✍تحلیلی کوتاه بر سخنان اخیرترامپ
به گزارش خبرگزاری های خارجی و داخلی ترامپ اعلام کرده است :
❌« اگر آمریکا از برخی کشورهای عربی پشتیبانی نکند ، ظرف دو هفته سقوط می کنند »
این سخنان ترامپ حاوی نکات گوناگون و کارکرد های مهمی است که به چند مورد آن اشاره می شود :
🔸تحقیر سران کشورهای عربی با بیان اینکه حیات سیاسی شما مدیون آمریکاست
🔹به رخ کشیدن قدرت آمریکا در توان حفظ رژیم های تاریخ گذشته و رو به زوال
🔸تصریح در این امر که کشور های ثروتمند منطقه مستعمره و تحت الحمایه آمریکا هستند
🔹اقرار به اینکه این کشورها ، فاقد مشروعیت و مقبولیت داخلی و خارجی هستند
🔸زمینه چینی برای باج خواهی بیشتر از کشورهای مرتجع منطقه
🔹تلاش برای اعاده حیثیت از آمریکا پس از شکست های متوالی سیاستهای خاورمیانه ای آن ها بویژه در عراق ، سوریه ، لبنان و یمن
🔸ارسال پالس به سران کشورهای در حال افول و جریانات قدرت طلب، مبنی بر اینکه اگر می خواهید درراس قدرت بمانید باید به آمریکا باج بدهید.
🔹علامت به ایران و محور مقاومت مبنی بر اینکه در صورت رویارویی با کشور های مرتجع منطقه ، در واقع با آمریکا طرفید.
🔸اعتراف ضمنی به استحکام درونی و اقتدار منطقه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران( که تاکنون نه تنها از پشتیبانی آمریکا برخوردار نبوده بلکه تلاشهای زیادی برای بی ثبات سازی و سقوط آن بعمل آورده ولی همچنان از قدرت روز افزون برخوردار است )
دکنر امیر حمزه مهرابی
@Gera_97
🔳 ضرورت تشکیل حکومت در دوران غیبت
🔵بخش اول :
اخیراً در فضای مجازی با ذکر حدیثی از امام جعفر صادق(ع) و به نقل از آیت الله العظمی بهجت، تشکیل حکومت قبل از ظهور امام زمان(عج) را باطل دانسته و به نوعی مشروعیت نظام جمهوری اسلامی را زیر سوال برده می شود.
البته از قدیم الایام شبهاتی پیرامون عدم جواز تشکیل حکومت از سوی متدینین، در زمان غیبت مطرح بوده و پاسخ های مفصلی به آنها داده شده است .
انجمن حجتیه با استناد به حدیث مذکورمخالف سرسخت تشکیل حکومت دینی است. روشنفکران سکولار با نگاه حداقلی به دین و عده ای دیگربه بهانه حفظ قداست دین (معتقدین به تفکیک دین از سیاست ) و برخی نیز با ادعای اینکه ( حکومت تاوان جهل بشر است) با تشکیل حکومت بویژه حکومت دینی مخالفند .
در اینجا به اختصار وبا ارائه دلیل از منابع چهارگانه ( قرآن.سیره معصومین. عقل و نظر اندیشمندان) ضرورت تشکیل حکومت دینی را تبیین می کنیم :
🔴1-دلیل قرآنی
آیات فراوانی در قرآن کریم دلالت بر تشکیل حکومت و انجام وظایف حاکمیتی دارد.چنان که می فرماید :
الذین ان مکنّاهم فی الارض اقاموا الصلوة و آتوا الزکوة و آمروا بالمعروف و نهوا عن المنکر
در اینجا (مکنّاهم) یعنی فرمانروایی و حاکمیت
🔷علاوه براین ، برنامهها و آموزههای دین اسلام و آیات قرآن، فقط مختص زمان معصومین( علیهم السلام ) نیست بلکه برای همه زمان هاست . درقرآن آیات زیادی در خصوص معاملات ، اجرای حدود در مورد زناکار ، دزد ، دفاع از کیان مسلمین و حقوق مظلومین ، اقامه قسط و عدل و قضاوت ...آمده است( به جهت پرهیز از طولانی شدن از ذکر آیات خود داری می شود) .
