دانشنامه نماز جمعه
✳️موضوع:
اهمیت اقامه نماز جمعه در زمان رسول گرامی اسلام (ص) و ائمه معصومین((ع))
✅نماز جمعه در عصر حضرت رسول (ص):
طبرانی از علمای عامه به سلسله اسناد خویش از سمره بن جندب نقل می کند که رسول خدا(ص) همه ما (انصار و مهاجرین) را به شرکت در نماز جمعه امر می نمود و از اینکه غایب شویم، برحذر می داشت. هم چنین وی به نقل از ابن عباس چنین آورده: «رسول خدا(ص)، در رکعات نماز جمعه، در رکعت اول، سوره جمعه و در رکعت دوم، سوره منافقین را قرائت می نمود».
در جای دیگری به نقل از جابربن سمره چنین آورده است: «حضرت(ص)، موعظه (و خطبه) جمعه را طولانی نمی کرد و آن را مختصر بیان می نمود».
شیخ مفید(ره) نیز می نویسد: «رسول خدا(ص) در آخر خطبه خویش اغلب چنین می فرمود: خوش به سعادت آن که اخلاق و سلوکش با دیگران را پاکیزه و باطنش را پاک و ظاهرش را نیکو گردانیده و زیادی مال خویش را انفاق و از زیادی گفتار پرهیز و با دیگران با انصاف رفتار نماید».
◀️نماز در عصر ائمه معصومین (ع):
زمامداران ـ خواه خلفای راشدین یا حکام اموی و عباسی ـ غالباً خود اقامه جمعه می کردند یا اشخاصی را برای اقامه نماز جمعه در شهرها و در مرکز تعیین می نمودند. بنابراین اقامه نماز جمعه از مناصب خاص آنان بود و بدون اجازه آنان، هیچ شخصی نماز جمعه را برگزار نمی کرد، در حالی که نماز جمعه نزد امامیه، همچون نماز عیدین (فطر و اضحی) از مناصب خاص ائمه((ع)) یا منصوبین از جانب آن هاست: «همانا اقامه [نماز] جمعه برای ما (ائمه) است و اقامه [نماز] جماعت برای شیعیان ماست».
🔹عمده ایام خلافت حضرت امیر مومنان علی (ع) در سه جنگ سهمگین جمل، صفین و نهروان سپری شده و به دلایل حکومتی، حضرت مرکز خلافت را به عراق و کوفه منتقل نمود. حضرت در این ایام، در غالب خطبه هایی که طبعاً، برخی از آن ها در خطبه های نماز جمعه و ندرتاً در عید فطر و قربان ایراد شده، ضمن آگاهی دادن مسلمانان به وظایف سنگین خود و ایفای نقش تربیتی در تهذیب نفوس مستعده و تربیت مردان الهی، به توطئه های دشمنان اسلام و مخالفین و پیمان شکنانی که خطرشان به مراتب بالاتر از کفار بود، توجه می دادند. به طور قطع خطبه های آن حضرت، با اهتمامی که یاران ایشان در ضبط مطالب وی داشتند ـ که بعضاً در نهج البلاغه جمع آورده شده ـ ولی بعضاً به هر دلیل به دست ما نرسیده است.
🔹در تبیین اجمالی موضوع، ائمه معصومین((ع)) با توجه به متن برخی از احادیث ـ همچون دو حدیث مشهور «حث» و «هلاک»ـ و احتمالاً وجوه مختلفی که فقها در تفسیر و تأویل این احادیث بیان داشته و با عنایت به برخی شواهد تاریخی، شاید بتوان چنین استنباط نمود که ائمه((ع)) با در نظر گرفتن مقتضیات و شرایط خاص هر زمان، مواضع مختلفی را اتخاذ می کردند. برای مثال در برخی از شرایط به جهت تقیه، از اقامه نماز جمعه مستقل از نمازهای خلفا، خودداری نموده و اصحاب خود را به حضور در نماز جمعه خلفا تشویق می نمودند. در حالی که در شرایط دیگر، اصحاب ائمه((ع)) نماز جمعه خلفا را ترک نموده و ائمه((ع)) به آن ها اذن می دادند تا خودشان نماز جمعه اقامه کنند.
