه نجفی مر عشی ، قم، ۱۴۰۴ه .
۲ . ذهبي، شمس الدين محمد، تذكرة الحفاظ، بيروت، داراحياء التراث العربي، بي تا، ۱/ ۱۶۶.
۳ . ابن حجر عسقلاني، تهذيب التهذيب، چاپ اول بيروت دار الفكر ،۱۴۰۴ه.ق، ج۱، ص۸۸ حيدر، اسد، الامام الصادق و المذاهب الاربعه، ۱/ ۵۴.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
💠 ویژگیها و شاخصههای نظام آموزشی امام صادق (علیه السلام)
🔸 وجود انحرافات فرهنگی و بدعتهای دینی در عصر امویان لزوم بازنگری در فرهنگ اسلامی، بویژه فرهنگ مذهب تشیع را فزونی بخشیده بود.
🔸 مناسبترین شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مختص عصر امامین صادقین است که فرصتی مناسب را برای انجام فعالیتهای فرهنگی فراهم آورد.
🔸 امام صادق (ع) از بسترها و زمینههای موجود عصر خویش بهره جست و توانست با انجام فعالیتهای فرهنگی گسترده، نظام فرهنگی جامعه شیعه را طراحی و مدیریت نماید.
🔸 از محورهای مهم فعالیت آن حضرت، طراحی نظام آموزشی منسجم است که مولفههای ویژهای را به خود اختصاص داده است.
🌐 مشاهده متن کامل یادداشت:
https://www.balagh.ir/content/14911
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🏴 جایگاه معنویوعلمی امام صادق علیهالسلام نزد علمای اهلسنت
🔻حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر طبسی:
بیست و پنجم شوال المکرم سالروز شهادت رئیس مذهب امام جعفر صادق علیه السلام است.
◻️ایشان در طول زندگی پربرکتشان، از جایگاه بسیار ممتاز و والایی نزد مسلمانان برخوردار بودهاند؛ به طوری که هرکس از ایشان سخنی گفته، از شخصیت ایشان به نیکی یاد کرده است.
◻️ در این یادداشت کوتاه به اظهارنظر برخی از بزرگان اهل سنت درباره رئیس مذهب شیعه امام صادق (ع) پرداخته می شود.
🔹 ابوحنیفه: فقیهتر از او ندیدم.
🔹شافعی: او مورد اطمینان و ثقه است.
🔹ابوزرعه رازی دمشقی: جعفر علیه السلام با دیگران قابل قیاس نیست.
🔹ذهبی: ایشان یکی از امامان بزرگ و نیکوکار و راستگو و بلند مرتبه است.
🔹ابن حجر عسقلانی: بسیار راستگو، فقیه و امام است.
🔹مصطفی رشدی: او جنگاور و سوارکار میدان دانش ها است؛ بیشتر مردم با وجود اختلاف مذاهبشان، دانش های مختلف را از او نقل کرده اند.
متن کامل +منابع:👇
hawzahnews.com/xbKDx
@Bayanalsidq | بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🔰 در مورد بدبينی نظر و احاديث اسلام چيست؟ (#بخش_اول)
✍️ پاسخ: آيات و احاديث متعددي در مورد اين صفت بد وارد شده است و نکات ظريفي در اين باره بيان شده است، البته بيان همه ابعاد آن در پيامک ممکن نيست و فقط به چندنکته اکتفا ميشود.
🗞قرآن مي فرمايد:
🔹(يا اَيُّها الَّذينَ آمنَوا اِجْتَنِبُوا كثيراً مِنَ الظَنِّ اِنَّ بَعْضَ الظنِّ اِثْم وَلاتَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضاً، اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَأكُلَ لَحْمَ اَخيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ، وَاتَّقُوا اللّهَ اِنَّ اللّهَ تَوّاب رحيم؛.
👈اي افراد با ايمان! از بسياري گمانها بپرهيزيد؛زيرا برخي از گمانها گناه (و بي اساس) است؛ در امور مردم كنجكاوي نكنيد و از يكديگر غيبت ننماييد؛ آيا كسي از شما دوست دارد كه گوشت برادر خود را در حالي كه مرده است، بخورد حتماً اين كار را بد وناپسند مي شماريد (غيبت برادر مسلمان همانند اين عمل است) و از مخالفت خدا بپرهيزيد؛ خداوند توبه پذير و رحيم است).
🔰در اين آيه، خداوند جامعه اسلامي را ملزم مي سازد كه سه اصل اخلاقي را به عنوان حقِ لازم كه از لوازم و آثار اخوت اسلامي و برادري ديني است نسبت به يكديگر رعايت نمايند؛ اينك به طور اجمال به اين سه اصل اشاره مي كنيم:.
🔸1. بدگماني و بدبيني نسبت به مسلمانان ممنوع است؛.
🔸2. يك فرد مسلمان نبايد در امور مردم كنجكاوي كند؛.
🔸3. غيبت و بدگويي پشت سر مسلمان حرام است.
💠از آن جا كه اصول ياد شده از مباحث اساسي اخلاق اسلامي هستند و در اصلاح اجتماع نقش مهمي ايفا مي كنند و از پيشوايان بزرگ ما بيانات جالب و شيوايي در اين زمينه وارد شده، شايسته است كه هر كدام را جداگانه مورد بحث و تجزيه و تحليل قرار دهيم. اكنون نخستين اصل يعني (بدگمانى) را مورد بحث قرار مي دهيم.
