🔻حوزه زنان و نظریات بیسامان
به مناسبت دیدار فعالان زن و خانواده با رهبر انقلاب
🔸️انقلاب اسلامی با پشتوانه نظری مستحکمی در دامن دانش الهیاتی با تکیه بر نگاه معرفتی و فلسفی در سطح بنیانهای توحیدی و بر پایه فقه شیعه به عنوان دانش اداره جامعه متولد شده است. نظریه سیاسی شیعی با پشتوانه مردمی و رهبری الهی انقلاب کرد و دولت اسلامی هم تشکیل داد. این نظریه زمانی به بروز و ظهور نهایی میرسد که بتواند نظریههای مرتبط با خود در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تمدنی متعاضد به شریعت را در کنار خود داشته باشد و این نظریهها در یک ربط منطقی بتواند مدیریت حیات انسان انقلابی را بر عهده بگیرند.
⚠️انسان انقلاب اسلامی اما در تولید این نظریات توفیقی نداشته است و نتوانسته حتی به ایدههای متکثر در باب مسائل مبتلابه خود دست یابد. توقف در نظریات علوم انسانی وارداتی و ارجاع به فهم متفکرین غربی از مسائل انسان مدرن منقطع از شریعت، راهحل جدیدی پیشروی انسان انقلاب اسلامی برای حل مسائل وی نمیگذارد. حوزه مسائل زن و خانواده نیز از این قاعده کلی مستثنا نیست و در فقدان بینظری و بی عملی در رنج است. این مسائل به دلیل اهمیت استراتژیک در نزاع تمدنی جمهوری اسلامی با تمدن غربی و پتانسیل فراوانی که برای تعارض دارند، نیازمندی عمیقی به نظریه پردازی و تبیین الگوهای حل مسأله مبتنی بر نظریات اندیشمندان انقلاب اسلامی دارد.
🔸️طرح «الگوی سوم» در گذشته و توجه دادن به نظریه «زوجیت» در دیدار اخیر مهمترین تلاشهای معظمله برای خارج کردن حوزه زنان از رکود و توقف است. "الگوی سوم" با وجود اینکه موضوع پژوهشها و همایشهای فراوانی قرار گرفته تا به امروز نتوانسته مسائل استراتژیک زن انقلاب اسلامی را حل و فصل کند. چون در حد یک ایده باقی مانده و به مانیفست و منشور تبدیل نشده است. حال آنکه مسائل محوری و اساسی زن انقلاب اسلامی باید با همین نظریات حل و فصل شود. اما نکته قابل توجه در این سخنان این معناست که زن در اسلام لازم است که یک منشور یا مانیفست داشته باشد، این منشور وقتی به اصول خود میرسد، اولین اصل آن زوجیت است.
📌حال سوال این است:
1.محتوای این منشور چیست؟
2.مقدمات و تمهیدات آن کدام است؟
3. وجه مسأله بودگی آن چیست؟
4.سطوح مسأله بودگی در آن کدام است؟
5.نسبت الگوی سوم با ایده زوجیت چیست؟
6.اصول بعدی این منشور که زوجیت اولین آن است، کدامند؟
7.کدام مسائل زنان با این دو ایده تحلیل میشوند و مسائل با کدام یک حل میشوند؟
8.راه حلهایی که از این دو ایده به دست میآید کدام است؟
9.این دو ایده چگونه مسائل فقهی و حقوقی زنان را به عنوان گرانیگاه منازعات تمدن اسلامی و غربی، حل و فصل میکند؟
10.مهمترین مسأله آن است که مسئولیت تولید این منشور با کیست؟
⁉️آیا ایده زوجیت ، زین پس بدون هیچ توضیح و توجیحی به محور همه همایشها، سخنرانیها، رشته پردازیهای و حتی پژوهشهای حوزه زنان تبدیل خواهد شد؟
یا منشور زن در اسلام هم متولی خواهد داشت؟
✍️#زهرا_راد | دکترای کلام
با #هم_قلم باشید👇
🗒️@HamQalam
📌ضرورت تعالی اندیشه دینی نسل انقلابی
🔸️اندیشه دینی مجموعهای از باورها و ارزشها و اصولی است که بر پایه مکتب و مذهبی شکل میگیرد؛ لذا اندیشهها جایگاه خاصی دارد و تأثیر بسزایی بر افراد جامعه و در همه امور فردی و اجتماعی دارد. تعالی اندیشه دینی و پرورش نسل انقلابی ارتباطی دو طرفه و دوسویه با هم دارد و می توان با این اندیشه نسل انقلابی را پرورش داد.
