✅ سلمان و اباذر زمانه
💬 حضرت آیت الله جوادی آملی
🔸 اینکه خدا به این مردم جاهلی عرب می گفت که ﴿صُمٌّ بُكْمٌ عُمْی﴾[1] اینها کَر و کورند، به چه مناسبت کر و کورند؟ فرمود چرا کوه را نمی بینید؟ آنها کوه را می دیدند! فرمود شما کور هستید! کسی تابلو را ببیند و نقاش را نبیند، کور است. دانشگاه های ما که باید اسلامی بشود! الآن لاشه علوم در دانشگاه ها تدریس می شود؛ زمین شناسی داریم، دریاشناسی داریم، صحراشناسی داریم، خداشناسی نداریم! ادر هنرکده ها یک تابلو را که می بینند، فوراً از نقاش حق شناسی می کنند، این است که قرآن می فرماید اینها کور هستند، این است که می فرماید مرگ بر این انسان![2] این نقش به این زیبایی را می بیند اما پی به نقاش نمی برد. وقتی دانشگاه ها اسلامی میشود که علم، علم دینی باشد نه لاشه دانش تدریس بشود.
🔸 می فرماید که خود انسان را نگاه کنید ﴿مِنْ أَی شَیءٍ خَلَقَهُ﴾؛[3] چرا انسان را نمی بینید؟ اینها که انسان را نمی بینند، چیست؟ الآن صدها دانشگاه درباره بدن انسان کار می کنند، هنوز بسیاری از بیماری ها کشف نشده! بسیاری از داروها کشف نشده! فقط یک قطره آب که بیشتر نبود، یک قطره آب می شود اینطور؟! آن هم تازه بدن! آن ﴿وَ نَفَخْتُ فیهِ مِنْ رُوحی﴾[4] که حساب دیگری است، اگر کسی انسان را ببیند، آفریدگار انسان را نبیند کور است! دانشگاه وقتی اسلامی می شود که دانش اول و آخرش باشد؛ چه کسی آفرید؟ برای چه چیزی آفرید؟ آن وقت [از] چنین دانشگاهی سلمان و اباذر در می آید.
🔸 به برکت خونهای پاک شهدا که باید میوه طیب و طاهر بدهد، دانشگاه های ما مثل حوزه علمیه خواهد بود؛ چه اینکه بسیاری از اینها چنین هستند! اینها هم برای ما درس است! در پایان زیارتنامه ها چه می گوییم؟ می گویم «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُمْ»؛[5] شما طیب و طاهر شدید و کشور را پاک کردید. کشور را باران پاک نمی کند، خون پاک می کند. از استعمار و ترامپ ها و مانند آنها این آلودگی ها و این انجاس را باران پاک نمی کند، فقط خون پاک می کند «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُمْ». مگر باران قدرت دارد استکبار را پاک بکند؟ استحمار را پاک بکند؟ استذلال را پاک بکند؟ این خون است که پاک می کند.
🔸 [توضیح مطلب] یک بخش را روایات دارد ـ که عِدل قرآن فرمودند ـ یک بخشی هم خود قرآن؛ فرمود کشوری که خون داد پاک شد، وظیفه ما که در این کشور پاک به سر می بریم چیست؟ ﴿وَ الْبَلَدُ الطَّیبُ یخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ﴾[6] یکی قرآن است، یکی آن عِدل قرآن که معصوم فرمود؛ فرمود کشوری که خون داد پاک شد، قرآن می گوید کشور پاک باید میوه پاک بدهد، میوه پاک چیست؟ استقلال است، عظمت است، رونق تولید است، خودکفایی است؛ یعنی واقعاً این ایران بزرگ و ایرانی بزرگوار اگر بیفتد در تولید ما دیگر از تحریم هراسی نداریم.
[1]. سوره بقره، آیه 18.
[2]. سوره عبس، آیه 17؛ ﴿قُتِلَ الْإِنْسَانُ مَا أَكْفَرَهُ﴾.
