🔻ادبیّات انتقادی و انتخاب ناموجّه
🖊مهدی جمشیدی
[یکم]. «منتقد اجتماعی»، صریح و شفاف و حتی گاه گزنده، نقد میکند؛ چه حاکمیّت را و چه جامعه را. او به ساختارها وابسته نیست که بخواهد محتاطانه و محافظهکارانه سخن بگوید و اگر غیر از این باشد، قادر نخواهد بود که حقایق را بیان کند و رنجها و زخمها را عیان کند. هم باید گفت و هم باید صریح گفت. نقادی، فضیلت است و نقادیِ صریح و ارزیابی آشکار، فضیلتی فزونتر دارد؛ چراکه بهتر میتواند ریشهها و سرچشمههای نقصانها را روایت کند. روایت محافظهکارانه، روایت سربسته و نهفته است و راه به جایی نخواهد برد. صراحت، خصوصیّتی نیست که فقط در مقابل «حاکمیّت»، پسندیده باشد، بلکه باید «جامعه» را نیز همینگونه نواخت و به نقد کشید. این در حالی است که بسیاری از اصحاب تفکّر و معرفت، خود را در مقابل جامعه تعریف نمیکنند و زبان به انتقاد نمیگشایند تا بدنۀ اجتماعی و هواداران مردمیِ خویش را از دست ندهند. بهاینترتیب، نوعی ملاحظۀ نامعرفتی و احتیاط مصلحتاندیشانه بر ادبیّات آنها حاکم است که خواهناخواه، بر منطقِ نظری آنها نیز سایه خواهد افکند. از نظر تأثیر اجتماعی، گاهی حتی باید از صراحت هم پا فراتر نهاد و در پی ادبیّاتی بود که آیتالله مصباح، آن را «شوکدرمانیِ اجتماعی» میخواند. آیتالله مصباح دربارۀ مواضع تند و صریحش، تعبیر شوکدرمانیِ اجتماعی را به کار میبرد و میگفت گاهی باید جامعه را اینگونه از خواب بیدار کرد؛ یعنی باید به وضعِ فکریِ مستقر، تلنگر زد و تکانه وارد کرد تا ساختارشکنیِ ذهنی، ممکن شود. وقتی فضای عمومی و جوّ غالب، سمتوسوی یکسان دارد و سخن انتقادی، شنیده نمیشود، باید نقد را به صورت غلیظ و صریح و برجسته بیان کرد تا دچار گمگشتگی نشود. حاکمیّت و جامعۀ ما، سخت محتاج «تحوّل» است و تحوّل نیز جز از طریق نقادیِ صریح، ممکن نیست.
[دوّم]. کارگزار رسمی یا عالِم دینی، ملاحظات متعدّدی دارد، اما یک منتقد اجتماعی مانند من، میتواند بیپرده و صریح بنویسد. این امر به دلیل آن است که «گفته» باید با «موقعیّت اجتماعی»ای که فرد در آن قرار گرفته است، تناسب داشته باشد؛ چنانکه هر فردی باید تناسب گفتهاش را با موقعیّت اجتماعیاش بسنجد و تقارن و تناسب ایجاد کند. دراینباره، آیتالله مصباح نکتههای تاریخیِ روشنگری را مطرح میکرد که در واقع، پاسخ ایشان به اشکالاتی بود که به ادبیّات ایشان وارد میشد. ایشان میگفتند حضرت امیر و جناب ابوذر، هر دو در یک وضع سیاسی بودند و دیگریشان نیز یکسان بود، اما مواضع جناب ابوذر، بسیار تندتر و صریحتر و گزندهتر بود؛ درحالیکه هیچ روایتی نداریم که حضرت امیر، جناب ابوذر را از این غلظت و درشتی، نهی کرده باشند، بلکه ایشان تا لحظۀ پایانی، حامی و مؤیّد جناب ابوذر بودند. همچنین آیتالله مصباح، این مثال تاریخی را مطرح میکرد که حضرت امیر و حضرت زهرا نیز در آن واقعۀ تلخ، از نظر شدّت و غلظت و صراحت، متفاوت رفتار کردند؛ چراکه یکی از این دو بزرگوار، صاحب حقّ غصبشده بودند و دیگری، یک منتقد بیرونی. این نیز نشان میدهد که ادبیّات انتقادی، وابسته به موقعیّت اجتماعی است و هر کسی باید بکوشد مقام و موقع خویش را بیابد و بشناسد و درخور و همساز با آن، موضعگیری کند.
