🔊 #بشنوید 👇👇👇
⭕️ سخنرانی استاد #شهریار_زرشناس در نشست دانشجویی «بنبست #نئولیبرالیسم در شرایط اقتصادی فعلی ایران» در دانشگاه تهران
🔹تحلیل جامع شرایط اقتصادی-سیاسی ایران در نسبت با جامعه جهانی
🔹بازخوانی تجربه اقتصاد #لیبرال در کشورهای مختلف جهان و شکل گیری اقتصاد #شبه_مدرن در ایران
🔹سرگذشت مدل های اقتصادی ایدئولوژی های مدرن از لیبرالیسم تا فاشیسم و از سوسیال دموکراسی لیبرال تا نئولیبرالیسم
🔹برای راهکارهایی برای توسعه صنعتی همراه با توزیع عادلانه ثروت در ایران
🔹و پاسخ به پرسشهای دانشجویان
🆔 @Dr_Zarshenas
✅ دوستان عزیز!
⭕️لطفا فایلهای #استاد_زرشناس رو در گروههایی که عضو هستید #فوروارد کنید. باتشکر. ادمین🙏🌷
⭕️ #شهریار_زرشناس: هیچ کس مانند #شیخ_فضل_الله نوری ماهیت #غرب_مدرن را در دوره #مشروطه درک نکرد.
🆔 @Dr_Zarshenas
📌 #شهریار_زرشناس: هیچ کس مانند #شیخ_فضل_الله نوری ماهیت #غرب_مدرن را در دوره #مشروطه درک نکرد
📰حجم مطلب: ۳۵۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: حدود ۳ دقیقه
📝 به مناسبت ۱۱ مرداد، سالروز شهادت آیت الله شیخ فضل الله نوری
⭕️ شهید آیتالله #شیخ_فضل_الله نوری یک نابغه و پدیده ای بی نظیر است. در دوره ای که هنوز مظاهر #روشنفکری ظهور نکرده و ماهیت ادعاهای آنها دقیقا آشکار نشده و برخی روحانیون برجسته -اگر دربرابر ظواهر زیبای #روشنفکری همراه نمیشوند- اما دچار انفعال میشوند، #شیخ_فضل_الله عمق این جریان را می بیند، این مسئله نشانه عظمت علمی و فکری ایشان است.
⭕️ امروز یا حتی از پنجاه سال پیش که تجربه حکومت مدرن رضاشاه و محمدرضا شاه را داریم فهم مدرنیته ساده است، هنر آن است که در سال 1325 قمری بفهمید #دموکراسی یا #آزادی که منورالفکران می گویند چیست؟
لوایحی که شیخ فضل الله در تحصن حرم حضرت عبدالعظیم(ع) نوشته نشان از شناخت عمیق از اندیشه غرب دارد. ایشان واقعاً اولین غرب شناس تاریخ ما و مظهر روحانیت بیدار، آگاه، هوشیار، هوشمند، مقاوم و مجاهد است. پرسشهایی که ایشان از ماهیت #غرب_مدرن مطرح میکند نسبت به زمان خود شاهکار است. چنین درکی بینظیر است و کمتر کسی این درک را دارد.
⭕️ بسیاری از علما و دغدغه مندان عصر #مشروطه، هنوز خطر وجوه فرهنگی مدرنیته و مشروطه مورد نظر منورالفکران را درک نکرده بودند و نگاهشان بیشتر سیاسی بود. هرچند اولین مواجهههای ما با آنها سیاسی و اخلاقی بوده و مثلاً در برابر مظاهر اخلاقی نگران میشدیم و یا به مواجهههای سیاسی میپرداختیم، اما مواجهه فرهنگی عمیق با این جریان به وسیله آیتالله شهید شیخ فضلالله نوری آغاز میشود. به همین دلیل شیخ فضلالله نوری آغازگر #غرب_شناسی نقادانه در ایران است که متاسفانه ناشناخته مانده است.
⭕️ کسی مانند #شیخ_شهید در آن دوره نیست که ماهیت #غرب_مدرن را به خوبی شناخته و باطن مقولاتی چون آزادی و مساوات را درک کرده باشد و تا این درجه ایستادگی کند. ما حرکتهای اسلامگرایانه همچون #سید_جمال و دیگران را داریم که به نوعی با آرای مدرنیستی بهنوعی درآمیختهاند. آنجا که یک تقابل خالصانه وجود دارد، تقابل #شیخ_شهید است.