🔸️تعالی اندیشه دینی؛ به معنای پرداختن به ابعاد و اجزای اندیشه دینی و انسجام و یکپارچگی و پیوستگی ایجاد کردن است. نسل انقلابی به عنوان نسل تمدنساز با هدف گسترش و تحقق تمدن نوین اسلامی باید زمینه ساز تشکیل حکومت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف باشد و ایده های اصیل انقلابی را به جهان منتقل کند.
🔸️برخورداری از هویت ایرانی و اسلامی، ملیگرایی مدنظر اسلام، هوشمندی، دانایی، تصمیمگیری به موقع و کارآمد، ماهر بودن و آشنایی به سبک زندگی اسلامی، آشنایی با سنت های ایرانی، از شاخصه ها و ویژگیهای نسل انقلابی است، عدالتخواهی و عدالتپروری و مبارزه در برابر ظلم و ستم، دشمنشناسی و استکبارستیزی و اجازه ندادن تسلط کافران بر خود، از دیگر شاخصههای نسل انقلابی است.
🔸️این نگاه توحیدی و اندیشه دینی است که به نسل انقلابی جهت میدهد، نسل انقلابی با اندیشه قوی دینی است که می تواند با اندیشه انحرافی مقابله و اندیشه صحیح را احیاء کند.
✍️#راضیه_سلیمانی|استاد حوزه و دانشگاه
با #هم_قلم باشید👇
🗒️@HamQalam
هدایت شده از رحا مدیا
🎊 یک کهکشان راه است تا فهمیدن شما ای سیده نساء العالمین
💐 میلاد با سعادت حضرت صدیقه سلام الله علیها و روز مادر مبارک باد
🎨 اثر هنری کاری از رسانه ی رحامدیا
#روز_مادر
🌐 رسانه حوزه انقلابی (رحا مدیا)
🆔 @rahamedia
روز مادر
❤️روز مادر، بهانه ای است برای تکریم جایگاه مادری که در هیاهوی روزمرگی های انسان قرن بیست و یکم، از جمله عناوینی است که کمتر به اهمیت نقش آن توجه میشود؛
نقشی که مادر در حفظ خانواده و ساختن اجتماع دارد.
🔻از مادر سخن گفتن چند حُسن دارد؛
🌱هم انسان را به زحماتی که مادران برای رشد و تربیت فرزندان کشیده اند، متوجه می کند، تا بهانه ای باشد برای سپاسگزاری از کسی که بی منّت انسان را دوست دارد و این دوست داشتن را خالصانه و بدون هیچ بهائی عرضه می کند و نهایت چیزی که از فرزند خود انتظار دارد، احترام به منشأ این محبتهاست.
🌱هم کسانی که خودشان مادر هستند را به اهمیت جایگاهشان در خانواده و تربیت انسان و ساختن جامعه متوجه می کند. اموری که وقتی از دست می روند اهمیتشان برملا می شود. اگر مادری، این ارزش و اهمیت را توجه کند، هیچ چیزی را با مادری خود معاوضه نمی کند، نه تحصیلات، نه شغل و درآمد و نه شأن اجتماعی را. البته انجام وظیفه خطیر مادری، منافاتی با نقش آفرینی زنان در اجتماع ندارد به شرط آنکه سایر اعضای خانواده در انجام امور خانه، مادر را همراهی کنند.
🌱مادری جلوه رحمت خدا روی زمین است، پشتوانه صادق و مهربان انسان، که در زیر انبوه کارهای خانه و بعضاً فعالیت های اجتماعی، گاهی فراموش می شود.
✍#فاطمه_خدادی
با #هم_قلم باشید👇
🗒️@HamQalam
❤️مادران زهرایی
🌹مادر واژهای بیبدیل، مقدس، ارزشمند و درّی بیهمتا و گرانبهاست که خداوند متعال بدون وجود مهربانترین مادر دنیا، نظری به آفرینش گیتی نمیکرد، خداوند متعال تمام مهربانیها را در قلب نازنین وجود مقدس مادر جمع کرده و اطرافیان از استشمام نسیم روحنواز آن، جرعهای از محبت و مهربانی و لطافت نصیبشان میشود خداوند هستی با خلق یگانه مادر دنیا، پاکترین انسانها که حجت خودش بر روی زمین است از سلالهی این بانوی بزرگوار قرار داد و زمین را همیشه و در همه حال به برکت وجود این سلالههای پاک و معصوم سیراب و از نعمتهای خود لبریز کرد. زبان هیچگاه نمیتواند از عهده بیان ارزش واقعی زن و مادر بر بیاید چرا که واژه مادر عشق است و عشق به معنای واقعی کلمه در وجود نازنین صدیقه طاهره(سلاماللهعلیها) تجلی یافته است.
