eitaa logo
راه آسمان
1هزار دنبال‌کننده
374 عکس
5 ویدیو
0 فایل
این کانال جهت نشر سخنان امیرالمومنین علی علیه السلام می باشد. انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایز است. ارتباط با ادمین @amirmohammadporabbasi
مشاهده در ایتا
دانلود
🌹قالت فاطمة الكبرى علیها السلام: ✨خرَجَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ عَلَى النَّاسِ يَوْمَ عَرَفَةَ، فَقَالَ: .... وَ هَذَا جَبْرَئِيلُ عَلَيْهِ السَّلَامُ يُخْبِرُنِي أَنَّ السَّعِيدَ حَقَّ السَّعِيدِ مَنْ أَحَبَّ عَلِيّاً فِي حَيَاتِي وَ بَعْدَ وَفَاتِي، وَ أَنَّ الشَّقِيَّ كُلَّ الشَّقِيِّ مَنْ أَبْغَضَهُ فِي حَيَاتِي وَ بَعْدَ وَفَاتِي.✨ 🌹حضرت زهرا سلام الله علیها روایت می‌کنند: 🖌رسول خدا صلی الله علیه و آله در روز عرفه فرمودند: .... این جبرئیل علیه السلام است به من خبر می‌دهد که خوشبخت واقعی کسی است که علی را در حیات و پس از وفات من دوست بدارد، و بدبخت واقعی کسی است که او را در حیات و پس از وفات من دشمن بدارد. 📚الأربعون حديثا (للرازي) ؛ ص33 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث اهل بیت (علیهم السلام) در کانال تحدثون👇عضو شوید.🔺 💠@Tohaddethun💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹الامام علی علیه السلام: ✨عنْ نَوْفٍ الْبِكَالِيِّ قَالَ: أَتَيْتُ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ ع وَ هُوَ فِي رَحَبَةِ مَسْجِدِ الْكُوفَةِ فَقُلْتُ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ فَقَالَ وَ عَلَيْكَ السَّلَامُ يَا نَوْفُ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ فَقُلْتُ لَهُ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عِظْنِي فَقَالَ يَا نَوْفُ أَحْسِنْ يُحْسَنْ إِلَيْكَ فَقُلْتُ زِدْنِي يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ فَقَالَ يَا نَوْفُ ارْحَمْ تُرْحَمْ فَقُلْتُ زِدْنِي يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ يَا نَوْفُ قُلْ خَيْراً تُذْكَرْ بِخَيْرٍ فَقُلْتُ زِدْنِي يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ اجْتَنِبِ الْغِيبَةَ فَإِنَّهَا إِدَامُ كِلَابِ النَّارِ. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 نوف بکالی نقل کرده است که نزد امیرالمومنین (علیه السلام) آمدم در حالی که او در رحبه (حیاط) مسجد کوفه بود. گفتم: «سلام بر تو ای امیرالمومنین و رحمت خدا و برکات او بر تو باد.» حضرت فرمود: «و بر تو باد سلام، ای نوف، و رحمت خدا و برکات او.» گفتم: «ای امیرالمومنین! مرا پند بده.» حضرت فرمود: «ای نوف! نیکی کن تا به تو نیکی شود.» گفتم: «ای امیرالمومنین! بیشتر بگو.» حضرت فرمود: «ای نوف! رحم کن تا به تو رحم شود.» گفتم: «بیشتر بگو، ای امیرالمومنین!» حضرت فرمود: «ای نوف! سخن خیر بگو تا به نیکی یاد شوی.» گفتم: «بیشتر بگو، ای امیرالمومنین!» حضرت فرمود: «از غیبت دوری کن که آن خوراک سگ‌های جهنم است.» 📚 بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۳۸۳ 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
...وَامنُنْ عَلَيْنا بِرِضاهُ وَهَبْ لَنا رَأفَتَهُ وَرَحْمَتَهُ وَدَعائَهُ وَخَيْرَهُ مانَنالُ بِهِ سَعَةً مِنْ رَحْمَتِكَ وَفَوْزاً عِنْدَكَ ... و با رضایتش از ما بر ما منت بگذار و رأفت و رحمت و دعای خیر آن حضرت را به ما ببخش تا حدّی که به سبب آن به رحمت گسترده‌ات، و رستگاری در پیشگاهت برسیم...