[3]. سوره عبس، آیه 18.
[4]. سوره حجر، آیه29؛ سوره ص، آیه72.
[5]. مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص723.
[6]. سوره اعراف، آیه 58
📚 درس تفسیر سوره مبارکه عبس جلسه ۵
تاریخ: ۱۳۹۸/۰۹/۱۳
@esratvtelegram
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
هدایت شده از مسجد مجازی حضرت عمار ره
💚 مراسم ختم مجازی مرحوم حاج کاظم علیمردی (پدر شهید حسین علیمردی)
🔰 حاج کاظم علیمردی، پدر شهید حسین علیمردی و پدر همسر گرامی حجتالاسلام حمید رسایی، جان به جان آفرین تسلیم کرد و به فرزند شهیدش پیوست.
🔸 ضمن عرض تسلیت به بازماندگان، مجلس ختم مجازی با قرائت فاتحه معالصلوات و یک صفحه از قرآن کریم و نثار ثواب آن به روح مرحوم را هماکنون برگزار میکنیم.
مسجد مجازی حضرت عمار ‹ره›
🕋🧎@masjed_ammar
هدایت شده از مسجد مجازی حضرت عمار ره
💠 قرائت جمعیِ صفحه ۱۳۴ قرآن کریم
💠 قرائت سوره مبارکه انعام از آیه ۵۳ تا آخر آیه ۵۹
🔸 نثار روح مرحوم حاج کاظم علیمردی
🌹 #مراسم_ختم_مجازی
🕋🧎@masjed_ammar
✅ سخنرانی استاد حسن عباسی با موضوع چرا کاخ سفید با مصباح یزدی دشمنی داشت؟
🗓 ۱۳ بهمن ۹۹
📹 مشاهده در یوتیوب:
▫️ youtu.be/p63XhIbxHb4
📹 مشاهده در آپارات:
▫️ aparat.com/v/eALgd
📹 مشاهده در تلگرام:
▫️ t.me/Dr_abbasi/518
📹 مشاهده در روبیکا:
▫️ rubika.ir/dr_habbasi/BCAGEBIEFEFDEDIG
@Hasanabbasi_ir
📢 #اطلاع_رسانی
➖ برنامه سخنرانی استاد حسن عباسی
🔺 موضوع: یادواره شهید ابراهیم نوروزی
#امشب
🗓 دوشنبه ۲۰ بهمن ۹۹
⏰ ساعت ۲۱:۰۰
📲 #پخش_زنده از:
🔹 اینستاگرام | یوتیوب | روبیکا | آپارات | گپ
🔸 پخش مستقیم صوتی | پخش مستقیم ویدیویی
فهرست پخش زنده (Live) برنامههای استاد حسن عباسی را در آدرس زیر ببینید:
sn.andishkadeh.ir
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
✅ وصیتنامه پاسدار شهید ابراهیم نوروزی
🔸 متولد: ۶ دی ۱۳۳۷ در روستای لایزنگان شهرستان داراب استان فارس
🔹 تاریخ شهادت : ۲۱ بهمن ۱۳۶۴
📍 عملیات والفجر ۸
➖ متن در پست بعدی...
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
✅ وصیتنامه پاسدار شهید ابراهیم نوروزی - بخش اول
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
💚 الَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِندَ اللَّـهِ وَ أُولَـئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ ﴿٢٠ توبه﴾
🔸 با سپاس و شکر فراوان از درگاه خداوند متعال که به ما نیرو بخشید و ما را توان آن داد تا بتوانیم در جبهههای حق علیه دشمن دینش، جهاد نماییم و با درود و سلام بر حضرت ولی عصر«عج» و امام امت، این چراغ روشن زندگی تاریک ما و امید همه مستضعفان و محرومان جهان، درود و سلام بر سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین«ع» و بر ارواح طیبه شهدا، سلام بر رزمندگان اسلام، این سلحشوران جبهههای حق علیه باطل، سلام بر خانواده صبور شهدا که با صبرشان امام امت را یاری نمودند.