از یک سو اجرای این دستورات الهی تعطیل بردار نیستند و از سوی دیگر پیاده شدن این اهداف بدون تشکیل حکومت و دستگاههای حکومتی امکان پذیر نیست.
در نتیجه، از دید قرآن باید حکومت اسلامی تشکیل شود و حاکم اسلامی، اداره جامعه را بر عهده بگیرد تا این دستورات قرآنی ضمانت اجرا داشته باشد.
ادامه بحث را در بخشهای بعدی دنبال نمایید ⬇️
دکتر امیر حمزه مهرابی
@Gera_97
« ضرورت تشکیل حکومت در زمان غیبت»
🔵بخش دوم
🔶2- دلیل روایی ( سیره نظری و عملی معصوم)
امام علی (ع) در پاسخ به خوارج آن زمان و شبهه کنندگان این زمان، صریحترین بیان را در خصوص ضرورت تشکیل حکومت دارند آنجا که فرمودند: وَ إِنَّهُ لَابُدَّ لِلنَّاسِ مِنْ أَمِیرٍ بَرٍّ أَوْ فَاجِرٍ ( مردم ناچارند حاکمی( حکومتی ) داشته باشند ، چه صالح و چه ناصالح )
که قاعدتا با این بیان تشکیل حکومت شامل زمان غیبت هم می شود .
🔹همچنین روايات زيادي داريم كه از قيام قبل از ظهور حضرت مهدي (ع) خبرداده و مورد تایید واقع شده است.
پيامبر اكرم (ص)فرمودند: يخرج الناسٌ من المشرق فيوَطّؤُن للمهدي يغني سلطانه ;مردي از مشرق قيام مي كنند و زمينه حكومت مهدي را فراهم مي سازند.
🔸امام صادق علیهالسلام درباره حکومت ولایت فقیه فرمود:
ینظران الی من کان منکم ممن قد روی حدیثنا و نظر فی حلالنا و حرامنا و عرف احکامنا فلیرضوا به حَکَماً فإنی قد جعلته علیکم حاکما فانی قد جعلته علیکم حاکماً.
نگاه کنند به هرکس از شما که راوی حدیث ماست و در حلال و حرام صاحبنظراست و احکام ما را میداند پس حاکمیت او را بپذیرند؛ زیرا من او را بر شماحاکم قرار دادم.
🔹در عمل نیز پیامبر مکرم اسلام (ص) و ائمه ( علیهم السلام ) همگی بدون استثناء برای برپایی حکومت اسلامی قیام کرده اند که برخی موفق شده اند و بعضی نیز در این راه به شهادت رسیده اند و بدون شک امام دوازدهم(عج) نسبت به تشکیل حکومت جهانی اقدام خواهند کرد.انشاءالله.
این حضرات علاوه بر خودشان .شاهد تایید قيام هايي قبل از ظهور از جانب آنان هستیم ، مانند قيام زيدبن علي «پسر حضرت سجاد(ع)و قيام حسين بن علي شهيد فخّ از نوادگان امام مجتبي (ع) و قيام مختار كه امام سجّاد(ع) در حقش فرمود: شكر خدا را كه انتقام خون ما را از دشمنان ما گرفت ، و به مختار جزاي خير عنايت فرمايد.و قيام توابين به رهبري سليمان بن صرد خُزاعي از اصحاب رسول خدا(ص)
✅قاعدتاً اگر قیام های قبل از ظهور باطل می بود ، ائمه(ع) نمی بایست این قیام ها را تایید می کردند .
