💬پرسش: استفاده از آلات موسیقی مانند اُرگ و یا سایر آلات موسیقی در مراسم عزاداری، چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ:
🔹 آیتالله خامنهای و آیتالله سیستانی: تا جایی که ممکن است موسیقی از مراسمات دینی و عزاداری دور شود و در کنار مداحی و عزاداری و مراسم اهل بیت علیهم السلام موسیقی قرار نگیرد. اما در صورتی که موسیقی به نوعی باشد که موجب بی حرمتی به مراسم اهل بیت علیهم السلام باشد، ترک آن قطعاً واجب است.
🔹آیتالله مکارم: موسيقی در مسجد و حسينيه بهطورکلی جايز نيست و در غير آن استفاده از طبل و سنج درصورتیکه آهنگ مناسب مجالس لهو و فساد نزنند و بهگونهای نباشد که باعث ايذاء ديگران گردد؛ جايز است ولی استفاده از ساير آلات موسيقی ازجمله دف جايز نيست.
📚 منابع: سایت مؤسسه جامعه الاحکام، استفتائات دفتر رهبر معظم انقلاب، استفتائات سایت آیتالله مکارم.
✳️ کانال معراج
✳️ @Merajnor
💎 کلام وحی
❇️ غیرت و بی غیرتی
🟠 قرآن کریم میفرماید:
🟡 لَّئِنْ لَمْ يَنْتَهِ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذِيْنَ فِى قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ وَ الْمُرجِفُونَ فِى الْمَدْينَةِ لَنُغْرِيَنَّكَ بِهِمْ ثُمَّ لا يُجاوِرونَكَ فيها الَّا قَليْلًا- مَلْعُونينَ ايْنَما ثَقِفُوا اخِذُوا وَ قُتِّلُوا تَقْتيلًا سُنَّةَ اللَّهِ فى الَّذينَ خَلَوا مِنْ قَبْلُ وَ لَنْ تَجِدَ لِسُنَّةِ اللَّهِ تَبْديلًا.
🟢 اگر منافقان و بيماردلان و آنها كه اخبار دروغ و شايعات بى اساس در مدينه پخش مى كنند دست از كار خود برندارند تو را بر ضد آنان مى شورانيم سپس جز مدّت كوتاهى نمى توانند در كنار تو در اين شهر بمانند! و از همه جا طرد مى شوند و هر جا يافت شوند گرفتار خواهند شد و به سختى به قتل خواهند رسيد! اين سنت خداوند در اقوام پيشين است و براى سنت الهى هيچ گونه تغيير نخواهى يافت!
🔰 سوره احزاب، آیات ۶۰ - ۶۲.
✅ در این آيه خداوند سه گروه را شديداً مورد تهديد قرار مى دهد منافقان و بيماردلان (اراذل و اوباش هوسباز) و شايعه پراكنان كه اگر دست از كارهاى خود يعنى مزاحمت نواميس مردم و تضعيف روحيه مسلمين و نشر شايعات دروغين درباره زنان پاكدامن برندارند به شديدترين مجازات گرفتار خواهند شد.
✅ اين غيرت الهيّه كه سبب دفاع شديد از عِرض و نواميس و كيان مسلمين شده است سرمشقى براى همه در مسأله غيرت دينى و ناموسى است و نشان مى دهد كه در برابر اراذل و اوباش و منافقان كوردل و بيماردلان نبايد بى تفاوت يا خونسرد باشند.
✅ اين تعبير با آنچه از فعل پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله در تاريخ نقل شده كه در اين گونه موارد سخت گير بود و با متخلفان برخورد شديد مى كرد، نشان مى دهد كه اين مسأله به عنوان يك فضيلت اخلاقى و وظيفه اجتماعى پذيرفته شده است.
✅ تعبيرات سه گانه در آيه بالا (مُنافِقُونَ، الَذينَ فى قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرُجِفُونَ) ممكن است همه اشاره به گروه معينى باشد كه با انواع كارهاى خلاف به تضعيف مسلمين مى پرداختند ولى ظاهر آيه و پاره اى از شأن نزولها نشان مى دهد كه اشاره به سه گروه مختلف است:
منافقان با پخش شايعاتى درباره غزوات پيامبر اکرم صلى الله عليه و آله در مدينه سعى داشتند روحيه مسلمانان را تضعيف كنند و گروهى از اراذل و اوباش با ايجاد مزاحمت در مورد زنان مسلمان اسباب ناراحتى آنها را فراهم مى كردند و گروه ديگرى با پخش شايعات درباره زنان با ايمان، آنها را سخت آزار مى دادند آيه فوق هر سه گروه را تهديد به مجازات شديد تبعيد و قتل مى كند.
