🔴 آغاز شکستِ یک ملت!
🔹این نمودار مقایسه GDP(تولید ناخالص داخلی) سه کشور #سورية (آبی)، #تركية (نارنجی) و #عراق (سبز) است. در سال ۲۰۱۰، gdp سوریه از ترکیه بالاتر رفته اما از ۲۰۱۰ اقتصاد سوریه با کله به زمین میخورد و یکسال بعد درگیریهای داخلی کمکم آغاز میشود. براستی علت چه بود؟
🔸ماجرای سوریه، هم علل داخلی دارد هم خارجی. مهمترین علل داخلی را میتوان نبودِ آزادیهای سیاسی و برخورد سخت با منتقدین و تبعیض(بیعدالتی) و فقر (در عین رشد اقتصادی و بزرگتر از ترکیه) و همچنین نبودِ حسِ هویت ملی جمعی(عدم یکپارچگی خرده فرهنگها و اقلیتها) دانست.
🔹مهمترین علل خارجی را میتوان: الف)نانجیبی رقیبِ منطقهای(ترکیه) و ب)دشمنی غرب و اسرائیل دانست. چون سوریه طی چنددهه گذشته مقابل اسرائیل ایستاد و زمینه لجستیک جبهه مقاومت را در خاک خود فراهم کرد.
🔸رژیم تکحزبی سوریه، فضای تحرک به سایر احزاب و گروهها نمیداد و فضای خفقان ایجاد میکرد؛ از طرفی اجرای سیاستهای نئولیبرالیسمِ(هم اقتصادی - هم فرهنگی) از سال ۲۰۰۵ باعث دو شکاف عمده شد.
🔹شکاف اول که ناشی از تبعیض بود. حذف یارانهها، جهانیسازی قیمتها، وابستگی بیشاز پیش به دلار و افزایش خصوصیسازی، هم باعث شکلگیری طبقه سرمایهدار شد هم افزایش جمعیت زیر خط فقر.
🔸شکاف دوم: از طرفی اجرای سیاستهای فرهنگی نئولیبرال منجر به تقابل بیشتر طیفهای سنتی سلفی با حکومت شد. لذا فقر گسترده، تورم بالا و فاصلههای طبقاتی و درگیریهای فرهنگی و دینی، بهترین بستر را برای رشد گروههای تکفیری فراهم کرد.
🔹از طرفی، بلندپروازیهای ترکیه و دشمنی غرب با سوریه در چندمحور بر سوریه موثر بود.
🔸اولین محور، حمایتِ فکری لجستیکی ترکیه از گروههایی مثل #جبهة_النصرة که بعد به #تحرير_الشام تغییر نام داد؛ دومین محور حمایت فکری لجستیکی آمریکا از کردهای سوریه که در ۲۰۱۵ به عنوان نیروهای دموکراتیک سوریه(قسد) نامگذاری شد. محور سوم، تحریم اقتصادی سوریه توسط آمریکا و اروپا بود.
🔹به اینها اضافه کنید اقدامات عربستان سعودی، قطر، امارات واسرائیل(هرکدام جداگانه و بعضاً هماهنگ) علیه سوریه.
🔸منتهی ضربه اصلی را دولت ترکیه وارد کرد که از افزایش قدرت اقتصادی سوریه بسیار نگران بود و روند رشد اقتصادی سوریه این را هم نشان میداد. اما از ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ با جنگ داخلی، اقتصاد سوریه با ضربه کاری مواجه شده و این روند از ۲۰۱۰ تاکنون نیز ادامه دارد.
✅ #داود_مدرسی_یان
در دفاع از سخن درست پزشکیان
رئیس جمهور دیروز با انتشار فیلمی خطاب به مردم ایران، از همه خواست تا با مدیریت بهتر انرژی، کاری کنند ذخیره سوخت کشور حفظ شود تا بتوانیم در فصل سرما به همه مردم گاز بدهیم.
