اعمال شب قدر
اعمال مخصوص شب نوزدهم 1
اوّل:
غسل کردن.
علاّمه مجلسی فرموده: بهتر است غسل این شبها در هنگام غروب آفتاب انجام گیرد که نماز شام را با غسل بخواند.
دوم:
دو رکعت نماز که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، هفت مرتبه «توحید» خوانده و پس از فراغت از نماز «هفتاد مرتبه» بگوید:
«أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ وَأَتُوبُ إِلَیْهِ»
سوم:
قرآن مجید را باز کند و در برابر خود گرفته و بگوید:
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِكِتابِكَ الْمُنْزَلِ وَمَا فِیهِ وَفِیهِ اسْمُكَ الْأَكْبَرُ وَأَسْماؤُكَ الْحُسْنىٰ وَمَا یُخافُ وَیُرْجىٰ أَنْ تَجْعَلَنِى مِنْ عُتَقائِكَ مِنَ النّارِ؛
خدایا؛ از تو درخواست میکنم به حق کتاب نازلشدهات و آنچه در آن است و در آن است نام بزرگترت و نامهای نیکوترت و آنچه بیمانگیز است و امیدبخش، این که مرا از آزادشدگان از آتش دوزخ قرار دهی.
سپس هر حاجت که دارد بخواهد.
چهارم:
قرآن مجید را روی سر بگذارد و بگوید:
اللّٰهُمَّ بِحَقِّ هٰذَا الْقُرْآنِ وَبِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَبِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِیهِ وَبِحَقِّكَ عَلَیْهِمْ فَلَا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ؛
خدایا؛ به حق این قرآن و به حق کسی که آن را بر او فرستادی و به حق هر مؤمنی که او را در قرآن ستودی و به حق خود بر آنان، پس احدی شناساتر از تو به حق تو نیست.
سپس 10 مرتبه بگو: «بِکَ یَا اللّٰهُ» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِعَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِفَاطِمَةَ» و 10 مرتبه «بِالْحَسَنِ» و 10 مرتبه «بِالْحُسَیْنِ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّبْنِ الْحُسَیْنِ» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدِبْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِجَعْفَرِبْنِ مُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِمُوسَىبْنِ جَعْفَرٍ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّبْنِ مُوسَى» و 10 مرتبه «بِمُحَمَّدِبْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِعَلِیِّبْنِ مُحَمَّدٍ» و 10 مرتبه «بِالْحَسَنِبْنِ عَلِیٍّ» و 10 مرتبه «بِالْحُجَّةِ»؛
به ذاتت ای خدا؛ به حق محمّد؛ به حق على؛ به حق فاطمه؛ به حق حسن؛ به حق حسین؛ به حق علىبن الحسین؛ به حق محمّدبن على؛ به حق جعفربن محمّد؛ به حق موسىبن جعفر؛ به حق علىبن موسى؛ به حق محمدبن على؛ به حق علىبن محمّد؛ به حق حسنبن على؛ به حق حجّت.
پس هر حاجتى که دارى از خدا بخواه.
اعمال شب قدر
اعمال مخصوص شب نوزدهم 2
پنجم: زیارت امام حسین
علیه السلام
در روایت آمده: هنگامی که شب قدر میشود، منادی از آسمان هفتم از پشت عرش ندا سر میدهد که خدا هرکه را به زیارت مزار امام حسین علیه السلام آمده آمرزید.
ششم:
این شبها را احیا بدارد؛ روایت شده: هرکه شب قدر را اِحیا بدارد، گناهانش آمرزیده میشود، هرچند بهشماره ستارگان آسمان و سنگینی کوهها و پیمانه دریاها باشد.
هفتم:
صد رکعت نماز بهجا آورد که فضلیت بسیار دارد و بهتر آن است که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، 10 مرتبه «توحید» بخواند.
هشتم:
این دعا را بخواند:
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَمْسَیْتُ لَكَ عَبْداً داخِراً لَاأَمْلِكُ لِنَفْسِى نَفْعاً وَلاضَرّاً وَلاأَصْرِفُ عَنْها سُوءً، أَشْهَدُ بِذٰلِكَ عَلَىٰ نَفْسِى، وَأَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتِى، وَقِلَّةِ حِیلَتِى، فَصَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِمُحَمَّدٍ وَأَنْجِزْ لِى مَا وَعَدْتَنِى وَجَمِیعَ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِى هٰذِهِ اللَّیْلَةِ، وَأَتْمِمْ عَلَىَّ مَا آتَیْتَنِى فَإِنِّى عَبْدُكَ الْمِسكِینُ الْمُسْتَكِینُ الضَّعِیفُ الْفَقِیرُ الْمَهِینُ. اللّٰهُمَّ لَاتَجْعَلْنِى ناسِیاً لِذِكْرِكَ فِیما أَوْلَیْتَنِى، وَلاغافِلاً لِإِحْسانِكَ فِیما أَعْطَیْتَنِى، وَلَاآیِساً مِنْ إِجابَتِكَ وَ إِنْ أَبْطَأَتْ عَنِّى فِى سَرَّاءَ كُنْتُ أَوْ ضَرَّاءَ أَوْ شِدَّةٍ أَوْ رَخاءٍ أَوْ عافِیَةٍ أَوْ بَلاءٍ أَوْ بُؤْسٍ أَوْ نَعْماءَ إِنَّكَ سَمِیعُ الدُّعاءِ.
