12.76M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 رهبر انقلاب: دشمنان بیست سال است برای ما چالش هستهای درست کردهاند
◽️رهبر انقلاب هماکنون در دیدار دانشمندان، متخصصان، کارشناسان و مسئولان صنعت هستهای کشور:
🔹دشمنان بیست سال است برای ما چالش هستهای درست کردهاند چون میدانند که حرکت در صنعت هستهای در حکم کلید برای پیشرفتهای علمی کشور است
🔸بهانه سلاح هستهای دروغ است و خودشان هم میدانند
🔹ما روی مبنای اسلامیمان نمیخواهیم طرف سلاح برویم والا اگر این نبود جلویش را نمیتوانستند بگیرند؛ همچنانی که جلوی پیشرفتهای هستهای ما را تا الان نتوانستند بگیرند.
7.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 در چالش بیست ساله هستهای فهمیدیم چه کسانی قابل اعتمادند و چه کسانی قابل اعتماد نیستند
◽️رهبر معظم انقلاب:
🔹حقیقت دیگر، نامطمئن بودن طرفهای ما و مخالفین ما در وعدههایشان است. تا حالا در این سالهای متمادی-حالا آنهایی که از شماها سابقه بیشتری در این هستهای دارید، توجه دارید که به چه چیزهایی من اشاره میکنم.
🔸وعدههای زیادی در بخشهای مختلف، چه دولتهایی که طرف مذاکرهی ما بودند، چه خود آژانس، وعدههایی دادند و به آن وعدهها عمل نکردند، بارها، وعدههای غیرقابل تحقق، بیاعتمادی؛ پس بنابراین یکی از دستاوردهای این چالش بیستساله هم همین است که ما فهمیدیم که به وعدههای اینها، به حرفهای اینها نمیشود اعتماد کرد.
🔹اینها دستاوردهای مهمی است، اینها را مهم بدانید. ما خیلی جاها ضربه خوردیم به خاطر همین اعتمادهای بیجا.
🔸اینکه یک ملت، مسئولین یک کشور، بدانند، بفهمند، که کجا باید اعتماد کنند، کجا نباید اعتماد کنند، این خیلی مهم است؛ این را ما فهمیدیم، ما در این بیست سال، فهمیدیم که چه کسانی قابل اعتمادند، چه کسانی قابل اعتماد نیستند.
7.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 رهبر انقلاب در دیدار دانشمندان، متخصصان، کارشناسان و مسئولان صنعت هستهای کشور: همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب مقررات پادمانی باید حفظ شود
◽️رهبر انقلاب:
🔹از قانون اقدام راهبردی مجلس نباید تخطی کرد.
🔸برخی تصور میکنند که این قانون ایجاد مشکل میکند، اینطور نیست، این قانون خوبی است. چه در دسترسیها، چه در اطلاعاتی که ارایه میکنید مطابق این قانون عمل کنید.
⭕️روزمان را با قرآن آغاز کنیم
الحديد
🔹لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ
🔸ﻣﺎ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮﺍﻧﻤﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺩﻟﻴﻞﻫﺎی ﺭﻭﺷﻦ ﻓﺮﺳﺘﺎﺩﻳﻢ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، ﻛﺘﺎﺏﻫﺎی ﺁﺳﻤﺎﻧﻲ ﺭﺍ ﻓﺮﺳﺘﺎﺩﻳﻢ ﻭ ﺩﻳﻦ ﺭﺍ ﻛﻪ ﻣﻌﻴﺎﺭ ﺳﻨﺠﺶ ﺍﺳﺖ ﺗﺎ ﻣﺮﺩم ﺑﻪ ﻋﺪﺍﻟﺖ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﻛﻨﻨﺪ.. (٢٥)
◽️بیانات رهبر انقلاب در مراسم سیوسومین سالگرد رحلت امام خمینی (ره) ۱۴۰۱/۳/۱۴
🔹«قیام لله» همیشه یک جور نیست لکن در همهی اینها هدف «قیام لله» یک چیز بیشتر نیست و آن، اقامهی حق و اقامهی عدل و قسط و ترویج معنویّت است؛ در همهی دورانها این است؛ یعنی اقامهی حق. «قیام لله» در یک دوره به شکل مبارزهی آنچنانی است، در یک دوره به شکل کار علمی است، در یک دوره به شکل حرکت سیاسی است امّا در همهی اینها هدف «قیام لله» باید اقامهی حق باشد، این یک؛ اقامهی قسط و عدل باشد، این دو؛ و ترویج معنویّت باشد، این سه؛ هدف، اینها است. فرض کنید «لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسط»،که همهی آمد و رفت پیغمبران و ارسال رسل و انزال کتب برای این است که «لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسط»؛ این یک آیه. یا در آیهی شریفهی سورهی نساء: وَ اَن تَقوموا لِلیَتامیٰ بِالقِسط، یا در آیهی سورهی الرّحمٰن: وَ اَقیمُوا الوَزنَ بِالقِسط، یا در سورهی شوریٰ: اَقیمُوا الدّین، یا در سورهی مائده: حَتّی تُقیمُوا التَّوراتَ وَ الاِنجیل، و در بسیاری از جاهای قرآن: اَقیمُوا الصَّلوة، و موارد دیگر که «قیام لله» باید به اقامهی این امور منتهی بشود؛ هدف از «قیام لله» این است.