🌹به راستی خدای منان با خلقت انسیه حورا منّتی بر همگان نهاد که هر انسان و مادری بایستی توفیق داشته باشد تا بتواند به زندگی خود رنگ و بوی زهرایی داده و سیره خود را سیره آن بانوی مطهره قرار دهد بهطور قطع طلاب حوزههای علمیه خواهران، مادرانی شایسته و زهرا پسند هستند که با فعالیتهای مختلف خود در عرصههای مختلف اجتماعی، دینی، فرهنگی و مذهبی میدرخشند و منش زهرای اطهر(سلاماللهعلیها) را در میان بانوان به تصویر کشیده و ترویج میدهند
ولادت سراسر نور ام ابیها فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را محضر فرزند نازنینش حضرت مهدی موعود (روحی و ارواحالعالمین لتراب مقدمهالفدا) و سربازان آن حضرت و تمامی مادران تبریک و تهنیت عرض میکنم.🌹
با #هم_قلم باشید👇
🗒️@HamQalam
#سلسله_یادداشت
🔻یادداشت اول
نسبت اندیشه های سید کمال حیدری با روشنفکری یا نواندیشی دینی
🔴گونه ای از روشنفکری و نواندیشی دینی معاصر پیش و بیش از آنکه مبتنی بر اندیشه های اثباتی و ایجابی خود بوده و محتویِ طرحی نو و تولید دانشی رو به جلو باشد، عمدتا ابتنا بر نقد، انکار و سلب اندیشه های سنتی یا باورهای عمومی و متعارف از دین و سنت ها دارد.
🔴تهاجم های نقادانه سیدکمال حیدری و مسائلی که او در زیر تیغ تند نقادی خود زخمی میکند، ویژگی ای است که سبب میشود ایشان را در چارچوب گونه سلبی نواندیشی دینی فهم کنیم چرا که او بیش از آنکه نظریه ایجابی و تولید مثبت داشته باشد، در حال تخریب و سلب نظام معرفتیِ متعارف دینی در اسلوب شیعی است.
🔴گستردگی حوزه های معرفتی مورد نقادی و هجمههای بنیان افکن سید کمال حیدری، اعم از مباحث قرآنی و شدیدتر از آن در فضای حدیث و فقه و باورهای عمومی دینی و اساسا هر آنچه که تحت عنوان سنت اندیشه دینی شناخته میشود، خوف آن را به وجود میآورد که ایشان چیزی را به عنوان اندیشه دینی متعارف باقی نگذارد و همه بنیان های کهن معرفت دینی شیعی را برافکند.
🔴در بررسی آراء سیدکمال حیدری توجه به این نکته لازم است که اشراب نظریات عام ایشان در ساحتهای مختلف من جمله مسائل زنان به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم دیده میشود و علاوه بر آن نظریات خاص نواندیشانه ایشان در مسائل زنان است که در سالهای اخیر کانون توجه جریانات روشنفکر داخلی و عربی شده است.
📌در عین حال توجه به این نکته ضروری است که نقد ایشان در برخی موارد متوجه خلاهای نگرشی و مبنایی جدی در نگاه کلان به مسائل زنان میباشد و لازم است در مواجهه با نقدهای تیز ایشان بازگشتی به انگارههای علمی حوزوی و تحولات معنایی و هویتی زن در اندیشه امامین انقلاب و برخی نگاههای متحجرانه و متصلبانه در این حوزه داشته باشیم.
🔴بررسی اندیشه ایشان در نظریات اختصاصی چون؛ «جواز تعبد به جمیع ادیان و مذاهب الهی و غیر الهی» که میتوان به از آن به پلورالیسم دینی نیز تعبیر کرد، نظریه «مشروعیت تعدد قرائات از دین»، نقد تراث حدیثی و جعلی بودن غالب روایات و چالش استقرار عقلانیت روایی به جای عقلانیت قرآنی در بدنه اندیشه دینی و لزوم حاکمیت عقل و قرآن به جای میانداری حدیث و اجماع، نقد مرجعیت فقهی و لزوم رجوع به مرجعیت دینی و توجه به تمایز میان این دو، نظریه تفسیری و هرمنوتیکی «وحده المفهوم و تعدد المصداق»، نگرشی نو به مسائل و حقوق زنان از دیدگاه اسلام و.. لازم است مورد بررسی و نقد جامعه نخبگانی حوزوی قرار گیرد.
📌سعی میشود در این یادداشتها به بررسی نظریات خاص ایشان در حوزه مسائل زنان پرداخته شود.
✍️#زینب_تختی|محقق و پژوهشگر مطالعات زنان
با #هم_قلم باشید👇
🗒️@HamQalam
12.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مادر را نمیتوان نوشت!
مادر را باید جان داد!
🗒️@HamQalam