پیشنهاداتی برای #بورسی_بهتر!
محسن عباسی
دکترای مدیریت مالی
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی
بعد از توییت دوست خوبم اقای سعید اسلامی بیدگلی پیشنهاداتی جهت بهتر شدن وضعیت بورس تقدیم حضور می شود:
عمده پیشنهادات مربوط به بازگشت دستورالعملهای قبلی و لغو دستورالعملهای شبانه و دفعتی است اما در ادامه به تعدادی از این موارد و پیشنهادات اشاره شده است.
۱. در ابتدا دستورالعملی تصویب شود که اجرای هر دستورالعمل جدید را حداقل بعد از ۳ ماه از تصویب امکان پذیر کند تا فعالان بازار امکان بررسی و تطبیق آن با شرایط را داشته باشند.
✅تصویب دستورالعمل👈 اجرا حداقل ۳ ماه بعد از تصویب
۲. لغو عدم امکان معامله برای کد اولیها (این یک حق است و قابلیت سلب ولو برای یک روز را ندارد و به نوعی دست انداز در ورود پول جدید است و تالی فاسد دارد. ظهور کدهای اجاره ای، فریب مردم تازه وارد و خرید به کد اشخاص دیگر و ... نمونه ای از مصادیق تالی فاسد این موضوع است)
✅ صدور کد بورسی👈آموزش و امکان معامله سریع افراد
۳. برداشتن تدریجی دامنه نوسان و یا پله ای کردن ان و پر رنگ کردن نقش بازارگردان برای فعالیت در نمادهایی که دامنه نوسان ندارند و یا دامنه نوسان آنها افزایش یافته است.لغو کامل و عدم اجرای قوانین ۲۰ درصد و ۵۰ درصد!
✅دامنه نوسان و حجم مبنا👈 بازگشت به فرمول قبلی و لغو قوانین و دستورالعملهای جدید
۴. بازگشت پیش بینی eps و لزوم گزارشگری مبسوط شرکتها در صورت انحراف بیش از ۲۰ درصد در سود پیش بینی شده و محقق شده
✅قبول شکست پروژه گزارش تفسیری👈 بازگشت پیش بینی eps و درخواست توضیح برای انحراف بیش از ۲۰ درصد سود پیش بینی شده و محقق شده
۵. راه اندازی کانون سهامداران حقیقی و تدوین دستورالعمل نظارت بر کانالهای شخصی و ارایه مجوز به تحلیلگران حقیقی و شناخته شده در خصوص ارایه تحلیل و اظهار نظر شخصی با تعیین مصادق مجاز ارایه تحلیل و موارد ممنوعه (به جای بستن و توقف کانالها) . باید تایید کرد که در یکی دو سال گذشته نقش افراد حقیقی شناخته شده در جذب و هدایت افراد را نمیتوان نادیده گرفت نقشی که باید توسط شرکت اطلاع رسانی بورس انجام می شد و نشد.
✅ به جای برخورد با حقیقیها👈ایجاد کانون سهامداران حقیقی و کنترل فضای مجازی توسط شناخته شده های بازار
۶. تنوع در مدلهای سرمایه گذاری صندوقهای سرمایه گذاری و دادن اختیار به مدیران صندوقهای سرمایه گذاری در انتخاب تعداد صنایع و سهام موجود در صندوق، زیرا در این صورت است که مدیریت حرفه ای معنا پیدا می کند.
✅به جای اساسنامه خشک صندوقها👈 تنوع در صندوقها و دادن اختیار به مدیران صندوقها جهت مدیریت حرفه ای صندوق
۷. راه اندازی و ارایه مجوز در خصوص portfolio sharing و copy trading
(جداگانه راجع به این موضوع جذاب صحبت خواهم کرد)
۸. امکان صدور کد بورسی با حداقل مراجعات مردمی و حتی بدون مراجعه افراد (این امکان در حال حاضر وجود دارد)
۹. فعال کردن بخش روابط عمومی و فرهنگ سازی و آموزش بورس و بسنده نکردن به استوری در اینستاگرام و توییتر و ...
در این خصوص باید از ظرفیت صدا و سیما،سایتها و کانالها، فضاهای واقعی شهری ، دانشگاهها و ... جهت اشنا کردن مردم با بورس و آموزش صحیح مردم استفاده کرد.
