💠 پست تحلیلی
در سلسله پستهای ذیل ، جناب آقای سیّد نیما موسوی در مطلبی با عنوان "چیکن استراتژی" نقدی عمیق و دقیقی از بخشی از سیاست خارجی دولت چهاردهم ، بر اساس دو پوستر پیوست پرداختن که در آن اصطلاحاتی استفاده شده که برای درک بهتر مطلب ، بصورت جداگانه شرح داده شده است ، که بعنوان پیوست جهت آشنایی بیشتر دوستان از شیوهی تحلیل سیاسی مفید خواهد بود.🌻
✍ : ◇جانباز جنگ نرم◇
👇👇👇
🌀چیکن استراتژی
در اوج "چیکناستراتژی" و در نهایت تنازعات امنیّتی جهان که از قضا یکی از آنها بین ایران و اسرائیل است ؛ صحبت از "ایده همگرایی" خطرناک میباشد و منجر به شکست موازنه بضرر ایران خواهد شد.
تز "همگرایی" و "وابستگی متقابل" در روابط بینالملل که متعلق به بازه میانه دهه ۱۹۸۰ تا پایان دهه ۱۹۹۰ است ؛ با ماجرای یازده سپتامبر و سپس بحران ۲۰۰۸ تضعیف شد ، ولی برای انسان ایرانی که ساکن خاور میانهای است که در طول هزاران سال عرصه مهمترین جنگهای تاریخ بشر بودهاست ؛ اعتیاد به داروی مخدر همگرایی باعث تشدید تنش خواهد شد.
ایده همگرایی منجر به پا گرفتن نظریاتی همچون "قدرت نرم" ، "مکتب کپنهاگ" و ... در متن دستگاه دیپلماسی ایران شده است.
راهیابی این تفکّرات خطرناک در خاور میانه پرتنش سم مهلکی برای ساختار تمدّنی ایران است.
از این رو بالا بردن نظریه "تلهتنش" در اوج نزاع با اسرائیل نه تنها ایران را از جنگ دور نخواهد کرد بلکه در شرایط تقابل وجود چنین ایده خطرناکی ، خسارت ناگواری را بر جای میگذارد.
اوج این عینک خطرناک ، تحلیل جنگطلبی اسرائیل نه بر مبنای مسائل ژئوپلتیک بلکه بر اساس دعوای انتخاباتی در ایران است ؛ فرضیّهای که اخیراً عباس عراقچی اصلیترین گزینه وزارت خارجه دولت مسعود پزشکیان در آخرین توئیت فارسی خود بیان کرد.
عباس عراقچی روز گذشته بدون درنظر گرفتن ترور هنیه در قالب نزاع پس از هفتم اکتبر ، ترور هنیه را به سناریوی اسرائیل برای ایجاد چالش برای دولت پزشکیان تقلیل میدهد ، بنابراین اسرائیل همچون یک دهه پیش به آلودگی ادراکی "صبر استراتژیک" و "تلهتنش" نیاز دارد.
این آلودگی ادراکی مکمّل ترور در قلب تهران است.
✍ : سیّد نیما موسوی.🌻
👈 چیکن استراتژی :
دکتر حسن عباسی ، در حساب کاربری خود نوشت :
«یک تشکر ویژه از نظام جمهوری اسلامی و آغاز "چیکن استراتژی" با اعزام مقتدرانه نفتکشها به ونزوئلا.
راه مقابله با تحریمها از ابتداء نیز همین رویکرد عزّتمندانه مقاومت بود نه رویکرد سازشگرانه و مذاکرات خسارت بار».
امّا "چیکن استراتژی" چیست؟
چیکن استراتژی از جرأت و جربزه مرغ نشأت گرفته است ، و در ادبیات انگلیسی ، جربزه مرغ ، معادل با «بزدل» در ادبیات فارسی است.
در نیم قرن گذشته ، با توسعه و ارتقاء فنی اتومبیل ، رانندگی با خودرو ، جای دوئل با اسلحه را گرفت.
این رسم ، بویژه در میان جوانان آمریکایی جایگزین نزاع حیثیّتی دوئل گردید ، که شیوه «بازی چیکن» از این قرار است :
دو جوان که مسئلهای حیثیّتی میان آنها وجود دارد ، برای حفظ یا اعاده حیثیت خود ، به بازی چیکن متوسل میشوند.
آنها با اتومبیل خود ، در دو سر خیابان به فاصله یک کیلومتر ، رو در روی یکدیگر قرار میگیرند.
در مقابل دیدگان تماشاچیان ، داور ، شروع بازی چیکن را اعلام ، و هر دو اتومبیل با سرعت به سمت یکدیگر حرکت نموده و با نیّت ترساندن حریف و وادار ساختن او به خالی کردن صحنه و انحراف از مسیر ، از ترس تبعات و پیامدهای برخورد شاخ به شاخ با یکدیگر ، هر لحظه به شتاب خود می افزایند.
اگر رانندهای بترسد و از روبروی حریف خود کنار برود ، میدان را واگذار نموده و در واقع بازی را باخته است.🌻
👈 ایده همگرایی :
همگرایی سیاستی (policy convergence) فرآیندی است که طی آن واحدهای سیاسی به طور داوطلبانه از اعمال اقتدار تام خویش برای رسیدن به هدفهای مشترک صرفنظر کرده از یک قدرت فوق ملّی پیروی میکنند.
امّا نظریهپردازان همگرایی ، بر سر تعریف دقیق این واژه ، توافق کامل با یکدیگر ندارند.