خدایا، شام کردم درحالیکه برای تو تنها بنده کوچک و خواری هستم که برای خویش سود و زیانی را بهدست ندارم و نمیتوانم از خود پیشآمد بدی را بازگردانم، به این امر بر خویش گواهی میدهم و در پیشگاهت به ناتوانی و کمی چارهام اعتراف میکنم، خدایا، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و آنچه را به من و همه مردان و زنان مؤمن، از آمرزش در این شب وعده دادی وفا کن و آنچه را به من عنایت فرمودهای کامل ساز که من بنده بیچاره، درمانده، ناتوان، تهیدست و خوار توأم. خدایا، مرا فراموش کننده ذکرت قرار مده، در آنچه سزاوار آنم فرمودی و نه فراموش کننده احسانت، در آنچه عطایم نمودی و نه ناامید از اجابتت، گرچه مدّت زمانی طولانی شود، چه در خوشی یا ناخوشی، یا سختی، یا آسانی، یا عافیت، یا بلا، یا تنگدستی، یا در نعمت، همانا تو شنونده دعایی.
کفعمی از امام زینالعابدین علیه السلام روایت کرده که حضرت در این شبها، در حال قیام و قعود و رکوع و سجود این دعا را میخواند.
علاّمه مجلسی فرموده: بهترین اعمال در این شبها، درخواست آمرزش و دعا است برای حوایج دنیا و آخرت خود و پدر و مادر و خویشان و برادران و خواهران مؤمن، چه آنان که زندهاند و چه آنان که از دنیا رفتهاند و خواندن اذکار و صلوات بر محمّد و آل محمّد (صلّی اللّه علیه و آله) به هر اندازه که بتواند.
در بعضی از روایات وارد شده: دعای «جوشنکبیر» را در این سه شب بخواند. روایت شده که خدمت رسول خدا (صلّی اللّه علیه و آله) عرض شد: اگر شب قدر را یافتم، از خدا خود چه بخواهم؟ فرمود: عافیت.
✨مقدرات در شب های قدر
🌹امام صادق عليه السلام :
🌙 مقدّرات در شب نوزدهم(امشب) تعيين ، در شب بيست و يكم تأييد و در شب بيست و سوم ماه رمضان امضا میشود.
📗الكافى ج۴ ص۱۵۹
✅ این سه شب را از دست ندهیم
برای اطلاع از اعمال توصیه شده این شب ها به مفاتیح الجنان مراجعه نمایید
✅ با شب زنده داری ، دعا ، نماز و انجام اعمال توصیه شده از این شب ها به بهترین نحو بهره مند شویم تا ان شاء الله خدا بهترین مقدرات را برای ما ثبت کند.
✅ مهم ترین دعا، تعجیل در فرج آقا صاحب الزمان است و سعی کنیم حاجت اول و اصلی خود را دعا برای فرج ایشان قرار دهیم.
در اولویت دوم دعا برای عاقبت به خیر شدن خودمون و جمیع مؤمنین.
🔴🔵 چه گناهانی در شب قدر بخشیده نمی شود ؟
🌺 در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) آمده است:
وقتی شب قدر فرا میرسد خداوند جبرئیل و بسیاری از ملائکه را روی زمین میفرستد، جبرئیل ملائکه را احضار میکند و به آنها میگوید که به زمین بروید و هرکس دعایی میکند به دعای آنها آمین بگویید.
وقتی سحر شب قدر فرا میرسد ملائکه به دستور جبرئیل باز میگردند، ملائکه به جبرئیل میگویند که امشبی که ما پایین آمدیم و برای دعا کنندگان طلب استغفار کردیم، نتیجه چه شد؟. جبرئیل میفرماید که نیازهای آنها بر آورده شده و خداوند همه آنها را میآمرزد به غیر از افرادی که سه گناه خاص را انجام داده اند.
جبرئیل میفرماید هرکس سه گناه
🔺عاق والدین
🔺قطع رحم
🔺قهر کردن
را انجام دهد حتی اگر شب زنده داری کند و قرآن به سر بگیرد گناهانش بخشیده نمیشود.
📚 بحار الانوار، ج ۹۳ ص ۳۳۷
🔵🔴 شرحی کوتاه بر این ۳ گناه :
🔴 عاق والدین:
عاق والدین به معنای کسی است که پدر و مادر از دست وی راضی نیست، عاق والدین شده به چه کسی میگویند؟ برخی فکر میکنند که اگر مادر یا پدر به وی بگوید از تو راضی نیستم این به معنای عاق والدین است که این درست نیست.