🌹قال الامام علی علیه السلام: ✨يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ لِلَّهِ فِي كُلِّ نِعْمَةٍ حَقًّا فَمَنْ أَدَّاهُ زَادَهُ وَ مَنْ قَصَّرَ عَنْهُ خَاطَرَ بِزَوَالِ النِّعْمَةِ وَ تَعَجُّلِ الْعُقُوبَةِ فَلْيَرَاكُمُ اللَّهُ مِنَ النِّعْمَةِ وَجِلِينَ كَمَا يَرَاكُمْ مِنَ الذُّنُوبِ فَرِقِينَ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌ای مردم! برای هر نعمتی از طرف خدا حقی وجود دارد؛ کسی که آن حق را ادا کند، نعمتش افزون می‌شود، و کسی که در ادا کردن آن کوتاهی کند، با خطر زوال نعمت و تعجیل در عذاب مواجه است. پس خداوند شما را در هنگام برخورداری از نعمت‌ها، با احتیاط و مراقبت ببیند، همان‌طور که شما را در مورد گناهان، در حالت جدایی، فاصله و ترس و هراس می‌بیند(کنایه از این که از گناه ترس داشته و از او جدا هستید همان طو رکه انسان از دشمن خود به سبب خطر او فاصله می گیرد). 📚بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏75 ؛ ص43 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹قال الامام علی علیه السلام: ✨ثلَاثٌ مَنْ حَافَظَ عَلَيْهَا سَعِدَ إِذَا ظَهَرَتْ عَلَيْكَ نِعْمَةٌ فَاحْمَدِ اللَّهَ وَ إِذَا أَبْطَأَ عَنْكَ الرِّزْقُ فَاسْتَغْفِرِ اللَّهَ وَ إِذَا أَصَابَتْكَ شِدَّةٌ فَأَكْثِرْ مِنْ قَوْلِ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ.✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌سه کار است که مواظبت بر آن موجب سعادت می‌شود: اولاً، وقتی نعمتی بر تو ظاهر شد، خداوند را شکر کن. ثانیاً، وقتی روزی‌ات به تأخیر افتاد، استغفار کن و از خداوند آمرزش بخواه. ثالثاً، وقتی به سختی و مشقتی دچار شدی، زیاد بگو: «لا حول ولاقوه الا بالله.» 📚بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏75 ؛ ص45 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹قال الامام علی علیه السلام: ✨ليْسَ الْخَيْرَ أَنْ يَكْثُرَ مَالُكَ وَ وُلْدُكَ وَ لَكِنَّ الْخَيْرَ أَنْ يَكْثُرَ عِلْمُكَ وَ يَعْظُمَ حِلْمُكَ وَ أَنْ تُبَاهِيَ النَّاسَ بِعِبَادَةِ رَبِّكَ فَإِنْ أَحْسَنْتَ حَمِدْتَ اللَّهَ وَ إِنْ أَسَأْتَ اسْتَغْفَرْتَ اللَّهَ وَ لَا خَيْرَ فِي الدُّنْيَا إِلَّا لِأَحَدِ رَجُلَيْنِ رَجُلٍ أَذْنَبَ ذَنْباً فَهُوَ يَتَدَارَكُ ذَلِكَ بِتَوْبَةٍ أَوْ رَجُلٍ يُسَارِعُ فِي الْخَيْرَاتِ وَ لَا يَقِلُّ عَمَلٌ فِي تَقْوَى وَ كَيْفَ يَقِلُّ مَا يُتَقَبَّلُ.✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌خیر و نیکی در این نیست که مال و فرزندت زیاد شود، بلکه خیر آن است که علم تو افزون گردد، بردباری‌ات زیاد شود و با عبادت و بندگی پروردگارت به مردم ببالی و مباهات کنی( نه با مال و پول و کثرت اولاد) و در بندگی اگر کار خوبی انجام دادی، خداوند را شکر کن و اگر گناهی مرتکب شدی، از خداوند آمرزش بخواه و در دنیا خیر و نیکی وجود ندارد مگر برای یکی از دو نفر: کسی که گناهی کرده و آن را با توبه جبران می‌کند، یا کسی که به سرعت در انجام خیرات پیشگام است و هیچ عمل نیک که با تقوا همراه است را کم نمی شمارد و چگونه ممکن است عملی که قبول شده کم باشد. 