⭕️ آنچه که شیخ صد سال پیش، در آن فضای محدود و غبارآلود، بدون داشتن وسایل ارتباط جمعی در میان سطور رسائل خود درباره غرب فریاد زده است، امروز بعضی از غربشناسان ما با پیدا شدن این همه اسناد و اطلاعات و اخبار، تازه زمزمه اش میکنند.
🆔 @Dr_Zarshenas
📌 #احمد_شاملو روشنفکر مورد علاقه رژیم پهلوی | گزیدهای از جلد سوم کتاب تاریخچه #ادبیات_معاصر_ایران اثر استاد #شهریار_زرشناس
📰 حجم مطلب: ۴۱۰ کلمه | ⏱ زمان مطالعه: ۳ دقیقه
⭕️ شاملو پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به جرم همکاری با حزب توده برای مدت کوتاهی بازداشت میشود و در پی آزادی از زندان، مبارزه سیاسی را کنار میگذارد و تدریجاً به سمت پیریزیِ نوعی ژورنالیسم روشنفکرانه شبهمدرنیستی مورد حمایت رژیم شاه و نحوی شعر مبتنی بر اومانیسمِ الحادی روی میآورد. از اواخر دهه ۱۳۳۰ شعر و روزنامهنگاری و مجموعه فعالیتهای فرهنگی – ادبی شاملو مورد حمایت تمامعیارِ مالی و تبلیغاتی رژیم پهلوی و بهویژه دفتر فرح پهلوی قرار میگیرد.
⭕️ در سال ۱۳۳۹ احمد شاملو به سِمَت «سرپرستی اداره سمعی و بصریِ وزارت کشاورزی» منصوب میگردد! بهدنبال آن با حمایت روزنامههای وابسته به شاه، «اطلاعات» و «کیهان»، اقدام به انتشار «ماهنامه اطلاعات» و «کتاب هفته» مینماید.
«پرویز ثابتی»، مدیر امنیت داخلی ساواک و اصلیترین چهره این سازمان که مورد اعتماد شاه بود درباره توجه فرح به شاملو و حمایت او میگوید:«بسیاری از روشنفکران با خود من در ارتباط بودند... احمد شاملو هم که مورد توجه و حمایت شهبانو بود.»
شاملو در سال ۱۳۴۹ به دیدار فرح پهلوی رفت و دست او را بوسید و فیلم این دستبوسی در سینماهای آن زمانِ ایران بهدفعات به نمایش درآمد.
⭕️ #فرح_پهلوی ، هویدا، ساواک و ادارات و مجموعههای رژیم پهلوی در سالهای دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ بهصورت گسترده به حمایت مالی و تبلیغاتی از احمد شاملو میپرداختند، سالهایی که بسیاری از انقلابیون، روحانیون و حتی گروهی از روشنفکرانِ مخالفِ شاه از کمترین امکانی برای عرض اندام محروم بوده و امنیت جانی و آزادی برای اقامت در کشور نداشتند و بسیاری از آنها یا در مبارزات کشته میشدند، یا محبوس بودند و یا در تبعید بودند.
⭕️ در سالهایی که #جلال_آلاحمد در دیدار با #هویدا، قهرمانانه بر سر او فریاد میکشید و پیشنهادهای تطمیعگرانه هویدا را رد میکرد و نخستوزیر و دربار پهلوی را مورد حمله قرار میداد، احمد #شاملو متملّقانه و جلوی چشم دوربینها دست فرح پهلوی را میبوسید و اینگونه از عطایا و مواهب او بهرهمند میشد. در همان سالها شاعری مثل #خسرو_گلسرخی که تمایلات چپگرایانه مدرنیستی داشت، در بیدادگاه رژیم پرده از اختناق و شکنجه برمیداشت و دهها و صدها نفر از روحانیون انقلابی و جوانان مسلمان در زندانها به شهادت میرسیدند.
⭕️ شاملو و طیف گستردهای از روشنفکران متجددمآب ایرانی در آن سالها، گرفتار نحوی ریاکاری مشمئزکننده بودند و درحالیکه در شعر و داستان و مقاله و سخنرانی، یکسره از آزادگی و تعهد و مبارزه با استعمار و ظلم سخن میگفتند، از ناحیه وابستهترین و استبدادیترین رژیم کارگزار استعمار در تاریخ ایران (یعنی رژیم شاه)، تغذیه مالی و تبلیغاتی و رسانهای میشدند.
🆔 @Dr_Zarshenas