ادامه بحث را در بخشهای بعدی ⬇️
دکتر امیر حمزه مهرابی
@Gera_97
پیشنهاد می شود به این کانال بپیوندید
✅ کانال "گرا" را می توانید در بستر های زیر دنبال کنید .در صورت تمایل، به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹«گِرا» در سروش
Sapp.ir/Gera_97
🔸«گِرا» در ایتا
Eitaa.com/Gera_97
🔹«گِرا» در گپ
https://gap.im/Gera_97
🔸«گِرا» در تلگرام
t.me/Gera_97
ارتباط با ادمین
@Gera_admin
کانال دکتر امیر حمزه مهرابی
«ضرورت تشکیل حکومت در زمان غیبت »
🔵بخش سوم : نظر علما و اندیشمندان
اغلب علما ، فلسفه و جامعه شناسان ، تشكیل حكومت را درهمه شرایط و زمانها، موضوعی فطری ، ضرورت اجتماعی و امری بدیهی می دانند . برخی از نظرات را بدون شرح و توضیح با هم مرور می کنیم :
🔸افلاطون: وصول به سطح والای زندگی ، بدون دولت امكان پذیر نیست
🔹 ارسطو: «تشکیل دولت از مقتضیات طبع بشری است؛ زیرا انسان بالطبع موجود اجتماعی است و كسی كه قائل به عدم لزوم دولت است، روابط طبیعی را ویران می كند و خود یا انسانی وحشی است یا از حقیقت انسانیت خبر ندارد»
🔸ابن خلدون از متفكرین اسلامی، نیز فطری بودن زندگی اجتماعی را برای انسان دلیل بر ضرورت تعاون و تشكیل حكومت و پیروی از یك مركزیت سیاسی می داند و می گوید: مسئله ضرورت تشكیل حكومت برای ایجاد نظام و عدالت و ارتقای زندگی انسانی با دید عقلی و نیز از دیدگاه شرع و اسلام از قضایایی است كه تصور دقیق آن، ما را از توسل به استدلال بی نیاز می سازد.
🔹صاحب جواهر، درباره ضرورت تشکیل حکومت می گوید:«این مسئله از امور واضح و روشن است و نیاز به دلیل ندارد».
♦️هم چنین امام خمینی (ره) فرمودند:
«هر كه اظهار كند كه تشكیل حكومت اسلامی ضرورت ندارد، منكر ضرورت اجرای احكام اسلامی شده و جامعیت و جاودانگی دین مبین اسلام را انكار كرده است».
🔹شهید ثانی (ره) می گوید:
«اقامه حدود، خود قطعاً نوعی حكومت است كه در آن، مصلحت عمومی جامعه مورد نظر است و موجب ترك گناهان و محارم و مانع انتشار مفاسد و زشتی ها می شود».
🔸فیض كاشانی (ره)می گوید:
«... اجرای حدود و تعزیرات و سایر سیاست های دینی از ضروریات شریعت و از بزرگ ترین و مهم ترین اهداف بعثت انبیا است، اگر این ها ترك شود، نبوت از بین می رود، دین نابود می گردد، فتنه و آشوب، سراسر جامعه را در بر می گیرد، گمراهی رواج می یابد، جهل و نادانی گسترش پیدا می كند، شهر ها رو به نابودی رفته و مردم هلاك می شوند، از گرفتار شدن به این امور به خدا پناه می بریم».
🖌دکتر امیر حمزه مهرابی
ادامه در بخش بعدی ⬅️
✅« ضرورت تشکیل حکومت در زمان غیبت »
🔵بخش چهارم و پایانی : سیره عقلا
« برای تعجیل در ظهور فرج، تشکیل حکومت ضرورت است»
🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
همزمانی ارائه این سلسله مباحث با پانزدهم شعبان را به فال نیک گرفته و بحث را در همین زمینه با ذکر مثال ادامه می دهیم. :
💚این یک امر پذیرفتنی و «عقلایی» است که اگر بازیکنی می خواهد در تیم ملی بازی کند، بایستی شایستگی خود را در تیم های رده پایین تر به اثبات برساند. هیچ بازیکنی بدون اطاعت پذیری و اجرای دستورات و بکارگیری تکنیک های مربیان سطح پایین ، توفیق بازی شایسته در تیم ملی پیدا نخواهد کرد. همچنین حضور یک تیم ملی در بازی جهانی بدون انجام بازی های تدارکاتی غیر معقول بوده و از جانب عامه مردم مذمت می شود. چنان که هیچ رزمنده و یگان نظامی، بدون انجام رزمایشِ موفق، در جنگ واقعی پیروز نخواهد شد.
