بسمالله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت هموطنان گرامی
شبتون بخیر و نیکی
با قسمت سوم مقایسه دوران انقلاب اسلامی با دوران پهلوی با موضوع تخصصی:
#دستاوردهای_بخش_صنعت_و_معدن
در خدمت شما بزرگواران هستیم
👈 بررسی سیر تحولات صنعتی و معدنی در دوران پیش از انقلاب نشان دهنده وابستگی زیاد در تکنولوژی، ماشین آلات و حتی مواد اولیه است، به طوری که هنگام تاخیر در ورود ماشین آلات و قطعات یدکی مورد نیاز، اکثر واحدهای تولیدی به حالت تعطیل درآمده اند.
👈 صنعت، معدن و تجارت در سال پیروزی اتقلاب ساختار صنعت کشور در سال پیروزی انقلاب عمدتا با محوریت خودرو، صنایع نساجی، صنایع غذایی، لوازم خانگی و ماشین سازی بوده است که این بخش ها نیز هر یک با ظرفیت های بسیار محدود و پایین مشغول به تولید بوده اند.
👈 تولید خودرو سواری در این سال با ظرفیت حداکثر ۱۶۰ هزار دستگاه انجام می شد، ظرفیت تولید لوازم خانگی شامل یخچال و فریزر، ماشین لباس شویی و تلویزیون ۶۵۰ هزار دستگاه، فولاد ۲.۴ میلیون تن، سیمان ۷ میلیون تن، محصولات پتروشیمی ۳ میلیون تن، آلومینیوم ۴۵ هزار تن و دارو ۲۷.۳ میلیارد عدد بوده است.
👈 در سال پیروزی انقلاب سه شهرک و ناحیه صنعتی درحال بهره برداری بوده و واحدهای صنعتی تولید کننده در کل کشور یک هزار و ۵۰۳ واحد بوده که با اشتغال نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر فعالیت می کردند.
۱
👈 در سال ۵۷ تعداد ۱۹۵ معدن فعال در دست بهره برداری بوده که ظرفیت استخراج آن ۱۹.۵ میلیون تن بوده است.
👈 درآن سال تعداد ۳۵۰ هزار واحد صنفی در کشور در حوزه خرده فروشی، توزیع و تولیدات صنفی فعال بودند.
👈 صندوق مکانیزه فروش در واحدهای صنفی تقریبا وجود نداشت و سهم فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای از خرده فروشی ۱.۵ درصد بود.
👈 در حوزه تحقیق، توسعه و فنی و مهندسی نیز عملکرد قابل ذکری وجود ندارد.
👈 در حوزه تجارت خارجی کشور ایران به عنوان کشور مصرف کننده دارای تراز تجاری منفی ۱۰ میلیارد دلاری بود
۲
👈 عموما تأمین نیازهای اساسی کشور براساس واردات برنامه ریزی شده بود.
👈 کل صادرات غیرنفتی ایران در سال ۵۷ نیم میلیارد دلار و واردات آن سال ۱۰/۴ میلیارد دلار و کل حجم تجارت ایران ۱۰/۹ میلیارد دلار بود
👈 صنعت، معدن و تجارت در ۴۰ سالگی انقلاب بهره گیری از توانمندی های داخل کشور و باور این امر که ما نیز می توانیم دارای صنعتی پویا و سالم باشیم، محرک اصلی مردم و مسئولان برای قطع رابطه سلطه پذیری از بازارهای بین المللی به معنی نفی تقسیم کار در سطح جهانی و امتناع از مشارکت و محدودیت های استکباری است.
👈 این امر به وضوح در قانون اساسی کشور تبیین شده است.
👈 بعد از گذشت ۴ دهه از پیروزی انقلاب اسلامی و اجرای پنج برنامه توسعه و در آستانه برنامه ششم، تحولات شگرفی در زمینه توسعه و خودباوری و خوداتکایی کشور در حوزه صنعت، معدن و تجارت صورت گرفته است.
۳
👈 با فاصله کوتاهی از پیروزی انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی ایران و عراق شرایط کشور را که به سمت ثبات پیش می رفت را تحت تاثیر قرار داد.
👈در این دوران با فشارهای بین المللی، اجرای سیاست های جایگزینی واردات توسط مسوولان اقتصادی صنعتی کشور بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت، به طوری که وزارت خانه های صنعتی در قالب دو محور بهره برداری از وضعیت موجود و ایجاد ظرفیت های جدید فعالیت های خود را تنظیم کردند
👈 درطول هشت سال جنگ تحمیلی تعداد زیادی از طرحهای صنعتی نیز راه اندازی شدند که از آن جمله میتوان به صنایع آذرآب و صنایع جنبی مس باهنر اشاره کرد.
