شرحی بر نامه بیست و چهار نهجالبلاغه
از وصایا و سفارشهاى امام(علیه السلام) است که درباره اموال (و موقوفاتش) بعد از بازگشت از صفین مرقوم فرموده است.
قسمت عمده این وصیّت نامه همان گونه که از لحن آن پیداست در واقع وقف نامه است نه وصیّت نامه.
تنها بخش کوچکى مربوط به وصیّت
مى شود و حاصل آن بیان متولى وقف; یعنى فرزندان رشید امیر مؤمنان(علیه السلام) امام حسن(علیه السلام)و بعد از او امام حسین(علیه السلام) و مصارف موقوفه و چگونگى تقسیم آن و نیز نحوه اداره نخلستان هاست.
از مجموع این وصیّت نامه استفاده مى شود که امام نخلستان هاى متعدّدى در مناطق مختلف داشته که یا از سهمیه غنایم جنگى به دست آمده بود و یا با تلاش و کار و کوشش خود آن حضرت و همه آنها را وقف خاص و در مواردى وقف عام نمود تا استفاده آن فراگیر باشد.
تنها در بخش اخیر وصیّت نامه اشاره اى به کنیزان شده که چگونه راه آزادى به روى آنها گشوده شود.
در ضمن از کلام سیّد رضى در ذیل نامه استفاده مى شود که آنچه را مرحوم سیّد نسبت به آن اهتمام مى ورزیده بخش هایى است که از نظر فصاحت و بلاغت برجستگى خاصى داشته است.
#نامه_24
🔶 @Nahj_Et
❇️ نهجالبلاغه هیچ میدانی از میدانهای زندگی را فروگذار نکرده، مگر اینکه در آن بلیغترین، رساترین، پرمغزترین و پرمحتواترین سخن را بیان کرده. یک نگاهی به فهرست نهجالبلاغه... نشان میدهد که این کتاب چقدر چند بعدی و چند جانبه است و این واقعا یک شگفتی است.
۱۳۵۹/۰۲/۱۳
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين گفتار حكيمانه به نكتۀ مهمى اشاره مىكند و آن اينكه «انسان در برابر نعمتهايى كه خداوند به وى داده كمترين وظيفهاش اين است كه نعمتهايش را وسيلۀ معصيت او قرار ندهد»؛ (أَقَلُّ مَا يَلْزَمُكُمْ لِلّٰهِ أَلَّا تَسْتَعِينُوا بِنِعَمِهِ عَلَى مَعَاصِيهِ) . نافرمانى مولا هميشه زشت است، ولى زشتترين حالات نافرمانى و عصيان اين است كه انسان نعمتهاى او را وسيلۀ نافرمانى وى قرار دهد. در بعضى از تواريخ آمده است «سبكتكين» كه از كاركنان عزالدوله بختيار بود بر ضد او خروج كرد. «صابى» نويسندۀ معروف از طرف عز الدوله نامهاى به او نوشت كه اى كاش مىدانستم با چه وسيلهاى بر ضد ما قيام كردهاى، در حالى كه پرچم ما بالاى سرت در اهتزاز است و بردگان ما در طرف راست و چپ تو قرار دارند و اسبهاى سوارى تو علامت ما را بر خود دارند و لباسهايى كه بر تن دارى بهوسيلۀ ما بافته شده است و سلاحهايى كه براى دشمنانمان تهيه كرده بوديم در دست توست.
#حکمت_330
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين كلام حكيمانه اشاره به موقعيت خطرناك اطرافيان سلاطين و پادشاهان و زمامداران مىكند و مىفرمايد: «همنشين سلطان مانند كسى است كه بر شير سوار است، ديگران به مقام او غبطه مىخورند ولى او خود بهتر مىداند در چه وضع خطرناكى قرار گرفته است». (صَاحِبُ السُّلْطَانِ كَرَاكِبِ الْأَسَدِ: يُغْبَطُ بِمَوْقِعِهِ، وَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَوْضِعِهِ) . تاريخ نشان مىدهد كه مقربان سلاطين هميشه گرفتار خطرى بودهاند كه امام عليه السلام در اين كلام حكيمانه به آن اشاره كرده است. مردم، مقام و جاه آنها را مىبينند و غبطه مىخورند كه اى كاش به جاى آنها بودند و با استفاده از قدرت سلطان مىتوانستند هر كارى را بخواهند انجام دهند. اين در حالى است كه آنها همواره بر لب پرتگاه خطرند و بسيار شده است كه ناگهان سلطان به آنها بدبين شده، نهتنها دستور عزل آنها را داده، بلكه آنها را به شدت مجازات نموده و در بسيارى از موارد نابود كرده است
#حکمت_263
🔶 @Nahj_Et
🔰 #بخوانید | مباهله، سند حقانیت اهل بیت علیهمالسلام
🔸 به بهانه ۲۴ ذیالحجه سالروز #مباهله
🔶 در شان نزول آیه ۶۱ سوره آلعمران گفتهاند که این آیه و آیات قبل درباره هیات نجرانى نازل شده. هنگامی که آنها استدلالهای پیامبر را نپذیرفتند؛ حضرت ایشان را به مباهله دعوت کرد و آنها از حضرت مهلت خواستند و پس از مراجعه، به شخصیتهاى نجران، اسقف (روحانى بزرگشان) به آنها گفت: شما فردا به محمد نگاه کنید، اگر با فرزندان و خانوادهاش براى مباهله آمد، از مباهله با او بترسید، واگر با یارانش آمد با او مباهله کنید، زیرا چیزى در بساط ندارد...