📚پی نوشت:
◀️در حدیث «حث» روایت صحیح از زراره چنین آمده است: «قال حثّنا ابوعبدالله(ع) علی صلاه الجمعه حتی ظننت انّه یرید أن نغدوا علیه، فقلت: نغدوا علیک؟ فقال: لا، انما عنیت عندکم؛ زراره چنین گفت: امام صادق(ع) ما را به نماز جمعه تشویق و ترغیب فرمود تا اینکه گمان کردم مراد حضرت این استکه ما به گرد ایشان جمع شده نماز جمعه را اقامه کنیم. پس گفتم: آیا برگرد شما جمع شویم؟ [و به امامت شما اقامه جمعه کنیم؟] حضرت فرمود: خیر، منظورم همان نماز جمعهای است که نزد خودتان برپا میگردید». وسائل الشیعه، ج ۳، ص ۱۳٫
◀️در حدیث «هلاک» روایت صحیح از عبدالملک چنین آمده است: «قال حدّثنی زراره عن عبدالملک عن ابی جعفر(ع) إنّه قال: مثلکَ یَهلکُ وَلَمْ یصلّ فریضه فرضها الله تعالی، قال فقلت: کیف أصنّع؟ قال: صلّوا جماعه، یعنی صلاه الجمعه؛ امام باقر(ع) به عبدالملک فرمود: افرادی همانند تو هلاک میشوند، در حالی که نماز فرض شده را برگزار نکرده باشند. عبدالملک گفت: پرسیدم (به جهت دور شدن از هلاکت) چه کنم؟ امام فرمود: نماز جماعت برگزار کنید، یعنی نماز جمعه [اقامه کنید].
#روابط_عمومی_دفتر_امام_جمعه_تیران-کرون
رسانه رسمی مجازی نهاد نماز جمعه @ejna_tiran
🔷 در هر ساعت ماه رجب، لطف و عنایت الهی را به دست آورید
رهبر معظم انقلاب:
🔹ماه رجب، ماه مبارکی است؛ ماه توسل و تذکر و توجه و تضرع و استغاثه و محکم کردن پیوند دلهای محتاج و نیازمند ما به ذیل لطف و فضل الهی است. این روزها را قدر بدانید. هر یک روز ماه رجب، یک نعمت خداست.
🔹در هر ساعتی از این ساعات، یک انسان اگر هوشمند و زرنگ و آگاه باشد، میتواند چیزی را به دست بیاورد که در مقابل آن، همهی نعمتهای دنیا پوچ است؛ یعنی میتواند رضا و لطف و عنایت و توجه الهی را به دست آورد.
🔹بعد از ماه رجب، ماه شعبان و بعد ماه رمضان است. برادران و خواهران مسلمان! ای صاحبان دلهای بیدار و مخصوصاً ای جوانان! این سه ماه را قدر بدانید. در این سه ماه، فرصت برای وصل کردن و منور نمودن دلها به لطف و نور پروردگار، بیش از همیشه است. ۱۳۶۹/۱۱/۱۹
📌 فرارسیدن ماه رجب با طلیعه میلاد امام پنجم حضرت امام محمد باقر صلواتاللهعلیه را به محضر مقدس حضرت بقیةالله الأعظم عجل الله فرجه الشریف تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
👈 حضرت امام باقر عليهالسلام:🔻
🔹 اینگونه دعا کن، من ضامنام که خداوند حاجتات را برآورده فرماید:
● اللهمَّ أنْتَ وَليُّ نِعْمَتي وَ أنْتَ القادِرُ عَلیٰ طَلِبَتي
قَدْ تَعْلَمُ حاجَتي
فَأسْألُكَ بِحَقِّ محمّدٍ وَ آلِ محمّدٍ لَمّا قَضَیْتَها
🔺 پروردگارا تو ولی نعمت من و توانا بر برآوردن خواستهام؛ به یقین نیاز و خواستهام را میدانی
پس تو را به حق محمد و آل محمد میخوانم که خواستهام را برآورده سازی.