🔸 شکر و ثنای، خدای بزرگ را که بر من منت نهاد و مرا در خانوادهای مسلمان آفرید و در دامن پر محبت این خانواده پرورش داد و حکومت اسلامی و رهبری عالیقدر را بر ما ارزانی داشت.
چند کلمهای را به عنوان آخرین صحبتهایی که یک جوان هنگام وداع با دنیا میتواند داشته باشد ، بر روی کاغذ میآورم ؛ نمیدانم از کجا شروع کنم، از گناهانی که مرتکب شدهام یا از راههای خطا و منحرفی که بسیار رفتهام یا از ناراحتیهایی که برای خانوادهام و همسایگان و دوستان و اقوام و خویشان به هر نحوی به وجود آوردهام یا از اینکه نتوانستم آنچنان که وظیفه یک مسلمان است به این نهضت مقدس خدمت نمایم ؛ اما این را میدانم که اگر لیاقت شهادت پیدا کردم همه این گناهان بخشوده میشود ، ولی این در صورتی امکان دارد که شما خانواده خوب و محترم و همسایگان و دوستان و اقوام و خویشان که احیاناَ از جانب بنده در حقتان ظلمی شده مرا ببخشید چرا که تنها در این صورت است که خداوند نیز مرا خواهد بخشید.
🔸 در اینجا لازم میدانم که هدفم را از جبهه رفتن عرض کنم تا اگر ابهامی میباشد برطرف گردد، لذا در ابتدا باید بگویم چه چیزی سبب و دلیل این رفتن شد.
برای همه روشن است که زمان، زمان طاغوت و ظلم و ستم شاهنشاهی بود، اگر قرار بود آئین اسلام و احکام قرآن از زیر نظر سفّاکان پلیدی بدست ما برسد، هرگز ما مرد جنگ و مبارزه نبودیم، لذا این نعمت و برکت از آنجایی نصیب ما شد که امامی آمد که الگوی اسلامیت و انسانیت و الگوی مردانگی و گذشت و نمونه شبزندهداران و عابدان بود، امامی که بتخانه های پر از بت زمان را ابراهیم بتشکن شد و کربلاهای جنوب و غرب کشور را حسین زمان، امامی که درس زندگی و مبارزه با کفر را به ما آموخت و قرآن را از فقط بر سر قبور خواندن نجات داد و طریق عملی کردن آن را در عرصه زندگی به ما نشان داد، اینجا بود که بر اثر بوجود آمدن جنگ تحمیلی و به واسطه استفاده صحیح از قرآن با معانی جهاد و مبارزه فی سبیل ا... آشنا شدم.
🔸 در میان آیات قرآن در سوره توبه به آیه ای برخورد کردم که زمان عمل کردن به آن فرا رسیده بود و می بایست به آن مصداق بخشید. « الذین امنوا » آنان که ایمان آوردهاند، ما به وهم و خیال خود گمان میکنیم که ایمان آورده ایم، اما ایمان ما به این بستگی دارد که تا چه حد مورد قبول ذات اقدس احدیت واقع گردد. « و هاجروا » ، هجرت کردن از کجا به کجا؟ از مادیات و تجملات دنیا به معنویات و زهد و تقوای الهی، از ظلم و ستم و نابرابری به عدالت و برابری ، از خیل راههای کج و منحرف بریدن وفقط به صراط مستقیم رفتن، و در بُعد مکانی که تنها یک مرحله از هجرت است، از نزد پدر و مادر و برادران و خواهران و زن و فرزند و همه کسانی که دوست داریم، جدا شدن و به دیار عاشقان شهادت، سرزمین پاکان و نیکان، به زیر خمپاره ها و آتش دشمن رفتن. اما همه این کارها طبق آیه قرآن باید « فی سبیل ا... » باشد، اینجاست که کار مشکل میشود، این است که هدف باید مشخص و مسیر حرکت معلوم گردد، لذا من امیدوارم این ایمان و هجرت من فقط برای رضای خداوند باشد انشاءا... .