🔸خب، حالا ما گفتیم امام، مبارز بودند؛ این به معنای حضور دائمی امام در میدان «قیام لله» است.
🖊رجبعلی بازیاد
⭕️تراز تجاری؛ با نفت مثبت، بی آن منفی!
🔹نخست باید در نظر داشته باشیم که تراز تجاری ما منفی است. یعنی در سطح کلان خرجمان بیش از دخلمان است. تراز تجاری کشور در واقع نشاندهندهی وضعیت تعامل اقتصاد ما با خارج از ایران است. وقتی ارزش صادرات ما بیش از ارزش واردات ما باشد، میتوان گفت دخل از خرج بیشتر است اما اگر به عکس باشد، باید به ضربالمثل «چو دخلت نیست، خرج آهستهتر کن» عمل کنیم! اکنون اما وضعیت به چه صورت است!؟ آخرین آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران از صادرات و واردات نشان میدهد تراز تجازی ما بدون نفت (و البته با احتساب میعانات گازی) منفی است.
🔸ارزش واردات کشور در یازده ماهه نخست سال 1401 برابر با 53.7 میلیارد دلار بود. این در حالی است که ارزش صادراتمان به 48.8 میلیارد دلار رسید. به عبارت دیگر تراز تجاری بدون نفتمان 4.1 میلیارد دلار منفی است. البته صادراتمان به نسبت مدت مشابه سال قبل، 12.2 درصد افزایش یافت و وارداتمان نیز به نسبت همان مدت مشابه در سال قبل، با 15.3 درصد افزایش رو به رو بود. اگر وزنی به ماجرا نگاه کنیم نیز صادرات و واردات گمرکی به ترتیب برابر با 111.3 و 33.6 میلیون تن بود که نسبت به دورهی مشابه سال قبل به ترتیب، 1.2 و 8.6 کاهش را نشان میدهد.
⭕️بررسی مسئله تولید و مصرف بنزین در کشور
🔹بدون شک دولت قادر به ادامه سیاست تثبیت بدون برنامه قیمت بنزین نخواهد بود. مسئله سرکوب قیمت بنزین منجر به کاهش توان تولیدی و افزایش صرفه اقتصادی برای افزایش مصرف شده و این ناترازی بدون برنامه مشخص برای کنترل مصرف مهار نخواهد شد. ادامه این روند میتواند منجر به اختلال جدی در نظام عرضه و تقاضای بنزین شود و با توجه به اهمیت بالا و استراتژیک این کالا، اختلال در تامین بنزین میتواند منجر به اختلال در سیستم حمل و نقل و توزیع اقتصادی کشور شود. با توجه به وضعیت نامناسب اقتصادی و تورمهای بالا، هر گونه اختلال در نظام حمل و نقل و نظام توزیع اقتصادی قابلیت تبدیل به یک آشوب گسترده را خواهد داشت.
🔸بنابراین اقدام آگاهانه و کارشناسی در این موضوع خواهد توانست از ایجاد یک آشوب احتمالی جلوگیری کند. در حال حاضر مهمترین تدبیر دولت میتواند ارائه بنزین یارانهای در سقف اول قیمتی و افزایش پلکانی قیمت در سقف دوم و بالاتر سهمیهبندی سوخت(و بازپرداخت آن به صورت یارانه نقدی به دهکهای پایین درآمدی) باشد تا کشور از آشوب احتمالی ناشی از کمبود بنزین و یا آشوب ناشی از شوک درمانی در امان بماند.
⭕️سویههای ایمان و امید در اقتصاد ایران
🔹اگر چه واقعیت این است که ما روی زمین، مشکلات اقتصادی داریم اما اولاً رشد اقتصادی در سال گذشته افزایش یافته است (در 9 ماهه نخست سال 3.3 درصد بود ولی گفته میشود آمار یک ساله، رشد 4 درصدی را نشان میدهد.). پیشبینی صندوق بینالمللی پول تداوم رشد اقتصادی در سالهای آتی است. همچنین اقدامات دولت به بهبود جایگاه ایران در اقتصاد بینالملل کمک کرده و دیپلماسی اقتصادی فعال، به کمک اقتصاد آمده است.
