نهج البلاغه
💠قَالَ علیه السلام إِنّ الطّمَعَ مُورِدٌ غَیرُ مُصدِرٍ وَ ضَامِنٌ غَیرُ وفَیِ ّ وَ رُبّمَا شَرِقَ شَ
🔹قَالَ علیه السلام أللّهُمّ إنِیّ أَعُوذُ بِکَ مِن أَن تُحَسّنَ فِی لَامِعَةِ العُیُونِ علَاَنیِتَیِ وَ تُقَبّحَ فِیمَا أُبطِنُ لَکَ سرَیِرتَیِ مُحَافِظاً عَلَی رِثَاءِ النّاسِ مِن نفَسیِ بِجَمِیعِ مَا أَنتَ مُطّلِعٌ عَلَیهِ منِیّ فأَبُدیِ َ لِلنّاسِ حُسنَ ظاَهرِیِ وَ أفُضیِ َ إِلَیکَ بِسُوءِ عمَلَیِ تَقَرّباً إِلَی عِبَادِکَ وَ تَبَاعُداً مِن مَرضَاتِکَ
🔹و آن حضرت فرمود:خداوندا،به تو پناه می برم از اینکه ظاهرم در دیده مردم نیکو جلوه کند،و درونم در آنچه از تو پنهان می کنم زشت نماید،خود را از همه آنچه بر من آگاهی در برابر دید مردم حفظ کنم ،پس ظاهر آراسته ام را برای مردم آشکار نموده، و زشتی کردارم را به سوی تو آورم،تا خود را به مردم نزدیک،و از خشنودی تو دور سازم .
📙شرح#حکمت_276
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص280
🔶 @Nahj_Et
☄فرق ميان اين دو كار
#نهج_البلاغه
📿شَتَّانَ مَا بَيْنَ عَمَلَيْنِ عَمَل تَذْهَبُ لَذَّتُهُ وَتَبْقَى تَبِعَتُهُ وَعَمَل تَذْهَبُ مَؤُونَتُهُ وَيَبْقَى أَجْرُهُ
🟤اين دو عمل چقدر با هم متفاوتند: عملى كه لذتش مى رود و عواقب سوء آن باقى مى ماند و عملى كه زحمتش مى رود و اجر و پاداشش باقى است
✍در ميان كارهاى نيك و بد و اعمال حسنه و سيئه ـ با اين كه هر كدام جنبه مثبت و منفى دارند ـ اين تفاوت آشكار ديده مى شود; اعمال گناه آلود داراى لذتى موقتى و ناپايدار است كه به زودى زايل مى گردد ولى عواقب بد آن هم در دنيا و هم در آخرت دامان انسان را مى گيرد. مثلاً انسانى براى برخوردارى از لذتى آنى به شراب پناه مى برد. ممكن است اين ماده مخدر ساعتى او را از غم و اندوه تهى كند و در نشئه اى لذت بخش فرو برد; اما به زودى پايان مى يابد و آثار سوء آن در تمام اعضاى بدن او تدريجاً ظاهر مى شود و در آخرت نيز از شراب طهور بهشتى و نوشيدن آب كوثر محروم مى گردد. ولى به عكس،انسانى كه به سراغ بندگى خدا مى رود و در ميدان جهاد با نفس و جهاد با دشمن حاضر مى شود، هر چند با مشكلاتى روبرو مى گردد; اما اين مشكلات تدريحا از بين مى رود و اجر و پاداش دنيوى و اخروى آن باقى مى ماند. هوس رانى و شهوت رانى همچون کف هاى روى آب است که «(فَیَذْهَبُ جُفَاءً); سرانجام کف ها به بیرون پرتاب مى شوند»و اعمال نیک همچون آب زلال که به مصداق «(وَأَمَّا مَا یَنفَعُ النَّاسَ فَیَمْکُثُ فِى الاَْرْضِ); ولى آنچه به مردم سود مى رساند (= آب یا فلزّ خاص) در زمین مى ماند» باقى و برقرار خواهد بود.
