💢 صد و دو سال گذشت
سوم اسفند یادآور یک رویداد مهم تاریخی است. کودتای رضامیرپنج فرمانده بریگاد قزاق در سوم اسفند ۱۲۹۹، حرکت او همراه با قزاقهای تحت امر از #قزوین به سمت تهران در آن تاریکی شب، با اندک درگیری وارد تهران شدند. محافظین و نیروهای نظامی دستور داشتند درگیر نشوند. کودتا با کمترین هزینه به پیروزی رسید. احمدشاه قاجار جوانک چاق و بی لیاقت با ترس و هراس از اوضاع خبردار شد اما سفارت بریتانیا تضمین داده بودند که رضاخان بدنبال خلع سلطنت قاجار نخواهد بود. در ابتدا هم اینگونه بود. کودتا ۱۲۹۹ به پیروزی رسید و رضاخان به سردار سپه و بعدتر به رئیس الوزرایی دست یافت اما تاسیس سلطنت پهلوی پاییز ۱۳۰۴ با خلع قاجاریه اعلام شد.
برخلاف حکومتهای تاریخ ایران که در بستر داخلی و نزاع های داخلی بین اقوام و طوایف بوجود می آمدند، حتی حکومت ها و اقوام مهاجم به ایران که در فرهنگ ایرانی هضم شدند، حکومت پهلوی تنها حکومت تاریخ ایران است که بعد از جنگ جهانی اول و ناکامی انگلستان در اجرای قرارداد ۱۹۱۹ توسط خارجی ها تاسیس شد.
رئیس کمیته شرق وزارت خارجه انگلستان، لُرد کرزن و وزیرمختارش در تهران کاکس، در ۱۹۱۹ پیش تر از معرفی رضاخان بدنبال برپایی حکومت مرکزی و مقتدر در ایران بودند. به سه دلیل ایران اهمیت داشت:
۱. نفت و مسیر دستیابی به قفقاز، سوخت بهینه برای نیروی دریایی بریتانیا نفت بود
۲. کنترل رقیب سنتی انگلستان، روسیه انقلابی
۳. کنترل سرحدات و امنیت با ارزش ترین مستعمره انگلستان یعنی، هند
راه حفظ این سه عامل، ایران و جغرافیا ایران بود. پس از جنگ جهانی اول، بریتانیا نمی توانست ایران را به حال خود رها سازد. لُرد کرزن، قرارداد ۱۹۱۹ را با صدارت #وثوق_الدوله مطرح ساخت اما جامعه ایرانی قرارداد ننگین را برنتافت. پروژه انگلستان در ایجاد دولت جدید و مقتدر شکست خورد و وثوق الدوله کنار رفت با این حال #روباه_پیر نمی توانست تماشاچی از دست دادن ایران باشد. نیاز جدید با کودتای رضاخانی و تامین امنیت ایجاد شد.
حیات و شکل گیری سلطنت جدید، وابسته به خارجی بود. اگر پروژه قرارداد ۱۹۱۹ در ایران اجرا می شد و منافع بریتانیا کبیر تامین می گردید کشور به سمت کودتا و به قدرت رسیدن رضاخان نمیرفت. حیات و ممات این حکومت جدید وابسته به خارجی بود. وقتی در شهریور ۱۳۲۰ متفقین رضاخان را از ایران اخراج کردند همین شرط و شروط را برای پسر ۲۱ ساله اش وضع کردند تا با سلطنت او موافقت کنند.
#علیرضا_زادبر
صفحه اینستاگرام را دنبال کنید👇
https://www.instagram.com/zadbar.ir
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a
هنوز قدرت جمهوری اسلامی باورتان نشده است! شمایی که هفته دوم مهرماه در خبرها سران جمهوری اسلامی را با هلی کوپتر به ونزوئلا فرستادید حالا خودتان ناچار به فرار برای تامین امنیتتان شده اید! جمهوری اسلامی قدرت چانه زنی و گروه های فشار بسیاری در خارج ایران و منطقه دارد. جمهوری اسلامی امروز، جمهوری اسلامی چند سال و چند دهه پیش نیست. اگر این معضل بزرگ اقتصاد را برای مردمش حل کند بسیاری از فتنه انگیزی ها خنثی خواهد شد.
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a
امروز چهارمینجلسه کلاس مجازی جریان شناسی تاریخ سیاسی ما بصورت #آنلاین و #آفلاین برگزار خواهد شد.
در جلسه چهارم به تعریف روشنفکری در غرب، ورود روشنفکری به ایران و در نهایت نقش روشنفکران در انقلاب مشروطه خواهیم پرداخت.