🔹بدبيني يك حالت رواني منفي است كه شخصيت و احترام و تقوا و پاكي افراد در فضاي فكر و قضاوت دارنده آن، لطمه مي بيند.
🔸افراد بدبين از ميان هزاران نقاط روشن و جلوه هاي خوب زندگي مردم، فقط به نقطه هاي مبهم و تاريك و تيره زندگي آنان، متوجه مي گردند.
🔹همه ما مي دانيم كه جان و مال و آبروي مسلمان محترم و هرگونه تعدي به آن حرام است، ولي در آيه به تعدّي ديگري اشاره نموده و مي فرمايد: حيثيت و آبرو و شخصيت هر مسلمانى، حتي در عالم فكر و پندار و در دايره داوري دروني ما نيز محترم است. هيچ فرد مسلمانى، نبايد بي جهت در درون خود، به حريم شخصيت و پاكي مسلماني با بدبيني وبدگماني و داوري بد، تجاوز نمايد.
🔸به قول يكي از دانشمندان معاصر: حدود امنيتي كه اسلام براي جامعه مسلمانان به وجود آورده، منحصر به جان و مال و آبرو نيست، بلكه علاوه بر اين امنيتهاي سه گانه، امنيت چهارمي را نيز خواستار شده است و آن، امنيت قضاوتهاي ديگران است؛ يعني افراد ديگر را در محيط فكر خود، مورد هجوم افكار و داوريهاي بد و ناروا قرار ندهد؛ احترام و شخصيت مسلمان، علاوه بر مرحله عمل، بايد حتي در محيط افكار ديگران نيز محفوظ بماند.
🔹از اين نظر، اسلام هرگونه بدگماني و بدبيني را كه منجر به لكه دار ساختن شخصيت كسي در محيط فكر و پندار مي شود، تحريم نموده و دستور داده است كه جامعه با ايمان از هرگونه سوءِ ظن نسبت به همديگر بپرهيزند.
🔸پيامبر اكرم در يكي از بيانات شيواي خود به امنيتهاي چهارگانه مزبور اشاره نموده و چنين مي فرمايد:.
🔹(اِنَّ اللّهَ حَرَّمَ عَلَي الْمُسْلِمِ دَمَهُ، وَمالَه وعِرْضَهُ، وَاَنْ يَظُنَّ به سُوءَ الظّنِ) 1
🗞خداوند، تجاوز به خون، مال و آبروي مسلمانان را حرام نموده و هرگز اجازه نداده است كه كسي به يك فرد مسلمان بدگمان شود و حتي در ذهن و فكر خود، به او نسبت ناروا بدهد.
💠اگر امنيتهاي سه گانه، نخست در پرتو حكومتهاي مادي و سازمانهاي اداري تأمين گردد، ولي امنيت از نظر قضاوت مردم، جز در سايه ايمان به خدا عملي نمي شود؛ زيرا حدود حكومتهاي مادي منحصر به ظواهر است و جلوگيري از تجاوزهاي باطنى، از حريم قدرت عوامل مزبور، بيرون مي باشد؛ فقط ايمان به خداست كه مي تواند جلو اين گونه تجاوزها را بگيرد؛ زيرا يك فرد مسلمان ايمان دارد كه خداوند از كارهاي برون و درون او آ گاه است.
📚 پینوشت:
1. المحجة البيضاء، ج 5، ص 268.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
🌐 ابلاغ پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به پاپ
💠 آیت الله اعرافی مدیر حوزههای علمیه در دیدار با رهبر مسیحیان کاتولیک، پیام شفاهی رهبر معظم انقلاب را به پاپ منتقل کرد.
➖➖➖➖➖
🔻 آیت الله اعرافی:
🔸 پس از اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی از سفر بنده مطلع شدند به شما سلام رساندند و پیشینه شما و ارتباطتان با آمریکای لاتین را ستوده و برخی از مواضعی که در تلطیف روابط بین اسلام و مسیحیت و دفاع از مظلومان اتخاذ نموده اید را تحسین و تأکید نمودند ما انتظار داریم که شما همچنان در دفاع از مظلومان عالم و بویژه فلسطین و یمن تلاش کنید و مواضع روشن و شفافی داشته باشید.
🔸رهبر معظم انقلاب انتظار دارند که در دفاع از مردم فلسطین اقدام شود و حل آن بر اساس آرای مردم و انتخابات میان همه مردم اصیل و فلسطینیان اعم از پیروان همه ادیان نظام حاکم بر فلسطین شکل بگیرد.
➖➖➖➖➖
🔻 پاپ فرانسیس:
🔸 سلام مرا به رهبر انقلاب اسلامی ایران و مراجع و بزرگان دینی ایران برسانید؛ ما هم مطالبی که رهبر انقلاب اسلامی میگویند را قبول داریم.
https://hawzahnews.com/xbL2f
@Bayanalsidq |بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما
فراخوان چهاردهمین جشنواره علامه حلی(ره) تمدید شد
طلاب خواهر و برادر زیر ۳۵ سال و اساتید سطح ۱و۲و۳ زیر ۵۰ سال تا پایان خرداد میتوانند با مراجعه به سایت جشنواره به نشانی www.jhelli.ir در این رقابت علمی ثبتنام نمایند.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️
@Bayanalsidq I بیان الصدق
سایت | کانال ایتا | ارتباط باما