📚 #حکمت_121
🔶 @Nahj_Et
#خطبه_متقین
📌قسمت سی و پنجم
🔰سپس امیرالمومنین علیهالسلام اشاره به سه وصف مهم ديگر که از کرامات پرهيزگاران است کرده، مى فرمايد:
▫️يَعْفُو عَمَّنْ ظَلَمَهُ، وَ يُعْطِي مَنْ حَرَمَهُ، وَ يَصِلُ مَنْ قَطَعَهُ
💠کسى را که به او ستم کرده (و پشيمان است) مى بخشد و به آن کس که محرومش ساخته عطا مى کند و به کسى که پيوندش را با وى قطع کرده است، مى پيوندد
✍گاه انسان در برابر بديهاى ديگران مقابله به مثل مى کند که غالباً زاييده خوى انتقامجويى است; ولى گاه مقابله به ضدّ مى کند که اين روش اولياء الله و پرهيزگاران است; از ظلم ظالمان مى گذرد در حالى که قدرت انتقامجويى دارد و اين نوعى شجاعت است و چون از موضع قدرت انجام مى شود تسليم در برابر ظلم نيست و در برابر کسانى که او را هنگامى محروم ساخته اند عکس العملش بخشش به هنگام نياز آنهاست که اين دليل بر سخاوت است. با آنهايى که از وى قهر کرده اند آشتى مى کند و آنها را مشمول کمک هاى خود مى سازد و اين هم شجاعت است و هم سخاوت.
📝ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
توسل به #امام _حسين علیه السلام برای #توبه از گناهان چگونه است؟
🔰 قرآن کریم در آيه 35 سوره مائده، میفرمايد:
✍ «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَ جاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»: ای كسانی كه ايمان آوردهايد پرهيزكاری پيشه كنيد و وسيلهای برای تقرب به خدا، انتخاب نماييد و در راه او جهاد كنيد، باشد كه رستگار شويد.
🔺 وسيله در آيه فوق، معنای بسيار وسيعی دارد و هر كار و هر چيزی كه باعث نزديک شدن به پيشگاه مقدس پروردگار میشود، شامل میگردد.
🔅 همانطوركه امیرالمؤمنین امام علی عليه السّلام فرمودند:
✍ بهترين چيزی كه بهوسيله آن میتوان به خدا نزديک شد، ايمان به خدا و پيامبر او و جهاد در راه او، نماز، زكات، روزه، حج، صلهرحم، انفاق ... میباشد(1).
✅ متوسل شدن به افراد در حقيقت توسل به مقام روحانی آنهاست كه روح خود را پرورش داده، به كمالاتی رسيدند علاوه بر اين، توسل روح اميد را افزايش، روح يأس را كاهش و ايجاد رابطه معنوی باخدا و اولياءالله و تحصيل رضايت خداوند و توجه به سلسله شافعان و... را به وجود میآورد بنابراين توسل به مقامِ بزرگی مانند امام حسين عليهالسلام که جانش را برای احيای دين خدا، فدا کرد، بسيار مناسب است و در روايات بسياری هم به آن تأکيد شده است. آداب و ترتيب خاصی نيز برای اينگونه توسلها، وجود ندارد و انسان میتواند صميمانه با امامش درد دل کند و بهوسيله او از خدا طلب مغفرت کند یا اینکه از خدای متعال بخواهد به خاطر آن بزرگوار، او را مورد بخشش قرار دهد.
🔹 توبه یعنی پشیمانی قلبی که لازمهاش ترک آن کار و تصمیم جدی داشتن، بر انجام ندادن گناهان است. در صورتی که قابل جبران باشد، لازم است است این کار انجام شود. میتوان از سیدالشهدا علیه السلام خواست تا برای توفیق در این مسیر، برایتان دعا کند. از طرفی میتوان از آن بزرگوار درخواست کرد تا به درگاه الهی برای شما، استغفار نماید.
📚 نهجالبلاغه، #خطبه_110
🔶 @Nahj_Et
حکمت 177 نهج البلاغه.mp3
600.2K
🌸🍃🌸🍃
🍃
📚شرح و تفسیر #حکمت_177(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی_شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
▫️وَحِفْظُ مَا فِي يَدَيْکَ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ طَلَبِ مَا فِي يَدَيْ غَيْرِکَ
🟠و حفظ آنچه در دست دارى، نزد من محبوب تر از درخواست چيزى است که در دست ديگرى است
✍اشاره به اينکه بسيارند کسانى که بر اثر اسراف و تبذير اموال خود را از دست مى دهند و نيازمند به ديگران مى شوند و عزت و حيثيت خود را بر سر آن مى نهند. هر گاه انسان، اعتدال و اقتصاد را در زندگى از دست ندهد نيازمند به ديگران نخواهد شد، بنابراين توصيه مزبور هرگز به معناى دعوت به بخل نيست بلکه به معناى دعوت به ميانه روى و اعتدال و ترک اسراف و تبذير است.