❤️بر این اساس ، ظهور امام زمان (عج) و تشکیل حکومت جهانی مهدوی وقتی رخ خواهد داد که کارگزاران و نیروهای اداریش ، در یک رزمایش کوچکتر شرکت کرده و موفق شده باشند . تجربه حکومت داری نیز جز با تشکیل حکومت دینی قبل از ظهور و آبدیده شدن و غربال شدن سره از ناسره میسر نیست.
قاعدتاً افرادی توفیق حضور در رکاب امام عصر(عج) پیدا خواهند کرد که تاپایان، همراه و در خدمت ولایت و نظام باشند .
💙برپایی نظام جمهوری اسلامی در واقع رزمایشی است به هدف کسب آمادگی برای مشارکت در نظام اداری حکومت مهدوی . همچنان که یک مربی فوتبال هرگز از بازیکنان بی تجربه ، در تیم ملی استفاده نمی کند ، قطعاً امام زمان (عج) نیز از کارگزاران بی تجربه یا رفوزه شده در حکومت داری، بهره نخواهد گرفت.
اگر مردم کوفه در حادثه عاشورا ریزش کردند ، بخاطر این بود که در رزمایش همراهی با مسلم رفوزه شده بودند .
❤️مطمئناً کسانی که در همراهی با امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب دچار مشکل شوند، قادر به همراهی با امام زمان(عج) نخواهند بود.
البته این امر نیز پذیرفتنی است که ویژگی ها و شرایط تیم ها و مربیان دسته 2 و 1و برتر، مشابه تیم ملی نخواهد بود وهیچ بازیکن عاقلی به بهانه اینکه مربی تیم دسته 2 مثل مربی تیم ملی نیست از بازی فوتبال کنارگیری نمی کند.اگر چنین اشتباهی مرتکب شود ، خودش را از همراهی با تیم ملی، برای همیشه محروم ساخته است .
♦️پس افرادی که با این بهانه که ویژگی ولایت فقیه، مثل امام زمان (عج) نیست و یا نظام جمهوری اسلامی با حکومت علوی و مهدوی فاصله دارد ، از نظام و رهبری فاصله می گیرند، باید بیشتر در کار خود اندیشه کنند .
🖌دکتر امیر حمزه مهرابی
درصورت تمایل به پیگیری مباحث سیاسی –اجتماعی به کانال «گرا» بپیوندید
@Gera_97
May 11
برای علاقه مندان به مطالعه بیشتر بحث ضرورت تشکیل حکومت دینی. متن pdf یک مقاله را پیوست می کنیم و به معرفی یک کتاب می پردازیم 🔻
📘معرفی یک کتاب مرتبط با بحث
نام کتاب « حکومت اسلامی؛ از مبانی تا مقاصد»
مولف : محمد نجفی
ناشر کتاب : دفتر نشر معارف
📝خلاصه : بحث اصلی کتاب ،پاسخ به شبهات درباره رابطه دین و سیاست، ضرورت حکومت اسلامی و تبیین ولایت فقیه است. نویسنده در این کتاب، با قلمی روان و استدلال های مناسب، در 24 درس به موضوعاتی چون ضرورت و اهمیت بحث درباره حکومت اسلامی، حکومت مشروع و مشروعیت حکومت، رابطه دین و سیاست، رابطه آزادی و حکومت اسلامی، تبیین دموکراسی و نقد آن، ضرورت تشکیل حکومت اسلامی، اثبات ولایت فقیه جامع الشرایط، پاسخ به شبهات درباره ولایت فقیه، تبیین مفهومی ولایت فقیه، تبیین محدوده اختیارات حکومت اسلامی و ولایت فقیه، تبیین معنای مطلقه در ولایت مطلقه فقیه، بررسی شبهات درباره ولایت مطلقه فقیه، نقش مردم در مشروعیت بخشی به نظام اسلامی، نقش مردم در انتخابات، مردم سالاری دینی (جمهوری اسلامی) و تفاوت آن با دموکراسی، مشکلات جامعه در حاکمیت ولایت فقیه و پاسخ به شبهاتی درباره رهبری می پردازد.