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
✅ وصیتنامه پاسدار شهید ابراهیم نوروزی - بخش دوم
🔸 ولی با وجود همه اینها میبایست در این راه از خود مایه گذاشت « باموالهم و انفسهم» ؛ من فقط با یک دست لباس به جبهه آمده ام و مال زیادی هم ندارم که در این راه بدهم لذا با این نفس ناچیز و تن ضعیف خود تمامی گلوله های دشمن را به جان میخرم تا به این قسمت از آیه نیز مصداق بخشم.
🔸 من از اینجا بیان میکنم برادران و خواهران، اگر کسی این جبهه های نبرد حق علیه باطل را ببیند و ساکت بنشیند مسلمان نیست، هر کس این تجاوزات و جنایات آمریکا و اسراییل را ببیند و بیتفاوت باشد مسلمان نیست، هر کس فریاد « هل من ناصر ینصرنی» حسین زمان را از گوشه جماران بشنود و لبیک نگوید مسلمان و شیعه ی علی (ع) نیست، چطور میتوانیم ساکت بنشینیم در حالی که نونهالان سیزده ساله و پیران هشتاد ساله در جبهه ها قطعه قطعه میشوند، چطور بیتفاوت باشیم در حالی که خواهران مسلمان ما را در جنوب و غرب کشور به اسارت میگیرند، چطور ساکت باشیم در حالی که قرآن و احکام اسلام ما را در رادیوهای بیگانه و مزدور به استهزا و مسخره میگیرند و ملت مستضعف اسلامی را در گوشه و کنار دنیا به استثمار و بندگی میکشند، این چه مسلمانی است، این چه ایمان و اعتقادی به خداست و این چه شیعگی و علیگونه بودن است؟ علی (ع) کسی است که فریاد میزند من چگونه با شکم سیر بخوابم در حالی که اطرافم شکم های گرسنه فرا گرفته باشد. این است منطق علی(ع).
🔸 ای برادران و خواهران، اطراف ما را قلبهای تشنه اسلام و آزادی فرا گرفته است، گوشه و کنار دنیا پر است از شکم های گرسنه، پس به هوش باشید و به پا خیزید، شمشیرها و سلاحها را بردارید که پیامبر(ص) میفرماید: « بهشت زیر سایهی شمشیرهاست» . به پا خیزید و دنیا را از استثمار و استکبار نجات دهید. اگر در این راه لرزش و ترسی دارید، اگر احساس ضعف میکنید، زیاد ذکر خداوند گویید و خدا را یاد کنید که « الا بذکر الله تطمئن القلوب» . به وسیله صداها یورش ببرید بر تمام جبهه های ظلم و ستم تا محو کامل این جنایتکاران از صفحه روزگار. مقاومت و پایداری نمایید زیرا این است مکتب ما و این است رسالت ما و این است دستور دین مقدس ما.
🔸 ای برادران و خواهران، در خانه نشستن و مثل آب ثابت گندیدن کجا و مسلمان و همچون شیر غریدن و مثل آب پر تلاطم بودن کجا؟ اسلام مسلمان آرام و بیتفاوت و خانهنشین نمیخواهد، اسلام مرد میدان و مبارزه میخواهد، مبارزه با نفس سرکش و هوای غالب، مبارزه با مادیات و تجملات فریبنده دنیا، مبارزه با تمام آن چیزهایی که آدمی را پایبند این دنیای فانی میکند و بعد از آن مبارزه با استکبار و استعمار و شرک و کفر و الحاد در تمام جهان و این است که میگوییم: «ما زنده به آنیم که آرام نگیریم موجیم که آسودگی ما عدم ماست» ، پس سست نباشید که آدمی را به زبونی و خاری و بندگی غیر خدا میکشاند. ما که یک بار بیشتر نخواهیم مُرد پس چه بهتر که با عزّت از این دنیا برویم.