📙#نامه_31
🔶 @Nahj_Et
🌼قَالَ علیه السلام لَا وَ ألّذِی أَمسَینَا مِنهُ فِی غُبرِ لَیلَةٍ دَهمَاءَ تَکشِرُ عَن یَومٍ أَغَرّ مَا کَانَ کَذَا وَ کَذَا
🌼غیراللیل: باقیمانده ی شب، دهماء: سیاه، تار، تکشر: لبخند بطوری که دندانها دیده شوند، اغر: روشن، واضح، (نه، به خدایی که به قدرت او شب کردیم، در باقیمانده ی شب تاری که از روز روشن جداست، که چنین و چنان نبوده است). کلمه ی: تکشر عاریه برای شب آمده است از آن رو که از روشنی روز جدا شده، همچون کسی که می خندد، و این سوگند در نهایت فصاحت است، و از چنین فصاحتی سوگند خورنده و شنونده منفعل می گردد.
📙شرح#حکمت_277
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص281
🔶 @Nahj_Et
📣 امام علی (ع):
اطاعت از خدا را مانند لباس زير، به خود نزديك كنيد و این گونه نباشد که مثل لباس رو باشد که بين شما و آن فاصله افتد.
اطاعت از خدا را حتی نه مثل لباس زیر بلكه از لباس زير هم به خود نزديك تر کنید و به خود بچسبانید و در اعماق بدن و درون خود قرار دهيد.
اطاعت از خدا را در تمام كارهاى خود امير و فرمانده خود قرار دهيد و آن را آبشخور خود در روز قيامت کنيد. اطاعت از خدا را شفيع خود در درگاه خدا براى رسيدن به خواستههاى خود قرار دهید.
اطاعت از خدا را سپرى برای حفاظت از خود در روز وحشت و اضطراب قیامت قرار دهید و چراغى فروزان در دل قبرها و سكون و آرامش در وحشت و ترس طولانى برزخ و گشايش و آسايشى برای منازل وحشتزای قیامت.
📖 فاجْعَلُوا طَاعَةَ اَللَّهِ شِعَاراً دُونَ دِثَارِكُمْ وَ دَخِيلاً دُونَ شِعَارِكُمْ وَ لَطِيفاً بَيْنَ أَضْلاَعِكُمْ وَ أَمِيراً فَوْقَ أُمُورِكُمْ وَ مَنْهَلاً لِحِينِ وُ رُودِكُمْ وَ شَفِيعاً لِدَرَكِ طَلِبَتِكُمْ وَ جُنَّةً لِيَوْمِ فَزَعِكُمْ وَ مَصَابِيحَ لِبُطُونِ قُبُورِكُمْ وَ سَكَناً لِطُولِ وَحْشَتِكُمْ وَ نَفَساً لِكَرْبِ مَوَاطِنِكُمْ
📚 نهج البلاغه، #خطبه_198
🔶 @Nahj_Et
حکمت 178 نهج البلاغه.mp3
1.53M
🌸🍃🌸🍃
🍃
📚شرح و تفسیر #حکمت_178(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی_شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
#نهج_البلاغه
▫️ وَ بَادِرُوا آجَالَکُمْ بِأَعْمَالِکُمْ; فَإِنَّکُمْ مُرْتَهَنُونَ بِمَا أَسْلَفْتُمْ، وَ مَدِينُونَ بِمَا قَدَّمْتُمْ
🟠با اعمال صالح بر مرگ خود پيشى بگيريد، زيرا شما در گرو کارهايى هستيد که از پيش فرستاده ايد و به سبب اعمالى که در گذشته انجام داده ايد جزا داده مى شويد
✍چه تعبير زيبايى است (تعبير به رهن و دين) نسبت به گناهان پيشين; گويى گناهان به صورت وامى به گردن انسان مى افتد و همه وجود، به منزله رهن در برابر اين وام گروگان است که تا توبه نکند و با اعمال صالح جبران ننمايد همچنان گرفتار آن است. قرآن مجيد مى فرمايد: «(کُلُّ نَفْس بِمَا کَسَبَتْ رَهِينَةٌ) ; هر کس گرو اعمال خويش است
📘#خطبه_190
🔶 @Nahj_Et
🟠گرچه شما عالم پس از مرگ را با چشم خود نديده ايد⁉️
#نهج_البلاغه
▫️وَلَقَدْ بُصِّرْتُمْ اِنْ اَبْصَرْتُمْ، وَ اُسْمِعْتُمْ اِنْ سَمِعْتُمْ، وَ هُديتُمْ اِنِ اهْتَدَيْتُمْ