چرا رویکرد روشنفکران نخستین در دوره قاجار نسبت به غرب وادادگی بود؟ آیا حق داشتند متحیرتحولات و پیشرفتها در غرب شوند؟
آیا روحانیون و علما در انقلاب مشروطه از روشنفکران فریب خورده و نتیجه انقلاب مشروطه را مصادره کردند؟
امروز ساعت ۱۸:۳۰
جلسه چهارم
ویژه شرکت کنندگان زمستان ۱۴۰۱
آزادی بالاتر از کمر!
در دوره رضاشاه مرکزی برای نظارت بر مطبوعات و نشر کتاب ایجاد شد: اداره سانسور! رسما نام اداره، اداره "سانسور" بود! صادق هدایت سال ۱۳۱۴ به این اداره تعهد داد که هیچگونه اثری منتشر نکند و به هندوستان رفت! صادق هدایت ضد دین هم در حکومت رضاشاه آزادی نداشت! چرا به نسل جوان نمی گویید! نیما یوشیج در دوره رضاشاه هیچ کتابی منتشر نکرد. انتشار آثار بزرگ علوی متوقف شد. جمالزاده بعد از کتاب "یکی بود یکی نبود" تا پایان دوره رضاشاه کتابی ننوشت! ماموران رسمی اداره سانسور در دوره ریاست سرپاس مختاری مانع چاپ کتب بودند! حالا طرفداران چنین حکومتی شعار آزادی میدهند!
روشنفکرانی که رضاخان را به رضاشاهی رساندند، همان هایی که در جلسات هفتگی برایش شاهنامه می خواندند یک به یک حذف، تبعید، زندان و یا کشته شدند چه رسد به نیروهای مخالف او! اگر تعریف آزادی در برهنگی، پوشش و روابط خلاصه شود در دوره پهلوی آزادی بود! اما اگر دایره آزادی به کمر بالاتر و حوزه فکر و اندیشه برسد، طرفداران سلطنت شرمسار خواهند بود به همین دلیل در این باره هیچ نمیگویند!
حکومتی که خودش ضددین بود
صادق هدایت بی دین هم در آن آزادی نداشت.....
به نسل جوان اینها را بگویید
#علیرضا_زادبر
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a
خداوند حسین(ع) را آفرید تا بشر بتواند بر سر عشق و محبت مشترک یکی شود.
میلاد اباعبدالحسین(ع) مبارک باد.
هیچ جامعه عاقلی نیروهای مدافع امنیت خودش را تضعیف نمیکند و آنان را قهرمان می داند.
در وقایع امسال از همان روز اول فحش و ناسزا را سمت سبزپوشان نثار کردند
چرا؟
چون نقطه قوت ایران و یکی از ارکان تامین امنیت ایرانند.
این روز را به کسانیکه بردنعنوانشان در فضای مجاری ممنوع است تبریک میگویم.
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a
تبریک اعیاد دینی در فضای مجازی زنده نگه داشتن این سنتها و پناهگاههای معنوی جامعه است. همینتبریک و پاسداشت ساده را هممیخواهند از ما بگیرند.
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a
علیرضا زادبر
تبریک اعیاد دینی در فضای مجازی زنده نگه داشتن این سنتها و پناهگاههای معنوی جامعه است. همینتبریک و
با انتشار یک استوری در فضای مجازی در صفحه یا کانال شخصی تان این اعیاد بزرگ را تبریک بگویید.
علیرضا زادبر
تبریک اعیاد دینی در فضای مجازی زنده نگه داشتن این سنتها و پناهگاههای معنوی جامعه است. همینتبریک و
.
جامعه به پناهگاه معنوی
به نفس وحیانی
به دم روح افزا
در هر لحظه، در بحرانها در سختی ها
در تنهایی ها نیاز دارد. خاصیت مدرنیته تشویق فردیت و منفعت فرد محور است. منفعتی که فقط سود فرد را ملاک قرار میدهد. این گمان که جامعه ثروتمند با اقتصاد قوی دیگر معضل روحی و روانی ندارد خطاست. تجربه غرب نشان داد قدرتمندترین ممالک از جهت توان معیشتی و اقتصادی در زندگی شخصی و نیازهای روحی خود با خلا روبرو هستند. خلا نیاز روحی با سرکوب یا دیده نشدن آن رفع نمیشود. بهرحال ساخت و ذات انسان محتاج معنویت است. این معنویت را با پاسخ های کاذب جهان مدرن نمیتوان تامین کرد.
جامعه به پناهگاه معنوی نیاز دارد
و در این عصر آخرالزمانی محبت مشترک به امام حسین(ع)، پناهگاه ماست.
تبریک این اعیاد زنده نگه داشتن این پناهگاه عظیم است. باید در فضای مجازی این شعله پر محبت را روشن نگه داشت. کم کاری نکنیم.
#علیرضا_زادبر
https://eitaa.com/joinchat/4020437188C7b1796884a