۱۰ لغو کلیه دستورالعملهای محدود کننده و سختگیرانه ی بی مورد، که باعث ایجاد فضای بدبینی بین سازمان بورس و نهادهای مالی و عموم معامله گران شده است. اجرا و احیای کدهای اخلاقی و نظارت بر اجرای این کدهای اخلاقی توسط مدیران سازمان بورس، مدیران نهادهای مالی، ناشران و همه فعالان و معامله گران بازار
۱۱. رفع قوانین سختگیرانه در خصوص اعطای اعتبار به افراد و تنوع در شرایط اعطای اعتبار ، (در حال حاضر فقط دارایی شخص ملاک اعتبار است) در بازار فارکس اهرمهای بیش از ۱۰۰ برابری هم مجاز است! البته قصد قیاس این دو بازار نیست و صرفا جهت نشان دادن فاصله و مقیاس عنوان شد!
۱۲. استراحت دادن به اعضای کمیته تخلفات سازمان بورس که تقریبا بلا انقطاع در چند سال گذشته مشغول صدور و اجرای حکم بوده اند و تشکیل اتاق فکر و دعوت از بازیگران بورس و استفاده از زبان گفتگو به جای زور و حکم انظباطی
✅ به جای زبان زور👈 تشکیل اتاق فکر و دعوت از همه فعالان و دلسوزان و باز کردن گفتگو
به یاد داشته باشیم:
#بورس_خانه_ماست
چند خط از محسن عباسی
✅چرا در بورس صبر نمیکنیم؟
محسن عباسی
دکترای مدیریت مالی
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی
حتما این جمله را شنیده اید که اگر چند سال قبل مثلا ۱۰۰۰ دلار بیت کوین خریده بودید و تا الان نگاه داشته بودید احتمالا الان میلیونر بودید؟
البته این تنها یک افسانه است! اگر این مقدار بیت کوین خریده بودید قطعا چند ماه بعد نهایتا با ۲ یا ۳ هزار دلار سود از بیت کوین خارج شده بودید!
اصولا ما در بازارهای مالی کم طاقت هستیم! کم طاقتی و عدم صبر ما ۳ دلیل عمده دارد:
۱. این امکان وجود دارد که قیمتهای لحظه ای را ببینیم.
۲. #استراتژی نداریم (در پستهای قبلی درباره اش صحبت کردیم)
۳. مورد ۱ را دوباره انجام می دهیم تا اینکه ترس بر ما غالب شود و دست به معامله ای احساسی بزنیم.
ما ایرانیها " دارایی دوست" بودیم و البته هستیم، ارزوی هر ایزانی داشتن خانه و سرپناه بوده و است دارایی فیزیکی را بیشتر از یک تکه کاغذ بهادار می پذیرفتیم. هر چه دارایی غیر منقول تر بود، محبوب تر بود ملک و باغ و زمین حتی از طلا هم محبوب تر بود. سکه و طلا نیز ممکن بود در جنگها و درگیریها به تاراج برود اما زمین قابل سرقت نبود. انقدر دارایی فیزیکی دوست داشتیم که حتی بعد از مرگمان ، سکه ها و طلا و زیور آلاتمان را با ان کوزه معروف، کنارمان دفن می کردند. زنان ایرانی همواره پس انداز خود را به شکل طلا با خود حمل می کردند، حتی تا دندانهایمان به طلا مسلح بود! به ندرت کسی بعد از خرید زمین و مسکن ، یک ساعت بعد، یک روز بعد، و حتی یک هفته بعداز خرید، به بازار مراجعه می کند و دوباره قیمتها را چک می کند. حتی اگر بعد از چند ماه قیمتها کاهشی شوند ، درصد کمی حاضر به فروش زمین و خانه با ضرر هستند! تا همین الان نیز این موضوع گریبانگیر ماست. زمین می خریم و به قول معروف می اندازیمش بماند! یکسال هم قیمتش بالا نرود اعتراضی نمیکنیم چون دارایی را به چشم می بینیم و بر اساس حافظه تاریخیمان مطمئنیم رشد می کند. این همان استراتژی خرید ما در ملک است اما در بورس دقایقی بعد از خرید انتظار رشد قیمتی داریم. هیچ استراتژی نداریم و صرفا دنباله روی بقیه هستیم. سرگردانی ما در میان انبوه اطلاعات باعث تشویش خاطر ما می شود و به علت نداشتن استراتژی مشخص، صبرمان را از دست می دهیم و اقدام به خروج زود هنگام از بازار می کنیم. البته این پارادایم فکری در حال تغییر است. مردم بیشتری با بورس آشنا شده اند، نتیجه صبر خود در بورس را دیده اند، آن را به عنوان یک بازار سرمایه گذاری پذیرفته اند و در حال مدیریت نقدینگی خود در بورس هستند.
