تأکید ایران بر این است که برای اجرای تعهدات هستهای کشورمان، آمریکا باید تمام تحریمها را بردارد، این تأکید بدین معناست که آمریکا نه میتواند تحریمهای پیشین را با بهانههای مختلف مانند جنبه غیرهستهای داشتن یا مشمول تحریمهای دوره ترامپ نبودن نگهدارد و نه باید بتواند در آینده نزدیک یا دور، همان تحریمها را با برچسب جدید مجدداً اعمال کند.
✍ #استاد_امیرعباس
۳
برخی مقامات مسئول برای تصمیمگیری در این زمینه در ایران معتقدند که در صورتی که رفع تحریمها بر اساس چنین چارچوبی و بهطور کامل و ساختاری انجام نگیرد، اولاً بسیاری از تحریمهای سابق پابرجا خواهد بود، ثانیاً تحریمهایی که برداشته میشود هم صرفاً ارزش کاغذی دارند و در عمل هیچ نفع اقتصادی برای ایران نخواهند داشت و ثالثاً همه آن تحریمها را آمریکا میتواند بهسرعت با عنوان دیگری مانند حقوق بشر یا موشکی یا منطقهای و... مجدداً وضع کند.
لذا رفع تحریمی که شامل «همه تحریمها» نباشد، عملاً پر کردن قطعهای از پازل فشار حداکثری هوشمند آمریکاییها است و ارزشی در جهت منافع اقتصادی مردم ایران و رفع تحریمها ندارد.
✍ #استاد_امیرعباس
۴
منابع مطلع میگویند با توجه به چنین چارچوبی درواقع اتفاقی در وین رخ نداده است و متأسفانه آمریکا حاضر به رفع تحریمها نیست.
چرا برخی مقامات دولتی و رسانههای وابسته اخبار را بهنحو دیگری از وین مخابره میکنند؟
بهنظر میرسد نحوه اطلاعرسانیهای مبهم و بدون ذکر جزییات و اظهار پیشرفت غیرواقعی بیش از آنکه ربطی به واقعیت مذاکرات در وین و رفع تحریمها داشته باشد، مصرف داخلی و بهویژه انتخاباتی دارد.
✍ #استاد_امیرعباس
۵
گفته میشود برخی از سیاستگذاران در یک جریان سیاسی گفتهاند که دولت و جریان همسو با او برای انتخابات یا باید به خود برجام برسد و یا اگر امکان آن (بهدلیل عدم همکاری آمریکا برای رفع تحریمها) نبود، حداقل با چنین ابهامگوییها و نگاه داشتن این فضا بر سر سیاست داخلی، دوقطبی حول برجام را باید زنده و پرقدرت نگاه داشت.
اصرار بر این ماجرا توسط برخی جریانها که سابقه توافق بسیار بد را در کارنامه دارند به این دلیل است که یک فشار اجتماعی برای توافق بدون رفع تحریمها ایجاد شود و یا اینکه دولت بعدی اگر از جریان توافق بد نباشد هم امکان پیگیری سیاست اصولی در مقابل آمریکا را نداشته است.
✍ #استاد_امیرعباس
۶
امام خامنهای در روز اول ماه رمضان برای قاریان قرآن سخنرانی کرد
امام خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، میگوید آمریکا برای رفع تحریمها پیشنهادهایی میکند که "غالبا متکبرانه و تحقیرآمیز است و حتی قابل نگاه کردن هم نیست."
همزمان با مذاکرات وین برای احیای برجام، امام خامنهای بار دیگر از امریکا و کشورهای اروپایی حاضر در این مذاکرات انتقاد کرده و درباره "فرسایشی" شدن این گفتوگوها به مسئولان دولتی ایران هشدار داده است.
او آمریکا را متهم کرده که برای "تحمیل حرف باطل" مذاکره میکند و با انتقاد از موضع کشورهای اروپایی گفته است که آنها "در مقام تصمیم گیری خودشان هیچ استقلالی ندارند."
✍ #استاد_امیرعباس
۷
بایدن: گمانه زنی درباره نتایج مذاکرات وین با ایران زود است
رئیس جمهور آمریکا به اقدام ایران در آغاز غنی سازی اورانیوم به میزان ۶۰ درصد واکنش نشان داد.
رئیس جمهور آمریکا به افزایش سطح غنی سازی اورانیوم از سوی ایران به ۶۰ درصد واکنش نشان داد.
«جو بایدن» در نشست خبری مشترک با «یوشیهید سوگا» نخست وزیر ژاپن که جمعه شب در کاخ سفید برگزار شد، گفت: طرح ایران برای غنی سازی اورانیوم به میزان ۶۰ درصد مفید نیست.
وی همچنین با بیان اینکه هرگونه گمانه زنی پیرامون نتایج مذاکرات وین زود است در عین حال نسبت به شرکت ایران در روند مذاکرات برای احیای برجام ابراز امیدواری کرد.
✍ #استاد_امیرعباس
۸
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید هم روز جمعه بدون اشاره به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توسط کشورش و انفعال اروپا در قبال تعهدات خود در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران گفت: اقدام ایران در غنیسازی ۶۰ درصدی را جدی میگیریم.
