📕 سهم اقتصاددانان آمریکایی در تفکّر اقتصادی مدرن
نویسنده: اَلَن گروچی
گروه مترجمان
ناشر: شیرازه
#تاریخ_اندیشه_اقتصادی
#اقتصاد_سیاسی
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd
اَلَن گروچی (١٩٠۶ - ١٩٩٠) اقتصاددان نهادگرای آمریکایی، در سال ١٩٣١ دکتری خود را از دانشگاه ویرجینیا گرفت و بهمدّت ۵٠ سال در دانشکدۀ اقتصاد مریلند تدریس کرد. گروچی در سال ١٩٧٧ بازنشسته شد و در سن ٨٣ سالگی بر اثر بیماری سرطان درگذشت.
کتاب «تفکّر اقتصادی مدرن» مهمترین اثر گروچی است که اولینبار در سال ١٩۴٧ به چاپ رسید. گروچی هدف از تألیف این کتاب را «بررسی ماهیت و اهمیت جنبش بازسازی علم اقتصاد در آمریکا» میداند. در سه دهۀ ابتدایی قرن بیستم، جنبش آمریکاییِ اصلاح و بازبینی علم اقتصاد، «نهادگرایی» نامیده میشد و اقتصادی که این جنبش قائل به آن است، «اقتصاد نهادی». در واپسین سالهای حرفهای تورستن وبلن (١٨۵٧ - ١٩٢٩) که بسیاری او را پایهگذار مکتب نهادگرایی میدانند، اقتصاددانانِ آمریکاییِ دیگری نیز به عرصه آمدند که عنایت کامل به لزوم بازسازی اقتصاد داشتند. نسل جوانِ دگراندیش اقتصادی وجه مشترک زیادی با وبلن دارند اما تفکر خود را «اقتصاد نهادی» نمینامند و برای توصیف این اقتصاد جدید از واژگانی مانند «اجتماعی»، «تجربی» و «جمعی» استفاده میکنند. لذا گروچی برای توصیف اقتصادِ سدۀ بیست از دید وبلن، کامنز، میچل، جِی. اِمو کلارک و سایر قائلان به دگراندیشی اقتصادی، از اصطلاح «کلنگر» استفاده کرده است.
کتابهای «سیستمهای اقتصاد تطبیقی» منتشرشده در سال ١٩٧٧ و «بازسازی اقتصاد: تحلیلی از مبانی اقتصاد نهادی» منتشرشده در سال ١٩٨٧ از آثار دیگر گروچیاند. او بنیانگذار و برای دورهای رئیسِ انجمن اقتصاد تکاملی بود.
#تاریخ_اندیشه_اقتصادی
#اقتصاد_سیاسی
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd
🔹 بخشی از کتاب تفکّر اقتصادی مدرن را میخوانید.
#تاریخ_اندیشه_اقتصادی
#اقتصاد_سیاسی
#نقد_کاپیتالیسم
🆔 @SSL_Qasd
📕 تاریخ بنگاهداری (٢ جلدی)
نویسنده: جُفرِی جونز، جاناتان زیتلین
مترجم: محمدرضا فرهادیپور
ناشر: شیرازه
#اقتصاد_سیاسی
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
جُفرِی جونز مورخِ تجاری بریتانیاییست. او از سال ٢٠١٠ شهروند رسمی آمریکا شد. درحالحاضر، جونز صاحب کرسی ایزیدور اشتروس در تاریخ بازرگانی در مدرسه بازرگانی هاروارد است. آثار جونز بر تکامل تاریخی جهانیشدن، بانکداری و تجارت بینالمللی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی توسط شرکتهای چند ملّیتی متمرکز است.
جاناتان زیتلین استاد ممتاز دانشکدۀ سیاست عمومی و حکمرانی در گروه علوم سیاسی دانشگاه آمستردام است. تحقیقات او بر اَشکال جدید حکمرانی تجربی در داخل و خارج از اتحادیۀ اروپا، با تأکید ویژه بر تنظیم بازار، حفاظت از محیط زیست و رفاه اجتماعی متمرکز است. او نویسنده و ویراستار بیش از ١٧ کتاب و ١٠٠ عنوان مقاله در مجلات گوناگون است.
