📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۸۴
🔰 راهبردهای مقابله با تهدیدات ناسیونالیسم افراطی از منظر آیت الله خامنه ای
آیت الله خامنه ای علاوه بر آسیب شناسی ناسیونالیسم برای جهان اسلام، راهبردهایی را هم برای برون رفت از این تهدید و چالش ارائه داده اند که به شرح زیر می باشد:
براى حرکت به سمت اهداف قرآنى عزم و اراده به خرج بدهیم؛ آن وقت می توانیم. اگر یك قدم جلو برویم، خداى متعال به ما نیروى مضاعف می بخشد. این آن چیزى است که امروز ملّت هاى مسلمان باید این را بفهمند؛ باید این را درك کنند؛ یك قدم برداریم، تجربه کنیم. ما تجربه کردیم؛ ما ملّت ایران تجربه کردیم. در مقابل دشمنان اسلام و دشمنان قرآن تسلیم نشدیم، مقاومت کردیم؛ خدا به ما نیرو داد. هرچه بیشتر مقاومت کردیم، نیروى ما بیشتر شد؛ توانایی هاى ما بیشتر شد؛ امید ما به آینده بیشتر شد. این همان نسخه ى علاج دنیاى اسلام است.
♦️بصیرت و عزم
عامل اصلى عبارت است از عزم و اراده ى ما؛ تصمیم بگیریم؛ بصیرت و عزم دو عامل اصلى است. اوّلا بصیرت داشته باشیم، دشمن را بشناسیم، دوست را بشناسیم. امروز در کشورهاى اسلامى، کشورهایى هستند که مسئولان آن کشورها دچار خطاى باصره اند؛ نمی توانند دوست را از دشمن تشخیص بدهند. دشمن را دوست خیال می کنند، دوست را دشمن خیال می کنند؛ خب، انسان ضربه می خورد.
یك چنین کشورى، با چنین نگاهى، با چنین بینشى، دچار ضربه می شود؛ بصیرت لازم است. اگر بصیرت وجود داشته باشد، انسان راه را درست بشناسد، آن وقت عزم و اراده هم به خرج بدهد و نشان بدهد، راه، آسان پیموده خواهد شد.
🔹تقویت ایمان دینی در جامعه
ناسیونالیسم مثبت باید مبتنی بر احساس دینی باشد؛ به این معنا که همواره پروردگار عالم را حاضر و ناظر خویش بداند و همین موضوع عملکرد ملت را استحکام می بخشد. پس باید توجه داشت که بعضی ها از میهن دوستى، از احساسات ناسیونالیستى، یا احساسات تشکیلاتى و سازمانى استفاده می کنند؛ لیکن واضح شده است که همه ى اینها در جاهایى لنگ می مانند. آن احساسى که همه جا بُرّایى خودش را دارد، احساس دینى و احساس حضور در مقابل پروردگار عالم است. دستاویزهاى فکرى و عملى از قومیت و ناسیونالیزم تا چپ گرایىِ مارکسیستى و امثال آن از بوته ى آزمایش، ناموفق بیرون می آیند. ادامه دارد
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
📚 بررسی جریانهای مارکسیستی
✍🏼 قسمت ۳۰
🔰 ادامه تاریخچه حزب توده...
افسران توده ای که در خراسان قیام کرده بودند
وبه شوروی پناه برده بودند به ارتش فرقه دموکرات پیوستند. در این بین احمد قوام بر مسند نخستوزیری تکیه زد و با توجه به وعدههایی که در جهت حل ماجرای آذربایجان و مذاکره با روسها و مسئله نفت شمال داده بود، حزب توده برای کسب رأی اعتماد دولت وی تلاش کرد. او هم به نشان همراهی از سه توده ای؛ ایرج اسکندری و فریدون کشاورز و یزدی برای حضور در دولت دعوت به عمل آورد. حزب توده با کمال خوشحالی از این پیشنهاد استقبال کرد و این اقدام را فرصتی برای به دست گرفتن قدرت شمرد و این خود امتیازی برای روسها محسوب می شد.
♦️اما عمر این دولت کوتاه بود و با توافق هایی که بین قوام و روسها و قدرت های دیگر صورت گرفت، فرقه دموکرات از پشتیبانی روسها محروم ماند. قوام نیز با استعفا در مهر ۱۳۲۵ و تشکیل دولت جدید، وزرای تودهای را از دولت خود خارج کرد و در ۲۱ آذر ۱۳۲۵، آذربایجان کاملا در اختیار ارتش ایران قرار گرفت و ارتش سرخ خاک کشور را ترک کرد. این اقدام شکستی بزرگ برای حزب توده بود. ایرج اسکندری در این مورد می نویسد: « وضع طوری شده بود که شکست آذربایجان ضربه مهلکی به حزب و به روحیات ما وارد آورده بود. حقیقت این است که این قضیه برای شخص من یک شوک عظیمی بود ... ما آن همه پشیتبانی همه جانبه از واقعه آذربایجان کردیم، در این رابطه با دیگران اتحاد کردیم ...»