👈 از طرفی به دلیل مشکلات و تنگناهای ارزی، تکمیل طرحهای نیمه تمام مورد توجه بیشتر واقع شد.
👈 در سال های جنگ تمامی ارگان ها و نهادهای مختلف اقتصادی کشور دست در دست هم تلاش کردند تا از موجودیت و کیان کشور دفاع کنند و در این مسیر موفق هم بودند
۴
👈 با خاتمه جنگ تحمیلی و صدور فرامین امام خمینی (ره) درباره بازسازی سریع کشور، دولت برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را تهیه و به تصویب مجلس شورای اسلامی رساند.
👈 در همین زمینه بخش صنعت به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصادی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
👈 اکنون با گذشت ۴۵ سال از پیروزی انقلاب نیز صنعت، معدن و تجارت به عنوان پیشران اقتصاد کشور در راستای استقلال اقتصاد کشور تلاش می کند.
👈 برخی از فعالیت هایی که در طی این سال ها در بخش های صنعت، معدن و تجارت انجام شده را می توان به صورت کمی با وضعیت پیش از انقلاب مقایسه کرد.
👈 افزایش بنگاه های اقتصادی از جمله اقدامات صنعت، معدن و تجارت بوده است.
👈 بررسی این موضوع در شاخص توسعه واحدهای صنعتی نشان می دهد در سال ۵۷ تعداد واحدهای صنعتی یک هزار و ۵۰۳ واحد بوده که این عدد در پایان آبان ماه ۹۷ به ۸۵ هزار و ۷۶ واحد و امسال بیش از ۹۰ هزار واحد افزایش یافته است.
۵
👈 در حال حاضر سه میلیون نفر در بخش صنعت مشغول به کار هستند که این عدد در سال پیروزی انقلاب ۱۵۰ هزار نفر بوده است.
👈 تعداد معادن فعال در سال ۱۳۵۷، ۱۹۵ معدن بوده که این عدد در پایان آبان ماه امسال به بیش از ۶ هزار و ۹۰۰ واحد رسیده است.
👈 واحدهای صنفی در در سال ۱۳۵۷، تعداد ۳۵۰ هزار واحد بوده و این تعداد در تولد ۴۵ سالگی انقلاب به بیش از سه میلیون واحد افزایش یافته است.
👈 تعداد زیرساخت های صنعتی در دوران پس از انقلاب رشد چشمگیری داشته است.
👈 می توان گفت بخش اعظم زیر ساخت های صنعتی در دوران پس از انقلاب ایجاد شده است.
۶
👈 شهرک ها و نواحی دارای تصفیه خانه،آب، برق، گاز و تلفن از جمله این زیرساخت ها است که بخش عمده آن در ۴۵ سال اخیر ایجاد شده است.
👈 همچنین در حوزه اکتشاف، زمین شناسی و معدن، ظرفیت استخراج از ۱۹.۶ میلیون تن در سال ۱۳۵۷ به عدد بیش از ۸۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
👈 ژئوفیزیک هوایی از عدد صفر به ۶۰۰ هزار کیلومتر خطی و شاخص نقشه های زمین شناسی از ۵۳ ورقه به بیش از ۹۰۰ ورقه افزایش یافته است.
👈 در همین مدت صادرات غیرنفتی از عدد نیم میلیارد دلار به بیش از ۷۰ میلیارد دلار رسیده است.
👈 حجم تجارت از ۱۰/۹ میلیارد دلار به بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش یافته است.
۷
👈 ایران توانست پس از انقلاب در زمینه کاهش وابستگی شدید به مواد اولیه وارداتی، کالاهای سرمایههای خارجی، تخصصهای فنی و اطلاعات و دانش فنی خارجی که تهدیدی برای صنعت به شمار میرود، اقدامات در خور توجهی انجام دهد.
👈 در صنعت پتروشیمی ایران پیشرفتهای غیرقابل انکاری داشته است، میزان تولیدات پتروشیمی کشور که درسال ۱۳۵۷ حداکثر ۴/۷ میلیون تن بوده درسال ۱۳۸۱ به ۱۲/۵ میلیون تن و درسال ۱۴۰۳ به بیش از ۳۰ میلیون افزایش یافت.
👈 در زمینه سدسازی امروزه در بین سه کشور برتر دنیا قرار داریم؛ به طوری که پس از پیروزی انقلاب حدود ۱۴۰ سد ساخته شده یا درحال ساخت است
👈 در صنایع کشاورزی تراکتورهای ساخت ایران به بیش از ۳۰ کشور جهان صادر میشود.
👈 در صنایع نفت و گاز، پروژه ۱۰۰ درصد ایرانی فاز یک منطقه عسلویه به عنوان بزرگترین پروژه نفت و گاز کشور در آبان ۸۳ به بهرهبرداری رسید.