سخنگوی کاخ سفید در این باره مدعی شد: ما گام تحریک آمیز ایران را برای غنی سازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد را جدی میگیریم. اقدام اخیر ایران، جدیت این کشور در مذاکره را زیر سوال میبرد و طرفهای توافق هستهای باید آن را رد کنند!
✍ #استاد_امیرعباس
۹
دولت جدید آمریکا در تلاش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانههای مختلف از انجام این کار سرباز میزند.
✍ #استاد_امیرعباس
۱۰
نتیحه گیری
وقایع تاریخی و سرگذشت اقوام و افراد دارای عبرت و پند است. جوامعی موفقترند که عبرت بهتری از تاریخ بگیرند؛ یعنی عناصری که در گذشته زمینه پیشرفت ملتها را فراهم آورده تقویت کرده و عناصری که زمینهساز انحطاط جوامع شده است را کنار بگذارند. ملتی که از تاریخ خود خبر نداشته باشد مطمئناً همواره در پیچ و خمهای زندگی و حوادثی که برایش روی میدهد، تجربهای نخواهد داشت و صددر صد با شکست مواجه خواهد شد؛ از این روست که بخش عمدهای از برترین کتاب آسمانی یعنی قرآن اختصاص به تاریخ گذشتگان دارد و خود نیز در آیات متعددی به انسانها امر میکند از این داستانها عبرت بگیرند.
✍ #استاد_امیرعباس
۱۱
با توجه به این مهم، مرور تاریخ پیامبر(ص) و اهلبیت وحی(ع) به عنوان برترین مخلوقات هستی با دیده عبرت، نکات درسآموز فراوانی را فراروی جامعه مسلمین برای اصلاح و ارتقای مناسبات سیاسی و اجتماعی قرار میدهد و چراغ راهی برای عبور از جادههای لغزنده مسیر پیش روی جامعه خواهد بود. یکی از داستانهای عبرتآموز تاریخ اسلام ماجرای "حَکَمیت" است که پس از جنگ صفین رخ داد.
طی این جنگ عدهای به دلیل انحراف از مسیر حق سپس نسبت ناروا به امام برحق، ملقب به "مارقین" یا "خوارج" شدند. آنها بر خلاف میل امام علی(ع) با دشمن وارد مذاکره شدند و بعد که امام را مجبور به این کار کردند، حتی شروط حضرت در حکمیت را زیر پا گذاشتند و به جای ابن عباس، ابوموسی اشعری را به مذاکره با دشمن فرستادند.
✍ #استاد_امیرعباس
۱۲
ماجرا از جنگ صفین آغاز شد. در این جنگ سپاه امیرالمؤمنین(ع) با سپاه شام که همان سپاه معاویه بود وارد نبردی سخت شدند. معاویه که خود را در آستانه شکست دید، با مشورت عمرو بن عاص دست به حیلهای بزرگ زد تا از این شکست رهایی یابد. آنها تصمیم گرفتند قرآنها را سر نیزه کنند تا از این طریق سپاه امیرالمؤمنین(ع) را از ادامه نبرد منصرف کنند. آنها مدعی شدند ما هر دو گروه مسلمان هستیم و قرآن باید بین ما حَکَم و داور باشد. در سپاه امام(ع) که عدهای نفوذی و تعدادی سستعنصر حضور داشتند، بر این فتنه دامن زدند و در نهایت سپاه حضرت خلع سلاح شد تا به زعم خودشان قرآن را داور بین خود قرار دهند. در این بین امام علی(ع) به همراهی تعدادی از یاران خویش به روشنگری پرداختند تا پرده از فتنهافکنی معاویه بردارند، اما فایدهای نداشت و در نهایت امیرالمؤمنین(ع) را با تهدید به قتل مجبور کردند به مالک اشتر فرمان بازگشت از میدان نبرد دهد. امام(ع) در چنین وضعیتی، پیشنهاد معاویه را برای متارکۀ جنگ و تعیین نماینده برای مذاکره پذیرفت و ماجرای تحکیم شکل گرفت.
✍ #استاد_امیرعباس
۱۳
عدم پایبندی مسلمانان به شروط امام علی(ع) در مذاکره
معاویه که همواره از زیرکی عمرو بن عاص بهره برده برد، این بار او را به نمایندگی برگزید. امام علی(ع) به نمایندگی سپاه اسلام، ابن عباس و مالک اشتر را پیشنهاد داد، اما همان کسانی که توقف جنگ را بر حضرت تحمیل کرده بودند، با پیشنهادات امام(ع) مخالفت کردند و بار دیگر رأی خود را بر امیرالمؤمنین(ع) تحمیل و ابوموسی اشعری را به نمایندگی برای حَکَمیت انتخاب کردند. این در حالی بود که این فرد میانه خوبی با امیرالمؤمنین(ع) نداشت. دو عامل را برای علت انتخاب ابوموسی اشعری نام بردهاند: اول اینکه او مدتی حاکم کوفه بود و یک وجهه سیاسی مقبول بین کوفیان داشت و مورد دیگر تعصبات قبیلهای بود. چرا که افرادی همچون اشعث بن قیس که از خائنان سپاه امیرالمؤمنین(ع) محسوب میشود، یمنی بود؛ لذا این را بهانه قرار داد تا ابوموسی را که یمنی بود، به حکمیت انتخاب کنند.
✍ #استاد_امیرعباس
۱۴