🔹این واقعه باعث شد که بسیاری از اعضای حزب که در جریان امتیاز نفت شمال از سیاست حزب دل آزرده بودند از آن جدا شدند. بسیاری از اعضای حزب توده که در غائله آذربایجان شرکت داشتند، مجبور به خروج از ایران شدند و اصلاحطلبانی که عمدتا جوانترهای جریان ۵۳ نفر بودند، در اواخر ۱۳۲۵ش، از رهبری حزب جدا شده و با ادله خاص خود جریانهای انشعابی پدید آوردند.
بهعنوان مثال خلیل ملکی که خود یکی از منتقدان بود، در سال ۱۳۳۰ با انتشار اعلامیهای با عنوان «حزب توده چه میگوید و چه میخواهد؟» علت کنارهگیری خود از حزب توده را به این صورت بیان کرد که رهبران حزب توده از روسها اطاعت کورکورانه دارند و در اتحاد با دموکراتهای آذربایجان درصدد تجزیه ایران بودند.
🔸حزب پس از شکست فرقه آذربایجان دست به تغییراتی در ساختار خود زد و سه دبیر اول حزب جای خود رابه یک هیئت هفت نفری دادند که وظیفه اش رهبری حزب تا زمان تشکیل کنگره دوم حزب بود و رهبران حزب همچون اردشیر آوانسیان، عبدالصمد کامبخش، احسان طبری و ایرج اسکندری فرار را بر قرار ترجیح داده به مسکو پناه بردند. ادامه دارد...
#بررسی_جریانهای_مارکسیستی
🆔 @Jarianshenasi
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۸۵
🔰 ادامه راهبردهای آیت الله خامنه ای در مقابله با ناسیونالیسم افراطی
وحدت و یکپارچگی امت اسلامی..
یکى از چیزهایى که دشمنان اسلام در درون امّت اسلامى همیشه آن را دنبال کردند، امروز هم با شدّت دنبال می کنند، عبارت است از ایجاد اختلاف؛ جلوى این را باید گرفت. هر حنجره اى که در جهت اختلاف حرف بزند، بلندگوى دشمن است؛ چه خودش بداند، چه نداند. مراقب باشیم حنجره ى ما بلندگوى دشمنان اسلام و قرآن نشود؛ فریاد اختلاف سر ندهد. اختلاف مذهبى، اختلاف شیعه و سنّى، اختلاف عرب و عجم، اختلاف کشورهاى گوناگون، اختلاف قومیّت ها و ملیّت ها و تعصّبهاى ناسیونالیستى، چیزهایى است که دارند در بین جوامع مسلمان مشتعل می کنند. باید مقابل اینها ایستاد. البتّه گفتن این حرفها آسان است، عمل کردنش دشوار است؛ لکن راه عمل وجود دارد، راه باز است.
♦️اتحاد و یگانگى و وحدت کلمه، شرط اصلى است؛ چه از لحاظ ملیتى یعنى برداشتن این ناسیونالیسم ها و ملت گراییها، عرب و عجم و ترك و فارس و بقیه ى این قومیتها و ملیت ها در سطح جهان اسلام چه از لحاظ مذهبى، که شیعه و سنى و فرق گوناگون اهل تسنن و شیعه، باید اختلافات را کنار بگذارند و با هماهنگى و با تکیه بر نقاط مشترك، آن خواست معنوى را تأمین کنند.
🔹امروز ملت اسلامىِ بزرگ ما به این ذخیره نیازمند است. از این ذخیره، دو چیز باید مورد استفاده ى مسلمانان قرار گیرد: اوّل، وحدت و نزدیکى مسلمین است و دوم، توجّه به معنویت در دنیاى اسلام است. در دنیاى اسلام، هر دو عاملِ تکامل بخش و پیش برنده، مورد خدشه قرار گرفته است. امروز وحدت مسلمانان با ایجاد تفرقه هاى مذهبى، فرقه اى، نژادى، ناسیونالیسم هاى گوناگون، قومیت هاى مختلف و شعارهاى انحرافى، مخدوش شده است. مسلمانان بر فراز همه ى شعارهاى خود چه شعار قومیّت، چه شعار مذاهب اختصاصى خودشان، چه شعارهاى مربوط به سیاست هاى خودشان باید شعار وحدت و یکپارچگى امّت اسلامى را قرار دهند.