برای درک بهترل فواید صبرِ درست(بعدا مفصل توصیح خواهم داد)، نگاهی به سهامی که در طول یکسال گذشته از آنها خارج شده اید بیندازید،
چقدر رشد کرده اند؟
استراتژی شما در خرید سهام چیست؟
جالب است بدانید که شما برای خروج از سهم نیز باید استراتژی داشته باشید. در پست بعدی راجع به استراتژی خروج مطالبی عرض خواهم کرد.
چند خط از محسن عباسی
🎯 توصيه هايي از جس ليورمور، یکی از بزرگترين بورس بازان تاريخ وال استريت
۱. پول از راه صبر بدست مي آيد نه خريد و فروش
۲. پول در آوردن زمان مي برد
۳. هيچوقت به اين فكر نكردم پول زيادي در بياورم، بلكه اين حاصل صبر من بود.
۴. هيچكس هرگز نميتواند تمام نوسانات بازار را بگيرد.
۵. درست بخريد و موقعيت خريد خود را محكم بچسبيد.
۶. افرادي كه بتوانند درست بخرند و موقعيت خود را محكم بچسبند، نادرند.
۷. به من زمان بندي ندهيد، بلكه زمان بدهيد.
چند توصیه مهم به دوستان تازه وارد به بازار سرمايه
اول– بازار جایی نیست که یک شبه ره صد ساله را بروید. مطمئن باشید مدت زمان بسیار زیادی (حداقل ۴ الی ۵ سال) باید در بازار باشید و حرکات را ببینید و مطالعه کنید تا به یک درک نسبی از شرایط بازار برسید. پس اگر حوصله و صبر ندارید، اصلا و ابدا وارد بازار نشوید چون مسلما روزهای سخت و تیرهای در انتظارتان خواهند بود.
دوم– با خواندن یکی دو کتاب، دیدن یک دوره آموزشی یا شرکت در یک کلاس هیچکس تریدر نشده است که شما نفر دوم باشید. متاسفانه تفکر غلطی که خیلیها دچارش هستند این است که فکر میکنند اگر یک کتاب بخوانند یا یک کلاس آموزشی بروند، از فردا به جان بازار افتاده و پدرش را در میآورند. این را بدانید که یک دکتر جراح با خواندن چند کتاب و شرکت در کلاسهای دانشگاه نتوانسته مستقیما وارد اتاق عمل شده و سیستم مغز و اعصاب یک بیمار را پیاده و دوباره سوار کند! پس مطالعه و شرکت در کلاسهای آموزشی تنها بخش کوچکی از مسیر است. بعد از آن باید خودتان پیگیر ماجرا باشید.
سوم– به اندازهای که سرمایه دارید و به شکل معقول به دنبال کسب سود باشید. نه اینکه توقع کسب سود چند ده برابر میزان سرمایهتان را داشته باشید. چون در این حالت باید ریسکهای فوق تصوری را انجام دهید و ریسک بالا اسمش معاملهگری نیست، بلکه قمار است.
چهارم– دنبال سیگنال گرفتن از این و آن نباشید. اگر واقعا معاملهگری را به عنوان یک شغل قبول کردهاید خودتان پیگیر کار باشید نه اینکه با پول دادن به این و آن و منت کشی دنبال سگینال گرفتن باشید. هرچند تجربه نشان داده هیچکس از این راه به موفقیت نرسیده و بالاخره یک روزی کل حساباش را به باد داده است.
