5⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅سوره مبارکه نسا آیه ۱۴۰
وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّىٰ يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ ۚ إِنَّكُمْ إِذًا مِثْلُهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا
و خداوند (این حکم را) در قرآن بر شما نازل کرده که هرگاه بشنوید افرادی آیات خدا را انکار و استهزا میکنند، با آنها ننشینید تا به سخن دیگری بپردازند! وگرنه، شما هم مثل آنان خواهید بود. خداوند، منافقان و کافران را همگی در دوزخ جمع میکند.
در قرآن برای شما این مطلب نازل شد که وقتی شنیدید که آیات خدا مورد کفر واقع میشود، پوشانده میشود و مورد استهزاء قرار میگیرد، با اینها ننشینید، حتی یخوضوا ... حالا حرفهای دیگر میزنند آن موقع اشکال ندارد. این خطاب به مومنین است، نشان میدهد که در جمع جامعه اسلامی کسانی هستند که در گعده هایشان، در جلسات و سمینارهایشان در فضای مجازیشان، کسانی هستند که آیات خدا را مورد کفر قرار میدهند. آیات هم می تواند آیات قرآن باشد هم اهداف و برنامههای الهی باشد و هم میتواند شخصیت های الهی باشد مثل خود پیامبر و حضرت امیر علیهما السلام. اینها مورد کفر و استهزاء واقع میشوند مردم هم مینشینند به اینها دل میدهند و خلاصه استفاده میکنند. این فضای جامعه اسلامی است که رهبرش رسول خداست.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/9/26
💯 @bayyenat313
6⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ تا سال پنجم، تا جنگ احزاب، استراتژی دشمن جنگ سخت و استراتژی نظام اسلامی دفاع بوده است. البته در جنگ بدر حمله از طرف مسلمانان بوده است اما برای کاروان، نه حمله به شهر و جامعه کفر. و بعد که قریش با سپاه آمد، اینها میتوانستند برگردند اما ایستادند و دفاع کردند. در جنگ احد هم که دشمن آمد محاصره کرد و در جنگ احزاب هم که دیگر با تمام قوا آمدند همه قبایل عرب، یهود و منافقین.
از سال پنجم به بعد استراتژی رسول خدا (ص) در جنگ سخت میشود حمله، در جنگ نرم میشود دفاع و حالا طراحی روش هایی که بتوانند خنثی کنند و پاسخ بدهند اقداماتی انجام بدهند. ولی برنامه ریزی برنامه ریزی جنگی بوده است.
به هر حال پیامبر (ص) بعد از جنگ احزاب بنایش بر این بود که دیگر به اینها فرصت ندهد مکه باید زودتر فتح می شد آن هم با جنگ سخت. یکی از نشانه هایش هم همین جاست که شخصی اطلاع میدهد که پیامبر میخواهد حمله کند. خوب ما در تاریخ میگردیم چون قلم افتاد دست دشمن، تاریخ افتاد دست کسانی که قدرت داشتند ، اینها همان کسانی بودند با عملیات نرم تلاش میکردند طرح های پیامبر (ص) خنثی شود. این را هم خنثی کردند و حمله به مکه اتفاق نیفتاد تا سال بعد، سال ششم که پیامبر با عده ای آمدند مکه را فتح کنند که همین عملیات روانی باعث شد حتی کسانی که آمده بودند برای جنگ، متزلزل شدند و پیامبر ناچار به مذاکره و صلح شد. علت اینکه ماجرا به صلح انجامید، توطئه هایی بود که منافقین با عملیات نرم انجام دادند. اتهاماتی بر پیامبر وارد کردند که مردم متحیر شدند و دیگر روحیه جنگ نداشتند و چیزی نمانده بود که کار علیه پیامبر فیصله پیدا کند. تا جایی که بعد از صلح حدیبیه پیامبر مجبور شد در همانجا مجددا از مسلمانها بیعت بگیرد که از او حمایت خواهند کرد و سال هشتم این عملیات اجرایی شد و مکه فتح شد درحالیکه از سال پنجم پیامبر شروع کرده بود برنامه را و علت اینکه سال ششم هم انجام نشد و به صلح انجامید عملیات روانی جریان نفاق درون جامعه اسلامی بود. و با این نگاه باید سوره های ممتحنه، محمد(ص).فتح و آیات آغازین سوره توبه را خواند.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/9/26
💯 @bayyenat313
7⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ بررسی کلمه #ایمان
الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
(هدايت شدگان ) كساني هستند كه ايمان آورده و دلهايشان به ياد خدا آرام مي گيرد. بدانيد كه تنها با ياد خدا دلها آرام مي گيرد.