🔸امروز براى آنها یکى از کارآمدترین شعارها این است. می دانیم که استعمار و استکبار و دست قدرتهاى بیگانه همیشه سعى کرده است به انواع و اقسام حیَل، این وحدت را درهم بشکند؛ که یکى از خبیث ترین حیله ها، حیله ى غصب سرزمین فلسطین و کاشتن شجره ى خبیثه ی صهیونیسم در سرزمین اسلامى فلسطین یعنى در قلب ملت هاى مسلمان و کشورهاى اسلامى بوده است.محور، اسلام است. ما باید براى اسلام حرکت کنیم. ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
📚 بررسی جریانهای مارکسیستی
✍🏼 قسمت ۳۱
🔰 ادامه تاریخچه حزب توده:
از کابینه قوام تا ترور شاه: این دوره از آذر ۱۳۲۶ تا ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ امتداد یافت که در این زمان، دوره طلایی حزب پایان مییابد. تیراندازی فردی به نام ناصر فخرآرایی به محمدرضا شاه در دانشگاه تهران موجب شد که دولت پهلوی، حزب توده را به توطئهچینی برای ترور شاه متهم کند و مدارکی مبنی بر رابطه سوءقصد کننده با روزنامه مذهبی پرچم اسلام و اتحادیه روزنامهنگاران وابسته به شورای متحده ارائه نماید. اگرچه دولت وقت، اتهام سوءقصد را به دلیل در اختیار نداشتن مدارک محکم و مستدل مسکوت گذاشت، اما در عینحال با توسل به قانون مصوب سال ۱۳۱۰، حزب توده را بهعنوان سازمانی کمونیستی منحل و غیرقانونی اعلام کرد.
♦️از ترور شاه تا ۱۳۳۰: از اعلام غیرقانونی بودن حزب تا رد قرارداد الحاقی نفت گس ـ گلشاییان، یعنی از بهمن ۱۳۲۷ تا ۱۳۳۰ چهارمین دوره حیات حزب توده سپری شد. در این دوره رهبران اصلی حزب توده در زندان به سر میبردند اما ده نفر از رهبران حزب که از زمان غیرقانونی اعلام شدن حزب، دستگیر شده بودند، به کمک دو افسر شهربانی عضو سازمان نظامی به نامهای قبادی و رفعت محمدزاده با سازماندهی روزبه و عباسی، از زندان فرار کردند. کیانوری، قاسمی، مرتضی یزدی، جودت و بقراطی که موفق به فرار از زندان شده بودند، به دکتر بهرامی، علی علوی و دکتر فروتن که سه عضو باقی مانده هیأت اجرایی بودند، پیوستند و هیأت اجرایی هشتنفره، در یکی از حساسترین برهههای مبارزه برای نهضت ملی شدن صنعت نفت، زمام امور رهبری را بهدست گرفت.
🔹از ملی شدن صنعت نفت تا کودتای ۲۸ مرداد: در این دوران با توجه به این که زمام امور در دست آیتالله کاشانی و دکتر مصدق بود، حزب شرایط مناسبی برای توسعه پیدا کرد و به گفته دکتر بهرامی، دبیرکل موقت حزب در ایران، بالغ بر ده هزار نفر عضو رسمی در تهران داشت. حزب توده به ابتکار قاسمی و کیانوری از همان ابتدا با شعار ملی کردن نفت به مخالفت برخاست و در جریان نهضت ملیشدن صنعت نفت به نفع رژیم پهلوی وارد میدان شد. این حزب، با اتخاذ سیاست عدم مقاومت در مقابل کودتای ۲۸ مرداد، یکی از عوامل مهم بازگشت رژیم پهلوی به عرصه قدرت بود.
🔸نکته مهمی که نباید از نظر دور داشت، موضع حزب توده نسبت به کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ است، چون شعار «ملی شدن نفت در سراسر ایران» با منافع شوروی که خواستار گرفتن امتیاز نفت در شمال ایران بود، منافات داشت، حزب شعار «لغو قرارداد جنوب» را برگزید. از اینرو در مقابل مردم که خواستشان آزادی نفت در سرتاسر ایران بود، قرار گرفت. از طرف دیگر چون حزب آمریکا را مظهر امپریالیسم جهانی که رو در روی شوروی قرار داشت، میدانست، انگلیس را بهعنوان دشمن اول نمینگریست. نتیجه این جهانبینی و رفتار سیاسی، مخالفت با شعار اصلی نهضت بود.
♦️آنها مصدق را عامل امپریالیسم آمریکا میدانستند که میخواهد نفت را با کمک آمریکاییها از دست انگلیسیها خارج کند، و به دست آمریکاییها بسپرد. افرادی نظیر ایرج اسکندری از اعضای حزب توده، این موضع را اشتباه و آن را یک نتیجهگیری نادرست میدانند که حزب توده در آن مقطع مرتکب شد. افرادی هم نظیر آبراهامیان معتقدند حزب توده احتمال کودتا را به مصدق اطلاع داده بود ولی فریدون کشاورز این مطلب را از دروغهای کیانوری میداند و معتقد است با اینکه سازمان افسری حزب توده از وقوع کودتا باخبر بود ولی هیچکس ضمانت نمیکند که کیانوری با آن همه مخالفت با مصدق، چنین دلسوز شده و او را باخبر کرده باشد.ادامه دارد...