📚بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏75 ؛ ص65 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید. 🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹 قال الامام علی علیه السلام: ✨ إِنَّ الشَّيْطَانَ عَدُوٌّ حَاضِرٌ يَعِدُكُمُ الْبَاطِل‏. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 «شیطان دشمنی حاضر است که شما را به باطل وعده می‌دهد.» 📚 بحار الأنوار، ج ۷۵، ص ۳۹ 🔸 توضیح: شیطان در این حدیث به‌عنوان دشمنی همیشگی و نزدیک معرفی شده است که به‌طور مداوم انسان‌ها را به سمت گمراهی و نادرستی سوق می‌دهد. وعده‌های باطل او ممکن است در قالب‌هایی ظاهر شود که جذاب به نظر برسند، اما نتیجه‌ای جز فریب و زیان ندارند. مشکل اساسی بشریت این است که شیطان را موجودی توهمی و خیالی می پندارد در حالی که به فرموده امیرالمومنین علی علیه السلام دشمنی است که همیشه حاضر و در حال رصد اوضاع است تا در موقعیت مناسب ضربه خود را وارد کند. 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹 قال الامام علی علیه السلام: ✨ الْعَقْلُ خَلِيلُ الْمُؤْمِنِ وَ الْحِلْمُ وَزِيرُهُ وَ الرِّفْقُ وَالِدُهُ وَ اللِّينُ أَخُوهُ وَ لَا بُدَّ لِلْعَاقِلِ مِنْ ثَلَاثٍ أَنْ يَنْظُرَ فِي شَأْنِهِ وَ يَحْفَظَ لِسَانَهُ وَ يَعْرِفَ زَمَانَهُ. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 «عقل دوست مؤمن است، بردباری یاور اوست، مهربانی پدرش و نرمی برادرش و عاقل باید به سه چیز پایبند باشد: در کار خود اندیشه کند، زبانش را نگه دارد و زمانه‌اش را بشناسد.» 📚 بحار الأنوار، ج ۷۵، ص ۴۰ 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
در چند روز اخیر کلیپی در حال پخش می‌باشد که مضمون آن انتقاد به پیامبر الوالعزم الهی یعنی حضرت نوح علیه السلام می‌باشد. 1⃣شبهه این است چرا حضرت نوح جلوی بلای الهی را نگرفت؟ 2⃣چرا فقط درخواست نجات نسبت به پسر خودش را داشت؟ 3⃣نتیجه این امر به جهنم رفتن عده زیادی از افراد خودش شد و این کار از کار شیطان نیز بدتر بود. چرا که او افراد را تک تک به جهنم می‌فرستد اما با این بلایی که حضرت نوح مانع آن نشدند باعث گردید که افراد گروه گروه به جهنم بروند. برای همین شبهه کننده مدعی است که من به حضرت نوح انتقاد دارم. رسالت این کانال هرچند که نشر احادیث امیرالمومنین علی علیه السلام است اما چون پاسخ قانع کننده و قوی برای این شبهه حداقل از سوی گرداننده کانال مشاهده نگردید به حسب وظیفه به این شبهه جواب می‌دهیم. البته پاسخ‌هایی از سوی برخی داده شده است و بعضاً نکات خوبی دارند ولی به نظر می‌رسد که جواب کامل نیست. پاسخ کلی: مقدمه اول: قرآن برای هدایت نازل شده است. ان هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم؛ این قرآن به مسیری هدایت می کند که آن مسیر اقوم است. مقدمه دوم: مسیر اقوم طبق نقل و عقل همان مسیر امامان و انبیا علیهم السلام هستند. نتیجه: قرآن دعوت به مسیر امامان و انبیا (علیهم السلام)کرده است و مسیر آنها را تایید و بدان امر نموده. مخالفت و ایراد به انبیا در حقیقت ایراد به قرآن است و ایراد به قرآن ایراد به خداوند است. پاسخ تفصیلی 1⃣شبهه اول: چرا حضرت نوح مانع عذاب نشد؟ پاسخ اول: اساسا چرا خداوند مانع نشد؟! و اصلا چرا عذاب فرستاد؟! پاسخ دوم: وقتی که حجت تمام نشود به هیچ عنوان عذاب نمی آید و وقتی حجت تمام شد و اشخاص قبول نکردند هزار بار هم گفته شود بی فایده است و عذاب الهی حتمی است. 2⃣شبهه دوم: چرا حضرت نوح علیه السلام فقط برای نجات پسر خودش دعا کرد؟ پاسخ اول: انبیا الهی مامور به نجات تمامی امت خود هستند و حضرت نوح علیه السلام ۹۵۰ سال! با آن همه زحمت و مشقت و سختی و اذیت و تهدید شدن، برای آنها تبلیغ و طلب هدایت نمود. پس برای امت هیچ کم نگذاشت. از طرفی قرآن کتاب هدایت کل بشریت است و هیچ بعید نیست که طلب نجات فرزند را خداوند بر ذهن و قلب مبارک حضرت نوح علیه السلام آورده ولی درخواست را رد کرده که به همگان نمایان سازد که در مسیر الهی آنچه میزان است حق است نه روابط خانوادگی. این هم که گفته می شود خداوند بر ذهن و قلب مبارک ایشان جاری ساخته است بر مبنای توحید افعالی است که مبحث سخت و سنگینی است که بالاترین مراتب آن را انبیا الهی دارا هستند. اما بیان ساده چنین است که هر بنده ای بر اساس انجام مستحبات و واجبات (به حدیث قرب نوافل و قرب فرائض مراجعه شود)و التزام به بندگی مجرای فعل الهی می گردد و هر وقت عبدی به حسب عبودیت به بالاترین مراتب بندگی برسد آنچه ظهور و بروز دارد تماما آیینه الهی است و فهم این مراتب مشکل؛ لذا می توان ادعا کرد که انبیا به حسب مراتب آینه فعل الهی هستند. اما تطبیق آن بر شبهه به این صورت است خداوند همین مطلب را یعنی نجات فرزند را بر زبان مبارک ایشان جاری ساخته و در جواب قاعده ای را بیان می کند که برای هدایت همه مورد استفاده قرار بگیرد. همان طور که اینگونه نیز گردیده و اساسا پسر نوح تبدیل به ضرب المثل برای هدایت شده است که وقتی خودش راه نادرست را اختیار کرد شفاعت پدرش که پیامبر الوالعزم است چاره‌ای نبخشید. برای همین عدم درخواست نجات برای امت بعد از قبول نکردن آنها بی فایده بود و طلب نجات برای فرزندش را می توان اراده الهی دانست که برای همگان مایه عبرت و هدایت باشد. پاسخ دوم: معنای اهل فقط اشاره به رابطه فرزندی ندارد بلکه به این معنا نیز اشاره دارد که او اهل من است و ممکن است در عقیده نیز رگه های هدایت من در او باشد و اگر چنین است او را نجات بده. به بیان دیگر چه بسا حضرت نوح امکان هدایت را برای فرزندش محتمل می دانست ولی خداوند فرمود او از اهل تو نیست یعنی در عقیده و عمل از اهل تو نیست(هر چند به لحاظ جنسیت پسر و اهل تو باشد) و او نیز هدایت نخواهد شد. در حقیقت با احتمال هدایت و عدم درخواست نجات، به پسر خودش ظلم می نمود و به بیان دیگر باید طلب نجات می کرد. 3⃣شبهه سوم: حضرت نوح آنها را گروهی به جهنم فرستاد و از شیطان که تک تک به