هدایت شده از فقه معاصر
💠 کتیبه ایوان نجف
سمت راست ورودی اصلی مرقد مطهر امیرمؤمنان علی علیهالسلام:
زایرانِ دَرگهَت را بر دَرِ خُلدِ بَرین
میدهند آواز: طِبتُم فَادخُلوها خالِدین
این شعر، بیت پایانی از هفت بند کاشی، متعلق به ملامحسن کاشی عالم و شاعر عالم و شاعر قرون ۷ و ۸ هجری قمری و ملازم سلطان محمد خدابنده است.
شاعر در مصرع دوم، مژده زندگی جاودان بهشتی را که مضمون آیه 73 سوره زمر است، به زایران مرقد امیرمؤمنان علیه السلام، بشارت می دهد.
ترکیب بند مزبور مشتمل بر ۷ بند ۱۲ بیتی است که با احتساب ابیات میانی، در مجموع ۹۱ بیت دارد و باب جدیدی در منقبتسرایی باز کرد؛ تا جایی بعد از آن تا چند قرن، هفت بند سرایی در مدح مولای متقیان علیهالسلام رایج شد و محتشم از معروفترین منقبتسرایان شعر فارسی، خود را دنبالهروی او برمیشمارد.
بسیاری از ابیات این شعر، برگرفته از آیات قران کریم و روایات معصومین صلوات الله علیهم اجمعین بوده و به دور از غلوّ، با بیانی ساده و دلنشین، معارف کلامی و اعتقادی شیعه در حق امیر المؤمنین علیهالسلام را برای عموم مردم روزگار خود تببین کرده است.
ماجرای این شعر را در پیام ضمیمه بخوانید:
هدایت شده از فقه معاصر
دولتشاه سمرقندی در تذکرة الشعراء، وی را در زمره شعرای طبقه پنجم ذکر کرده و درباره او مینویسد:
«از جمله مادحان حضرت شاه ولایت پناه امیر المؤمنین و امام المتقین اسد الله الغالب علی بن ابی طالب کرم الله وجهه بود و هیچ کس به به متانت و لطافت او سخن نگفته است. مرد دانشمند و فاضل بوده است...
گویند که مولانا حسن بعد از زیارت کعبه معظمه شرفها الله و حرم حضرت رسالت علیه الصلاة والسلام به عزم زیارت امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام به دیار عراق عرب افتاد و به عتبه بوسی آن آستانه شریف مشرّف شد و این منقبت بر روضه مطهرّه منوّره آن حضرت خواند:
ای به دور آفرینش، پیشوایِ اهلِ دین / وی زِ عزّت مادحِ بازویِ تو روح الامین.
در آن شب حضرت شاه ولایت را کرم الله وجهه به خواب دید که عذرخواهی او میکند که:
ای کاشی! از راه دور آمدهای و تو را دو حق است بر ما، یکی حق مهمانی و یکی حق صله شعر. اکنون باید که به بصره شوی و آنجا بازرگانی است که او را مسعود بن افلح گویند، از ما سلامش رسانی و گویی که در سفر عمّان درین سال، در آب، کشتی تو غرق خواست شدن، یک هزار دینار بر ما نذر کردی و ما مدد کردیم و کشتی و اموال تو را به سلامت به ساحل رسانیدیم. اکنون از عهده آن به در آی و از خواجه بازرگان زر بستان.
کاشی به بصره آمد و آن خواجه را پیدا ساخت و پیغام امیر المؤمنین علی"علیه السلام" با بازرگان رسانید. بازرگان از شادی، چون گل بشگفت و سوگند خورد که من این حال به هیچ آفریده نگفته ام و فی الحال زر تسلیم مولانا حسن کرد و خلعتی بر آن مزید ساخت و شکرانه آنکه فریادرس شاه ولایت شده دعوتی مستوفی جهت صالحان و فقرای شهر بداد.»
تا چندین قرن، حفظ کردن هفت بند کاشی و خواندن آن میان شیعیان مرسوم بود و حتی کتابهایی در شرح هفت بند مولانا حسن کاشی به رشته تحریر درآمد.