#بررسی_جریانهای_مارکسیستی
🆔 @Jarianshenasi
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۸۶
🔰 ادامه راهبردهای آیه الله خامنه ای در مقابله با ناسیونالیسم افراطی
ذکر خدمات متقابل اقوام و ایران
ما اگر اقوام ایرانى را در میدان رقابت مسابقه آمیزِ به سمت خیرات بیندازیم، بسیار کار خوب و درستى انجام گرفته است. هر قومى از اقوام ایرانى- چه کُرد، چه فارس، چه ترك، چه بلوچ، چه عرب، چه ترکمن، چه لُر- سعى کند با همان روحیه ى قومى، در جهت پیشرفت ملى- نه صرفاً پیشرفت قومى- گام هاى بلندترى بردارد.
این خیلى چیز عالی اى است.
♦آن روز در جمع نخبگان سنندج و کردستان- که در یکى از سالن هاى اینجا تشکیل شد- یکى از دوستان کُرد، یك حرف خوبى زد؛ گفت همچنانى که شهید مطهرى کتاب خدمات متقابل ایران و اسلام را نوشته، چقدر خوب است که یك نفرى بیاید خدمات متقابل کُرد و ایران را بنویسد؛ خدمات کُردها به ایران، خدمات ایران به کُردها. این خیلى خوب است. مشخص کنید که این قوم براى آرمان هاى ملى و براى آرمان هاى اسلامى، چه گام بلندى می تواند بردارد. آن وقت مسابقه قرار بدهید:
🔹مسابقه ى بین فارس ها، کُردها، ترك ها، عرب ها، لُرها، ترکمن ها، بلوچ ها؛ این بهترین مسابقه ى ملى است. آن وقت معلوم می شود که استعدادها چقدر جوشان و خروشان است. این می شود یك فرصت. البته دشمن می تواند این را تبدیل به تهدید هم بکند که خوشبختانه همه تان هوشیارید. دعواهاى تنگ نظرانه و ناسیونالیسم هاى قومىِ محدود، به کلى با دیدگاه اسلام و با دیدگاه بلند و بازى که همه ى ما به آن احتیاج داریم منافات دارد.
🔸امروز ایران، مرکز اساسى اسلام است. ایران، ایران اسلامى است. مسلمانان دنیا از هر ملیت و قومیت، امروز چشم به ایران دارند. ناسیونالیست ها یکدیگر را دفع می کنند؛ ولى در ایران ما و در این سرزمین پاك و مقدس، این چیست که ملتهاى دیگر را به خودش جذب می کند؟ این، ایمان و اسلام و مبارزه ى در راه هدفهاى بزرگ اسلامى است که بزرگترین آن، ستیزه گرى با ظلم و ستم و تلاش در راه آزادى و عدالت است؛ هیچ چیز دیگرى نیست. ملتها مجذوب این چیزهایند. سرباز این مرزوبوم، باید به اسلام پایبند باشد و از بن دندان و از اعماق دل، به آن معتقد و عامل باشد. ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
📚 بررسی جریانهای مارکسیستی
✍🏼 قسمت ۳۲
🔰 ادامه تاریخچه حزب توده...
از کودتای ۲۸ مرداد تا متلاشی شدن حزب:
پس از کودتای ۲۸ مرداد تا پیروزی انقلاب اسلامی حزب توده عملا رمقی نداشت و فعالیتهای خود را عمدتا مخفیانه انجام میداد. بهطور کلی اگر بخواهیم تا اینجا یک تحلیل خلاصه داشته باشیم، میتوان گفت در دهههای ۲۰ و ۳۰ مشی جریان چپ عمدتا غیرمسلحانه بوده و این جریان عمدتا سعی میکرده نقش و تاثیر خود را از طریق تصاحب کرسیهای پارلمانی یا نفوذ در بدنه حاکمیت یا فعالیتهای مطبوعاتی و نفوذ بر روشنفکران و کارگران ایفا کند. اما رویه جریان چپ در دهههای ۴۰ و ۵۰ کاملا عوض میشود و این جریان تقریبا از ابتدای دهه ۴۰ به سمت فعالیتهای چریکی و مسلحانه سوق پیدا میکند.
♦️این دوره با کشف سازمان نظامی حزب توده و متلاشی شدن تمام سازمانهای علنی و مخفی حزب تا سال ۱۳۳۴ به پایان میرسد. این دوره همانند دوره قبل علاوه بر افول حزب، به شکست و ورشکستگی اخلاقی و سیاسی حزب و رهبری و سازمانهای وابسته به آن انجامید.
فرار از ایران: این دوره، دوره ی بیم و امید و دوره اضطراب برای حزب توده بود؛ چه آنکه حزب از یک سو خود را در حال تجزیه میدید و از سوی دیگر امیدوار بود که با سرنگونی رژیم پهلوی بتواند سهمی از قدرت بهدست آورد؛ غافل از آنکه انقلاب اسلامی ایران، جایی برای وابستگان به قدرتهای شرقی و غربی در نظر نگرفته بود و این حزب نیز همچون سایر احزاب و گروههای وابسته به بیگانگان باید غزل خداحافظی میخواند.