«سهم مردم ، دولت و رهبری
در موفقیت ها و شکست ها»
🔴بخش اول :
این روزها مد شده است که هرکسی سعی می کند مشکلات ، طرح ها و برنامه هایی که هزینه اجتماعی دارد، یا با شکست مواجه می شود را به نحوی به گردن رهبری بیندازد ولی اگر موفقیتی حاصل شود به خود منتسب کند( مصادیق زیاد است )
اما واقعیت چیست؟ ⁉️
✅برای ولی فقیه« چهار نقش» را می توان معرفی کرد:
الف:نقش سیاست گذاری و هدایت گری
ب:نقش فرماندهی کل قوا
ج:نقش مرجعیت دینی
د: نقش رهبری نظام
🔹1- ولی فقیه در «نقش سیاست گذاری» ، به کمک «ستاد مشورتی» ( مجمع تشخیص مصلحت و شواری انقلاب فرهنگی) به اعتراف دوست و دشمن، بسیار موفق عمل کرده و تاکنون کسی خدشه ای بدان وارد نکرده است .
🔸2- ولی فقیه در ایفای «نقش فرماندهی کل قوا» به این دلیل که «ستاد اجرایی» آن در اختیار رهبری است ؛ بالاتر از حد انتظار عمل کرده و بجز برخی معاندان لجوج و سیاسیون تمامیت خواه ،همه به کارآمدی سپاه و ارتش اعتراف دارند .موفقیت نیروهای مسلح در دفاع مقدس ، صنایع نظامی، هوا – فضا ، دفاع برون مرزی ، اجرای ابر پروژه های عمرانی مثل پالایشگاه ، سد سازی و پل سازی و جاده های ریلی و مترو ، کمک به مردم در حوادث و بلایا و ...همگی جلوه ای از مدیریت جهادی وکارآمدی به نمایش گذاشته اند.
🔹3- در نقش مرجعیت دینی، هر چند رهبری شخصاً در ارائه درس خارج و افتاء ، فوق العاده ظاهر شده و در این عرصه نوآوری و بن بست شکنی داشته اند ولی بنا به ملاحظاتی مثل سایر مراجع، دفاتر و ستاد اجرایی را در کشور ایجاد نکرده اند .
ادامه بحث را در بخش های بعدی ببینید ⬅️
📝دکتر امیر حمزه مهرابی
«سهم مردم ، دولت و رهبری ، در موفقیت ها و شکست ها»
🔵🔵بخش دوم
🔸4-اما ستاد اجرایی ولی فقیه برای ایفای نقش رهبری ، طبق قانون اساسی «دولت» است که توسط مردم انتخاب می شود . میزان موفقیت نظام در این زمینه ، بستگی به همراهی دولت و مردم با رهبر داشته که تا چه حد مدیران اجرایی از رهبری اطاعت پذیری داشته و تدابیر معظم له را بکار گرفته اند . طبق قانون، سیاست های ابلاغی و اعلامی رهبر باید توسط دولت اجرا شود . اما سوال این است که دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی ، توافقنامه برجام ، اجرای عدالت، اشتغالزایی ، عزت افزایی در سیاست خارجی ، حمایت از مظلومین ، سبک زندگی اسلامی و مسائل فرهنگی ، پرهیز از اشرافی گری ، جوان گرایی، حمایت از تولید و کالای ایرانی و .... تا چه حد مطابق نظرات رهبری عمل کرده است؟
خود مردم منصفانه قضاوت کنند، میزان موفقیت ستاد اجرایی که توسط رهبر انتخاب شده (سپاه و ارتش) در مقایسه با ستاد اجرایی که توسط مردم انتخاب می شود (دولت) چقدر است؟ احساس ناکارآمدی مردم از کدام بخش هاست . آیا مشکلات به رهبری برمی گردد یا مدیران اجرایی دولت؟ . ساخت موشک سخت تراست یا ساخت خودرو ؟ غلبه بر داعش سختتراست یا مبارزه با قاچاق کالا ؟