👈 طراحی رآکتور آب سنگین در اراک و به مرحله نهایی رسیدن نیروگاه اتمی در بوشهر از دیگر دستاوردهای مهم ایران در سالهای بعد از انقلاب بود.
۸
👈 در بخش صنعت، کشوری که قبل از انقلاب تقریبا همه کالاهای صنعتی خود را از خارج وارد میکرده و معدود کالاهای ساخت داخلش نیز عموما از کیفیت و مرغوبیت پایینی برخوردار بوده، هم اکنون در بسیاری از زمینهها به تولیدکننده تبدیل شده و تولیداتش نیز در بسیاری از موارد، از جهت کیفیت و استاندارد، قابل رقابت با مشابه خارجی است.
👈 امنیت غذایی مهمترین مفهومی است که جامعه جهانی بشدت به تمرکز بر روی آن نیاز دارد و ایران در طول سالهای پس از انقلاب به یک پیشرفت چشگیر در حوزه امنیت غذایی دست یافته است.
👈 توسعه پایدار کشاورزی، افزایش بهرهوری از کشاورزی با کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، بهبود تولید و متعادل کردن مصرف، تقویت زیر ساختهای کشاورزی و افزایش بهرهوری، اصلاح سیستمهای آبیاری و توجه به صنایع تبدیلی و ایجاد فضاهای مدرن کشاورزی از دیگر دستاوردهای مهم در طول این سالهاست که بسیار مورد توجه مسئولین و متخصصان قرار گرفته و تلاشهای زیادی در این راستا صورت گرفته است.
۹
👈 پیشرفت پرسرعت دانش و تکنولوژی در ایران و دستیابی به فناوریهای نوین از واقعیتهای غیر قابل انکاری است که کشور ما و دانشمندان ایرانی در دنیا گوی سبقت را از بسیاری از کشورها ربودهاند و امروزه شاهد نفوذ پرقدرت این دانش و فناوری در همه حوزههای صنعت و به ویژه صنعت غذای کشور هستیم، استفاده از فناوریهای نانو در صنایع غذایی از پیشرفتهایی است که در سالهای اخیر شاهد آن هستیم و همچنان در حال رشد و گسترش است.
👈صنایع تبدیلی در سالهای پس از انقلاب رشد و توسعه چشگیری داشته است، توان مهندسان و نخبگان ایرانی در طراحی و ساخت بسیاری ماشین آلات از دیگر دستاوردهای میهن عزیزمان در طول این سالهاست.
👈در حالی که پیش از انقلاب اغلب مواد اولیه، محصولات غذایی و ماشی آلات و مواد و تجیزات بسته بندی وارداتی بود امروزه در تولید و دستیابی به بسیاری از این مواد و تجیزات به خودکفایی رسیده ایم و کمتر نیاز به واردات داریم
👈 محصولات با کیفیت کشورمان امروز در بازار بسیاری از کشورهای جهان میدرخشد و در زمینه صادرات رشد چشگیر و قابل ملاحظهای داشتهایم و این نشانه رشد کیفیت و مطابقت محصولات ایرانی با استانداردهای جهانی است.
۱۰
👈 اقتصاد کشور در سالهای اخیر با فراز و نشیبهای فراوانی مواجه بوده است که بر فضای تولید و صنعت کشور بی تأثیر نبوده است
👈 تولیدکنندگان و صنعتگران شریف ایرانی دوران های سخت بسیاری را در طول این سالها پشت سرگذاشتهاند مانند جنگ تحمیلی، تحریم، زلزله و بسیاری از بحرانهای طبیعی. قطعا فشار اقتصادی بر تولیدکنندگان بسیار زیاد بوده است، اما اغلب آنان رفاه و تامین نیاز هم وطنان را در اولویت قرار داده و با وجود همه مشکلات کمر خم نکرده و با همه توان سعی کردهاند بدون افزایش چشگیر قیمتها با حداقل سود و گاهی زیان همچنان به تولید و تامین مایحتاج مردم ادامه دهند و این به روحیه ایرانی و نوع دوستی مردم این کشور باز میگردد، هر چند متاسفانه سوء استفادههایی از سوی برخی سودجویان انجام شده و نواقص و مشکلاتی هم وجود داشته است.
👈 بهطور حتم اغلب تولیدکنندگان در طول سالهای تحریم در زمینه تامین مواد اولیه از بسیاری از کشورها دچار مشکلات عدیده ای بوده اند، ضمن اینکه نوسانات نرخ ارز نیز دشواریهایی را در زمینه تولید و واردات ایجاد کرد اما بیانات رهبر معظم انقلاب در زمینه اقتصاد مقاومتی همراه سرلوحه کار بسیاری از تولیدکنندگان و صاحبان صنایع بوده است
۱۱