🔹خسرو روزبه تنها افسر از دوازده عضو «هیات اجرایی سازمان نظامی» بود که جان سالم بهدر برد. وی هرچند در رأس حزب قرار گرفت اما تلاشهایش بینتیجه بود. افرادی همچون متقی و ثابت که از همکاران وی بودند، با پلیس تیمور بختیار (اولین رییس ساواک) همکاری میکردند و این مساله موجب لو رفتن روزبه شده بود. در این دوره همچنین تلاشهایی در خارج از کشور برای فعالیت حزب انجام گرفت و کمیته مرکزی حزب توده در آلمان شرقی تشکیل شد.
🔸پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران:
این دوره شامل سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۱ است. بنا بر اراده شوروی و دستگاههای امنیتی و جاسوسی آن کشور، سرانجام نورالدین کیانوری دبیری حزب توده را به دست میگیرد و تا زمان انحلال حزب توده در سال ۱۳۶۱، این حزب با این باور که حکومت جمهوری اسلامی دوامی ندارد، به فعالیتهای مخفی و علنی خود ادامه میدهد. در این دوره ماهیت حقیقی حزب توده مشخص میشود؛ آنجاییکه از یکسو سیاست همراهی با موج انقلاب و اسلامنمایی با شعار خط امام و از سوی دیگر، آماده کردن سازمانهای مخفی و نظامی - از جمله سازمان مخفی نوید - و جاسوسی برای شوروی را در دستورکار قرار میدهد.
♦️البته نگاه روشن حضرت امام(ره) هرگز اجازه نداد که جمهوری اسلامی فریب رفتارهای حزب توده همچون اسلامنمایی، ورود در جریان انقلاب و خط امام، مقابله با دولت بازرگان و بنیصدر و محکوم کردن تجاوز صدام را بخورد. امام خمینی(ره) با هوشیاری بارها در طول انقلاب تلاشهای جریانهای مارکسیستی و التقاطی را خنثی کردند. این در حالی بود که حزب توده با استناد به تعهد جمهوری اسلامی به اصل آزادی عقیده و فرمایش حضرت امام در دوران حضور در پاریس که «مارکسیستها آزاد خواهند بود خواستههای خود را بیان کنند، اما آزادی توطئه علیه کشور را نخواهند داشت»، چهار سال به فعالیت خود ادامه داد. اما بعد از دستگیری رهبران حزب توده در عملیات امیرالمومنین(ع) در بهمن ۱۳۶۱ و اردیبهشت ۱۳۶۲ و اعترافات وابستگان به این حزب، جرم جاسوسی حزب توده برای اتحاد جماهیر شوروی ثابت شد و در نهایت جمهوری اسلامی ماهیت واقعی این تشکیلات را با عنوان حزب شیطان افشا کرد. ادامه دارد...
#بررسی_جریانهای_مارکسیستی
🆔 @Jarianshenasi
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۸۷
🔰 نتیجه گیری بحث
تلاش گردید تا اندیشه های رهبر انقلاب اسلامی در خصوص ناسیونالیسم مورد بررسی قرار بگیرد و در این مسیر، برخی از یافته ها نشان می دهند که آیت الله خامنه ای دو رویکرد و موضع نسبت به ناسیونالیسم اتخاذ نموده اند؛ ایشان ناسیونالیسمی که مبتنی بر نژادپرستی، قومیت گرایی، تعلقات زبانی و سایر مؤلفه های غیر اعتقادی باشد را در دسته ناسیونالیسم منفی قرار می دهند؛ زیرا دستاورد این گرایش افراطی به ملی گرایی را ویرانی دولت- ملتها می دانند و به جز خسران و زیان برای ملتها چیزی به ارمغان نخواهد آورد.
♦️در عین حال، ناسیونالیسمی که مبتنی بر احساسات دینی و علقه های ایمان حقیقی باشد را با عنوان ناسیونالیسم مثبت معرفی می نمایند که حتی میتواند برای استمرار و پایداری نظام سیاسی مناسب باشد؛ البته به شرطی که در تقابل با انترناسیونالیسم و آرمان امت واحده قرار نگیرد. آیت الله خامنه ای، ناسیونالیسم یا ملی گرایی را به معنای؛ غلیظ کردن احساسات، ملّت خواهى، تعصب هاى گروهى و حزبى؛ قوم گرایى، علایق و احساسات ملی، و حسّ وطن پرستى معنا می کنند و تأکید دارند که هر ملتی میتواند دارای روحیه ناسیونالیستی باشد اما گرایشات افراطی ناسیونالیستی نظیر ناسیونالیست افراطی ایرانی گری، ناسیونالیست افراطی ترکی، ناسیونالیست افراطی عربی و... تنها برای رشد جامعه مفید نیستند بلکه افتراق و اختناق دستاورد چنین رویکردهای غیرعقلایی می باشد.