🔸اصلاحات ساختاری در دست انجام است و بهنظر میرسد در یکی دو سال آینده، بهبود شاخصهای کلان دیگر را شاهد باشیم. مضاف بر اینکه در دولت فعلی، سطح اشتغال نیز رشد کرده است و در سامانهی اشتغال دولت، یک میلیون شغل جدید ثبت شده است. بنابراین اگر چه یک واقعیت این است که مشکلات اقتصادی وجود دارند اما واقعیت دیگر این است که سویههای امیدآفرین در اقتصاد ما نیز کم نیستند و با مولفههای ایمان که آنها نیز ریشه در واقعیت دارند، میتوانیم روز به روز شاهد بهبود اوضاع اقتصادی باشیم.
⭕️چهار چالش پیش روی اردوغان
🔹اردوغان در آینده با چهار چالش مهم و اساسی روبه رو است که برخی از آنها داخلی و برخی دیگر منطقهای و بینالمللی است :
1️⃣چالش اول اردوغان به وضعیت شکاف و دودستگی در داخل کشور بر می گردد که انتخابات ریاست جمهوری باعث ایجاد آن شد، چون مخالفان دولت زمانی که فاصله و شکاف خود را با حزب حاکم توسعه و عدالت به کمتر از پنج درصد کاهش دادند، در واقع به موفقیت و دستاورد بزرگی دست یافتند و هیچ بعید نیست که مخالفان در ماههای آینده به گسترش موجی از اعتراضها و تحصنها برای متزلزل و بیثبات کردن اوضاع کشور متوسل شوند.
2️⃣بحران اقتصادی پیش روی کشور ترکیه شامل افزایش نزدیک به ۵۵ درصد نرخ تورم، کاهش ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا و نیز بدهیهای خارجی ترکیه است که به نزدیک نیم تریلیون دلار رسیده است.
3️⃣مسأله حضور مهاجران خارجی و حضور حدود شش میلیون مهاجر، از جمله سه میلیون و ۵۰۰ هزار آواره و پناهنده سوریه در خاک ترکیه است که ائتلاف مخالفان در کارزار انتخاباتی اخیر با همکاری جناح راست و ملیگرأیان افراطی ترکیه به خوبی از این مسئله به نفع خود استفاده کردند.
4️⃣در برابر دولت آینده اردوغان، بازسازی ویرانیهای زلزله ویرانگر اخیر این کشور و جبران خسارات و پرداخت غرامت به آسیبدیدگان این حادثه تلخ است. هرچند به نظر میرسد سیاستهایی را که دولت اردوغان در این باره در پیش گرفته با موفقیت و پیشرفت بزرگ و قابل توجهی همراه بوده است، چون ۶۰ درصد از رأیدهندگان در مناطق زلزلهزده ترکیه در انتخابات اخیر به رجب طیب اردوغان رأی دادند.
⭕️روابط ایران و مصر؛ واگرایی و همگرایی
🔹پس از عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی، از سرگیری روابط دیپلماتیک میان تهران و قاهره نیز به مسئلهای مهم در رسانه ها تبدیل شده است. با این وجود عوامل مختلفی از جمله روابط مصر با ایالات متحده آمریکا و نیز رژیم صهیونیستی از سرعت بهبود روابط کاسته است. در مجموع اما به نظر میرسد در باز ترسیم الگوهای روابط منطقه ای قدرت های خارجی از جمله آمریکا تاثیرگذاری پیشین خود را از دست داده است و این کشورهای منطقه هستند که مناسبات خود را در الگوی جدید منطقه ای تنظیم خواهند کرد.
🔸البته در مسیر عادی سازی روابط ایران و مصر نباید از نقش بغداد نیز غافل شد؛ عراق به ویژه پس از سال ۲۰۱۸ و برقراری آرامش نسبی پس از مبارزه با تروریسم در این کشور در سیاست خارجی خود در تلاش بوده تا هم روابط خود را با کشورهای منطقه توسعه بخشیده و هم به عنوان پلی برای برقراری روابط میان دیگر کشورها عمل کند. نقشی که در رابطه با مذاکرات میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به خوبی ایفا کرده است . سفر سلطان عمان به تهران نیز خود مهمترین نشانه از بهبود روابط تهران و قاهره در آینده است.