🔸 من خجالت میکشم در کنار خانوادهی شهدا باشم در حالی که آنها بهترین عزیزان خود را از دست دادهاند لذا باید حرکت کرد و راه شهیدان را ادامه داد ، باید پیام خون این عزیزان را درک کرد، باید دید ندای امام- آن امید محرومین- به ما چه میگوید. امروز غیر از زمان دیگر است، در این شرایط حساس باید حرکت کرد تا در قیامت شرمنده نباشیم. این اسلام که دندان مبارک پیامبر(ص) و سر مبارک امام حسین(ع) و علی اکبرها و علی اصغرها فدایش شدند جان ما دیگر چه ارزشی دارد.
پیامم به مردم این است که امام امت را رها نکنید، سنگرها را خالی نگذارید، از روحانیت پیرو خط امام حمایت کنید، وحدت خود را حفظ کنید و متفرّق نشوید، دست به دست هم دهید تا تمام مشکلات حل گردد. امروز روز جدایی نیست، در سایهی وحدت باشید، امر به معروف و نهی از منکر را فراموش نکنید، ادامه دهنده راه شهدا باشید و سلاح به زمین افتاده ی مرا در برگیرید و چنان باشید که اسلام از شما میخواهد.
🔸 ای جوانان نکند در خواب ذلت بمیرید که حسین(ع) در میدان نبرد شهید شد، ای جوانان مبادا در غفلت بمیرید که علی(ع) در محراب عبادت شهید شد و مبادا در حال بیتفاوتی بمیرید که علی اکبر با هدف شهید شد.
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
✅ وصیتنامه پاسدار شهید ابراهیم نوروزی - بخش سوم و پایانی
🔸 ای مادران، مبادا از رفتن فرزندانتان به جبهه جلوگیری کنید که فردا در محضر خداوند نمیتوانید جواب زینب (س) را بدهید که دوری هفتاد و دو تن از عزیزانش را تحمل کرد.
برادران و خواهران، استغفار و دعا را از یاد نبرید که بهترین درمانها برای تسکین دردهاست، همیشه به یاد خدا باشید و در راه او قدم بردارید، آگاه باشید که دشمنان در بین شما تفرقه نیندازند و شما را از روحانیت متعهد جدا نسازند که اگر چنین شد روز بدبختی مسلمانان و روز جشن ابرقدرتهاست، حضورتان را در جبهه ها ثابت نگه دارید، در امام بیشتر دقیق شوید و سعی کنید عظمت او را دریابید و خود را تسلیم او سازید و صداقت و اخلاص خود را همچنان حفظ کنید.
ای امت دلاور بدانید که تنها راهی که میتواند برایمان افتخار باشد اطاعت مطلق از ولایت فقیه است.
🔸 خداوندا من چندین بار به جبهه آمده ام ولی گناهانم نگذاشت که توفیق شهادت نصیبم گردد، الهی گناهانم را ببخشای و این فیض عظیم را نصیبم گردان به این امید که به معشوق حقیقی برسم.
اگر فیض شهادت نصیبم شد آنان که پیرو خط سرخ امام نیستند و به ولایت او اعتقاد ندارند بر من نگریند و بر جنازه ی من حاضر نشوند اما باشد که خون شهدا آنان را نیز متحول سازد و به رحمت الهی نزدیکشان کند.
سالار شهیدان میفرمایند: « ان کان دین محمداً لم یستقم الّا بقتلی فیا سیوف خذینی» اگر دین حضرت محمد(ص) استوار نمیگردد مگر به کشتن من، پس ای شمشیرها مرا دریابید.