🔹ایشان برخی از تهدیدات ناسیونالیسم افراطی را به ملتهای اسلامی معرفی می نمایند که برخی از آنها به شرح زیر می باشند؛ اختلال در روندهای ملی، دور کردن ملتها از یکدیگر، تشدید اختلافات قومی و فرقه ای، بدبینی در جهان اسلام، تضعیف قدرت کشورهای اسلامی، اضمحلال هویت اسلامی، تضعیف ایمان و معنویت در جوامع اسلامی و غیره.
🔸مقام معظم رهبری صرفاً در آسیب شناسی متوقف نشدند بلکه راهبردهایی برای برون رفت از این چالش و تهدید برای ملتها و کشورهای اسلامی ارائه داده اند. کنکاش در اندیشه ایشان نشان می دهد که اموری نظیر؛ تولید و ارائه مفاهیم جدید و مدد فکرى به ملتها در برابر تفکرات ناسیونالیستی، تمسك به اسلام برای اصلاحات سیاسی به جای تمرکز بر ملی گرایی، حاکمیت نظام ارزشى و جهان بینى صحیح بر جامعه، کثرت گرایی قومی، بصیرت سیاسی و استقامت، تقویت ایمانِ دینی در جامعه، بازگشت به اسلام و اعاده هویت اسلامی، وحدت و یکپارچگی امت اسلامی، تقویت روحیه عزت، خودباوری و قدرتمندی در جامعه منجر به برون رفت از چالش ها و پیامدهای منفی ملی گرایی می شوند. پایان بحث
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
📚 بررسی جریانهای مارکسیستی
✍🏼 قسمت ۳۳
🔰فعالیت حزب توده پس از پیروزی انقلاب اسلامی
فعالیت حزب توده در زمان حاکمیت نظام جمهوری اسلامی ایران، در چهار دوره قابل بررسی است:
دوره انتقال: دوره اول، نخستین ماههای پس از پیروزی انقلاب را در برمیگیرد. در این دوره، رهبر حزب توده با تمهیدات خاصی به داخل کشور منتقل میشود و سازمان خود را برپا میکند. کیانوری خود در این رابطه میگوید: «با پیروزی انقلاب و پیدایش شرایط جدید سیاسی در ایران، از اول فروردین ۱۳۵۸ تا آخر اردیبهشت همان سال همه کادرهایی که داوطلب بازگشت به ایران بودند، مهاجرت را ترک کرده و به کشور بازگشتند. من شخصا روز ۲۸ اردیبهشت ۱۳۵۸ به تهران بازگشتم. همسرم مریم که عضو کمیته مرکزی بود، اوایل فروردین به ایران آمده و فعالیتهای اولیه تشکیلات دموکراتیک زنان را آغاز کرده بود. زمانی که من به ایران آمدم، کار اساسی تجدید سازمان انجام شده بود.
♦️در اوایل اسفند ماه ۱۳۵۷ فرجالله میزانی به تهران اعزام شد. او به کمک علی خاوری و آن اعضای سازمان افسری حزب که پس از ۲۵ سال از زندان شاه آزاد شده بودند (عباس حجری بجستانی، محمدعلی عمویی، رضا شلتوکی، ابوتراب باقرزاده، تقی کیمنش و محمد اسماعیل ذوالقدر) و تعدادی از زندانیان تودهای که هریک ۱۰ الی ۱۵ سال در زندان بودند مانند: آصف رزمدیده، صابر محمدزاده، هدایتالله معلم، گاگیک آوانسیان و... سازماندهی تشکیلات حزب در ایران و تجدید انتشار روزنامه مردم را آغاز کرده بودند. در خیابان ۱۶ آذر روبهروی ساختمان دانشکده فنی دانشگاه تهران، نیز ساختمانی بهعنوان دفتر مرکزی حزب تهیه شده بود. این ساختمان به یکی از اعضای سابق حزب، مهندس جمشید هرمز برادر محمود هرمز از فعالین قدیمی حزب تعلق داشت. او این ساختمان را با وام مفصلی که از بانک و مقداری هم از برادرش گرفته بود، ساخت و زمانی که آن را به اجاره ما داد هنوز تکمیل نشده بود...
🔹پس از رسیدن من به تهران کار رهبری حزب منظم شد و جلسات هیات اجرایی تشکیل گردید. پس از مدتی ما نام هیات اجرایی را به هیات سیاسی تغییر دادیم... مدت کوتاهی پس از ورود من به تهران، هیات سیاسی تصمیم گرفت که چند نفر به ترکیب هیات دبیران و هیات سیاسی اضافه شوند. بدینترتیب طبری، عمویی، خاوری و حجری به هیات دبیران و شلتوکی، باقرزاده، ذوالقدر و کیمنش به هیات سیاسی وارد شدند...»
دوره تجدید سازمان: این دوره بهطور عمده سال ۱۳۵۸ را در برمیگیرد و فعالیت تشکیلاتی رهبری حزب توده معطوف به جذب گروهها، محفلها و افراد تودهای و متشکل ساختن آنها در چارچوب سازمانهای علنی و مخفی است.