(سوره رعد آیه ۲۸)
💠 #ایمان یعنی #دل_سپردن و #آرام_بودن.
یعنی #اضطراب_نداشتن
یعنی #احساس_امنیت_مطلق
و مومن کسی است که دلش به یاد خدا آرام است
🔹أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
یعنی ایمان فقط به خدا واقع می شود و آرامش فقط با خدا ایجاد می شود.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/10
💯 @bayyenat313
8⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ بررسی کلمه #ایمان
قَالَ كَلَّا ۖ إِنَّ مَعِيَ رَبِّي سَيَهْدِينِ
(موسی) گفت: «چنین نیست! یقیناً پروردگارم با من است، بزودی مرا هدایت خواهد کرد!»
(سوره شعراء، آیه۶۲)
🔹 وقتیکه دو گروه یعنی گروه حضرت موسی که جلو میرفتند و گروه فرعون که پشت سر میآمدند، همدیگر را از دور دیدند و اینقدر به هم نزدیک شدند که میتوانستند یکدیگر را ببینند، بنیاسرائیل که با موسی بودند، خوفشان برداشت، گفتند که یا موسی! الان به ما میرسند؛ ما را میگیرند و قتلعام میکنند. موسی چه جواب داد؟ حضرت موسی در جواب گفت: قال کلاّ، هرگز چنین چیزی پیش نخواهد آمد؛ چرا؟ ان معی ربی؛ [گفت]خدا با من است، پروردگار من با من است؛ و به امر خدا دریا شکافته شد و حضرت موسی و یارانش از دریا بسلامت رد شدند و فرعون و یارانش غرق شدند
ایمان یعنی همین آرامش و اطمینان به خدا که وقتی خدا هست هیچ اتفاقی نمی افتد.
🔹البته اگر هم اتفاقی بیفتد باز هم چیزی نیست همانطور که امام حسین (علیه السلام) فرمدند هَوَّنَ عَلَیَّ مَا نَزَلَ بِی أَنَّهُ بِعَیْنِ اللَّهِ
یعنی چیزی که این مصیبت را برای من آسان می کند این است که در برابر دیدگان خداست و خدا می بیند اگر نجات لازم باشد، نجات می دهد وگرنه عین خیر است.
و در آخرین لحظه می فرماید: راضيم به آنچه براي من مي خواهي و تسليم امر توأم و اي فرياد رس دادخواهان، معبودي جز تو نمي يابم.
و خداوند می فرماید:
اي نفس قدسي مطمئن و دل آرام (بياد خدا)، به حضور پروردگارت باز آي. كه تو راضي (بنعمتهاي ابدي او) و او راضي از (اعمال نيك) تو است.
ایمان یعنی همین آرامش و سکون.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/10
💯 @bayyenat313
0⃣1⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ
ریشه ولی و اصل ولایت به معنای پیوند و اتصال است. و ولی به کسی گفته می شود که نوعی پیوند و ارتباط با کسی دارد و بعضی از امور او را بدست می گیرد.
معانی ملازم ولی دوست، سرپرست، هم پیمان و هم جبهه هم می باشد.
هم جبهه گی پیوند و اتصالی است که عده ای را در یک جبهه قرار می دهد مثل پیوند و ارتباط بین تیم کوهنوردی .
در آیه شریفه ظهور اولیاء در معنای هم جبهه گی است یعنی با اینها در یک جبهه نباشید.
در ادامه آیه می فرماید در حالی که به آنها اظهار و ابلاغ مودت می کنید به این وسیله با آنها رابطه ولایی برقرار می کنید و هم جبهه می شوید و آنها را ولی خودتان می گیرید و آنها در اموری بر شما مسلط می شوند.
در حالیکه در سوره شوری آمده است مودة فقط برای اهل بیت است
قُل لا أَسأَلُكُم عَلَيهِ أَجرًا إِلَّا المَوَدَّةَ فِي القُربىٰ... .
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/17
💯 @bayyenat313
9⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُمْ مِنَ الْحَقِّ يُخْرِجُونَ الرَّسُولَ وَإِيَّاكُمْ ۙ أَنْ تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ رَبِّكُمْ إِنْ كُنْتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِي سَبِيلِي وَابْتِغَاءَ مَرْضَاتِي ۚ تُسِرُّونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَأَنَا أَعْلَمُ بِمَا أَخْفَيْتُمْ وَمَا أَعْلَنْتُمْ ۚ وَمَنْ يَفْعَلْهُ مِنْكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِيلِ(آیه 1 سوره ممتحنه)
در آیه شریفه عدوی و عدوکم یک مصداق دارد و برای تاکید اینگونه آمده است یعنی اصل این است که باید با دشمن خدا مبارزه کرد ولی برای اینکه تحذير کند می گوید دشمن خودتان هم است.