دولتی که برخلاف تدابیر رهبری ، به جای توسعه اشتغال زایی و تقویت اقتصاد درون زا و برونگرا ، ، اولویتش برگزاری کنسرت و عدم فیلترتلگرام است؛ چه می توان کرد؟
وقتی ما بر خلاف شاخصهای اعلام شده از سوی رهبری ، نمایندگانی را به مجلس می فرستیم که اکثریتشان دغدغه مشکلات مردم را ندارند ، مقصر کیست؟
📝دکتر امیر حمزه مهرابی
ادامه در بخش بعدی⬅️
«سهم مردم ، دولت و رهبری»
در موفقیت ها و شکست ها
🔵🔵🔵بخش سوم و پایانی
🔶5-گفته می شود قوه قضاییه ناکارآمد است . هرچند این حرف تا حدودی درست است ولی باید بپذیریم نقص قوه قضاییه توسط صاحبان قدرت و ثروت که مرتکب جرم می شوند و رسانه های در اختیار ، بزرگنمایی می شود
در عین حال باید بدانیم که برخورد با متخلفین توسط قوه قضاییه، از طریق ضابطین قضایی صورت می گیرد
مهمترین ضابطین قوه قضاییه ، سپاه( وابسته به رهبری) و وزارت اطلاعات( وابسته به دولت) هستند .
سوال این است که : در برخورد با جاسوسان ، اختلاس گران ، نفوذی ها ، خرابکاران ، قاچاقچیان و ... کدامیک مناسب عمل کرده اند ؟. سازمانی که زیر نظر رهبری است به وظیفه خود عمل کرده یا سازمانی که زیرنظر دولت منتخب مردم است؟
وقتی یکی از ارکان دولت رسماً اعلام می کند که فلانی جاسوس نیست ( و فرار می کند) ، دو تابعیتی ، نفوذی ، حقوق بگیر نجومی و... نداریم و پرونده ای به قوه قضائیه ارسال نمی شود ، قوه قضاییه چکار می تواند بکند؟
چقدر اطلاعات سپاه می تواند برادران و فرزندان و منسوبین مسئولین رده یک را دستگیر و تحویل قوه قضاییه بدهد و فحش را به جان بخرد ؟
ما مردم باید خودمان را بخاطر انتخابمان ملامت کنیم یا مشکلات را به گردن رهبری بیندازیم؟
وقتی تذکرات رهبری از طرف دولت و برخی از مردم نادیده گرفته می شود! رهبر چکار باید بکند ؟ مگر بزرگ مرد تاریخ انسانیت ، امام علی (ع) در خطبه 27 با دلی پرخون از عوام و خواص شکوه نکرد و نفرمود: ؟ :
لَكِنْ لَا رَأْيَ لِمَنْ لَا يُطَاعُ( کسی که امر و فرمانش اطاعت نمی شود، رای و تدبیری ندارد ( تدبیرش زمین می ماند)
و درد دلهای دیگری که ترجمه آن را به خودتان واگذار می کنم :
يَا أَشْبَاهَ الرِّجَالِ وَ لَا رِجَالَ حُلُومُ الْأَطْفَالِ وَ عُقُولُ رَبَّاتِ الْحِجَالِ لَوَدِدْتُ أَنِّي لَمْ أَرَكُمْ وَ لَمْ أَعْرِفْكُمْ مَعْرِفَةً وَ اللَّهِ جَرَّتْ نَدَماً وَ أَعْقَبَتْ سَدَماً قَاتَلَكُمُ اللَّهُ لَقَدْ مَلَأْتُمْ قَلْبِي قَيْحاً وَ شَحَنْتُمْ صَدْرِي غَيْظاً وَ جَرَّعْتُمُونِي نُغَبَ التَّهْمَامِ أَنْفَاساً وَ أَفْسَدْتُمْ عَلَيَّ رَأْيِي بِالْعِصْيَانِ وَ الْخِذْلَانِ و....