پنجم– اگر درآمد خوبی دارید و دخل و خرج زندگیتان جور است، واقعا در این بازارها چیز جدیدی وجود ندارد. بعضیها فکر میکنند چون اینجا پول هست باید یک ناخنکی هم اینجا بزنند. غاقل از اینکه بدون اطلاعات و دانش کافی وارد بازار میشوند و مقداری از سرمایهشان را از دست میدهند و برای جبران سرمایه از دست رفته دوباره تریدهای اشتباه انجام میدهند تا جایی که میبینند بدجوری در باتلاق بازار فرو رفتهاند. مثل دوستی که پیام داد و گفت ۸۲۰ میلیون تومان وارد سکه آتی کرده و الان ۱۰۰ میلیون بیشتر ندارد و به دنبال راه چاره بود. واقعا چه راه چارهای؟
ششم– در ابتدای ورودتان به دنیای معاملهگری اصلا و ابدا به فکر خروج از شغل اولتان نباشید. چونکه تا زمانی که چم و خم بازار دستتان بیاید متحمل زیانهایی مختلفی خواهید شد و اگر منبع درآمد اصلیتان (شغل اول) وجود نداشته باشد، دچار فشارهای روانی بسیار زیادی میشوید که همین فشارهای روانی باعث بروز تصمیم گیریهای اشتباه در زمان انجام معاملات میشوند. پس فعلا صبور باشید و همزمان که کار اصلیتان را ادامه میدهید، معاملات خود را نیز آغاز کنید.
حتی زمانی که حرفهای شدید هم باز هم نیازی نیست منبع درآمد ثابتی که دارید را قطع کنید. بالاخره داشتن دو منبع درآمد بهتر از یکی است.
اینها یکسری توصیه ساده بود. اگر باور ندارید و فکر میکنید این موارد بیهوده هستند مشکلی ندارد. خودتان وارد بازی شوید تا عمیقا با گوشت و پوست و استخوانتان درکشان کنید.
اس زمانی
#روش_معاملاتی
#آموزشی
۱. سهمی را برای خرید انتخاب میکنم که قبلا اون سهم را بررسی و با بازی سهم کاملا آشنا هستم واز قدرت نقدشوندگی آن کاملا مطمن هستم.
۲. حتما حمایت و مقاومت سهم را قبل از خرید بدست می آورم.
۳. معاملات سهم را در نزدیکی قیمت حمایت تحت نظر میگیرم.
۴.در صورتیکه شاهد افزایش حجم معاملات نسبت به روزهای قبل در نقطه حمایت باشم.
۵. شاهد شروع فروش حقوقی سهم باشم.
۶. قدرت خریدار رفته رفته افزایش یابد و متناسب با آن قیمت سهم هم افزایش پیدا کند.
۷.به سابقه سهم مراجعه تا ببینم قبلا چندین منفی خورده ودر روزهای آخر منفیها به زیر یک یا حداکثر دو درصد رسیده و حجم معاملات نیز رفته رفته کاهش یافته باشد یعنی نشان دهد فشار فروش نسبت به روزهای قبل کاهش یافته است.
۸.ترجیها ساعات پایانی بازار را برای خرید سهم انتخاب میکنم ودر فروش ساعات اولیه بازار را ۹. ترجیها باید موقع خرید قیمت آخرین معامله سهم از قیمت پایانی اون بیشتر باشد درصورتیکه شرایط بالا را داشت ولی آخرین قیمت کمتر از قیمت پایانی شد خرید سهم را به روزهای آینده موکول میکنم.
۱۰. برای اطمینال از انتخاب بهترین نقطه ورود حتما با اندیکاتور macdو rsi آخرین وضعیت سهم را کنترل و نشانه های صعود را در آنها هم مشاهده میکنم.
۱۱. با مشاهده دارا بودن شرایط بالا به صورت پله ایی وارد سهم میشوم ودر صورتیکه نشانه های فوق را قدرتمند دیدم میتوانم تمام خرید خود را انجام و با صبر ثمره خرید خود را ببینم.
۱۲. نام سهم تاریخ قیمت و تعداد خریداری شده و علت خود برای خرید سهم را در دفتری نوشته تا در آینده نقاط ضعف و قوت خود را پیدا نموده ونسبت به برطرف کردن و یا تقویت آنها اقدام نمایم.
۴شرط خیلی مهم برای واچ قرار دادن👇👇👇👇👇👇
۱. چند روز گذشته منفی خورده باشه از سابقه سهم نگاه کنید ۲. حجم معاملات زیاد باشد نسبت به میانگین حجم ماه ۳. آخرین معامله بیشتر از قیمت پایانی باشد ۴. قدرت خریدار بیشتر باشد یعنی تعداد خریدار کمتر از تعداد فروشنده باشد
زمان مناسب برای فروش👇👇👇👇
۱. حجم زیادی بخورد ۲. قیمت رفته رفته کاهش پیدا بکند ۳. قدرت خریدار کم بشود ۴. قیمت آخرین معامله کمتر از پایانی باشد.
