⭕️اوراسیا فرصتی برای اقتصاد ایران
🔹یکی از راه های کاهش اثرات تحریمی و ناکارآمد کردن تحریم ها را می توان افزایش مراودات تجاری و اقتصادی با کشورهایی دانست که عملا نظام تحریمی نمی تواند مبادلات تجاری میان ایران و این کشورها را دچار خدشه کند. همینطور افزایش و تعدد شرکای تجاری ایران و محدودن نبودن تبادلات اقتصادی به کشورهایی خاص یکی دیگر از راهکارهای ناکارآمد کردن تحریم هاست. در شرایط امروز اقتصاد ایران، پنج کشور اول از نظر حجم صادرات ایران در سال ۱۴۰۲ به ترتیب چین، امارات، ترکیه، عراق و هند هستند که هیچ کدام عضو اوراسیا نیستند. کل صادرات ایران اعم از نفتی و غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ حدود ۸۵ میلیارد دلار بود. میزان واردات اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۱۹ میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که مجموع صادرات ایران به این اتحادیه در سال ۱۴۰۲ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار معادل کمتر از نیم درصد (۰.۴ درصد) کل واردات اتحادیه بوده است.
🔸اتحادیه اقتصادی اوراسیا از جنبههای مختلفی سهم قابل توجهی در اقتصاد جهان دارد. بهطور مثال در شرایطی که جمعیت کشورهای این اتحادیه ۲.۳درصد از جمعیت جهان را شامل میشود، جمعاً بیش از ۲۰ درصد تولید گاز جهان در این اتحادیه انجام میشود. همچنین میزان تولید نفت اعضای این گروه ۱۴.۵درصد از کل تولیدات جهان است. این اتحادیه همچنین ۶.۱ درصد از غلات جهان و ۵.۳ درصد از شیر جهان را تولید میکند. حدود ۴ درصد از خطوط جادهای و۳ درصد از خطوط ریلی جهان در کشورهای عضو این اتحادیه متمرکز شده است و نزدیک به ۸۵ درصد از جمعیت کشورهای این اتحادیه به طور مستقیم به اینترنت دسترسی دارند. همچنین ۴.۳ درصد از فولاد جهان در کشورهای عضو این اتحادیه تولید میشود و جمع کل تولید ناخالص داخلی کشورهای آن، در حال حاضر رقمی بالغ بر ۲۳۹۱میلیارد دلار است که ۳.۲ درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهان را شامل میشود. این ارقام نشان میدهد که همکاری ایران با کشورهای عضو این اتحادیه میتواند ظرفیتهای تجاری ایران را به شکل مطلوبی افزایش دهد.
⭕️چرا بازار ارز دچار نوسان شد؟
🔹با روی کار آمدن دولت چهاردهم و انتخاب عبدالناصر همتی به عنوان وزیر اقتصاد وی از همان روزهای اول روی کار آمدن مواضع و نظرات متفاوتی با رئیس کل بانک مرکزی اتخاذ کرد. اعتقاد همتی بر این بود که تفاوت قیمتی میان نرخ نیما و بازار آزاد ( نرخ نیما حدود 43 هزار تومان و نرخ بازار آزاد حدود 60 هزار تومان) دو مشکل بزرگ را برای اقتصاد ایران ایجاد می کند؛ مشکل اول اینکه این اختلاف قیمتی یک رانت بزرگ را ایجاد می کند و مسئله دوم اینکه صادر کنندگان ایرانی به واسطه این اختلاف قیمتی حاضر نیستند ارز خود در سامانه نیما را عرضه کنند. بنابراین از همان ابتدا به دنبال افزایش دستوری نرخ ارز نیما و در نهایت یکسان سازی نرخ ارز بود. موضوعی که خیلی زود باعث شد نرخ نیما وارد قیمت های بالاتری شود.
🔸مخالفان معتقدند در شرایط فعلی، کشور امکان و آمادگی یکسان سازی نرخ ارز را ندارد. از طرفی افزایش نرخ ارز نیمایی علاوه بر اینکه هزینه های تولید و واردات را افزایش می دهد در نهایت منجر به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد خواهد شد و این تصمیم در نهایت منجر به ایجاد سقف های قیمتی جدید شده و وزارت اقتصاد به هیچ یک از اهداف تعیین شده خود نخواهد رسید.
