📆 تقویم روز
📌 یکشنبه
☀️ 15 مرداد ۱۴۰۲ هجری شمسی
🌙 19 محرم 1445 هجری قمری
🎄06 آگوست 2023 میلادی
✨ مناسبت روز :
. سالروز شهادت امیر سرلشگر خلبان عباس بابایی
. حرکت اسرای کربلا به طرف شام (61 هـ ق)
✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
8.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ انتساب جمله «اللهم تقبل منا هذا القربان» به حضرت زینب کبری سلام الله علیها و جمله «احلی من العسل» به حضرت قاسم بن الحسن علیهما السلام
👤 کارشناس: حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا جباری، عضو هیئت علمی و مدیر گروه تاریخ مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
🔰سخنی درباره منابع خطبه حضرت زينب(س) در کوفه:
✅از جمله رویدادهای حادثه کربلاء که جامعه شیعه با آن آشنا هستند،خطبه خوانی های حضرت زینب(س) و احتجاجات ایشان در کوفه و شام است،خطبه حضرت زینب(س) در شهر کوفه از جمله همین موارد است.
👈🏻برای جمع آوری منابع این خطبه تتبّعات زیادی صورت گرفته است
👈🏻و چنانچه میدانیم،منابعی نظیر بلاغات النساء ابن طیفور،الفتوح ابن اعثم،امالی شیخ مفید،امالی شیخ طوسی،مقتل الحسین(ع) خوارزمی،مناقب ابن شهر آشوب و الاحتجاج احمد بن علی طبرسی این خطبه را نقل کرده اند و همچنین ابن نما این خطبه را به اختصار در مثیرالاحزان و سید بن طاووس به تفصیل آنرا در لهوف آورده است.
🔰با این وجود استاد رسول جعفریان در برخی از کتب خویش چنین نوشته است:
👈🏻حکایت خطبه خوانی حضرت زینب(س) در کوفه را منابعی چون ابومخنف،بلاذری،ابن سعد و دینوری نیاورده اند،اما ابن اعثم به تفصیل آورده و به نظر می رسد منبع اصلی این خطبه همو باشد(تاریخ خلفاء ص۵۴۵/حیات فکری سیاسی امامان شیعه ص۲۵۱).
👈🏻لازم به ذکر است که گرچه افرادی چون خوارزمی،ابن شهر آشوب و طبرسی این خطبه را از فتوح ابن اعثم گرفته اند ولی ابن طیفور و شیخ مفید این خطبه را با سند مستقل نقل کرده اند و در نوشته استاد جعفریان سخنی از کتاب بلاغات النساء و امالی مفید نیست.
🔶به نظر می رسد استاد جعفریان از آنجا که در جای دیگری منابع اولیه تاریخی عاشورائی را منحصر در پنج کتاب(مقتل ابومخنف،انساب الاشراف،الاخبارالطوال،طبقات ابن سعد و فتوح ابن اعثم)دانسته است.منظور وی از اینکه منبع انحصاری این خطبه،فتوح ابن اعثم است منابع تاریخ نگاری است نه منابع حدیثی و تراجم...
🔙ولیکن با تمام تتبّعاتی که صورت گرفته است این خطبه منابع دیگری هم دارد که تاکنون مورد توجه تاریخ نگاران نبوده است.
🔸ابن الفقیه همدانی(م۳۶۵ق) در کتاب البلدان در فصل ما جاء فی ذمّ الکوفة ص۲۲۴ به نقل خطبه حضرت زینب(س) پرداخته است که البته با تصحیفات فراوانی نیز همراه است،همچنین در همین فصل،وی نقلی را در ذمّ باورهای رشید هجری(از شیعیان خاص اهل البیت)نیز آورده که در خور توجه است.
🔸دیگر منبعی که اخبار حادثه کربلاء را آورده ولی تاکنون مورد توجه نبوده و مشتمل بر این خطبه نیز هست کتاب الاکتفاء فی أخبار الخلفاء نوشته ابن کردبوس توزی(م ۵۷۵ق) که در ج۱ ص۷۴۳ این کتاب،خطبه حضرت زینب(س) در کوفه نقل شده است. 🔚با مقایسه اخبار حادثه کربلاء در کتاب الاکتفاء با اخبار این حادثه در کتاب الفتوح در می یابیم که کتاب الاکتفاء متفردات ابن اعثم را در خود ندارد فلذا می توان دریافت که وی این خطبه را از منبعی دیگر نقل کرده است.