«أمالي شيخ طوسی قدسسره، ص۶۸۶»
🔷 در تمام ایام ماه رجب دعای ذیل را که روایت شده امام زین العابدین(علیه السلام) در حجر در غره خواندند، خوانده شود:
🔺 "یَا مَنْ یَمْلِكُ حَوَائِجَ السَّائِلِینَ وَ یَعْلَمُ ضَمِیرَ الصَّامِتِینَ لِكُلِّ مَسْأَلَةٍ مِنْكَ سَمْعٌ حَاضِرٌ وَ جَوَابٌ عَتِیدٌ اللَّهُمَّ وَ مَوَاعِیدُكَ الصَّادِقَةُ وَ أَیَادِیكَ الْفَاضِلَةُ وَ رَحْمَتُكَ الْوَاسِعَةُ فَأَسْأَلُكَ أَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَقْضِىَ حَوَائِجِى لِلدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِیرٌ ."
📌 شهید حمید باكرى؛ سردار خیبرشكن
🔷 عضویت در سپاه پاسداران پس از پیروزى انقلاب اسلامى
شهید حمید باکری با هجرت حضرت امام(ره) به پاریس، شهید باكرى نیز عازم پاریس شد و از آنجا جهت آوردن اسلحه به سوریه رفت و با پیروزى انقلاب اسلامى به ایران مراجعت و جهت پاسدارى از دستاوردهاى انقلاب اسلامى در مراكز نظامى مشغول فعالیت شد.
🔹 او با تشكیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامى به عضویت سپاه درآمد و بهعنوان فرمانده عملیات با عناصر دستنشانده كه در گروهكها و احزابى كه بلافاصله بعد از پیروزى انقلاب شروع به فعالیت كرده بودند، به مبارزه پرداخت.
🔺 در عملیات پاكسازى منطقه سرو و آزادسازى مهاباد، پیرانشهر و بانه نقش مهم و اساسى داشت و در آزادسازى سنندج با همكارى فرمانده عملیاتى منطقه با استفاده از طرحهاى چریكى، نقش مهمى ایفا كرد.
🔷 حضور در جبهههاى جنگ حق علیه باطل
🔹 شهید باكرى، با شروع جنگ تحمیلى به جبهه آبادان شتافت و دو ماه بعد مراجعت نمود. مدتى در شهردارى بهصورت افتخارى در سمت مسؤول بازرسى خدمت كرد و چون كار ادارى نتوانست روح بزرگ او را آرام كند، مجدداً عازم جبهه آبادان شد و فرماندهى خط مقدم ایستگاه۷آبادان را بهعهده گرفته و به سازماندهى نیروهاى مردمى پرداخت.
🔺 او به بسیجىها عشق مىورزید و بههمیندلیل عاشقانه به آنان خدمت مىكرد. او خود در خاطراتش اینگونه از روحیه بالاى بسیجىها و علاقهاى كه به آنان داشت صحبت مىكند و مىگوید: دو سه تا نوجوان بودند هرقدر اصرار كردیم كه پشت جبهه كار كنند قبول نكردند و شروع كردند به گریهكردن كه باید ما در خط مقدم باشیم و مىگفت: اینها به انسان نیرو مىدهند و باعث تقویت ایمان در آدمى مىشوند.
🔷 فرمانده شجاع و دلاور عملیاتهاى جنگ تحمیلى
🔹 شهید باكرى حضور دائمىاش را در جبهه هاى نبرد با صدام متجاوز از عملیات فتحالمبین شروع كرد. سپس در عملیات بیتالمقدس فرمانده گردان تیپ نجف اشرف بود و با تلاشى كه نمود نقش مؤثرى در گشودن دژهاى مستحكم صدامیان در ورود به خرمشهر را داشت و بالاخره با لشكر اسلام پیروزمندانه وارد خرمشهر شد و بعد از عملیات رمضان براى فعالیت دائمى در سپاه پاسدارن مصمم گردید.