نسخههای خطی مختلفی از هفت بند حسین کاشی در کتابخانهها از جمله کتابخانه ملی ایران وجود دارد که عمدتا در لابلای جنگها و بیاضهای ادبی و مذهبی قرار گرفته است. یکی از عوامل اختلاف فراوان میان نسخههای هفت بند را میتوان ناشی از همین دانست که برخلاف بیشتر شاعران معاصر مولانا حسن کاشی کتاب دیوان مستقلی از او تا کنون یافت نشده است و اشعار نقل شده در تذکرهها یا بیاضها و جنگهایی که ادب دوستان، ادیبان، اهل منبر و روضه خوانان گرد آورده اند تا امروز منبع اصلی ما برای دست یابی به این شعر است.
گزارشی که جناب عبدالله افندی از دشمنی متعصبان و دشمنان شیعه با مولا حسن کاشی ارائه داده شاید بتواند در فهم دلیل مفقود شدن این دیوان در تاریخ راهگشا باشد. چه بسا این دیوان در شعله جهل و تعصب سوخته شده ویا به سرنوشت دیوانهای شیعی که ابیات آن به آب شسته شدند، دچار شده باشد.
---------------------------
🍃@FiqhMoaser
May 11
هدایت شده از فقه معاصر
#مناسبت
امام كاظم(ع):
عَظِّمِ العالِمَ لِعِلْمِهِ وَدَعْ مُنازَعَتَهُ، وَ صَغِّرِالْجاهِلَ لِجَهْلِهِ وَلاتَطْرُدْهُ وَلكِنْ قَرِّبْهُ وَ عَلِّمْهُ.
عالم را به جهت عملش بزرگ بشمار و از منازعه با او درگذر؛ و جاهل را به حساب نیاور ولی طرد نکن، بلكه او را جذب کن و آنچه نمیداند تعلیمش بده.
📚تحف العقول، ص۲۰۹
🍃
امام کاظم حضرت موسی بن جعفر (علیهماالسّلام) بعد از رحلت پدر عالیقدرش حضرت امام جعفر صادق علیه السلام، ادارهکننده فکری و علمی مکتب فکری و علمی وسیع ایشان بود؛ مکتبی که به سرعت رو به توسعه و تعمیق نهاده و در بردارندۀ هزاران دانشجو و استاد و طالب علم بود.
آن امام همام علی رغم زندان های مکرّر، شاگردان بسیاری تربیت کرد و صدها نفر از محضر پر فیض آن حضرت کسب دانش کرده و احادیث ایشان را نقل کردهاند.
شش تن از ایشان چندان به فقاهت و صدق و امانت معروف گشتند که بر روایات آنان، مهر صحت و اعتبار خورده است و به تعبیر بزرگان علم الحدیث و متخصصان رجال الحدیث، جزء اصحاب اجماع هستند؛ چه این که همگان بر صحت روایاتی که از آنان رسیده باشد، اذعان کرده اند. اینان عبارتند از:
۱- یونس بن عبدالرحمن. ۲- صفوان بن یحیی. ۳ محمد بن ابیعمیر. ۴- عبدالله بن مغیره. ۵- حسن بن محبوب سراد. ۶- احمد بن ابینصر بزنطی.
🍃
🏴 شهادت حضرت کاظم امام موسی بن جعفر علیه السلام، تسلیت باد.
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
#مناسبت
🌴 امیرمؤمنان علی علیهالسلام:
[خداوند] پيامبر را در زمانى فرستاد كه رشته رسالت منقطع، و خواب غفلت ملّتها طولانى، و فتنهها جدّى، و امور حيات از هم گسيخته، و آتش جنگها شعلهور بود....
نور دنيا در كسوف، و دنيا با ظهور چهره فريبنده در حال خودنمايى، برگهاى درخت زندگى زرد، نوميدى از بارور شدن شجره حيات بر دلها چيره، و آب زندگى فروكش كرده بود...
زمانى كه نشانههاى هدايت كهنه، و علائم گمراهى نمايان بود. دنيا به اهلش روى زشت نموده، و نسبت به خواهندهاش عبوس بود، ميوهاش فتنه، غذايش مردار، جامه زيرش ترس، و جامه رويش شمشير بود.
پس اى بندگان خدا پند بگيريد، و به ياد آريد عقايد و آرايى را كه پدران و برادرانتان در گرو آنند، و بر اساس آنها مورد محاسبه حق قرار گرفتهاند.
