شرح حکمت ۴۷ قسمت ۱ معیار صداقت،شجاعت و عفت.mp3
1.83M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت47 1⃣
⭕️ معیار صداقت و شجاعت و عفّت
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت47 ( 1 )
🔹معیار صداقت و شجاعت و عفّت
💠 در حکمت ۴۷ نهج البلاغه، امیرالمؤمنین (علیه السلام) اقدام به بیان حقیقتی کردند که سالهای سال است اندیشمندان جهان، مخصوصاً انسان شناس ها و روان شناس ها در پاسخش ماندند و آن عبارت است از
شاخص دادن برای کمّی سازی یا کیفی سازی صفات انسانی.
یکی از مشکلاتی که امروز هنوز هم در فضای علم باقی است، این است که ما صفات اخلاقی و ارزشی را بیان می کنیم، اما میزان و شاخص و معیاری برای اندازه گیری آن نداریم.
🔰 حضرت علی (علیه السلام) در جای جای نهج البلاغه، هزار و چهارصد سال قبل این مشکل را به راحتی حل کردند.
🔻 از جمله در حکمت ۴۷ ؛ مولا علی (علیه السلام) ارزش انسان، میزان صداقت انسان، میزان شجاعت انسان و میزان عفّت انسان ها را با شاخص هایی بسیار دقیق و کوتاه و روشن تبیین می فرمایند؛ می فرمایند:
ارزش هر انسانی به مقدار همّتی است که دارد (یعنی باید ببینیم برای چه چیزی همه هم و غمش را متمرکز کرده تا به آن برسد؛ همان هدف و همان مایهٔ همت تعیین کننده ارزش یک انسان است.)، ارزش صداقت هر انسانی به اندازه جوانمردی و مروّت اوست، شجاعت هر انسانی به اندازه احساس ننگی است که از آثار و عواقب ترس دارد (یعنی وقتی می فهمد که در مقابل شجاعت، ترس بی جاست و ترس انسان را محروم می کند، انسان را خوار و ذلیل می کند، انسان را اسیر و تسلیم می کند، به هر مقداری که خفّت و خواری و ننگ این اسارت از ترس را درک کند، شجاعتش در او بیشتر است.)
🔻و آخری هم اینکه، چه مقدار انسانها عفّت دارند؟ حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: همان قدری که غیرت دارند. پس هر چه انسان با غیرت تر می شود نسبت به ناموس خودش، نسبت به میهن خودش، با عفت تر می شود. لذا حضرت در همین حکمت های نهج البلاغه ( حکمت ۳۰۵ ) فرمودند: « مَا زَنَى غَيُورٌ قَطُّ »
"هیچ وقت انسان با غیرت زنا نمی کند."
🔻و در مورد مباحث دیگر هم مثل همّت و صداقت و شجاعت و غیره هم نکات بسیار زیادی در نهج البلاغه هست که ان شاءالله در بخش های بعدی تقدیم خواهد شد.
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ترجمه و تدبر و تفسیر تصویری قرآن کریم – صفحه 14 – سوره بقره
سوره البقرة آیه 91
وَ إِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُوا بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا نُؤْمِنُ بِمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَ يَكْفُرُونَ بِمَا وَرَاءَهُ وَ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِمَا مَعَهُمْۗ قُلْ فَلِمَ تَقْتُلُونَ أَنْبِيَاءَ اللَّهِ مِنْ قَبْلُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ
و چون به آنها گفته شود: بدانچه خدا نازل كرده ايمان آوريد، گويند: ما به آنچه بر خودمان نازل شده ايمان داريم، و غير آن را منكر مىشوند در حالى كه حق همان است و آنچه را كه نزدشان است تصديق مىكند. بگو: اگر [به تورات] ايمان داريد، پس چرا پيش از اين پيامبران خدا را می کشتید؟
🌻🌻🌻🌻
🌷معنای واژگان آیه ۹۱ سوره بقره🌷
💠وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُوا بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ قَالُوا نُؤْمِنُ بِمَا أُنزِلَ عَلَيْنَا وَيَكْفُرُونَ بِمَا وَرَاءَهُ وَهُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِّمَا مَعَهُمْ قُلْ فَلِمَ تَقْتُلُونَ أَنبِيَاءَ اللَّهِ مِن قَبْلُ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ (۹۱)
✍1- اِذا قیلَ : هر گاه گفته شود
✍2-آمِنوا : ایمان بیاورید
✍3-نُومِنُ : ایمان می آوریم
✍4-اُنزِلَ : نازل کرده شد
✍5-وَراء : پشت سر ، بر
✍6-هُو الحق : اوست حق
✍6-مصدّقا : تصدیق کننده ای
✍7-جاءَکُم : آمد شما را . در اینجا توسط حرف ب متعدی شده : آورد شما را.
✍ 8-بیّنات : دلایل و نشانه های آشکار
🛑 و چون به ایشان گفته شود : بدانچه خداوند نازل کرده [قرآن] ایمان آرید ،گویند :[فقط] بدانچه بر [پیامبر] خودمان [موسی] نازل شده است ایمان می آوریم 🌿و به غیر آن کافر شوند ،حال آنکه آن [قرآن ] حق است و کتاب آنان را تایید می کند.🌿[ای محمد(ص) به آنان] بگو: اگر ایمان دارید پس چرا پیامبران خدا [نظیر زکریا و یحیی ] را پیش از این کشتید ؟!
⬅️یهودیان معاند (نه همه آنان) مدعی بودند که فقط به تورات ایمان دارند و به غیر تورات هیچ اعتقادی ندارند ،اما در حقیقت آنان حتی به تورات نیز باور نداشتند و آن را فقط به عنوان دستاویز ،لقلقه لسان خود کرده بودند .اگر چنین نبود پس چرا پیامبران خدا را کشتند و گوساله پرستی اختیار کردند ؟! اگر گفته شود که یهودیان زمان پیامبر (ص) در قتل هیچ پیامبری دست نداشتند ،پس چرا در این آیه به پیامبر (ص) می فرماید از آنان سوال کند چرا پیامبران خدا را کشتید ؟! جواب این است که آنان به این فعل ناروا راضی بودند .چنانکه پیامبر (ص) می فرماید : هر کس از کار مردمی راضی باشد ،گویی که او نیز در کار آنان شریک بوده است.