📝دکتر امیر حمزه مهرابی
در صورت تمایل به کانال گرا بپیوندید ⬇️
@Gera_97
پیشنهاد می شود به این کانال بپیوندید
✅ کانال "گرا" را می توانید در بستر های زیر دنبال کنید .در صورت تمایل، به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹«گِرا» در سروش
Sapp.ir/Gera_97
🔸«گِرا» در ایتا
Eitaa.com/Gera_97
🔹«گِرا» در گپ
https://gap.im/Gera_97
🔸«گِرا» در بله
http://ble.im/gerabale
کانال دکتر امیر حمزه مهرابی
«کارآمدی یا ناکار آمدی نظام »
🔵بخش اول :
عده ای بابیان دلایلی ، نظام جمهوری اسلامی را ناکارآمد معرفی کرده و برخی نیز با ذکر شواهدی این نظام را کاملاً کارآمد می دانند .
به جای تأیید یا رد این دو دیدگاه ، بحثی مختصر پیرامون کارآمدی را مطرح کرده و قضاوت را به خوانندگان واگذار می کنیم:
کارآمدی در لغت یعنی اثر بخشی ، قابلیت ، لیاقت و سودمندی و در اصطلاح یعنی موفقیت در تحقق «اهداف» با توجه به «امکانات» ،« شرایط» و «موانع»
با این تعریف در بررسی کارآمدی یک نظام باید میزان تحقق اهداف را با توجه به امکانات ( منابع مادی و معنوی ، استعداد ها ، ظرفیت ها و ساختارها) و شرایط (سیاسی ، اقتصادی ، نظامی ،فرهنگی ، زمانی ، مکانی و ... ) و همچنین میزان و شدت و گستردگی موانع بررسی شود .
قضاوت افراد بدون توجه به این ملاک ها ، قاعدتاً ناصحیح خواهد بود .
✅نکته مهم در بررسی کارآمدی ، ملاک و شاخص اندازه گیری است . در این زمینه نظریه های زیادی مطرح شده است که به چند مورد اشاره می کنیم.
🔸1-نظریه توفیق : یعنی میزان وصول به هدف یک نظام ملاک کارآمدی آن خواهد بود
🔹2نظریه رضایت : میزان رضایت مردم از حکومت که نمود عینی آن مشارکت مردم در انتخابات و راهپیمایی ها می باشد
🔸3-نظریه تکلیف مداری : میزان تقید حکومت بر تعهد و التزام به تکالیف شرعی
🔹4-نظریه «خواص گرایی» یا «عوام گرایی» : کارآمدی یک نظان بستگی به میزان توجه به عامه مردم یا خواص جامعه( از نظر اسلام رسیدگی به مشکلات عامه مهمتر از پاسخگویی به درخواست خواص است که معمولا بیشترتوقع و سر و صدار دارند و کمترین شکرگذاری دارند »
🔸5-نظریه عدالت : میزان توفیق حکومت در برقراری عدالت ( توزیعی ، مراوده ای و رویه ای) ملاک کارآمدی آن خواهد بود
لذا اگر کسی مدعی کارآمدی یا ناکارآمدی نظامی شد ، باید از او پرسید:بر اساس کدام ملاک و نظریه به چنین نتیجه ای رسیده ای ؟
📝دکتر امیر حمزه مهرابی
برگرفته از مطاب ارسالی کارشناس همکار جناب آقای دکتر حمید حبیبی
ادامه در بخشهای بعدی ببینید ⬅️
@Gera_97