در معبد عشق جان فدا باید کرد
یعنی به حسین اقتدا باید کرد
بی سر به لقای یار باید رفت
دِینی است که این گونه ادا باید کرد
🔸 سلام مرا به رهبر عزیزم برسانید و بگویید که تا آخرین قطره ی خونم سنگر اسلام را ترک نخواهم گفت.
با خداوند پیمان میبندم که در تمام عاشوراها و در تمام کربلاها با حسین(ع) همراه باشم و سنگر او را خالی نکنم تا هنگامی که همه ی احکام اسلام در زیر سایه ی پرچم حضرت ولی عصر(عج) به اجرا درآید.
خدایا خدایا تا انقلاب مهدی، خمینی را نگهدار، از عمر ما بکاه و به عمر او بیفزا
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
هدایت شده از صوتوفیلم - استاد حسن عباسی
dcc2_fe3a38de2887558f79c9bca0b3f7d9d3.mp3
30.54M
#صوت_سخنرانی استاد حسن عباسی
🔺 موضوع: یادواره شهید ابراهیم نوروزی
🗓 ۲۰ بهمن ماه ۹۹
#سال_۹۹
مرجع نشر صوت و فیلم
استاد حسن عباسی
📡 @Dr_abbasi
📢 #اطلاع_رسانی
➖ برنامه سخنرانی استاد حسن عباسی
🔺 موضوع: آزادی ملی و دشمنانش
#امشب
🗓 سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹
⏰ ساعت ۲۱:۰۰
📲 #پخش_زنده از:
🔹 اینستاگرام | یوتیوب | روبیکا | آپارات | گپ
🔸 پخش مستقیم صوتی | پخش مستقیم ویدیویی
فهرست پخش زنده (Live) برنامههای استاد حسن عباسی را در آدرس زیر ببینید:
sn.andishkadeh.ir
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir
✅ نظام الهی
💬 حضرت آیت الله جوادی آملی
🔸 یكی از مستمعین كه پای سخنان حضرت [امام صادق (سلام الله علیه)] نشسته بود گفت عجب درّ و جواهری ما امروز از شما استفاده كردیم، [حضرت] فرمود حیف نیامد كه این سخنان را به طلا تشبیه كردی؟! «هَلِ الْجَوْهَرُ إِلَّا حَجَر»،[1] حیف نیامد كه گفتی این كلمات مثل طلاست؟! طلا یك سنگ زردی است، چون كمیاب است معیار تبادل قرار گرفته است، وگرنه ارزش ندارد! با سنگ های دیگر فرقی ندارد! بعضی از سنگ های معدنی ممكن است از آن سخت تر هم باشند! فرمود: حیف نیامد كه این حرف ها را به طلا تشبیه كردی؟! «هَلِ الْجَوْهَرُ إِلَّا حَجَر»؟
🔸 بعد هم فرمود: «بَلِیةُ النَّاسِ عَلَینَا عَظِیمَة إِنْ دَعَوْنَاهُمْ لَمْ یجِیبُونَا وَ إِنْ تَرَكْنَاهُمْ لَمْ یهْتَدُوا بِغَیرِنَا»؛[2] آزمون ما با این مردم بسیار دشوار است، برای اینكه ما اینها را دعوت كنیم نمی آیند، رها كنیم كه راه غیر از این نیست! ما که نمیتوانیم بگوییم «بگذار تا بیفتد و ببیند جزای خویش»،[3] این حرف ما نیست! چرا كیفر تلخ كار خودش را ببیند؟! «بَلِیةُ النَّاسِ عَلَینَا عَظِیمَة ٌ إِنْ دَعَوْنَاهُمْ لَمْ یجِیبُونَا وَ إِنْ تَرَكْنَاهُمْ لَمْ یهْتَدُوا بِغَیرِنَا»، راه غیر از این نیست! این است كه ما خیلی برایمان سخت و دشوار است، ما نمی توانیم بگوییم ما به وظیفه خود عمل كردیم و تمام شد و رفت، ما غُصه می خوریم! بسیاری از حالات خود وجود مبارك پیغمبر (صل الله علیه و آله و سلّم), امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) به حال ما غُصّه می خوردند! الآن هم وجود مبارك حضرت به حال ما غُصّه می خورد! آدم یك فرزندی داشته باشد و بیراهه برود كه نمی تواند بگوید «بگذار تا بیفتد و بیند جزای خویش».
