عوارض کلیوی دیابت واختلالات سیستم ادراری ناشی ازدیابت :
کلیه هامهم ترین دستگاه دفعی بدن ازسموم است که بافیلترمداوم خون باتصفیه ی خون ازموادآسیب رسان به سلامتی باتولیدمداوم ادرار وفراهم نمودن زمینه ی دفع آن شادابی انسان راسبب می شود . در داخل كليهها رگ هاي خوني كوچكي وجود دارند كه حاوي منافذ بسیارریزمیکروسکپی هستند. هنگام عبور خون از داخل اين رگ ها مواد زائد خون از طريق سوراخ هاي موجود در ديواره رگ وارد لولههاي كليوي ميشوند و پس از طي مراحلي, ادرار را تشكيل ميدهند و از طريق مثانه از بدن دفع می شوند. مواد مفيد براي بدن مثل پروتئينها و سلول هاي خوني بهدليل اندازه بزرگشان از اين سوراخ ها رد نميشوند. اين رگ هاي خوني مثل يك صافی براي بدن عمل ميكنند. ديابت ميتواند اين دستگاه صافي را تخريب كند.زيادی قندخون، باعث افزايش حجم خوني ميشود كه از داخل رگ هاي كليه ميگذرد و اين افزايش حجم خون به مرور زمان موجب ميشود که سوراخ هاي اين رگ ها کارايی خود را از دست بدهند و مواد بزرگ مثل پروتئين هم ازآنها عبور کنند. پس، اولين مرحله اختلال كليوي در ديابت، دفع نوعي پروتئين در ادرار بيمار به نام آلبومين است كه ابتدا مقدار آن كم بوده و اگر زود تشخيص داده شود با درمان هاي مختلف ميتوان از بدتر شدن آن جلوگيري كرد ولي اگر تشخيص داده نشود مقدار دفع پروتئين در ادرار افزايش پيدا ميكند و به دنبال آن كليهها نارسا شده و عملكرد خود را از دست ميدهند.
با تشخيص زودهنگام درگيری کليه، می توان با درمان های مختلف از بدتر شدن آن جلوگيری کرد. در اين مرحله مشكل ديگري كه براي بدن پيش ميآيد اين است كه كليهها ديگر توان دفع مواد زائد بدن (مثل كراتينين و اوره) را ندارند و اين مواد در داخل بدن جمع ميشوند و براي خروج آن ها بايد بيمار دياليز شود و يا پيوند كليه دريافت نمايد.در بيشتر مبتلايان به ديابت نوع ۱، اولين نشانههاي گرفتاري كليه ۱۰تا۲۰ سال بعد از شروع بيماري مشاهده ميشوند ولي در بيماران ديابتي نوع ۲، بعلت معلوم نبودن زمان شروع بيماري، زمان بروز اين واقعه هم قابل پيش بيني نبوده و ممكن است از ابتداي تشخيص بيماري نيز مشكل كليوي وجود داشته باشد.
کنترل قند وفشارخون دربیماران دیابتی برای پیشگیری ازعوارض کلیوی اهمیت ویژه دارد .
دکترحسین کوچک زاده
دیابتولوژیست
مشاوره
تشخیص
کنترل ودرمان
دیابت
راههای ارتباطی :
تلفن : ۰۲۱۴۴۵۳۲۲۱۹
۰۹۰۲۴۶۰۲۰۱۰(تلفن وپیامک )
E.Mail:
kouchak@irimed.org
صفحه شخصی ایتا
@DrH_Kouchakzadeh
@DHK43785
🍏 کانال دانش افزایی ایتا (دکترحسین کوچک زاده)
https://eitaa.com/DrKouchakzadehdiabetologist
تاولهای دیابتی
گاهی در بیماران دیابتی تاولهایی در پوست ظاهرمی شود که ارتباطی باسوختگی وموادشیمیایی ندارد . این تاول ها می تواند ازجمله عوارض پوستی دیابت ( درموپاتی دیابتی ) باشد . این تاولها بیشتردر پشت انگشتان پاها و دستها- پشت پاها و گاهی روی ساق پاها و ساعد ظاهرمی شود . ظاهراین تاولها مانند تاولهای ناشی از سوختگی است و بيشتر در بیمارانی به وجود میآید که به نوروپاتی دیابتی مبتلا هستند. گاهی خیلی بزرگ است ولی درد و یا قرمزی اطراف آن وجودندارد . این تاول ها درصورت مراقبت وغیرعفونی شدن حدود سه هفته التیام پیدا میکند و اثری از خود به جا نمیگذارد. تنها درمان آن، کنترل قند خون است.
پوست هم مثل سایرارگان های بدن درمعرض انواع عوارض دیابت است . تاول ها یکی ازعوارض مطرح دیابت است .
بارعایت تمامی جوانب برای مدیریت دیابت ، در کنترل این بیماری رابطه ی اساسی بین اندازه گیری قندخون توسط بیمار /خودپایشی ( SMBG) ودوزانسولین وجوددارد .
بیماران دیابتی لازم است همواره مراقب باشند قندخونشان از۸۰ میلی گرم دردسی لیتر کمترنشود ، قندناشتای بالاتراز۱۳۰ نداشته باشند ودراندازه گیری های دوساعت پس ازغذا هم مقدارقندخونشان بیش از۱۸۰ نباشد .
درصورت انحراف عدد قندخون ازمقادیرهدف ذکرشده به ازای عددانحراف واحدانسولین کم یازیادمی شود .