حضرت علی (ع) در اواخر نهج البلاغه میفرمایند: هرکس پدر و مادر از دستش ناراحت باشد عاق والدین شده و لازم نیست این مسئله توسط پدر یا مادر به وی گفته شود. یعنی فرزندی که با رفتار، کردار و گفتارش موجب ناراحتی والدینش شود عاق شده است.
شاید پدر یا مادر نفرین نکنند، اما همین که پدر و مادر را بیازاریم عاق والدین شده ایم. جوانان باید مراقب باشند که دل پدر و مادرانمان را نشکنیم، زیرا اگر میخواهیم در ماه رمضان توشه برداریم یکی از مهمترین شروطش رضایت والدین است.
🔴 قطع رحم:
قاطع رحم به کسی میگویند که عزیزان خود را فراموش کرده و به دیدار آنها نمیرود. قاطعان رحم کسانی هستند که از قوم و خویش خود بریده اند. شخصی با برادر، خواهر و نزدیکان رفت و آمدش را قطع کرده، اما شب قدر قرآن به سر میگیرد، مشخصاً وی از فضیلت چنین شبی کاملاً بی بهره است.
اگر میخواهیم با خدا رابطه پیدا کنیم باید روابط خانوادگی را داشته باشیم. روایتی داریم که میگوید: کسی را که با خانواده خود قطع رابطه کرده به بهشت راه نمیدهند،این روایات و احادیث باید با دقت بیشتری مورد نظر قرار گیرند. برخی گناهان در جهان وجود دارد که پاک میشوند و در مورد هیچکدام چنین حدیثی نیامده، اما ببینید قطع رحم تا چه حد گناه بزرگی است که چنین روایتی در قبال آن آمده است.
🔴 قهر کردن :
سومین گناه بزرگی که بخشیده نمیشود کینه ورزی و قهر است. فردی با فردی دیگری قهر کرده و شب قدر قرآن به سر میگیرد، طبیعتاً در این مورد هم دعا و استغفار مورد قبول نیست، زیرا چگونه شما گذشت ندارید، اما انتظار گذشت دارید؟. در آیه قرآن آمده است: بگذرید تا خدا از شما بگذرد.
اینها نکات بسیار مهمی هستند، ما اگر میخواهیم از ماه رمضان و شبهای قدر بهره ببریم باید به این نکات توجه داشته باشیم، زیرا نمیتوان با دست خالی از این ماه دست پر بیرون آمد. اینها موانعی است که ما هم باید سعی کنیم آنها را برطرف کنیم، حتی اگر کسی در اطرافمان قهر است باید سعی در آشتی آنها کنیم.
امام رضا (ع) نیز در مورد شروط ورود به ماه مبارک رمضان میفرمایند: اگر مدیون کسی هستید و امانت کسی در دست شماست، پیش از ماه مبارک رمضان باید حق مردم را ادا کنید. وقتی حق کسی بر گردن من است و من مدیون مردم هستم چگونه میتوانم به ماه مبارک رمضان وارد شوم؟.
امام هشتم (ع) درباره دومین شرط اساسی ورود به ماه رمضان میفرمایند اگر با کسی قهر هستید باید پیش از ورود به ماه مبارک رمضان آشتی کرده و تمام کینهها را کنار بگذارید، زیرا بدون شک به غیر از آن راهی برای ورود به ماه مبارک رمضان پیدا نمیکنید.
پیامبر اکرم (ص) طی حدیثی درباره گناه قهر کردن میفرمایند: اگر دو مسلمان با هم قهر باشند و بعد از سه روز با هم آشتی نکنند و بر قهر پافشاری کنند، اگر بمیرند مسلمان از دنیا نمیروند.
امام صادق (ع) نیز طی حدیثی درباره اجتناب از قهر میفرمایند: ملعون است کسی که طرف مقابل قهر میخواهد با وی آشتی کند، اما وی از پذیرش آشتی امتناع میکند. این شخص بدون شک ملعون است.
💠 حدیث روز 💠
💎 دعای پیامبر خدا (ص) برای معلمان
🔻پيامبر صلياللهعليهوآله:
اللّهُمَّ اغْفِر لِلمُعَلِّمينَ و أطِل أعمارَهُم و بارِك لَهُم في كَسبِهِم
✳️ خدايا! آموزگاران را بيامرز؛ عمرشان را دراز و كسبشان را با بركت كن.
📚 تاريخ بغداد، ج 3 ، ص 64
🌖 دعای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان
🔹اللَّهُمَّ وَفِّرْ فِيهِ حَظِّي مِنْ بَرَكَاتِهِ وَ سَهِّلْ سَبِيلِي إلَي خَيْرَاتِهِ
🔸اي خدا در اين روز بهره مرا از بركاتش وافر گردان و بسوي خيراتش راهم را سهل و آسان ساز
🔹و لاَ تَحْرِمْنِي قَبُولَ حَسَنَاتِهِ يَا هَادِياً إلَي الْحَقِّ الْمُبِينِ
🔸و از حسنات مقبول آن مرا محروم مساز اي راهنماي بسوي دين حقّ آشكار