🔸 فرمود شما فرزندان مایید: «أَنَا وَ عَلی أَبَوَا هَذَهِ الاُمَّة».[4] ما كه وقتی تشیع را قبول كردیم، اینها را به عظمت و امامت قبول كردیم، اینها را به عصمت قبول كردیم و اینها را به حجّت قبول كردیم، فرزند اینها شدیم! اگر فرمود: «أَنَا وَ عَلی أَبَوَا هَذَهِ الاُمَّة» و ما هم اینها را به عنوان امامت قبول كردیم، فرزندان آنهاییم! آنگاه اگر بیراهه برویم، حضرت فرمود: برای ما خیلی غُصّه است، «بَلِیةُ النَّاسِ عَلَینَا عَظِیمَة إِنْ دَعَوْنَاهُمْ لَمْ یجِیبُونَا وَ إِنْ تَرَكْنَاهُمْ لَمْ یهْتَدُوا بِغَیرِنَا». هیچ پدری حاضر نیست كه بگوید «بگذار تا بیفتد و بیند جزای خویش»، اینچنین نیست! هیچ پدری و هیچ مادری حاضر نیست! الآن وجود مبارك حضرت هم همین طور است! اگر خدای ناكرده بیراهه برویم برای ما غُصّه می خورند، رنج می برند كه چرا ما به این صورتیم. ما می توانیم طرزی زندگی كنیم كه مورد رضای اینها باشد؛ ما این جاهلیتمان را به عقلانیت تبدیل كنیم، این راه دارد.
🔸 نظام جاهلی دو نشانه دارد: یكی اینكه در بخش اندیشه که دستشان از برهان و عقل خالی است، به گمان زندگی می كنند و در بخش انگیزه که دستشان از عدل خالی است، به هوا و هوس عمل می كنند. این را در سوره مباركه «نجم» فرمود که نظام جاهلی این دو علامت و دو عنصر را دارد؛ در بخش اندیشه به جای اینكه عالمانه تصمیم بگیرند براساس گمان ـ مخصوصاً سوء ظن ـ حركت می كنند: ﴿إِنْ یتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ﴾ و در بخش انگیزه و عمل به جای عدل و عقل با میل حركت می كنند: ﴿وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس﴾.[5] انسان به هر حال یا در حوزه و دانشگاه است و كارهای علمی انجام می دهد یا در متن جامعه است و كارهای عملی دارد؛ اگر فضا, فضای فرهنگی است باید برهان و عقل و علم باشد؛ اگر فضا، فضای كار و عمل است باید عدل باشد، نه هوا! ﴿إِنْ یتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ﴾ برای بخش اندیشه, ﴿وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس﴾ برای بخش انگیزه است. اگر این دو عنصر حل شود؛ یعنی ما عالمانه زندگی كنیم و عادلانه به سر ببریم، نه بیراهه می رویم و نه راه كسی را می بندیم، می توانیم یك نظامی بهشت گونه بسازیم و راحت باشیم.
[1] . مناقب آل أبی طالب علیهم السلام (لابن شهرآشوب)، ج4، ص248.
[2] . من لا یحضره الفقیه، ج4، ص405.
[3] . دیوان سعدی، مواعظ، غزل شماره38؛ «چندین چراغ دارد و بیراه میرود *** بگذار تا بیفتد و ببیند جزای خویش».
[4] . معانی الاخبار، ص52.
[5] . سوره نجم، آیه23.
📚 درس اخلاق
تاریخ: ۱۳۹۶/۰۱/۱۰
@esratvtelegram
استاد حسن عباسی
💠 @Hasanabbasi_ir