عوارض کلیوی دیابت
( نفروپاتی دیابتی)
دیابت با خطر ابتلا به نفروپاتی دیابتی؛ یعنی حالتی که در آن کلیه قادر به دفع و فیلتر مواد زاید نیست، را افزایش می دهد. این بیماری اگر درمان نشود،نارسایی کلیه وضرورت دیالیز و در نهایت پیوند کلیه رابدنبال خواهد داشت. به طور معمول علائم کلیوی ناشی از دیابت تا زمانی که پیشرفت نکنند، قابل توجه نیستند.
علائم برجسته مطرح کننده نفروپاتی
ورم صورت ، اندام ها و پاها
اضافه وزن غير ارادي ( به لحاظ تجمع مایع دربافت ها)
کاهش اشتها
از دست دادن وزن غيرارادي( بخاطر از دست دادن پروتئين بدن)
تهوع ، استفراغ
خستگي ، بی حالی ، سردرد ، سکسکه های مکرر، خارش های آزاردهنده بدن
فشار خون بالا
افزايش دفع آلبومين و پروتئين در ادرار
راههای پیشگیری از ایجاد نفروپاتی
در مراحل اولیه گرفتاری کلیوی در بیماران دیابتی و زمانیکه دفع پروتئین هنوز کم است:
کنترل دقيق قند خون
کنترل فشار خون
در مراحل پیشرفته تر که دفع پروتئین زیاد شده:
کنترل دقيق قند خون
محدوديت مصرف پروتئين
کنترل فشار خون در کند شدن روند بيماري مؤثر است اما روند بيماري را متوقف نخواهد کرد.
راههای درمان نفروپاتی دیابتی
در مرحله نفروپاتی دیابتی خفیف:
کنترل فشار خون و کنترل قند خون کمک کننده است.
اما در مراحل پیشرفته:
دياليز تنها راه درمان است.
به ساعتهای هوشمند برای اندازهگیری قند خون اعتماد نکنید.
صرفنظر از شرکت سازنده یا برند، استفاده از این ابزارها برای پایش قندخون افراددیابتی تحت کنترل بخصوص بیماران انسولینی توصیه نمی شود .
این دستگاهها با CGM / اپلیکیشنهای ساعت هوشمند که دادههای دستگاههای اندازهگیری قند خون مورد تایید FDA را که با سوراخکردن پوست نمایش داده میشوند، متفاوتاند.
هیچ ساعت هوشمند یا حلقه هوشمندی که بدون سوراخ کردن پوست برای اندازهگیری یا تخمین مقادیر قند خون مجاز باشد، تایید نشده و ایمنی و اثربخشی آنها ارزیابی نشده است.
قرائت نادرست گلوکز خون میتواند منجر به اشتباهاتی در مدیریت دیابت شود، از جمله مصرف دُز اشتباه انسولین یا سایر داروهایی که بهسرعت سطوح قند خون را کاهش میدهند.
🔼 توصیه هایی برای روزه داری بیماران دیابتی
بیماران دیابتی تیپ ۲ ( نوع ۲) قبل از بروزعلایم کهنسالی مثل لاغرشدن وازدست دادن توده ی عضلانی و گروهی ازبیماران دیابتی که دچار عوارض قلبی - عروقی شدید ، عوارض نفروپاتی ( درگیری کلیه ها وسیستم ادراری ) ، عوارض چشمی و زخم دیابتی نشده اند ، با مصرف مایعات کافی درفاصله ی افطار تا سحر و کنترل مرتب قند خون باتوصیه های پزشکی می توانند روزه بگیرند وضمن آرامش روحی ازانجام فریضه ی دینی خود ازمزایای روزه داری برخوردارشوند .
روزه داری و دیابت
میزان قند خون افراد سالم در اوایل روزه داری ماه رمضان کمی ازمحدوده ی طبیعی کاهش می یابد و در ادامه ماه رمضان به مقدار قبل باز می گردد.
ولی در دیابتی ها بسته به شدت بیماری، سطح کنترل قند خون، نوع و مقدار داروهای مصرفی تغییرات متفاوتی در قند خون اتفاق می افتد .
با توجه به این که سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مناسب از اصول اصلی کنترل قند خون است، چگونگی تغییرات الگوی غذایی بیماران دیابتی روزه دار می تواند سبب افزایش و یا کاهش قند خون شود.
درصورت عدم رعایت ملاحظات لازم حتی درجریان روزه داری حتی ممکن است بیماران باافزایش قندخون نیز طی روزه داری مواجه شوند .
علت افزایش قند خون بیماران دیابتی در ماه رمضان می تواند به علل زیاد زیر باشد:
- بالا بودن قندخون قبل از ماه رمضان
- کاهش داروی مصرفی توسط بیماران بدون مشورت با پزشک
- مصرف نامنظم داروها
- افزایش مصرف غذا و مواد افزایش دهنده قند خون بخصوص به هنگام افطار
- کاهش فعالیت بدنی در ماه رمضان
🍏 سلام ودرود به اعضای گرانقدر کانال .
ضمن تبریک عیدشورانگیزنوروز، بهارطبیعت که امسال بابهارقرآن ورمضان الکریم همراه است راصمیمانه شادباش می گویم وسلامتی وبهروزی عزیزان راازایزدتوانا خواستارم وقبولی طاعاتتان راآرزومی کنم .
🌺عیدتان مبااااااااااارک .🌺
باسلام به اعضای کانال به اطلاع می رساند :
درتعطیلات نوروزی مطب و درمانگاهها ، ارتباط ، ویزیت وپیگیری بیماران به صورت مجازی دردسترس است وطی ارزیابی ها نسخه الکترونیک قابل ثبت است .
حق ویزیت نیز طی فرآیند انتقال وجه قابل پرداخت است .