ابرها جلوه هایی شورانگیز از طبیعت آسمانی دامغان
(مقدمه ای کوتاه بر ابرشناسی در دامغان).
برآمد پیلگون ابری ز روی نیلگون دریا
چو رای عاشقان گردان، چو طبع بیدلان شیدا
از جمله سرمایه های بزرگ و ارزشمند طبیعت شورانگیز دامغان، می توان به ابرهای آن اشاره داشت. در واقع ابرهای آسمان سرزمین ما شاخص ترین نماد طبیعت در آسمان ما هستند. ابرهایی با جلوه ها، شکل ها و صورت های متنوع که هر یک می توانند ما را در زیبائی های خود ساعت ها مسحور سازند. از این رهگذر یادم آید چند سال پیش که مستند ساز شهیر برنامه ایرانگرد جناب آقای جواد قارایی به دامغان برای تصویر برداری آمده بودند از من پرسیدند که متفاوت ترین جلوه طبیعی شهر شما که در شهرهای دیگر ایران کمتر وجود دارد چیست؟ و من در جواب گفتم ابرهای دامغان. ایشان سخن مرا چندان چدی نگرفتند تا اینکه روزی که به طرف دریاچه نمک حاج علی قلی می رفتیم در فضای باز و بیابانی کویر، ابرهای زیبای تشکیل یافته بر فراز و دامنه های سلسله کوههای طزره را به ایشان نشان دادم که بسیار تعجب کردند و به کنه سخنم پی بردند و سریع چندین تایم لپس از حرکت و شکل ابرهای سرزمین ما گرفتند و ان را به عنوان تیتراژ برنامه های خود قرار دادند.
تنوعات در شکل ابرها و گونه های متفاوت ان از ابرهای سیروس، استراتوس و کومولوس و نیز حرکت های آن در آسمان سرزمین ما وصف ناپذیر هستند. این ابرها گاه آسمان شهرمان را تاریک و زمانی روشن می سازند، گاه با حرکتشان خورشید در آسمان پیدا می شود و زمانی دیگر خورشید را ناپدید می گردانند. آسمان آبی و زیبای دامغان با ابرهای متنوع خود در فصول مختلف می تواند ساعت ها دوستداران طبیعت را به خود جذب کند و ما را در کش و قوس ها و ترکیبات بدیع خود مسحور سازند.
این ابرها چه در جامه سپید و چه در جامه سیاه، سرچشمه باران، رطوبت ، روشنائی و برکت برای شهرمان هستند. در واقع ابرها منشا؛ و مادر همه پدیده های زیبای طبیعی مانند صدای آب، ترنم باران، لطافت بهاران، چشمه ساران، غارها، تنگه ها، آبشارها، بوی باران، بوی خاک، جنگل ها، چراگاه ها، عطر گل ها، صدای دلنشین مرغان، آب زلال جویباران، هوای پاکیزه، حیات وحش و طراوت و تازگی و.... هستند و در حوزه انسانی منشا؛ طرب، شادی و شفا دهنده تمام بیماری ها می باشند.
راز وجود ابرهای فراوان و متنوع در دامغان را باید در وجود سلسله کوههای سترگ و مرتفع کوه سفید، طزره و دیباج جستجو کرد که سرما، رطوبت و ارتفاعات آن زمینه به دام افتادن ابرها در آسمان منطقه می شوند که در هرفصلی بویژه فصل بهار و پائیز متنوع ترین آسمان را می توان به نظاره نشست. آسمان ما پس از باران و تا دو روز پس از باران مشحون از ابرهای متنوع کومولوس و سیروس می شوند که در طی روزها با رنگ سپید خود و در غروب خورشید با طیف گسترده ای از رنگ های زرد و نارنجی و قرمز صحنه هائی خاطره انگیز را برای هر بیننده و علاقمند بهرطبیعت فراهم می سازند.
در هر حال وجود ابرها در آسمان شهرمان، چه ابرهائی که راه صحرا را در پیش می گیرند و چه ابرهائی که پا بر سینه و ستیغ کوههایمان سر بر می آسایند سرمایه ای بزرگ طبیعی محسوب می شوند که گذشته از آنکه ما را بر شرایط آب و هوائی روزهای بعد قرار می دهند، می توانند دقایقی دیدگان زیبا پسند ما را به خود معطوف سازند و خستگی را از چشمان ما دور سازند و به ما گوشزد نمایند که دنیا و روزگار همچون ابرها در حال گذر هستند پس باید فرصت ها را غنیمت شمارید.
مصطفی سعیدی. نوروز ۱۴۰۳
یاران امام به روایت اسناد ساواک(63)
آیت الله غلامعلی نعیمآبادی
این اثر ارزشمند را مرکز بررسی اسناد تاریخی یعنی وزارت اطلاعات تولید و منتشر کرده است.
وقتی کتاب را میخوانیم و با مبارزات پیگیر وی از 14 سالگی تا پیروزی انقلاب آشنا میشویم افتخار میکنیم که این همشهری ما چنین مردانه در رکاب انقلاب و امام خمینی(ره) بوده است و سه بار شکنجه و زندانی شدن توسط ساواک در کمیته مشترک و بارها تذکر و بازجویی از وی سبب نشد که کم بیاورد. هرچند زن و فرزندانش ماهها از دیدن وی محروم بودند و با تنهایی و غریبانه میزیستند.
و اکنون نیز دیدیم چند دهه امام جمعه و نماینده ولی فقیه عزیز بود، وقتی مهلت مأموریتش مستعجل شد، خم به ابرو نیاورد و همچنان سرباز اسلام، رهبری و انقلاب بود و حالا نیز که برای بار سوم نماینده خبرگان رهبری است، همچنان شاداب در انجام وظیفه است.
محمد مهدی عبدالله زاده