🔸فردا که شد پیامبر آمد درحالى که دست على بن ابى طالب را گرفته بود و حسن و حسین در پیش روى او راه میرفتند و فاطمه پشت سرش بود، نصارى نیز بیرون آمدند در حالى که اسقف آنها پیشاپیششان بود هنگامى که نگاه کرد، پیامبر با آن چند نفر آمدند، در باره آنها سؤال کرد به او گفتند: این پسر عمو وداماد او و محبوبترین خلق خدا نزد او است و این دو پسر، فرزندان دختر او از على هستند و آن بانوى جوان دخترش فاطمه است که عزیزترین مردم نزد او، و نزدیکترین افراد به قلب او است…
🔸و در روایتى آمده است اسقف مسیحیان به آنها گفت: من صورتهایى را میبینم که اگر از خداوند تقاضا کنند کوهها را از جا برکند چنین خواهد کرد هرگز با آنها مباهله نکنید که هلاک خواهید شد، و یک نصرانى تا روز قیامت بر صفحه زمین نخواهد ماند...
📚 منبع: تفسیر نمونه،ج۲ص۵۸۰، برگرفته از سخنرانی #حجت_الاسلام_راجی
🔶 @Nahj_Et
💠🔹و شگفت اينكه هر قومى به لغتى تكلّم مىكنند و بيش از هزار لغت در دنيا وجود دارد و اين موهبت تنها به انسان داده شده و سخن گفتن تنها از او بر مىآيد و به قدرى اهمّيّت دارد كه خداوند آن را در طليعۀ سورۀ «الرّحمن» كه شرح مواهب و نعمتهاى الهى را مىدهد، ذكر فرموده است: «اَلرَّحْمٰنُ عَلَّمَ اَلْقُرْآنَ خَلَقَ اَلْإِنْسٰانَ عَلَّمَهُ اَلْبَيٰانَ» البتّه نبايد فراموش كرد كه مهم فرماندهى روح نسبت به زبان است. هرگاه اين فرمانده آمادگى داشته باشد زبان با فصاحت و بلاغت و به راحتى مىچرخد و هرگاه در روح، آمادگى نباشد زبان از كار مىماند و در جملههاى بالا اگر «امتناع» و «اتّساع» را به زبان نسبت مىدهد در حقيقت منظور، امتناع و اتّساع روح انسان است. در حقيقت امام با اين سخن ضمن اشاره به اهمّيّت زبان و نطق، دليل موفق و ناموفق بودن افراد را در سخنرانى بيان مىفرمايد
#خطبه_233
🔶 @Nahj_Et
6.63M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 مباهله
▫️فرشتهها با هلهله، اومدن یه قافله
▫️تا بگن خدا برا علی(ع) چه شأنی قائله
🔶 @Nahj_Et
افراط در عبادات و نادیده گرفتن سایر ارزش های اسلامی 👌💯
{قسمت چهارم و آخر} زیبا
🕋من که پیغمبر شما هستم اینطور نیستم؛ هیچ وقت همه شب تا صبح را عبادت نمیکنم،
👨👩👧👦🌌قسمتی از آن را استراحت میکنم، میخوابم. من به خاندان و همسران خود رسیدگی میکنم،
🚱🥄هر روز روزه نمیگیرم، بعضی روزها روزه میگیرم، روزهای دیگر را حتماً افطار میکنم.
❌کسانی که این کارها راپیش گرفتهاند، از سنت من خارجاند.
🔅☝️پیغمبر وقتی احساس میکند یک ارزش از ارزشهای اسلامی سایر ارزشها را در خود محو میکند،
⌛️❌یعنی جامعه اسلامی به یک طرف مد پیدا کرده است، شدیداً با آن مبارزه میکند.
📚 #استاد_مطهری، انسان کامل، ص36، 37 ✨
🔶 @Nahj_Et