🔹در پایان باید این نکته را متذکر شد که برای بررسی اخبار حادثه کربلاء می بایست تتبّع گسترده ای صورت پذیرد و گرچه تا کنون در این عرصه تلاشهای زیادی انجام شده است ولی هنوز جای تحقیق و تتبّع بیشتری وجود دارد. ✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
🔰البلدان لابن الفقيه الهمداني ص٢٢٤ ✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
🔰الاكتفاء لابن كردبوس ج١ص٧٤٣_٧٤٤؛
✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
porsmane tarikhi 14020513.mp3
9.74M
💠 دانلود فایل کامل برنامه
🗓 13 مرداد 1402
🎙 مرحوم حجت الاسلام مهدی پیشوایی
✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
#پيشوايي
📆 تقویم روز
📌 دوشنبه
☀️ 16 مرداد ۱۴۰۲ هجری شمسی
🌙 20 محرم 1445 هجری قمری
🎄07 آگوست 2023 میلادی
✨ مناسبت روز :
. تشکیل جهاد دانشگاهی(1359 هـ .ش)
📎 #تقویم
5.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❓❓ آیا پیامبر در جنگ بدر آب را بر دشمن بست
👤 کارشناس: حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا جباری، عضو هیئت علمی و مدیر گروه تاریخ مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
20170923155835-9712-81.pdf
389.8K
🔹عنوان مقاله:
بررسی اخبار محسن بن علی علیهماالسلام در منابع فریقین
✍🏻نویسنده:
دکتر محمدرضا جباری
دکتر محمدجواد یاوری سرتختی
📌چکیدهی مقاله:
منابع تاریخی و حدیثی فریقین ذیل بررسی فرزندان امیرالمؤمنین علی علیهالسلام و حضرت زهرا علیها السلام، «محسن» را یکی از فرزندان آنان شمردهاند. اما منابع عامه دربارهی تولد، وفات و یا شهادت محسن اختلاف نظر دارند. بسیاری از آنها ضمن برشماری ایشان در عِداد اولاد حضرت علی علیهالسلام و فاطمه علیها السلام، صرفاً به مرگ او در کودکی اشاره کردهاند. برخی از آنها نیز یا اساساً اخبار شهادت محسن را نقل نکرده و یا تحریف و حذف کردهاند. از سوی دیگر، اکثر قریب به اتفاق منابع شیعه علاوه بر ذکر نام محسن، به سقط شدنش در اثر هجوم به بیت حضرت فاطمه علیها السلام تصریح دارند و معدودی نیز وفاتش در کودکی را بدون ذکر سبب نقل کردهاند که با قول به سقط و شهادت منافات ندارد. از آن رو که برخی از پژوهندگان معاصر ضمن گزارش اخبار متون شیعه، در اعتبار و دلالت آنها تشکیک روا داشتهاند، در این مقاله، گزارشهای موجود در منابع فریقین بررسی و اعتبارسنجی شده است.
#محسن_بن_علی_علیهالسلام
#معرفی_مقاله
#دانشکدهی_تاریخ ✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243
🔰اشاره ابن درید ازدی ( م ۳۲۱ ق ) در کتاب جمهرة اللغة به فرازی از خطبة حضرت زینب (س) در کوفه:
🎙این خطبه 👈🏻در بلاغات النساء به ام کلثوم منسوب شده است 👈🏻و در امالی شیخ مفید، الفتوح ابن اعثم و آثار دیگر به حضرت زینب (س)، ✅با فرض اینکه کنیه ام کلثوم در اینجا اشاره به حضرت زینب است، اختلافی در میان نمی ماند، 🔰 در فراز پایانی این خطبه، واژه ای به کار رفته است که ابن درید در کتاب جمهرة اللغة آن را معنی کرده است و به کاربست آن در این خطبه اشاره کرده است، 🔶در روایت امالی شیخ مفید که از محمد بن عمران مرزبانی ( م ۳۸۴ ق ) به سندش از اسماعیل بن راشد ( م ۱۴۲ ق ) از حذلم بن ستیر نقل شدهاست، در فراز پایانی چنین آمده است: فلا يستخفنكم المهل، فإنه لا يحفزه البدار، ولا يخاف عليه
فوت الثار، كلا إن ربك لبالمرصاد 📖( الأمالي للمفيد ص ٣٢٣ ).
🔙ابن درید، در معنای ریشه " حفز " چنین آورده است: الحفز: الإعجال حفزني عَن كَذَا وَكَذَا يحفزني حفزا أَي أعجلني وأزعجني. وَفِي كَلَام لأمير الْمُؤمنِينَ عَليّ بن أبي طَالب عَلَيْهِ السَّلَام: لَا يحفزه البدار عَن مُطَالبَة الأوتار. وَأَخْبرنِي الْحسن بن خضر أَن هَذَا الْكَلَام لأم كُلْثُوم بنت عَليّ عَلَيْهِ السَّلَام قالته فِي كَلَام لَهَا عِنْد منصرفهم من الشَّام إِلَى الْمَدِينَة بعد قتل الْحُسَيْن عَلَيْهِ السَّلَام 📖( جمهرة اللغة لابن دريد ج ١ ص ٥٢٧ ).
❌البته اینکه صدور این خطبه را هنگام بازگشت اسیران از شام به مدینه ذکر کرده است، درست نیست و با منابعی که این خطبه را نقل کرده اند، همخوانی ندارد. 👈🏻اما همانطور که ملاحظه می شود، عبارتی که نقل کرده است مقتبس از همین خطبه ای است که در منابع موجود است و این مطلب نشان می دهد که مقصود، خطبه ای نیست که در بازگشت از شام ایراد شده و در منبعی ثبت و ضبط نشده است بلکه همین خطبه مشهوری که در کوفه ایراد شده است، مراد ابن درید بوده است.
❇️علاوه بر این، همان طور که ابن درید به کلام حضرت امیرالمؤمنین (ع) استشهاد کرده است، به خطبه حضرت زینب (س) نیز استشهاد نموده است و این مطلب، نشان از شهرت این خطبه نزد لغویین کهن دارد، اختلاف تحریرهای این خطبه نیز، این امر را نشان می دهد. ✳️هادیان هدایت (آنچه مبلغین نیاز دارند)
https://eitaa.com/Hadi8243