به مناسبت روز جهانی پیشگیری از خودکشی (قسمت دوم):
دکتر سیدعلی مرعشی
پزشک، متخصص روانشناسی و دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز
-----------------------------------------------
در اینگونه جوامع، مفاهیمی مانند همسر، والدین، فرزندان، خواهر و برادر، عمو، دایی، عمه، خاله و ... معنای سنتی خود را از دست داده اند. در این جوامع انسانها برای پر کردن تنهایی خود به طور شایع به حیوانات خانگی پناه میبرند یا سعی میکنند وانمود کنند در زمره حیوانات هستند. زیرا همبستگی فطری حیوانات با هم بیش از چیزی است که در زندگی انسانی خود تجربه میکنند.
بدیهی است که انسان اگر نتواند با هم خون خود همبستگی عاطفی داشته باشد با همسایه و همشهری و هموطن نیز نمیتواند به سادگی ارتباط عاطفی برقرار کند.
اصطلاحا به اینگونه جوامع، جوامع شن وار میگویند. یعنی افراد ظاهرا در یک سیستمی به نام اجتماع در کنار هم هستند اما مانند دانه های شن که هیچ پیوستگی وثیقی با هم ندارند. در جوامع شن وار و جوامع لائیک و بی دین آمار خودکشی به میزان زیادی افزایش مییابد.
فروپاشی نظام خانواده در جوامع بیدین، که خود تابعی از لیبرالیسم جنسی و روابط آزاد زن و مرد و از بین بردن مرزهای عرفی و فطری و دینی میان دو جنس است، سبب شده که بسیاری از مردم در این جوامع پدر خود را نشناسند. این آمار در جامعه ای مانند آمریکا بیش از یک سوم کل جمعیت است (طبق گزارش دایان هیلز) و در برخی جوامع اروپایی که نفوذ مذهب کمتر از آمریکاست گاه به ۷۰ درصد کل جمعیت میرسد.
اریک اریکسون نظریه پرداز روانشناسی به درستی توضیح میدهد که نامعلوم بودن پدر سبب بحران هویت یعنی احساس بیهویتی میشود. زیرا یکی از اصلی ترین منابع هویت انسان پدر اوست، که بداند ریشه او کجاست. بدیهی است که بیهویتی سر از احساس حقارت و بیارزشی در میآورد که به زبان روانشناسی به آن ضعف عزت نفس میگوییم.
پژوهش ها نشان میدهند که ضعف عزت نفس با پرخاشگری و سوءرفتار و ابتلا به اختلالات روانی رابطه مثبت دارد. طبیعتا احساس بیارزشی زمینه را برای گرایش به خودکشی فراهم میکند.
آزادی روابط دوجنس که از حذف حجاب در این جوامع از حدود ۹۰ سال پیش شروع شد، مسیری بود که انتهای آن احساس پوچی، فروپاشی خانواده، جوامع شن وار، تنهایی مفرط انسانها، بیمعنا شدن زندگی و افزایش میل به خودکشی بود. رفاه و ثروت به تنهایی نتوانست به زندگی آنان معنا دهد یا رضایت از زندگی و امید به زندگی ایجاد کند.
شاید احساس شود که در جامعه ما هم به موازات گسترش نسبی پوچگرایی و لذت جویی و به موازات نادیده گرفتن مرزهای عرفی و دینی و فطری میان زن و مرد که منجر به افزایش آمار طلاق و فروپاشی نهاد خانواده شده، به همان نسبت هم آمار خودکشی بالا رفته باشد. البته من آمار دقیقی از کل کشور ندارم اما میتوانم حدس بزنم که خواننده این مصاحبه ممکن است فرض کند که ما هم در ایران که یک جامعه مذهبی هستیم دچار افزایش آمار خودکشی شده ایم. اگر این ادعا درست باشد باز هم باید ریشه آن را در تلاش آن جریان فرهنگی دید که سعی کرده نسل جدید را به زعم خود از دین و ارزشهای دینی دور کند. زیرا کماکان ما در قشر مذهبی، با وجود مشکلات اقتصادی که بعضا دارند، چندان افزایشی در گرایش به خودکشی نمیبینیم و این در تمام دنیا در پژوهش های علمی تایید شده است و اختصاصی به قشر مذهبی ایرانی ندارد.