[سوّم]. من در یادداشت اخیرم، به نقد انتخاب کسانی پرداختم که به پزشکیان رأی دادهاند. این نقد، برخاسته از سوگیری سیاسی نبود، بلکه سخن از «عقلانیّت» آمده بود و چون این انتخاب، دستکم در نسبت با نامزد دیگر، بسیار ناروا و نابجا بود، زبان به صراحت و غلظت گشودم. ما در این انتخابات، همچنان با یک «پرسش جدّی» مواجه هستیم و آن، عبارت از این است که رأیدهندگان به پزشکیان، چه فضیلتی در وی دیدند؟! او نه گفتار سیاسی میداند؛ نه برنامهای برای اقدام دارد؛ نه چندان به آداب گفتگو پایبند است؛ نه اطرافیان موجّهی در کنار وی هستند؛ نه تجربۀ درخشانی در کارنامه دارد و ... . با وجود این حجم انبوه از «فقدانها» و «فقرها»، چرا باید بخشی از مردم از وی حمایت کنند؟! ما با یک «انتخاب ناموجّه» روبرو هستیم که خودش، پرسشانگیز است. بهحتم، انتخابهای مبتنی بر «فقدان حافظۀ تاریخی» - یعنی بازگشت به نسخۀ برجام که خسارت محض بود - و «فقدان رویکرد ملّی» - یعنی رأیدهی در چهارچوب انگیزههای قوممدارانه - به معنی نابالغی سیاسی هست و باید چنین انتخابکنندگانی را نقد کرد تا خطاهای جمعی عیان شوند. من میدانم که محافظهکاری، رسم رایج شده است، ولی مسأله این است که انقلاب، چوب نگفتنها را میخورد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔷 مرحوم آیت الله حائری از انقلابی هایی بود که درد و درمان را دقیق میفهمید، یکی از آسیب ها را گفتند ولی سالها گذشت و هنوز درمان نکردیم.
ایشون فرمود زشته اصلاح طلبان سیاسی باشند
اصولگراها الفبای سیاست را بلد نباشند
6.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♻️ انتخابات تمام شد اما زخم زبانها، دروغها و تهمتهای شما علیه سیدالشهدای خدمت آیت الله رئیسی برای ابد از یادها نخواهد رفت و این
بی انصافیها جان میلیونها دوستدار و علاقمند این نظام، انقلاب و شهداء را سوزاند!
🔰ذهنیت تاریخی استعمار خارجی از گربه خوابیده در نقشه ایران
✅دکتر موسی نجفی
🔴گفته میشود ؛کشیشی انگلیسی که مدتی در ایران به تبلیغ دین مسیحی پرداخته بود٬ بعد از مراجعت به لندن در سال ۱۹۰۲ کتابی کوچک درباره ایران منتشر کرد و تو کتابش نقشه ساده ای آورده که ایران را به صورت گربه ای که روی بالشی نشسته. گربهای که پشت به افغان و هند کرده و سرش به طرف روسیه است. بالش مذکور مانع از آن است که پنجه های گربه در آب خلیج فارس تر شود.
🟢آنچه در این تصویر جالب به نظر می رسد ، بالشی است که زیر پای گربه را نشان می دهد تا خوب استراحت کند و البته با خواب گربه بشود مملکت را در موازنه مخرب قدرت های خارجی غارت نمود.
البته انقلاب اسلامی ظرفیت و استعداد شیر شدن را دوباره به گربه خوابیده در نقشه ایران بازگردانید .
"ما می توانیم " همان یک جهان فرصت و جهش شیر شدن گربه است و "ما نمی توانیم " موش تصور کردن گربه است !
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♻️ پاسخ اطرافیان پزشکیان به یک سؤال:
اگر قالیباف در دور دوم میآمد بهتر بود؟
صفحات مجازی آقای احدیان و دیگر اطرافیان آقای قالیباف پر است از نفرتپراکنی نسبت به کسانی که نظرشان با آنها فرق داشته، فردی دیگری را اصلح میدانستهاند که در تمام نظرسنجیها بالاتر بوده، رأی منفی خیلی کمتری داشت و در دوگانهها اتفاقا موفقتر بود!
کلی زمین و زمان را بهم بافتهاند برای توجیه اینکه همه باید مطابق میل آنها عمل میکردند و مطابق میل آنها که از ۲۰ سال قبل دنبال آن هستند، همه باید به نفع یک نفر کنار میرفتند تا ایشان رئیس جمهور شود. از واقعیتهایی سخن میگویند که جز خودشان کسی آن را نمیفهمد حتی آقای جلیلی و ۱۴ میلیون هوادارش!
جناب احدیان! واقعیتهای ۲ × ۲ انتخابات این نکات بدیهی است که مخالفین جدی قالیباف گفتهاند و میگویند. خوب گوش کنید ببینید آقای جلیلی چه خدمت بزرگی به جبهه انقلاب و حتی شخص قالیباف کرد.