از اوایل قرن هفدهم به این سو ، به دنبال هر نوع مناقشهای که در اروپا به وقوع میپیوست ، مسئلهٔ همگرایی در شکلهای گوناگون ، مانند ایجاد فدراسیونی برای استقرار صلح ، مطرح میگردید ؛ ولی عملاً پس از تجدید حیات اقتصادی اروپا به دنبال جنگ جهانی دوّم بود که موضوع اتّحاد و همکاری میان واحدهای جداگانهای سیاسی ، از اهمیّت خاصی برخوردار شد.
نظریه پردازان همگرایی با استفاده از تجربهٔ بازار مشترک اروپا ، به ارائهٔ مدلها و فرضیههای جدید پرداختند.
تغییر اقلیم جز مسائل فراملّی است که با توافقی مانند موافقت نامه پاریس ، کشورها از اقتدار و اهداف ملّی خود صرفنظر کردند تا به هدف مشترک و کنترل افزایش دمای زمین بپردازند ، بنابراین یک مثال بسیار مناسب برای همگرایی سیاستی موافقت نامه پاریس است که بین 195 کشور روی داد.🌻
👈 وابستگی متقابل :
وابستگی متقابل به رابطهای گفته میشود که در آن اعضای یک گروه نسبت به یکدیگر وابسته هستند.
این رابطه با روابطی که در آن برخی اعضای گروه به صورت یکطرفه به اعضای دیگر وابسته هستند متفاوت است.
در یک رابطه وابستگی متقابل ، اعضاء ممکن است به صورت احساسی ، اقتصادی ، بومشناسی یا اخلاقی متّکی به یکدیگر باشند و نسبت به یکدیگر مسئول باشند ، یک رابطه وابستگی متقابل میان دو یا چند عضو مستقل برقرار میشود.
برخی افراد استقلال و آزادی فردی را بهترین حالت میدانند امّا برخی دیگر ، از خود گذشتگی افراد نسبت به جامعه را دارای این جایگاه میدانند.
وابستگی متقابل ، راهی مشترک میان این دو آرمان است.🌻
👈 مکتب کپنهاگ :
مکتب کپنهاگ در مطالعات امنیّتی یک مکتب فکری است که در کتاب باری بوزان به نام «مردم ، دولتها و هراس : مسئله امنیّت ملّی در روابط بینالملل» ، که اوّلین بار در سال ۱۹۸۳ انتشار یافت ، ریشه دارد.
مکتب کپنهاگ تأکید خاصی بر جنبههای اجتماعی امنیّت دارد.
باری بوزان ، اولی ویور و جاپ دو ویلد از جمله نظریهپردازان این مکتب هستند.
بوزان معتقد است که دولت دیگر تنها مرجع امنیّت نیست ، بلکه افراد ، گروههای فراملّی ، سازمانهای غیر دولتی فراملّی و فروملّی ، رسانه و تروریسم همگی در وجوه امنیّت مرجع هستند.
در خصوص چند بعدی بودن امنیّت ، او بر این باور است که بایستی تأثیر فرهنگ ، محیط زیست ، تمدّن و از همه مهمتر مذهب را فهمید.
مکتب کپنهاگ با توجّه به این که کاملاً بر مطالعات امنیّتی استوار گشته ، جزء اوّلین رهیافتهایی است که در راستای پایهگذاری جایگاهی مستقل برای مطالعات امنیّتی است.
به عبارت دیگر این مکتب ، مطالعات امنیّتی را که از ویژگیهای دوران جنگ سرد است از حوزه مطالعات راهبردی دوران جنگ سرد تفکیک کرده و آن را ذیل روابط بینالملل و مطالعات راهبردی را ذیل مطالعات امنیّتی قرار داده است.
این امر تلاش بوزان و همکارانش را به خارج نمودن مسائل امنیّتی از دایره تنگ نظامی نشان میدهد.
باری بوزان با انتشار کتابی به نام "هویت ، مهاجرت و دستور العمل نوین امنیّت در اروپا" با برخورداری از چارچوب سازهانگارانه و توجّه به مسائل هویّتی ، فرهنگی ، مهاجرت و نقش آنها در رابطه با امنیّت تا حدّ زیادی به تحولات نوظهور و چالشهای امنیّتی - اجتماعی پرداخته است.
از سوی دیگر ، مکتب کپنهاگ در مباحث هستیشناسی خود نگاهی تاریخی به پدیدههای اجتماعی دارد و به نقش هنجارها ، قواعد و فرهنگ نیز توجّه ویژهای دارد.🌻
👈 قدرت نرم :
قدرت نرم (soft power) در سیاست و به ویژه در سیاست بینالملل ، به جای اجبار و برعکس قدرت سخت ، توانایی جذب و انتخاب است.
به عبارت دیگر ، قدرت نرم شامل شکل دادن به ترجیحات دیگران از طریق جذابیّت و جذب است.
یکی از ویژگیهای تعیین کننده قدرت نرم این است که اجباری نیست.
قدرت نرم شامل فرهنگ ، ارزشهای سیاسی و سیاستهای خارجی است.
در سال ۲۰۱۲ جوزف نای از دانشگاه هاروارد توضیح داد که قدرت نرم ، «بهترین تبلیغ ، تبلیغ نیست» ، و بیشتر توضیح داد که در عصر اطلاعات ، «اعتبار کمترین منبع است».🌻
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شهیدحاج قاسم سلیمانی:
ای نشستگان در مقابل خانه خدا به ایستادگان در مقابل دشمنان خدا دعا کنید.
#حاج_قاسم🕊️🥀