🔸دوره تثبیت: سالهای ۱۳۵۹ و ۱۳۶۰ را در برمیگیرد و اوج فعالیت حزب توده محسوب میشود. حزب توده توانست در این دوره سازمان علنی و تشکیلات مخفی ـ نظامی خود را منسجم سازد و فعالیتهای سیاسی، تبلیغاتی و اطلاعاتی خویش را سامان بخشد. حزب توده تلاش میکرد با تبلیغات وسیع بهعنوان حامی استراتژیک خط امام معرفی شود و در همین راستا به موضعگیری در مقابل حزب دموکرات کردستان، دولت بازرگان، حمایت از اشغال لانه جاسوسی توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، ادعای مشارکت در دفاع مقدس، مقابله تبلیغاتی با خط بنیصدر و حتی ارائه برخی اطلاعات به نهادهای انقلابی علیه ضد انقلاب راست و چپ افراطی و مائوئیسم، سعی کرد جای پای خود را در جامعه محکم کند. همچنین حزب توده در حالی نهایت تلاش خود را برای دریافت پروانه فعالیت قانونی از وزارت کشور به کار گرفت که در اوج فعالیت پنهانی خود برای سازماندهی تشکیلات مخفی - نظامی و ارتباطات جاسوسی به سر میبرد. اقدامات حزب توده در ارائه برخی اطلاعات پیرامون کودتای نوژه، این حزب را به شدت مغرور ساخت و کیانوری بارها مدعی کشف کودتا توسط حزب متبوع خود میشود؛ تودهایها نیز به شدت به اشاعه این شایعه میپردازند. ادامه دارد...
#بررسی_جریانهای_مارکسیستی
🆔 @Jarianshenasi
❇️آیت الله حائری شیرازی
🔸مسئلۀ «خون»🔸
♦️روزهایی که می گذرد، روزهای استثنایی است. عالَم، #تحولات_بزرگی دارد پیدا می کند.
ما شیرازی ها، [قبرستان] دارالسلاممان سابقۀ هزارساله دارد؛ مربوط به دورۀ عَضُد الدوله و اینها بوده. اما تاکنون یک شهید در آن نداشتیم. در عوض، در زمان خودمان، در قبرستان «دارالرحمه»، بیش از چند هزار #شهید داریم. شهرهای دیگر هم همینطور.
🔹علمای ما احتیاط می کردند از اینکه وارد #خون بشوند. وقتی از یک عالِمی می خواستند تعریف کنند، می گفتند: او کاری کرد که از دماغ کسی، خون هم نیاید. از وقتی که ما با «خون» سر و کار پیدا کردیم، دورۀ جدیدی را داریم تجربه می کنیم. شما خودتان [در فقه]، چقدر احتیاط می کنید در مسئلۀ دِماء و فروج؟! خیلی شدید! ولی امام راحل در این قسمت ها #جسور بود و این نشان می دهد که پشتش به یک جایی گرم بود. من وقتی تاریخ فقهای شیعه را مطالعه می کنم، می بینم در مسئلۀ خون ریزی، احتیاط می کردند، وارد نمی شدند، مسائل را بدون خونریزی سعی می کردند حل کنند.
🔸اما از وقتی که امام آمد، خودِ این خون را به عنوان حلّالِ مشکلات یاد کرد! امام در منشور روحانیت می گوید که هرکه در سیاست دخالت می کرد، عناوین اتهام آمیز را به او می زدند؛ تا اینکه «خون» آمد و مسائل را حل کرد؛ یعنی تفکر مردم با «خون» تغییر پیدا کرد. من فکرم این است که کسی جرأت نمی کند در این راه وارد بشود مگر اینکه #پشتوانه داشته باشد. یعنی آنجا که پای خون در میان است، اتصال مرجعیت به امامت، باید تنگاتنگ باشد. آنهایی که در مسئلۀ خون دخالت نمی کنند، اتصالشان از نوع اتصال علمای سابق است. اینهایی که می خواهند در خون دخالت کنند، باید #اتصال_فوق_العاده ای داشته باشند.
🆔 @Jarianshenasi
📚 بررسی جریانهای مارکسیستی
✍🏼 قسمت ۳۴
🔰 فعالیت حزب توده پس از پیروزی انقلاب اسلامی...