🔹به نظر می رسد شرایط اقتصادی کشور به گونه ای است که در راستای حمایت از تولید ملی و معیشت خانوارهای ایرانی توجه به سیاست های تثبیت اقتصادی و حمایت از تولید و معیشت مردم، بیشترین و بزرگترین اولویت کشور در حوزه اقتصاد باشد و نوسانات ارزی و عدم مهار و کنترل نرخ ارز می تواند دو موضوع تولید و معیشت خانوار را به صورت جدی تهدید کند. از این رو هر گونه اقدام شوک گونه در شرایط فعلی اقتصاد می تواند علاوه بر مخاطرات اقتصادی، تبعاتی اجتماعی را نیز به همراه داشته باشد.
⭕️عواقب خرید و فروش طلا در فضای مجازی
🔹بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد در حال حاضر بیش از 20 سکو به صورت آنلاین طلای آبشده خرید و فروش میکنند. وجود این حجم از سکو در زمینه خرید و فروش آنلاین طلای آبشده و وجود صدها وبگاه فروش طلای فیزیکی، تبلیغات وسیع در این بخش و روند رو به رشد شکلگیری سکوهای جدید، لزوم ساختارمند شدن این حوزه و نظارت دقیق بر عملکرد آنها را گوشزد میکند. اما متأسفانه هنوز هیچ سازوکار قانونی، اعم از متولی صدور مجوز و نظارت بر عملکرد این بسترها تدوین نشده است. عدم تعریف مجوز، تعیین نکردن مصادیق تخلف و فقدان سازوکار نظارتی در خرید و فروش آنلاین طلا، مردم را در معرض وضعیت به شدت آسیبپذیری قرار داده و شرایطی را ایجاد کرده که هر لحظه ممکن است کلاهبرداری (خالی فروشی) و یا تخلفی در این حوزه رخ دهد. درست مثل زمانی که در قوانین مربوط به پولشویی، هیچ جرمانگاری درباره پولشویی تعریف نشده بود و قضات ناچار بودند پولشویی را با قوانین و جرایم موازی محکوم کنند.
🔸برای اینکه چنین چالشی برای شهروندان رخ نداده و گرفتار کلاهبرداران نشوند این توصیخ وجود دارد که در صورت تمایل به خرید و فروش طلا این اتفاق حتما از مسیرهای قانونی و شفاف آن اتفاق صورت گیرد. بازار طلا و خرید و فروش آن در کشور ما بازاری قدیمی است که مسئله جدیدی محسوب نمی شود که عده ای با تبلیغات رسانه ای بخواهند بازار گرمی کنند. بنابراین خرید از مراکز معتبر که دارای مجوزهای رسمی بوده، می تواند خطر احتمال کلاهبرداری را کاهش دهد.
⭕️تلاش برای مشروعیتبخشی ویروس جولانی
🔹محمد الشرع یا همان محمد الجولانی از سال ۲۰۱۶ که اولینبار به نمایندگی از گروههای تکفیری جلوی دوربین آمد تا به امروز که ریشهایش را با تیغ خط میگیرد و کراوات میزند تغییرات ملموسی داشته که نشان میدهد فرآیند تربیت و تغییرات اخلاقی و رفتاری این مهره امنیتی ترکیه- اسرائیلی زمانبر بوده و در این دوره برای شکلدهی به سوریه مد نظر آنها تحت تعلیم بوده است. تغییر محمد الجولانی از «رخسار با لباس چریکی » تا «کتهای تک رنگی و ساعت مچی برجسته» نشاندهنده بهرهگیری او از مشاورانی است که میخواهند او را نزد افکار عمومی داخلی و خارجی مثبت جلوه دهند.
⭕️یمن؛ یک تنه در مقابل رژیم صهیونیستی
🔹بعد از آتش بس در جنوب لبنان و فروکش کردن جنگ بین حزب الله با رژیم صهیونیستی این یمنیها هستند که یک تنه در مقابل اسرائیل و البته آمریکا ایستاده است.از بامداد چهارشنبه پنجم دی ماه تاکنون مکرر سرزمین های اشغالی زیر موشک های انصارالله قرار داشته است . هرچند در همین مدت، بارها هواپیماهای آمریکایی، انگلیسی و رژیم صهیونیستی به زیر ساخت های یمن حمله کرده اند اما یمنی ها ذره ای در مقابل متجاوزان صهیونیستی و حامیان آمریکایی و انگلیسی آن کوتاه نیامده اند. عملیات هایی که باعث شد میلیونها صهیونیست برای چندمین بار ظرف یک هفته اخیر به پناهگاه رفته اند.
