هدایت شده از قرآنی طه
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۱/۱۸
شرح خطبه ۱۷۹- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۸- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
●خطبه ۱۷۹ صفات ثبوتی و سلبی خداوند●
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 642-633
امام(عليه السلام) چنين فرمود:
💢«چشم ها هرگز او را آشکارا نبيند; اما قلب ها با نيروى حقايق ايمان، وى را درک مى کند» (فقال: لاَ تُدْرِکُهُ الْعُيُونَ بِمُشَاهَدَةِ الْعِيَانِ، وَ لکِنْ تُدْرِکُهُ الْقُلُوبُ بِحَقَائِقِ الاِْيمَانِ).
💢منظور از حقايق ايمان، اصول اعتقادى و معارف حقه است.
💢براى توضيح اين سخن بايد به اين نکته توجّه کرد که مشاهده بر سه گونه است:1. مشاهده حسى که با چشم صورت مى گيرد و گاه چشم را نيز به سلاحى همچون دوربين ها و تلسکوپ ها مسلح مى کند ; 2. مشاهده عقلى که انسان از طريق استدلال به آن مى رسد و حقايقى را همچون آفتاب با چشم دل مى بيند ; آن گونه ـ که به گفته مرحوم مغنيه در شرح نهج البلاغه ـ کسانى مانند نيوتون مشاهده کردند ; از افتادن يک سيب از درخت به روى زمين، قانون جاذبه را که هرگز با چشم سر ديده نمى شود مشاهده کرد و به آن پى برد ; 3. شهود باطن و درون که يک نوع ادراک باطنى است; اما نه استدلالى. انسان با چشم دل واقعيت موجود را مى بيند و آن را باور مى کند; بى آن که احتياج به استدلالى داشته باشد و اين درک و ديدى است که تا انسان به آن نرسد فهم آن مشکل است.
💢اين موضوع، نمونه هاى فراوانى در قرآن و روايات اسلامى دارد. درباره حضرت ابراهيم(عليه السلام) مى خوانيم: خداوند ملکوت آسمان ها و زمين را به او نشان داد: (وَکَذَلِکَ نُرِى إِبْرَاهِيمَ مَلَکُوتَ السَّماوَاتِ وَالاَْرْضِ).(2)
💢درباره حضرت يعقوب(عليه السلام) مى خوانيم: هنگامى که برادران يوسف(عليه السلام)، پيراهن وى را در مصر از او گرفتند و حرکت کردند، يعقوب(عليه السلام) گفت: من بوى يوسف را احساس مى کنم: (إِنِّى لاََجِدُ رِيحَ يُوسُفَ لَوْلاَ أَنْ تُفَنِّدُونِ).(3)
2. انعام، آيه 75.
3. يوسف، آيه 94.
موفق باشید
Sa🌿