دوره کنترل اطلاعاتی و انحلال: دوره چهارم که سالهای ۱۳۶۲-۱۳۶۱ را در برمیگیرد، بر اثر پیگیری نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران، اسرار ارتباط شبکه مخفی نظامی حزب توده با کا.گ.ب (سازمان امنیتی شوروی) کشف میشود و حزب، آماج کنترلها و هشدارهای اطلاعاتی ـ عملیاتی قرار میگیرد. رهبری حزب به شدت به تدارکات دفاعی در ابعاد اطلاعاتی ـ سیاسی و تبلیغاتی میپردازد و میکوشد تا خود را از زیر فشار برهاند. از جمله در نیمه سال ۱۳۶۱ به قطع ارتباط مستقیم با شوروی دست میزند و ارتباط تشکیلات مخفی ـ نظامی را پیچیدهتر و مستورتر میسازد. اما با پیگیری و هوشیاری نهادهای اطلاعاتی، این اقدامات خنثی شده و در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۶۱ اولین گروه از رهبران و کادرهای درجه اول حزب دستگیر میشوند. سرانجام در تاریخ ۱۳۶۲/۲/۶ در عملیات «امیرالمومنین علی(ع)» که در شب میلاد مولای متقیان انجام گرفت، سازمانهای علنی و مخفی حزب توده فرو ریخت و در پی آن با اطلاعیه دادستانیکل انقلاب اسلامی انحلال حزب توده اعلام شد.
♦️تلاش حزب توده برای عملیات براندازی
در نیمه دوم سال ۱۳۶۱، اطلاعاتی مبنی بر توطئه گسترده حزب توده برای براندازی نظام جمهوری اسلامی در اختیار مسئولان نظام قرار گرفت. البته ماهیت حزب توده از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی - و حتی از دوران مبارزات علیه رژیم ستمشاهی - برای سران نظام مشخص شده بود؛ شناختی که از تجربه عمیق بررسی فعالیت کمونیستها در ایران و سایر کشورهای اسلامی سرچشمه میگرفت و نسبت به سایر گروههای چپ نیز تعمیم مییافت. امام خمینی(ره) در سخنان خود بارها هوشیاری نظام از فعالیتهای حزب توده را گوشزد کرده و در برابر تلاشهای جریانهای مارکسیستی و التقاطی که منافقانه از اتحاد با نیروهای مسلمان دم میزدند، ایستادگی میکردند.
🔹در عین حال در فاصله سالهای ۱۳۶۱-۱۳۵۸، شرایط سیاسی - اجتماعی کشور بهگونهای بود که مسئولین در عین ابراز هوشیاری، میکوشیدند فعالیت رسمی حزب توده را تحمل کنند. مهمترین عاملی که سبب فعالیت آزادانه حزب توده در چهار سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی شد، تاکید حضرت امام(ره) بر اصل آزادی عقیده بود. امام(ره) در آخرین روزهای اقامت خود در پاریس تاکید کرده بودند که «مارکسیستها آزاد خواهند بود خواستههای خود را بیان کنند، اما آزادی توطئه علیه کشور را نخواهند داشت.» عامل دیگر، اعتقاد به بازسازی فکری و فرهنگی نسلی بود که در دوران حاکمیت شاه و آمریکا به فرهنگ غربی آلوده شده بود.
🔸بر این اساس، نظام جمهوری اسلامی فعالیت آزادانه احزاب و گروههای چپ در ایران را پذیرفت. این جریانات و گروهها اما با سوء استفاده از حسننیت نظام، به توطئه و آشوب روی آوردند و خیلی زود توسط مردم از صحنه سیاسی - اجتماعی کشور حذف شدند. در این میان البته حزب توده ترفند خاصی را در پیش گرفت و تلاش کرد توطئههای خود را زیر پوشش حمایت از نظام انقلابی پنهان کند.
این رویه با وجود بردباری نظام جمهوری اسلامی ادامه یافت؛ اما از آنجاییکه موجودیت این حزب موجب وارد آمدن صدماتی به کیان انقلاب میشد، نهادهای انقلابی جمهوری اسلامی پرده از چهره توطئهآمیز حزب توده برانداختند و مأموریت دستگیری سران این حزب در دستورکار «واحد اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» قرار گرفت. ادامه دارد...
#بررسی_جریانهای_مارکسیستی
🆔 @Jarianshenasi
❇️ با سلام به دوستان و همراهان عزیز
✍🏼 به لطف الهی مبحث ناسیونالیسم نیز به پایان رسید و تقریبا اهم مطالب و مباحث نحله ها و مکاتب غرب که توسط فلاسفه و روشنفکران آنان مطرح شده بود، بیان گردید.
♦️از این پس وارد مباحث روشنفکری در ایران که تحت تاثیر این افکار و جریانات در غرب بوده اند، خواهیم شد و سیر روشنفکری در ایران را دنبال خواهیم کرد.
🔹قابل توجه است به موازات این بحث مباحث جریان چپ مارکسیست نیز در کانال در حال انجام است که در مجموع این دو جریان مهم در ایران را برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.
انشاالله
🔴 فعالان جبهه فرهنگی!
❇️ اگر محتوای این کانال برایتان مفید بوده، بمنظور تقویت جبهه انقلاب اسلامی لطفا آدرس کانال را برای چند نفر از دوستانتان ارسال کنید.
باتشکر از همراهی تان 🙏🏻🙏🏻
🆔 @Jarianshenasi
🌹🍃🍂🍃🍂🌹🍂🍃🍂🍃🌹
https://eitaa.com/joinchat/2435711052C25a8fe6362