جهنم می‌فرستاد بدتر عمل کرد. پاسخ اول: وقتی فرد کافری زودتر بمیرد رحمتی برای اوست که گناهانش زیاد نشود و عذاب بیشتری کسب نکند و این در حقیقت رحمت است در همین مضمون روایاتی از اهل بیت علیهم السلام وارد شده است. پاسخ دوم: حضرت نوح علیه السلام آنها را جهنم نفرستاد آنها به سبب اعمالشان دیر یا زود به جهنم می رفتند و وقتی حجت تمام شد و قبول نکردند خداوند آنها را به جهنم برد و هر چه زودتر برای خودشان و دیگران و حتی آیندگان بهتر! مشکل اصلی این است که انبیا را با خودمان مقایسه و بر اساس آن قضاوت می‌کنیم.
🌹 قال الامام علی علیه السلام: ✨ لا عَلَيْكَ أَنْ تَصْحَبَ ذَا الْعَقْلِ وَ إِنْ لَمْ تَحْمَدْ كَرَمَهُ‏ وَ لَكِنِ انْتَفِعْ بِعَقْلِهِ وَ احْتَرِسْ مِنْ سَيِّئِ أَخْلَاقِهِ وَ لَا تَدَعَنَّ صُحْبَةَ الْكَرِيمِ وَ إِنْ لَمْ تَنْتَفِعْ بِعَقْلِهِ- وَ لَكِنِ انْتَفِعْ بِكَرَمِهِ بِعَقْلِكَ وَ افْرِرْ كُلَّ الْفِرَارِ مِنَ اللَّئِيمِ الْأَحْمَقِ. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 «اشکالی ندارد که با انسان صاحب عقلی که کرامتش (را ضعیف بدانی و) مورد ستایش تو نباشد (و از نظر کرم و بخشش در حدی نباشد که انتظار داری) اما از عقل او بهره‌مند شوی و مصاحبت کنی ولی مراقب سوء اخلاق او باش(مراقبت با احتیاط در نوع سخن گفتن و ترک رفتاری است که باعث بدخلقی او می شود) و از معاشرت با افراد شریف و نیکوکار هرچند به ظاهر سودی از عقل آنان نبری، بهره‌مند شو و از کرم آنان به وسیله عقلت استفاده کن(ظاهرا مراد یاد گرفتن از کرم آنها با عقل است) اما از همراهی با افراد لئیم و احمق کاملاً بپرهیز و فرار کن( افْرِرْ كُلَّ الْفِرَارِ ).» 📚 (الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج‏2 ؛ ص638) 🔸 توضیح: این حدیث به اهمیت انتخاب دوستان و همنشین با ویژگی‌های نیکو اشاره می‌کند. امام علی علیه السلام توصیه می‌کنند که حتی اگر شخصی از نظر رفتار به‌اندازه‌ی مورد انتظار نباشد، اما عقل و خرد او ارزشمند بود، می‌توان با او مصاحبت کرد. همچنین، باید از معاشرت با افراد نیکوکار و شریف کریم استفاده کرد و از همراهی با افراد لئیم و احمق خودداری نمود تا از مشکلات و آسیب‌های اخلاقی دور ماند. 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹 قال الامام علی علیه السلام: ✨ إِنَّ مِنَ الْبَلَاءِ الْفَاقَةَ وَ أَشَدَّ مِنَ الْفَاقَةِ مَرَضُ الْبَدَنِ وَ أَشَدَّ مِنْ مَرَضِ الْبَدَنِ مَرَضُ الْقَلْبِ أَلَا وَ إِنَّ مِنَ النِّعَمِ سَعَةَ الْمَالِ وَ أَفْضَلَ مِنْ سَعَةِ الْمَالِ صِحَّةُ الْبَدَنِ وَ أَفْضَلَ مِنْ صِحَّةِ الْبَدَنِ تَقْوَى الْقَلْبِ. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 «از بلاها، فقر است و سخت‌تر از فقر، بیماری جسم است و سخت‌تر از بیماری جسم، بیماری قلب. بدانید که از نعمت‌ها، وسعت مال است و برتر از وسعت مال، سلامتی بدن است و برتر از سلامتی بدن، تقوای قلب.» 📚 (بحار الأنوار، ج ۷۵، ص ۴۰) 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.