نظام الهی برای انسان فضای رشد ایجاد می کند پس وقتی شیطان با نظام الهی دشمنی می کند با انسان هم دشمنی می کند پس عدوکم به نوعی تاکید است.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/17
💯 @bayyenat313
1⃣1⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ آیه شریفه می فرماید دشمن من و خودتان را ولی نگیرید چون شما به آنها ابراز مودت می کنید در حالیکه آنها بر حقی( قرآن و معارف قرآنی و وعده های قرآنی و توحید ) که بر شما نازل شده است کفر ورزیده اند یعنی بین این دو جمله تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ و وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُمْ مِنَ الْحَقِّ تقابل وجود دارد.
و همینطور يُخْرِجُونَ الرَّسُولَ وَإِيَّاكُمْ در تقابل با تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ است چون میفرماید شما به آنها ابراز مودت می کنید در حالیکه آنها رسول شما را از مکه و از جایگاهی که میتوانید فضا و زمینه ای را محقق کنید اخراج می کنند.
و این اخراج کردن به خاطر ایمانتان به خدایی است که سر نوشت و رشد شما در دست اوست و او ربوبیت شما را در دست دارد.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/17
💯 @bayyenat313
2⃣1⃣ #تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ إِنْ كُنْتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِي سَبِيلِي
در آیه شریفه جمله فوق شرطیه است و جزا حذف شده است.
جایی که جزا ذکر نمی شود در جمله یا فضای صحبت، قرینه ای وجود دارد تا مخاطب جزا را تشخیص دهد البته خود آن قرینه جزا نیست و فقط برای تشخیص جزا است.
در اینجا جزای جمله را با توجه به ابتدای آیه می توان تشخیص داد.
آیه شریفه می فرماید: ای کسانی که به خدا ایمان آوردهاید، هرگز نباید کافران را که دشمن من و شمایند یاران خود برگرفته و طرح دوستی با آنها افکنید مخصوصا هنگامی که برای جهاد خارج شدید.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/17
💯 @bayyenat313
3⃣1⃣#تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ ...
مودة هم به معنای حب و دوستی است با این تفاوت که حب بر اساس عقل و حکمت است اما ود یا مودت براساس طبع است.
مثلا صحیح است که بگوییم احب الصلاة چون عقل و حکمت اقتضا می کند که انسان به نماز علاقه داشته باشد و معمولا نمی توان گفت اود الصلاة چون یک علاقه ی طبیعی و میلی که مبتنی بر طبیعت انسان باشد نیست.
ولی رابطه ی دوستانه با دشمن برای کسانی که احساس می کنند از این طریق مشکلشان حل می شود و در امان هستند طبیعی است و برای همین در آیه کلمه ی ود بکار رفته است.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/24
💯 @bayyenat313
4⃣1⃣#تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ إِنْ كُنْتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِي سَبِيلِي وَابْتِغَاءَ مَرْضَاتِي ۚ تُسِرُّونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ
در آیه شریفه از تُسِرُّونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ می توان جزای شرط إِنْ كُنْتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِي سَبِيلِي را تشخیص داد.
اگر برای جهاد در راه خدا و کسب خوشنودی من خارج شدهاید، هرگز نباید کافران را که دشمن من و شمایند یاران خود برگرفته و پنهانی با آنها دوستی کنید.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/24
💯 @bayyenat313
5⃣1⃣#تفسیر_سوره_ممتحنه
✅ وَأَنَا أَعْلَمُ بِمَا أَخْفَيْتُمْ وَمَا أَعْلَنْتُمْ ...
من آگاه هستم به آنچه که پنهان می کنید و آنچه که آشکار می کنید. رابطه ی قیومی خدا با موجودات موجب می شود که احاطه ی علمی هم داشته باشد چرا که هر شأنی از شئون مخلوق با توجه و اراده ی او وجود دارد. و این شأن هم شأن ظاهری است و هم باطنی. و چون همه چیز به خواست تکوینی و اراده ی کن فیکونی او وجود دارد پس از ظاهر و باطن همه چیز آگاه است.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/24
💯 @bayyenat313
6⃣1⃣#تفسیر_سوره_ممتحنه
✅وَمَنْ يَفْعَلْهُ مِنْكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِيلِ
هرکسی با دشمنان رابطه ی ولایی برقرار کند و پنهانی به آنها ابراز مودت کند از راه معتدل و میانه ی راه که احتمال انحراف کمتر است گمراه شده است.
📕جلسه ی قرآن، استاد موحد
📆401/10/24
💯 @bayyenat313