#آموزشی
#واچ_لیست
🕵🏻♀️ واچ لیست سهام یک فهرست از سهام تحت نظر سرمایه گذار میباشد که باید مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند.
سهام داخل واچ لیست هر سرمایه گذار ممکن است در آینده یک گزینه بسیار عالی برای سرمایه گذاری وی باشد.
❇️ دلایل زیادی ممکن است هر سرمایه گذار یا سهامدار را ملزم به ساخت یک واچ لیست نماید.
🔖دلایلی مثل:
حجمهای غیرمتعارف معاملات سهام
فعالیتهای مشکوک سهامداران عمده
قراردادهای احتمالی شرکت در آینده
احداث خط تولید جدید
امکان صدور اجازه افزایش سرمایه
تغییرات غیرمتعارف حجم فروش محصولات
تغییرات احتمالی قیمت فروش محصولات
امکان کاهش انواع هزینههای عملیاتی
بهره برداری از فازهای جدید تولید محصولات
امکان کاهش انواع هزینههای مالی، وام و …
#آموزشی
⭐️ قيمت پايانی
● قیمت پایانی، قيمتی است كه معامله سهم در ابتدای روز بعد براساس آن قيمت آغاز ميشود.
توضيح اينكه لزوما همواره قيمت پايانی سهم، با آخرين قيمت سهم برابر نيست؛ زيرا قيمت سهام شركتها، در صورتی ميتواند حداكثر افزايش يا كاهش روزانه ای را كه براساس مقررات، برای آن در نظر گرفته شده است، تجربه كند كه حجم قابل توجهی از آن سهم در طول ساعت معاملاتی مورد معامله قرار گيرد.
● بنابراين اگر ميزان معاملات بر روی آن سهم از حجم مبنا كمتر باشد، درصد افزايش يا كاهش قيمت سهم نيز كمتر از حداكثر ميزان افزايش يا كاهش تعيين شده براساس مقررات خواهد بود.
#آموزشی
#حجم
✅ در بازار سرمایه به صورت روزانه معاملاتی بین سرمایهگذاران انجام میشود و این معاملات، حجم را شکل میدهد. در واقع حجم معاملات در سهم تعداد سهام یا اوراق بهادار خرید و فروش شده در یک بازه زمانی خاص است. حال میتوان بازه زمانی را یک روز و یا چند روز در نظر گرفت
✅حجم معاملات بالا نشان دهنده دو نکته است:
1️⃣ حجم معاملات بالا همراه با رشد قیمت نشان دهنده روند صعودی سهم است.
2️⃣ حجم معاملات بالا همراه با افت قیمت نشان دهنده روند نزولی سهم است.
#آموزشی
#روانشناسی_بازار
✅ بیشترمواقع، ضررهای وارده به معامله گران به دلیل گرفتن تصمیمات احساسی ایجاد می شود. به همین جهت روانشناسی بازار بورس و سایر بازارهای مالی و شناخت رفتار سرمایه گذاران از عوامل اصلی کمک به موفقیت در این بازارها به حساب می آید.
✅ 95 درصد از خطا های بازار سهام که شما ممکن است مرتکب آن ها شوید و باعث می شود پول شما در زمان کوتاهی از جلوی چشمان شما ناپدید شود، از نگرانی های شما ناشی از چهار ترس اصلی در بازار سهام ناشی می شود:
ترس اشتباه کردن
ترس از دست دادن پول
ترس از دست دادن چیزی که بقیه دارند
ترس رها کردن پول
#آموزشی
✴️انواع خطوط روند
💢خط روند 1 خط روندی با شیب بالا بود و بیانگر خطرناک بودن نیاز به گوش به زنگ بودن شماست، وقتی سهام شما به این شیب و با سرعت بالا می رود احتمال نزول شدید هم وجود دارد، لذا اگر در این سهام ها هستید بازار را به خوبی رصد کنید.
💢خط روند 2 خط روندی معتبر است، هر چه زاویه خط روند شما به 45 درجه نزدیکتر باشد معتبر تر است و بیشتر با اصول تکنیکال قابل تحلیل و بررسی است.
💢خط روند 3 خط روندی مشکوک و ضعیف است و مطمئن نمی باشد.