با نقشه خاتمی؛ پزشکیان
هرگز رئیس جمهور نمی شد
🔹آقای پزشکیان پس از پیروزی در انتخابات گفت:
🔻"قدردان وسعت نظر و گرهگشای مقام معظم رهبری هستم که در این انتخابات عرصه را برای مشارکت و رقابت و سلامت و نقشآفرینی بیشتر گشودند.
🔻اینکه رای ها درست خوانده شد به لطف مقام معظم رهبری بود. این هدایتی بود که رهبری داشتند، اگر به خاطر ایشان نبود، فکر نکنم اسم ما از این صندوق ها بیرون می آمد".
🔹در این که رهبری، پاسدار رای مردم و سلامت انتخابات هستند، تردیدی نیست. اما جفا و کم لظفی است که القا شود متولیان انتخابات، امانتدار رای مردم نیستند. در سلامت انتخابات همین بس که بارها نامزدهای رقیب هم، در عین ناباوری پیروز شده اند و نتیجه، در موارد متعدد قابل پیش بینی نبوده است.
🔹البته نگرانی آقای پزشکیان، یک ما به ازای واقعی دارد و آن کسانی مانند خاتمی هستند که سال ۱۳۸۸، هماهنگ با نقشه آمریکا و انگلیس و اسرائیل، در مقابل ۲۴/۵ رای میلیون اکثریت ملت، سر به آشوب گذاشتند، و کشور را گرفتار دو دستگی و سپس تحریم های گسترده دشمنانی کردند که از دیدن دودستگی، جرئت پیدا کرده بودند.
🔹آقای پزشکیان طی سه روز گذشته، دو بار با خاتمی ملاقات کرد، یعنی همان کسی که اگر بازیگری او و موسوی در نقشه آمریکایی- صهیونیستی پیش می رفت، نه اثری از امنیت و ثبات کشور باقی مانده بود و نه انتخابات، که آقای پزشکیان یا هر کس دیگر بخواهد انتخاب شود.
🔹خیرخواهانه باید به آقای پزشکیان یادآور شد که امثال خاتمی به شهادت گذشته شان، خیر خواه او و هیچ کس دیگری نیستند. بنابراین باید فاصله ایمنی لازم را با آنها حفظ کرد. و این جدای از این نکته مهم است که رئیس جمهور در مراوداتش نباید خود را وامدار کسی یا کسانی نشان بدهد. رئیس جمهور فقط وامدار مردم و نظام است.
✍محمد ایمانی
تحلیل قومیتی از نتیجه انتخابات هم خطا و دور از واقعیت است، هم ممکن است گسلهایی را که احتمال فعال شدنش در جریان انتخابات میرفت، در پساانتخابات فعال کند.
دکتر پزشکیان با 16.3 میلیون رای رئیس جمهور شده است، نه 2.7 میلیون!
•┈••✾🍃🌼🌺🌼🍃✾••┈•
🖌#پی_نوشت:
قابل توجه برای جاهلانی که خود را تحلیگر می پندارند
برجسته کردن قومیت حیلت دشمن است بیدار باشید و خریت را به جان خویشتن راه ندهید
6.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✘ داستان کربلا،ثابت کرد، که بشر به بلوغ امامداری نرسیده است!
🎙استاد شجاعی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
میتوانستیم جشن پیروزی بر تحریم را بگیریم، اما امروز به برجام بیفایده باختیم.
افسوس ......
📌#برجام_شناسنامه گوساله های سامری یهود 🐄🐂
🔴اصلاح طلبان خود میدانند پزشکیان در حد رییس جمهور نیست / نقش ظریف و جهرمی را بیشتر از پزشکیان می دانند
▪️رسانه های اصلاح طلب به صورت هماهنگ بر نقش ظریف و جهرمی در پیروزی پزشکیان تاکید می کنند.
▪️هر چند این دو به عنوان اعضای ستاد در تبلیغات انتخاباتی برای پزشکیان موثر بودند اما گویا خود اصلاح طلبان می دانند پزشکیان به تنهایی ویژگی های یک رئیس جمهور را نداشته و بازی رسانه ای و تبلیغاتی جهرمی و ظریف او را به ریاست جمهوری رسانده است.
▪️این گزاره از یک سو به نقش ظریف و جهرمی در ریاست جمهوری پزشکیان اشاره دارد اما از سوی دیگر بر ضعف شخصیتی پزشکیان صحه میگذارد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️عضو شورای سیاستگذاری ستاد پزشکیان: پزشکیان دغدغه حل مسئله فیلترینگ را دارد، اما جایی قول نداده که آن را بر میدارد
✍آقایون و داداشیام، شروع شد...
حوصله کنید تحلیل ها دارم براتون...