واقعیت ماجرا این است که جدای از کم کاری هایی که دو وزارتخانه نفت و نیرو انجام دادند تا امسال ذخیره سوخت کمتری داشته باشیم، ما مردم ایران بسیار راحت و مفت انرژی را هدر میدهیم و به زبان ساده تر؛ خیلی راحت اسراف میکنیم و هیچ توجهی نداریم که همین گاز و برقی که به راحتی و به ارزانی در دسترس ماست، چقدر ارزشمند، استراتژیک و حیاتی است تا جایی که بسیاری از جنگ ها و اختلافات بزرگ بین کشورها دقیقا بر سر همین انرژی و چیزی است که ما به راحتی آن را هدر میدهیم.
یک مثال ساده همین است که بارها دیده ایم؛ ابتدا به صورت بی رویه انرژی مصرف میکنیم تا اتاق گرم شود و بعد که زیادی گرم شد، لای پنجره را باز میکنیم تا اتاق کمی خنک شود!
دو ماه قبل که برای اجلاس IPU به عنوان هیات پارلمانی ایران به سوئیس رفتیم، بعد از خارج شدن از فرودگاه و ورود به خیابانهای ژنو، اولین چیزی که خیلی به چشمم آمد، تاریکی بیش از حد بزرگراه ها و خیابانها بود. تقریبا یا چراغی برای روشن کردن خیابانها و بزرگراه ها وجود نداشت یا بسیار بسیار کم بود! انگار در شهر ارواح بودم و تاریکی بیش از حد خیابانها بسیار غافلگیرم کرده بود، آن هم در یکی از مرفه ترین و ثروتمندترین کشورهای اروپا که هیچ تحریم و فشار خارجی نیز علیه آن وجود ندارد و یک سوم برقش اتمی است.
جالبتر اینکه وقتی وارد هتلی شدیم که بسیاری از مسئولان و مقامات ارشد سیاسی کشورهای دیگر نیز در همانجا اقامت داشتند، با غافلگیری دوم مواجه شدم. دمای اتاق تقریبا سرد بود و وقتی پیگیر شدم تا از طریق سیستم گرمایشی دمای اتاق را گرم تر کنم متوجه شدم از درجه ۲۳ به بالا امکانش وجود ندارد! چون انرژی در آنجا آنقدر مفت نبود که حتی در هتل هایش هم خیلی راحت مصرف شود! در حالیکه در مسافرخانه های درجه چندم تهران و مشهد و اصفهان و... هرچقدر بخواهید میتوانید اتاقتان را گرم یا سرد کنید!
همه اینها را نوشتم تا یک نتیجه بگیرم؛ پیشرفت ایران لزوما با سرمایه گذاری خارجی و شعار و... پیش نمیرود. ما مردم ایران با همه اختلاف سلیقه ها باید بپذیریم که بسیاری از موفقیت هایمان بستگی به حرکتهای بزرگ جمعی دارد که یک مثالش همین مصرف انرژی است. لذا از رئیس جمهوری که حتی به او رای ندادم نیز تشکر میکنم که برای فرهنگ سازی در این باره پیشقدم شد و خودم نیز همه توانم را برای مدیریت مصرف انرژی در خانه، محیط کار و... به کار می بندم. همه ما در یک کشتی نشسته ایم و باید این مشکلات را با همدیگر حل کنیم.
@Sabety_ir ✅
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پاسخ دکتر سعید جلیلی به سوال یک دانشجو در دانشگاه علم وصنعت که پرسید چرا زمان انتخابات امیرحسین ثابتی را به جای خانواده تان به صداوسیما فرستادید؟
اولا قرار نبود حتما یک نفر از اعضای خانواده نامزدها در برنامه حاضر شوند
ثانیا تمایل نداشتم تنها فرزندم که پسر هم هست، در آن برنامه حاضر شود چون معتقدم نباید از عرصه هایی مثل انتخابات برای آقازاده بازی استفاده شود
@Sabety_ir ✅
🔴 اطلاعیه آستان قدس رضوی درباره انتشار گسترده یک کلیپ: کشف چاقو در ورودی حرم امامرضا(ع) کذب است.
💢 پیرو انتشار کلیپی در فضای مجازی با عنوان کشف چاقو و قمه در ورودیهای حرم مطهر رضوی، به اطلاع میرساند که کلیپ مذکور مربوط به حرم مطهر امام رضا علیه السلام نیست.