🌐اگر چشم بصيرت بگشاييد وسايل بينايى شما فراهم است و اگر گوش شنوا داشته باشيد سخنان حق به گوش شما رسانده شده و اگر اهل هدايت باشيد وسايل هدايت فراهم گشته است
✍بنابراين عذرى براى شما باقى نمانده و هرگز در پيمودن راه خطا معذور نيستيد! چرا که واقعيّتهاى مربوط به جهان پس از مرگ، گرچه پشت پرده قرار دارد ولى از سه طريق شما از آن آگاهيد: نخست از طريق مسائل عبرت انگيزى که در اين جهان با چشم خود مى بينيد، آثار فراعنه در پيش چشم شماست، قبور در هم شکسته نياکان که نشانه ناپايدارى اين دنياست مشهود است، سرنوشت شوم ويرانه هايى که از شهرها و آباديهاى بلاديده اقوام گنهکار و گردنکش در گوشه و کنار جهان وجود دارد، درسهاى عبرت ديگرى است.
بنابراين هريک از سه جمله بالا اشاره به يکى از اين دلايل سه گانه است: حسّ و نقل و عقل.
📘#خطبه_20
🔶 @Nahj_Et
💠قَالَ علیه السلام قَلِیلٌ تَدُومُ عَلَیهِ أَرجَی مِن کَثِیرٍ مَملُولٍ مِنهُ
💠(کار اندکی که در آن مداومت کنی، امیدبخش تر از کار زیادی است که از آن خسته و ملول گردی). مقصود امام (علیه السلام) این است که از کارها کار اندک مداوم، پرارزشتر است از کار زیاد خسته کننده و غیر مداوم، و نفس را بهتر آماده می سازد، پس در آخرت سود بیشتری دارد.
📙شرح#حکمت_278
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص282
🔶 @Nahj_Et
🍃🌹وَ قَالَ علیه السلام مَن تَذَکّرَ بُعدَ السّفَرِ استَعَدّ
🍃🌹هر کس دوری سفر آخرت را به خاطر داشته باشد، آماده می شود). مقصود امام (علیه السلام) آن است که شخصی که به یاد دوری راه آخرت است باید به وسیله ی تقوا و پرهیزگاری آماده ی آن سفر گردد.
📙شرح#حکمت_280
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص284
🔶 @Nahj_Et
حکمت 179 نهج البلاغه.mp3
1.6M
🌸🍃🌸🍃
🍃
📚شرح و تفسیر #حکمت_179(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی_شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
🍃🌼قَالَ علیه السلام لَیسَتِ الرّوِیّةُ کَالمُعَایَنَةِ مَعَ الإِبصَارِ فَقَد تَکذِبُ العُیُونُ أَهلَهَا وَ لَا یَغُشّ العَقلُ مَنِ استَنصَحَهُ
🍃🌼و فرمود (علیه السلام): اندیشیدن همانند دیدن به چشم نیست. چه بسا چشم در دیدن خطا کند و حال آنکه، عقل به کسی که از او نصیحت خواهد، خیانت نکند.
📙شرح#حکمت_281
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص285
🔶 @Nahj_Et
💠قَالَ علیه السلام بَینَکُم وَ بَینَ المَوعِظَةِ حِجَابٌ مِنَ الغِرّةِ
💠(میان شما و پند و اندرز، پرده ای از غفلت و غرور وجود دارد). کلمه ی: حجاب (پرده) را برای آنچه از هیاتهای بدنی که عارض بر نفوس می گردند و باعث غفلت از نگاه عبرت آمیز و پذیرش موعظه و بهره مندی از آن است، استعاره آورده است
📙شرح#حکمت_282
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص286
🔶 @Nahj_Et
✨قَالَ علیه السلام جَاهِلُکُم مُزدَادٌ وَ عَالِمُکُم مُسَوّفٌ
✨مزداد: مرتکب گناه فراوان، (نادان شما گناه زیادی مرتکب می شود و امروز و فردا می کند). مسوف: یعنی کسی که امروز و فردا کرده و توبه را به تاخیر می اندازد. بعضی روایت کرده اند: (عالمکم مسوف) یعنی: دانای شما کار را به تاخیر می اندازد.