✅ تعبير به «الَّذينَ فِى قُلُوبِهِم مَرَضٌ» در آيات قرآن در معانى مختلف به كار رفته:
🔻 گاه اشاره به نفاق است مانند آنچه در آيه ۱۰ سوره بقره آمده است (فىِ قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزادَهُمُ اللَّهُ مَرَضاً)
🔻و گاه در مورد كسانى كه هوس هاى سركش جنسى دارند به كار رفته، چنان كه در آيه ۳۲ همين سوره به زنان پيامبر اکرم صلى الله عليه و آله دستور داده شده كه به هنگام صحبت كردن با نامحرمان به گونه اى هوس انگيز سخن نگويند كه بيماردلان در آنها طمع كنند (فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذى فِى قَلْبِهِ مَرَضٌ).
✅ جالب توجه اين كه قرآن در ادامه همين آيات (آيه ۶۰ و ۶۱) مى افزايد: اين سنت خداوند در اقوام پيشين است (و منحصر به امت اسلام نيست) و براى سنت الهى هيچ گونه تغييرى نخواهى يافت.
✅ اين تعبير نشان مى دهد كه حكم بالا يك حكم عام در تمام اديان الهى بوده و سنّتى است تغييرناپذير كه بايد در برابر مزاحمين و منافقين و شايعه پراكنان برخورد قاطعانه كرد (البته با حفظ تمام موازين شرعى و منطقى) و مفهوم غيرت همين است.
📚 اخلاق در قرآن، ج ۳، ص: ۴۳۳ - ۴۳۴.
✳️ کانال معراج
✳️ @Merajnor
❇️ سفارش امیرالمومنین علی علیه السلام به امام حسن علیه السلام بعد از نبرد صفین
🟡 مِنَ الْوَالِدِ الْفَانِ، الْمُقِرِّ لِلزَّمَانِ، الْمُدْبِرِ الْعُمُرِ، الْمُسْتَسْلِمِ لِلدُّنْیَا؛
🟢 این نامه از سوی پدری (دلسوز و مهربان) است که عمرش رو به پایان است او به سخت گیری زمان معترف و آفتاب زندگیش رو به غروب (و خواه ناخواه) تسلیم گذشت دنیا (و مشکلات آن) است؛
🟡 السَّاکِنِ مَسَاکِنَ الْمَوْتَی، وَ الظَّاعِنِ عَنْهَا غَداً؛
🟢 همان کسی که در منزلگاه پیشینیان که از دنیا چشم پوشیده اند سکنی گزیده و فردا از آن کوچ خواهد کرد؛
🟡 إِلَی الْمَوْلُودِ الْمُؤَمِّلِ مَا لَا یُدْرِکُ، السَّالِکِ سَبِیلَ مَنْ قَدْ هَلَکَ؛
🟢 این نامه به فرزندی است آرزومند، آرزومند چیزهایی که هرگز دست یافتنی نیست و در راهی گام نهاده است که دیگران در آن گام نهادند و هلاک شدند (و چشم از جهان فرو بستند)
🟡 غَرَضِ الْأَسْقَامِ، وَ رَهِینَةِ الْأَیَّامِ، وَ رَمِیَّةِ الْمَصَائِبِ، وَ عَبْدِ الدُّنْیَا؛
🟢 کسی که هدف بیماریها و گروگان روزگار، در تیررس مصائب، بنده دنیا است؛
🟡 وَ تَاجِرِ الْغُرُورِ، وَ غَرِیمِ الْمَنَایَا، وَ أَسِیرِ الْمَوْتِ، وَ حَلِیفِ الْهُمُومِ؛
🟢 بازرگان غرور، بدهکار و اسیر مرگ، هم پیمان اندوه ها است؛
🟡 وَ قَرِینِ الْأَحْزَانِ، وَ نُصُبِ الْآفَاتِ، وَ صَرِیعِ الشَّهَوَاتِ، وَ خَلِیفَةِ الْأَمْوَاتِ.
🟢 قرین غم ها، آماج آفات و بلاها، مغلوب شهوات و جانشین مردگان است.
ادامه دارد...
🔰 نهجالبلاغه، نامه 31، فرع اول.
✳️ کانال معراج
✳️ @Merajnor