🔺 در عملیات موفقیتآمیز «مسلمبنعقیل» بهعنوان مسؤول خط تیپ عاشورا استقامتش در ارتفاعات سومار یادآور صبورى و شجاعت یاران امام حسین(ع) بود كه چندین بار خودش در جنگ تن به تن و پرتاب نارنجك دستى به صدامیان شركت نمود و از ناحیه دست مجروح شد و برحسب شایستگى كه كسب نمود از طرف فرماندهى كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامى بهعنوان فرمانده تیپ حضرت ابوالفضل(ع) منصوب گردید.
🔺 بعد از عملیات والفجر مقدماتى بهعنوان معاون لشكر۳۱عاشورا رشادتها آفرید. شركت در عملیاتهاى والفجر۱، ۲و۴ از افتخاراتش بود.
🔻 شهید حمید باكرى سرانجام در عملیات فاتحانه خیبر به تاریخ ۶ اسفندماه ۶۲ در جزیره مجنون به شهادت رسید و به خیل سربازان شهید اسلام پیوست و الگویى از رشادت، شجاعت و ایمان را براى نسل امروز به یادگار گذاشت.
آگهی مزایده منزل مسکونی نهاد امامت جمعه شهر تیران . جهت کسب اطلاعات بیشتر همه روزه ساعات اداری با شماره
۰۳۱۴۲۳۴۰۰۰۸ تماس حاصل فرمایید.
روابط عمومی دفتر امام جمعه شهرستان تیران و کرون
🔰 سلامی به حضرت بقیةالله (ارواحنا فداه)
🔻 سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج):
🔹️ عید سعید نیمهی شعبان بر همهی شما برادران و خواهران عزیز، بر همهی ملّت ایران، بر همهی مسلمانان جهان و همهی آزادیخواهانِ سطحِ دنیا مبارک باد. بنده متأسّفانه توفیق دیدار نزدیک شما را ندارم و ناچار از دور با شما حرف میزنم، لکن این هم تجربهای است.
🔹️ امروز چند جمله دربارهی حضرت بقیّةالله (ارواحنا فداه) عرض میکنیم؛ چند جمله هم دربارهی این مسئلهی جاری کشور با ملّت عزیزمان صحبت میکنیم. اوّل سلامی عرض بکنیم خدمت حضرت بقیةاللّه (ارواحنا فداه):
اَلسَّلامُ عَلَیکَ یا بَقیَّةَاللّهِ فی ارضه، السلام علیک یا میثاق اللّه الّذی اخذه و وکّده، السّلام علیک یا وعد اللّه الّذی ضمنه السّلام علیک ایها العلم المنصوب و العلم المسبوب و الغوث و الرّحمة الواسعة وعد غیر مکذوب. ۹۹/۱/۲۱
#روابط_عمومی_دفتر_امام_جمعه_شهرستان_تیران_کرون
sapp.ir/ejna_tiran
eitaa.com/Ejna_tiran
🔰 در تاریخ کمتر دورهای اتّفاق افتاده که بشر به قدر امروز احساس نیاز به یک منجی داشته باشد
🔻 سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج):
🔹️ شاید در تاریخ بشر کمتر دورهای اتّفاق افتاده باشد که آحاد بشری در همه جای عالم جامعهی بشری به قدر امروز احساس نیاز به یک منجی داشته باشند؛ چه نخبگان که آگاهانه این نیاز را احساس میکنند، چه بسیاری از مردم که احساس نیاز میکنند ولی در ناخودآگاهِ خودشان؛ احساس نیاز به یک منجی، احساس نیاز به مهدی، احساس نیاز به یک دست قدرت الهی، احساس نیاز به یک امامت معصوم، احساس نیاز به عصمت، به هدایت الهی. کمتر دورهای در تاریخ این همه احساس نیاز به این حقیقت والا انسان سراغ دارد.