📌 بدون شک حفظ امنیت زائران اولویت قطعی حرم مطهر رضوی است. در عین حال ممکن است برخی با هدف مخدوش کردن امنیت روانی جامعه نسبت به تولید محتوا در اشکال گوناگون اقدام کنند که همه باید نسبت به این رفتارها هوشیار باشند و مطالب را از منابع موثق دریافت نمایند.
قدس آنلاین
🔴 قدرت خرید یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی از ۴۵.۵ دلار به کمتر از یک دلار رسیده است!
💢فرشاد مومنی، اقتصاددان: اندازه کل جمعیت فقیر در ایران، از حدود ۱۰ میلیون نفر در سال ۱۳۸۹، از مرز ۲۵ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر فراتر رفته است
جماران
🔴 رویترز:
اسد به دستیارانش گفت که به خانه می رود، اما به فرودگاه رفت و برادرش ماهر را از برنامه خود برای ترک سوریه مطلع نکرد.
ظریف؛
علت حضور نیروهای ایران در سوریه برای مقابله با داعش بود که آن هم در چارچوب یک حرکت گسترده جهانی بود.
وقتی ارتش سوریه نمیجنگد، دلیلی ندارد کشور دیگری به جای آن بجنگد.
🔴 سردار رمضان شریف:
درست عمل نکردن و اشتباه محاسباتی ارتش سوریه، عامل سقوط دولت بشار اسد شد.
🔴 واکنش سیداحمد خاتمی به مخالفت دولت با قانون عفاف و حجاب:
💢 خطیب موقت نماز جمعه تهران گفت:
📌 برخی میگویند زیرساختهای حجاب فراهم نیست، آقا جان حکومت را به دستتان دادند که زیرساختها را فراهم کنید!
📌 وی افزود: الان مطالبه متدین جامعه ما همین اجرای دین است. انشاالله گامهایی که برداشته شده است خدا از آقایان قبول کند و آنهایی که برداشته نشده است را به مردم بگویند که ایها الناس ما دغدغه حجاب را داریم لکن برنامهریزی میکنیم؛ مردم نیز میگویند دست شما درد نکند لذا این دغدغه را ابراز کنید.
📌 مسئله حجاب یکی از آنها است و دهها حکم الهی دیگر زیرساختهایش در دست حکومت است.
🔴 بازگشت «شیوه» پس از ۴ ماه تعلیق
💢 برنامه تلویزیونی «شیوه» که از اواخر مردادماه امسال توقیف شده بود، از شنبه ۲۴ آذر مجددا پخش خواهد شد. قرار است در قسمت جدید این برنامه در باب حکمرانی علم و فناوری مناظره شود.
📌 مجری برنامه تلویزیونی «شیوه» پیشتر خبر تعلیق این برنامه را تایید کرده و گفته بود: در تاریخ ۲۷ مرداد امسال، رئیس پیشین دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در این برنامه جملهای حاشیهساز را بر زبان آورد و پس از آن تولید و پخش برنامه متوقف شد.
🔹اگر برادرمان کمی مطالعه داشت میفهمید که "تحریک کشورهایِ غربِ آسیا به دشمنیِ با ایران آنهم با پیشخبرِ حملهیِ نظامی به خاکِ آن"، دقیقا خواستِ اسرائیل است!
▪️هُنر میخواهد که هم مذاکره را اَبتر بگذاری و هم ایران را به لبهی جنگ ببری!
🔻محمد مرندی، مبتکر نظریه "زمستان سختِ اروپا" که هرگز از راه نرسید در توییتی که بعدا پاک شد، نوشت: "مشکل جزئی؛ پایگاه هوایی العدید آمریکا در قطر کوچک است. در صورت تجاوز، تاسیسات و زیرساخت های گاز طبیعی در قطر به کلی نابود می شود. از این رو گاز طبیعی از دوحه وجود نخواهد داشت.از این رو، قطر وجود نخواهد داشت. همه چیز به همین جا ختم نمی شود.."
#علی_قلهکی