🌹قال الامام علی علیه السلام: ✨ جعَلَ‏ اللَّهُ‏ سُبْحَانَهُ‏ حُقُوقَ‏ عِبَادِهِ مُقَدِّمَةً لِحُقُوقِهِ فَمَنْ قَامَ بِحُقُوقِ عَبَّادِ اللَّهِ كَانَ ذَلِكَ مُؤَدِّياً إِلَى الْقِيَامِ بِحُقُوقِ اللَّهِ. ✨ 🌹امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرمایند: 🖌 خداوند سبحان حقوق بندگانش را مقدم بر حقوق خود قرار داده است، پس هر کس حقوق بندگان خدا را ادا کند، این امر او را به ادای حقوق خداوند می‌رساند. 📚عيون الحكم و المواعظ، ص223 ✅توضیح: ذیل این روایت نکاتی وجود دارد که بدان اشاره می گردد: 1️⃣مقدم بودن حقوق مردم: در این روایت، خداوند حقوق بندگان را بر حقوق خود مقدم داشته است. این تقدم نشان از اهمیت بسیار زیاد حقوق مردم در دین اسلام دارد. حفظ حقوق دیگران از جمله وظایفی است که نمی‌توان به سادگی از آن چشم‌پوشی کرد. این امر به اهمیت اجتماعی و انسانی دین اشاره دارد که حفظ همبستگی و عدالت در جامعه باید اولویت داشته باشد. 2️⃣حقوق الهی نباید ترک شود: این که حقوق بندگان مقدم شده‌اند به معنای نادیده گرفتن حقوق الهی نیست. کسی که حقوق مردم را به جا آورد، در مسیر رعایت حقوق الهی قرار می‌گیرد. این نشان می‌دهد که هر دو حقوق به هم پیوسته‌اند و نباید هیچ‌کدام ترک شود. 3️⃣پیوند میان حقوق اجتماعی و دینی: در این روایت، یک پیوند ناگسستنی بین حقوق اجتماعی (حقوق مردم) و حقوق دینی (حقوق الهی) ایجاد شده است. یعنی اگر فردی حقوق مردم را رعایت کند، به طور طبیعی به رعایت حقوق خداوند نیز خواهد رسید. این نشان می‌دهد که رفتارهای اجتماعی و تعاملات ما با دیگران، بر رابطه ما با خدا تأثیر مستقیم دارد. به طور خلاصه، این روایت به ما نشان می‌دهد که اسلام یک دین کاملاً اجتماعی است که رعایت حقوق افراد در آن اهمیت زیادی دارد، اما هرگز به معنای غفلت از حقوق الهی نیست، بلکه این دو موضوع به هم مرتبط و مکمل یکدیگرند. 🔻برای آشنایی بیشتر با احادیث امیرالمومنین علی (علیه السلام) در کانال راه آسمان👇عضو شوید.🔺 💠@RAHEASEMAN_ARAMESH💠 🪄انتشار مطالب کانال با ذکر منبع یا بدون ذکر منبع جایـــــــــز اســـــــت.