🔹️ امروز بعد از آنی که بشریّت مکاتب گوناگون و نحلههای فکری گوناگون و مسلکهای گوناگون را تجربه کرده از کمونیسم تا دموکراسی غربی تا لیبرال دموکراسیِ رایج در دنیا با این همه ادّعایی که اینها دارند، بشر بعد از اینکه اینها را تجربه کرده احساس آسایش نمیکند. بشر با این همه پیشرفتهای علمیِ حیرتآور که بکلّی وضع زندگی را در جهان تغییر داده، احساس خوشبختی نمیکند. بشریّت دچار فقر است، دچار بیماری است، دچار فحشا و گناه است، دچار بیعدالتی است، دچار نابرابری است، دچار شکاف طبقاتی بسیار وسیع است.
🔺️ بشر دچار سوءاستفادهی قدرتها است از علم؛ قدرتها از علم سوءاستفاده میکنند؛ از کشفیّات طبیعت سوءاستفاده میکنند؛ از تواناییهای استخراج شدهی از طبیعت سوءاستفاده میکنند؛ بشر با اینها مواجه است. اینها موجب شده است که انسانها احساس خستگی کنند در همه جای دنیا؛ احساس نیاز به یک دست نجاتبخش کنند. ۹۹/۱/۲۱
#روابط_عمومی_دفتر_امام_جمعه_شهرستان_تیران_کرون
sapp.ir/ejna_tiran
eitaa.com/Ejna_tiran
🔰 انتظار فقط به معنای نشستن و دست روی دست گذاشتن نیست؛ انتظار یعنی آماده شدن
باید در راه ایجاد جامعهی مهدوی تلاش کنیم
🔻 سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج):
🔹 در اسلام خواسته شده است از ما که انتظار داشته باشیم. «انتظار» فراتر از نیازمندی است، فراتر از احساس نیاز است.
🔹 گفتهاند منتظر باشید؛ انتظار یعنی امید؛ انتظار یعنی اعتقاد به اینکه یک آیندهی قطعیای وجود دارد؛ صِرف نیاز نیست، انتظار سازنده است، لذا در روایات ما، معارف ما، انتظار فرج جایگاه بسیار مهمّی دارد که من حالا یک توضیحی در مورد انتظار فرج بعداً عرض میکنم.
🔹 در انتظار فرج امید هست، تحرّک هست، اقدام وجود دارد. اینی که پیغمبر میفرماید «اَفضَلُ اَعمالِ اُمَّتی اِنتِظارُ الفَرَج»، ناظر به همهی مشکلاتی است که برای زندگی انسان پیش میآید؛ مشکلات گوناگونی در زندگی پیش میآید، انسان در مواجههی با این مشکلات نبایستی مأیوس بشود؛ باید انتظار فرج داشته باشد؛ باید بداند که فرج خواهد آمد.
🔹 انتظار به معنای فقط نشستن و دست روی دست گذاشتن و چشم به در دوختن هم نیست؛ انتظار به معنای آماده شدن است، به معنای اقدام کردن است؛ به معنای این است که انسان احساس کند عاقبتی وجود دارد که میشود به او دست یافت، برای رسیدن به آن عاقبت بایستی تلاش کند. ما که انتظار فرج داریم، انتظار ظهور حضرت بقیّةاللّه (ارواحنا فداه) را داریم، باید در این راه تلاش کنیم؛ باید تلاش کنیم در راه ایجاد جامعهی مهدوی؛ جامعهی مهدوی.
🔺 خود را به هر اندازهای که در وسع و قدرت ما است بتوانیم به جامعهی مهدوی نزدیک کنیم که جامعهی مهدوی جامعهی قسط است، جامعهی معنویّت است، جامعهی معرفت است، جامعهی برادری و اخوّت است، جامعهی علم است، جامعهی عزّت است
#روابط_عمومی_دفتر_امام_جمعه_شهرستان_تیران_کرون
sapp.ir/ejna_tiran
eitaa.com/Ejna_tiran