⭕️چرخه تکراری اصلاح طلبان
🔹تجربههای موفق دولت سیزدهم نشان داده است که با اتکا به ظرفیتهای داخلی، میتوان بسیاری از موانع را برطرف کرد؛ بنابراین میتوان گفت که برای حل مشکلات کشور نه مذاکره با این و آن، بلکه تقویت قدرت تنظیمگری دولت و توانایی آن در تأثیرگذاری بر تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. واقعیت آن است که اگرچه نمیتوان منکر چالشآفرینی خارجی از ناحیه تحریم شد، اما عمده مشکلات کشور ریشه داخلی دارد و به ضعف در قدرت حکمرانی دولتها برمیگردد. بنابراین، برای حل مشکلات نباید صرفاً به مذاکره با کسی امیدوار بود که میدانیم دشمن ماست و در برابر ما اهداف خصمانه دارد.
⭕️نگاه به شرق؛ نگاه کلیدی به سیاست خارجی
🔹در خصوص اهمیت و ضرورت روابط راهبردی با چین و نگاه به شرق باید گفت که مهم ترین ابزار جلوگیری از سیاست های خصمانه و تحریمی غرب در برابر کشورمان، تقویت تعامل با کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا است و در این میان پیگیری سیاست منطقه گرایی، نقش مهمی در تحکیم و توفیق سیاست نگاه به شرق دارد؛ باید به صراحت گفت که سیاست نگاه به شرق، یک نگاه کلیدی و با اهمیت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود و به دلایل فرهنگی، تاریخی، سیاسی و اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو بود که رهبر معظم انقلاب درباره نگاه به شرق توصیه کردند که «سیاست خارجی ترجیح شرق بر غرب، ترجیح همسایه بر دور» یکی از اولویت های امروز ماست. این نکتهای است که رهبر معظم انقلاب از مدتها پیش تعامل گسترده با دنیا در حوزه های مختلف را مد نظر داشتهاند و مسؤلین کشور را از ایجاد رابطه و تعامل محدود با چند کشور غربی و صرف بلوک غرب نهی کرده بودند.به عقیده کارشناسان حوزه بین المللی، جمهوری اسلامی ایران به واسطه تعلق به حوزه تمدنی مشرق زمین و داشتن اشتراکات فرهنگی، تاریخی با ساکنان این حوزه، از تسهیلات زیادی جهت توسعه ارتباطات با بازیگران حوزه شرق همچون هند، روسیه و چین برخوردار است.
🔸از طرفی هم جهان با یک واقعیتی رو به رو است که چین نه تنها در حال کنار زدن آمریکا به عنوان قطب بزرگ اقتصادی جهان است، بلکه به لحاظ توان نظامی نیز جایگاه ویژهای در جهان پیدا کرده است.
⭕️ایرانی که همچنان پابرجاست
🔹تحریمهای بیشمار آمریکاییها علیه ایران که از دل تفکرات کارتر متولد شده بود، نتوانست ایران را پشت سدهای موفقیت نگه دارد. حتی انقلاب اسلامی روز به روز در تمام دامنههایی علمی پیشرفت کرده است و این موضوعی است که خود آمریکاییها به آن معترفند.
🔸چنانچه رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در سال 1400 در گفتوگویی با شبکه ام. اس. ان. بی. سی به شکست تحریمها اشاره کرد و اذعان داشت:« ببینید ما در وضعیتی از سوی دولت قبلی قرار گرفته بودیم که رئیسجمهور بایدن تصمیم گرفت باید به آن پایان دهیم، یعنی کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران که به طرز بدی شکست خورد و به منافع آمریکا هم آسیب زد.»
🔹پیشرفت ایران تنها در مواجهه با تحریمها نبوده بلکه در بسیاری از مسائل من جمله مسائل نظامی به چنان جایگاهی رسیده است که «مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک» در بررسی سالانه خود درباره ایران مینویسد: ایران که همواره به عنوان قدرت نظامی منطقه در نظر گرفته میشود، اگرچه بنا به دلایلی برخلاف سایر همسایگان عرب خود به تسلیحات پیشرفته غربی دسترسی نداشته، اما پیشرفت زیادی در موشکهای بالستیک و کروز و تسلیحات نامتقارنی که میتوانند گسترهای به وسعت سراسر خلیج فارس، دریای عمان و دریای سرخ را تحت پوشش خود قرار دهند، داشته است. این توانایی نظامی ایران در کنار ضعف همسایگانش در مورد ایجاد اتحاد مستمر و موثر و نیز هدر دادن مقادیر هنگفتی برای خرید تسلیحات سبب شده تا ایران به برترین قدرت منطقه مبدل شود.