امیدوارم جوانان، خانواده ها، اساتید، معلمان و نهادهای متولی فرهنگ تلاش خود را برای انسجام خانواده ها، حفظ حریم فطری زن و مرد، تقویت بیش از پیش ارزش های دینی و سوق دادن جوانان از سرگرمی های بیحاصل به سمت کار مفید و تفریح پرحاصل مضاعف کنند و از سرنوشت شوم جوامع شن وار عبرت بگیرند و مسیری را که آنها کمتر از یک قرن پیش شروع کردند و به پوچی رسیدند آغاز نکنند که آواز دهل شنیدن از دور خوش است.
https://eitaa.com/SAmarashi
هدایت شده از یاوران صاحب الزمان
14.88M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔶 کلیپ بسیار زیبای غیر عادی!
🔶ارزش وقت گذاشتن و یکبار دیدن رو داره.
هدایت شده از نیمه پنهان غرب
6.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 فردای آزادی، همهی آنچه نصیب زنان خواهد شد!
🔴 #نیمه_پنهان_غرب 👇
https://eitaa.com/joinchat/3959554299C7b558c3f51
هدایت شده از بیداری ملت
🔴نتایج تحقیقات علمی نشان میدهد حجاب در برابر افسردگی از زنان مراقبت میکند
🔹دکتر دیوید آر.هاج، استاد دانشکده مددکاری اجتماعی دانشگاه ایالتی آریزونا و عضو ارشد غیرمقیم در برنامه پژوهشی دانشگاه پنسیلوانیا در زمینه دین و جامعه مدنی شهری است. او یک متخصص شناخته شده بین المللی در زمینه معنویت، دین و فرهنگ است و دوره هایی را در زمینه فلسفه علم، معنویت و تنوع فرهنگی و ستم تدریس میکند.
🔹دکتر دیوید و تیم تحقیقاتی آنها جهت پاسخ روشن دادن به فشارهای رسانهای گسترده غرب و فمینیستها مبنی بر ظالمانه بودن حجاب و اینکه حجاب سبب افسردگی زنان میشود و یا آنها را شهروند درجه دوم میکند، تحقیقی انجام دادهاند و نتایج تحقیقات نشان میدهد حجاب نه تنها زنان را افسرده نمیکند بلکه زنان محجبه نسبت به زنان بی حجاب زندگی شادتری دارند و حجاب نقش مراقبت کنندگی از زنان دربرابر افسردگی بر عهده دارد.
منبع :
۱_https://www.publichealthpost.org/research/۲_hijab-can-protect-women-from-depression/
۲_https://search.asu.edu/profile/845883
✍عالیه سادات
___________________
#کانال_شکوه_زن_وزنانگی
به ما بپیوندید👇
https://eitaa.com/joinchat/2336751715C0fba986b70
هدایت شده از بیداری ملت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❌️پیغامی از آینده به زنان ایران
🔻پروفسور مایکل جونز نویسنده کتاب "انقلاب جنسی و کنترل سیاسی" نسبت به نقشه سازمان سیا آمریکا درباره پروژه کشف حجاب در ایران هشدار میدهد...
#مهم
🎬 #بیداری_مدیا برای بیداری وجدانها👇
https://eitaa.com/joinchat/1631191141C7748daa5f6
هدایت شده از بیداری ملت
🔴چرا محدودیت ۵.۴میلیون مسلمان فرانسه از آموزش، ورزش و تمام فرصت های زندگی در فرانسه باعث ایجاد دوقطبی نمیشود؟
فرانسه در حال تصویب طرح ممانعت حجاب برای زنان ورزشکار نیز است.چیزی که باعث نگرانی زنان مسلمان شده است. تصور بفرمایید سال ۲۰۲۴فرانسه میزبان المپیک است و تمام زنان برای شرکت در مسابقات باید کشف حجاب کنند .