📚 نهج البلاغه، خطبه ۸۹
🍃
🌴عید مبعث رسول اکرم حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله تهنیت باد💐
-------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
✍تصویرگر: ف. الف
🕊
مثل کبوتران شب جمعهٔ حرم
بگذار در هوای تو نقاشیام کنند.
🕊
حسین بن ثُوَیر نقل میکند: من، یونس بن ظَبیان، مُفَضَّل بن عمر و ابو سَلَمَۀ نزد حضرت صادق علیهالسلام نشسته بودیم. در بین ما یونس که مسن تر از همه ما بود سخن میگفت. عرض کرد: فدایت شوم، من زیاد به یاد حسین بن علی علیهالسلام هستم، در این حالت چه بگویم؟
حضرت فرمود:
سه بار بگو: «صَلَّی اللَّهُ عَلَیْکَ یَا أَبَاعَبْدِاللَّهِ»، چرا که سلام از دور و نزدیک به حسین بن علی علیهالسلام میرسد.
📚 الکافي، ج ۴، ص ۵۷۵/ وسائلالشیعة، ج ۱۴، ص ۴۹۴
----------------------
🌴 سالروز #میلاد_امام_حسین علیهماالسلام، سرور آزادگان، سالار شهیدان و مقتدای مجاهدان، تهنیت باد.💐
#عزیزم_حسین #ماه_شعبان
با نشر این پیام، در ثواب سلام بر سیدالشهدا شریک شوید.
----------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
👈هماکنون
در نخستین روز همایش انقلاب اسلامی و تحول علوم اسلامی و انسانی برگزار میشود:
🔶 انقلاب اسلامی و ضرورتسازی روش در علوم اسلامی
🔹 سخنران: استاد مجتبی الهی خراسانی
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳، دانشگاه علوم اسلامی رضوی
🔗 لینک حضور مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/razavimaharat1400/gharbshenasi
------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
#مناسبت
صحیفه سجادیه کتابی حاوی ۵۴ دعا از امام سجاد(ع) است. این کتاب پس از قرآن و نهج البلاغه مهمترین میراث مکتوب شیعه به حساب میآید و به نامهای خواهر قرآن و «انجیل اهل بیت» نیز مشهور است. صحیفه مانند قرآن و نهجالبلاغه از نظر فصاحت و بلاغت مورد توجه قرار گرفته و به سیزده زبان از جمله فارسی و انگلیسی ترجمه شده است.
صحیفه سجادیه از نظر سند داراى اعتبار بالایى است؛ زیرا:
اولاً: محتواى آن چنان محتواى فصیح و بلیغ وژرف و دقیقى است که صدور آن از غیر امام معصومى که با عالم غیب مرتبط است بسیار بعید به نظر مىرسد و جمعى از علماى بزرگ نیز بر همین موضوع تکیه کرده اند.
ثانیاً: بسیارى از بزرگان علما در اجازات روایى خود به آن اشاره کرده و آن را ستوده اند.
ثالثاً: بعضى از فقهاى بزرگ در مسائل فقهى به بعضى مضامین آن که جنبه فقهى دارد استناد کرده اند.
رابعاً: اهتمام عمومى شیعیان به قرائت و تلاوت دعا هاى صحیفه قرینه دیگرى بر صحت اسناد آن به امام بزرگوار، امام على بن الحسین(علیهما السلام) مى باشد و یکى از نشانههاى این اهتمام، نوشتن شروح متعددى توسط جمعى از بزرگان و دانشمندان بر این دعاهاست.