📙شرح#حکمت_283
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص287
🔶 @Nahj_Et
حکمت 180 نهج البلاغه.mp3
2.68M
🌸🍃🌸🍃
🍃
📚شرح و تفسیر #حکمت_180(کلمات قصار)
⏮استاد حجت الاسلام والمسلمین #محمدی_شاهرودی کارشناس برنامه های اعتقادی و معارف اسلامی
🎤کوتاه و با بیان شیوا و روان و ساده
⏱دقایقی کوتاه در محضر نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
🌹«لاَ يَرْضَوْنَ مِنْ أَعْمَالِهِمُ الْقَلِيلَ، وَ لاَ يَسْتَکْثِرُونَ الْکَثِيرَ. فَهُمْ لاَِنْفُسِهِمْ مُتَّهِمُونَ، وَ مِنْ أَعْمَالِهِمْ مُشْفِقُون»
🍃«پرهیزگاران از اعمال اندک، خشنود نمى شوند و اعمال فراوان خود را زياد نمى شمارند، بلکه پيوسته خود را (به کوتاهى و قصور) متّهم مى سازند (هر چند عبادات و طاعات و کارهاى مهم اجتماعى فراوانى کرده باشند و به همين دليل) از اعمال خود نگرانند. (مبادا حق خدا و خلق را ادا نکرده باشند.)
📙خطبه_193
🔶 @Nahj_Et
💢 اعتدال در جدال و خصومت
💠 امام علی علیه السلام فرمودند:
🍃 منْ بَالَغَ فِي الْخُصُومَةِ أَثِمَ، وَ مَنْ قَصَّرَ فِيهَا ظُلِمَ، وَ لَا يَسْتَطِيعُ أَنْ يَتَّقِيَ اللَّهَ مَنْ خَاصَمَ.
🔹 آن كه دشمنى را از اندازه بگذراند گناه كرده، و كسى كه كوتاهى ورزد بر او ستم خواهد شد، و آن كه ستيزه جويى نمايد نمى تواند حق تقوا را رعايت كند.
📚 #حکمت_298 نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
📚نهج البلاغه
حکمت 296 - تدبیر در دشمنى کردن
🌺 وَ قَالَ عليهالسلام لِرَجُلٍ رَآهُ يَسْعَى عَلَى عَدُوٍّ لَهُ بِمَا فِيهِ إِضْرَارٌ بِنَفْسِهِ إِنَّمَا أَنْتَ كَالطَّاعِنِ نَفْسَهُ لِيَقْتُلَ رِدْفَهُ
🍀و درود خدا بر او، فرمود: (شخصى را ديد كه چنان بر ضد دشمنش مىكوشيد كه به خود زيان مىرسانيد، فرمود:) تو مانند كسى هستى كه نيزه در بدن خود فرو برد تا ديگرى را كه در كنار اوست بكشد...
🔶 @Nahj_Et
💠قَالَ علیه السلام کُلّ مُعَاجَلٍ یَسأَلُ الإِنظَارَ وَ کُلّ مُؤَجّلٍ یَتَعَلّلُ بِالتّسوِیفِ
💠(هر که شتاب و تعجیل دارد، مهلت خواهد، و هر که را مهلت دهند، با امروز و فردا کردن بهانه جویی می کند). این عبارت امام (علیه السلام) سرزنشی است برای کسانی که در حال تعجیل و در مهلت و فرصت از عمل صالح دوری می جویند.
📙شرح#حکمت_285
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص289
🔶 @Nahj_Et
🍃🌹قَالَ علیه السلام قَطَعَ العِلمُ عُذرَ المُتَعَلّلِینَ
🍃🌹(علم، راه را بر بهانه جویان می بندد). یعنی علم به امور دینی و آنچه از مژده و بیم که پیامبر (صلی الله علیه و آله) آورده است، راه بهانه را به کسانی که می گویند: ما از آن ناآگاه بودیم، می بندد، همانطوری که خداوند متعال فرموده است: رسلا مبشرین و منذری
📙شرح#حکمت_284
حکمت های نهج البلاغه ( همراه با 25 ترجمه و شرح )/ ص288
🔶 @Nahj_Et