🔻حال مساله اینجاست چرا فرانسه، تفسیر ناقص خود از حجاب و زن را اینگونه به زنها تحمیل میکند، مگر این راسل، فروید، کانت، سیمون دوبوار و چند اندیشمند لیبرال چه کردهاند که تمام زنان جهان تحت تاثیر خواستهی آنها باید باشند، چه شده است که تحمیل اندیشههای نیچه و شوپنهاور برای زنان آزادی است و اجرای قوانین الهی وخالق بندگان در ایران میشود دوقطبی، سلب آزادی، تحمیل هویت دینی و حاکمیتی به زنان ؟
منبع:
https://www.cbc.ca/sports/opinion-shireen-ahmed-france-ban-hijab-1.6325820
✍عالیه سادات
___________________
#کانال_شکوه_زن_وزنانگی
به ما بپیوندید👇
https://eitaa.com/joinchat/2336751715C0fba986b70
علوم انسانی اسلامی، چشم اندازی تمدنی یا دکاندارانه؟
سیدعلی مرعشی، دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز
----------------------------------------------
تولید علوم انسانی مستقل، یکی از ارکان چندگانه تمدن سازی و در زمره ضروریات دستیابی به تمدن مستقل است. بی شک تمدنی که در علوم انسانی خود مطلقا وابسته به سایر تمدنهاست نمیتواند تمدن مستقلی باشد.
از این رو ایده علوم انسانی اسلامی/علم دینی، از سویی بسیار جذاب و از سویی بسیار چالش برانگیز است. غیر از چالشهایی که در چیستی، چرایی و چگونگی (ماهیت، ضرورت و روش شناسی) علوم انسانی اسلامی/علم دینی وجود دارد که به تفصیل در سه گفتار اول کتاب درسنامه روانشناسی اسلامی بیان شد، یک چالش مهم و زیرپوستی دیگر نیز وجود دارد که نباید مورد غفلت واقع شود و آن چالش دکانداری است.
همواره هر امر جذابی پتانسیل آن را دارد که به عنوان متاع، مورد سوءاستفاده سودجویان قرارگیرد. بدیهی است که در یک جامعه اسلامی ایده علم دینی چه در سطح نخبگان و چه در سطح عامه خریدار خواهد داشت. بیتردید کسانی بدون دغدغه تمدن سازی و صرفا برای نام و نان وارد گود علم دینی میشوند. تمییز این دکانداران از تلاشگرانی که گاه نام و نان خود را فدا میکنند تا کمکی به آرمان تمدن اسلامی کرده باشند، ایبسا در وهله اول سخت باشد. طبیعی است که در ادامه مسیر میان این دو طایفه اصطکاک و برخورد رخ دهد. این همان مشکل تاریخی است که در اصل دین هم رخ داد. در طول تاریخ ادیان، هماره میان دو گروه، چالش اساسی وجود داشته است، میان دینداران خالص النیه که خود را پلکان توفیق دین میخواهند و کسانی که به صورت آگاهانه یا ناخودآگاه دین را پلکان توفیقات دنیوی خود میخواهند! این چالش میتواند سبب انحراف علم دینی شود کمااینکه به لحاظ تاریخی سبب انحراف اصل دین هم شد. همچنین چالش مذکور میتواند سبب قربانی شدن و به حاشیه رانده شدن اصل تمدنسازی گردد.
در این شرایط کلیت جریان علم دینی نیز در خطر خواهد بود زیرا هر متاعی که بازاری و بدلی شود پس از مدتی بیفایده بودن و بل مضر بودن آن آشکار شده و بهانه دشمنی با متاع اصل را فراهم میکند.
اما پادزهر چیست؟ بدیهی است که روش تولید متاع اصل با متاع بدل یکی نیست. نباید اجازه داد علم دینی که ذات آن علم، و صفت آن دینی است، همان دین معرفی شود. اگر کسانی ذات علم دینی را باشتباه دین گرفتند و صفت علمی به آن الصاق کردند آنان چه بدانند و چه ندانند به علم دینی نخواهند رسید و بلکه دین را نیز نفله خواهند کرد. این همان انگاری روش مطالعه دین با روش مطالعه علم دینی، یک تله نامحسوس است. اگر بجای روش شناسی علم دینی، روش دین پژوهی عرضه شد، نتیجه غایی همان نسخه بدلی است که ما را به تحصیل حاصل (دین) رسانده نه علم دینی، تازه اگر به دین صدمه نزده باشد، و در نهایت دستمان را از علم دینی و بلکه تمدن اسلامی تهی خواهد کرد. اما صرفا تا مدتی میتواند برای دکانداران نان و نامی به ارمغان آورد.
https://eitaa.com/SAmarashi