🌴 میلاد حضرت زین العابدین امام علی بن الحسین السجّاد علیهماالسلام تهنیت باد💐
------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
🔹 آیت الله مصباح ره و نوسازی علوم اسلامی و انسانی
🎙سخنران: استاد مجتبی الهی خراسانی
در هم اندیشی نکوداشت آیت الله مصباح یزدی ره:
⏳دوشنبه 8 اسفند 1401 ساعت 14
🕌مشهد مقدس، نبش گذرگاه آیت الله طبسی به سوی حرم، ساختمان دفتر تبلیغات اسلامی
برگزارکننده: پژوهشکده اسلام تمدنی
با همکاری:
مرکز تخصصی آخوند خراسانی
مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان
جامعة المصطفی العالمية خراسان
مجمع عالی حکمت اسلامی خراسان
🔗حضور آنلاین (اصلاح شده):
https://bbb01.dte.ir/b/6ej-egz-gxv-lci
------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
🔳ا انا لله و انا الیه راجعون
ضمن تسلیت درگذشت عالم ربانی و استاد اخلاق و معارف اهل بیت علیهمالسلام:
حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ حسین دست پروری رحمةاللهعلیه
به عموم مؤمنان و علاقمندان، به اطلاع میرساند پیکر آن خطیب فرزانه، امروز جمعه ۱۲ اسفند رأس ساعت ۱۵:۳۰ در حرم مطهر رضوی، صحن کوثر تشییع میگردد و در جوار آن امام رئوف به خاک سپرده میشود.
▪️
با بازنشر این پیام، در ثواب آن شریک شوید.
------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
◾️ إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُون
ضمن تسلیت درگذشت عالم ربانی و استاد اخلاق و معارف اهل بیت علیهمالسلام:
حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ حسین دست پروری رحمةاللهعلیه
مجالس ختم آن خطیب فرزانه را به اطلاع عموم مؤمنان و علاقمندان میرساند:
روز شنبه ۱۳ اسفند ساعت ۱۵ تا ۱۷ اسفند در حسینیه علیاکبریها واقع در بلوار رضوان (خیابان شهید کاشانی ۱۲، نبش رضوان ۴) از سوی خاندان آن فقید؛
روز دوشنبه ۱۵ اسفند از ۱۵ تا ۱۷ در حسینیه تهرانیها (واقع در خیابان آخوند خراسانی) از سوی نهادهای دینی و فرهنگی.
------------------------
🍃@FiqhMoaser
هدایت شده از فقه معاصر
تولد مهدی موعود
تولد امام زمان(عج) فرزند امام حسن عسکری(ع) اگرچه از انظار عام مخفی نگاه داشته شد، اما روایات کهن بسیاری در کتب شیعه و کتب اهل سنت، سال و ماه ولادت ایشان را ثبت کرده و اغلب، ۱۵ شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری دانستهاند.
آن حضرت در خانه پدری خود در شهر سامرا و کوچهای به نام «راضه» و «وصافه» متولد شد که سالها پیشتر، امام هادی (ع) و امام عسکری(ع) که توسط خلفای عباسی به سامرا فراخوانده شدند، تا آخر عمر در همین خانه سکونت داشتند و اکنون، بارگاه آن دو امام همام است.
در منابع اهل سنت احادیث متعددی درباره مهدی و منجی آخرالزمان آمده و برخی محدثان اهل سنت مانند آبری شافعی، عبدالحق دهلوی، سفارینی، و شوکانی به متواتر بودن آنها تصریح کردهاند.
به عقیدۀ عمدۀ اهل سنت، مهدی از نسل پیامبر (ص) و همنام با ایشان و ملقب به مهدی است، در آخرالزمان علیه ظالمان قیام و عدالت را در سراسر جهان برقرار میکند.
برخی از علمای اهل سنت مانند سبط ابن جوزی و ابن طلحه شافعی، مهدی موعود در اسلام را همان امام دوازدهم شیعیان دانستهاند و امثال ابن خلکان، ابن صباغ مالکی، شعرانی حنفی، ابن طولون و دیگران، به ولادت ایشان در نیمه شعبان تصریح داشتهاند.
📚منابع سنی: اشعری، المقالات و الفرق؛ سبط بن جوزی، تذکرة الخواص؛ ابن خلکان، وفیات الأعیان؛ ابن طلحه شافعی، مطالب السؤول؛
منابع شیعی: نوبختی، فرق الشیعه؛ ابن خشاب، تاریخ موالید الائمه؛ کلینی، الکافی؛ صدوق، کمالالدین؛ طوسی، الغیبه؛ مفید، الارشاد؛ ریشهری، دانشنامه امام مهدی(عج).
🌴 میلاد ولی عصر و مهدی موعود عجل الله فرجه الشریف تهنیت باد.
------
🍃@FiqhMoaser