در کتاب «تاریخ بنگاهداری» که میتوان آن را دائرةالمعارف این موضوع دانست، مسئلۀ تاریخ بنگاهداری از چهار وجه مورد توجه قرار گرفته و به هر یک، بخشی اختصاص یافته است. بخشهای اول و دوم (جلد اول)، بهترتیب به رویکردها و مباحث پیرامون تاریخِ بنگاهداری میپردازد و جغرافیای متغیر درونی و بیرونی بنگاهها را مورد مطالعه قرار میدهند. بخشهای سوم و چهارم (جلد دوم) به تاریخِ کارکردهای درونی شرکتها و تاریخ بنگاهداری بهمنزلۀ یک نهاد با جامعه میپردازد.
نویسندگان در این کتاب وجوه غالب بنگاهداریِ اقتصادهای ملّی را در چارچوب تاریخ و فرهنگِ خودِ کشورها مورد توجه قرار دادهاند. با اینهمه اذغان دارند که درک تاریخ عملکرد بنگاهها بدون توجه به میزان بالای تأثیرپذیریشان از تجارب جهانی غیرممکن است.
#اقتصاد_سیاسی
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
Geoffrey Jones_ Jonathan Zeitlin - The Oxford Handbook of Business History-Oxford University Press (2008).pdf
9M
📕 The Oxford Handbook of Business History
Geoffrey Jones
Jonathan Zeitlin
#اقتصاد_سیاسی
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
📕 زمین و انقلاب در ایران ١٣۶٠ - ١٣۴٠
نویسنده: اریک هوگلاند
مترجم: فیروزه مهاجر
ناشر: شیرازه
#اقتصاد_ایران
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
اریک جیمز هوگلاند (متولد ١٩۴۴) اندیشمند علوم سیاسی و کارشناسِ مسائل ایران است. او از سال ٢٠١٠ استاد پژوهشی مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه لوند سوئد شده است. هوگلاند مطالعات گستردهای در کشورهای جنوبشرق آسیا بهویژه ایران انجام داده است. از آثار او دربارۀ ایران میتوان به «ایران در حال گذار: بیست سال تغییر اجتماعی از ١٩٧٩» و «سیر در ایران معاصر: ادراکات اقتصادی، اجتماعی و سیاسیِ چالشبرانگیز» اشاره کرد.
اولین کتاب هوگلاند دربارۀ ایران «زمین و انقلاب در ایران ١٣۶٠ – ١٣۴٠» است که برگرفته از رسالۀ دکتری اوست. او در این کتاب با تکیه بر منابع متعدد تحقیقاتی و آماری و از آن مهمتر مشاهدات شخصیِ گسترده که به یُمن حضور طولانیمدت در روستاهای ایران به دست آورده، تصویری نسبتاً جامع و دقیق در زمینۀ اصلاحات ارضی و پیامدهای حاصل از آن ترسیم کرده است.
هوگلاند کتابِ «زمین و انقلاب» را در دو بخش اصلی تدوین کرده است:
در بخش اول زمینه و سابقۀ تاریخی برنامۀ اصلاحات ارضی که در سال ١٣۴١ آغاز شد، مطرح شده است. در این بخش، ابتدا شرایط طبیعی محیط که روشهای کشاورزی را مقید میکند و همچنین ماهیت جامعۀ دهقانی بررسی شده است. سپس اندیشۀ تقسیم اراضی با ملاحظۀ زمینۀ تاریخی آن بررسی گردیده است.
بخش دوم شامل بحثی دربارۀ نتایج اصلاحات ارضی است. پرسشهایی از قبیل چقدر زمین توزیعشده است؟ کدام روستانشینان زمین دریافت کردهاند؟ و اندازۀ زمینهای تقسیمشده در این بخش پاسخ داده شدهاند. در ادامه نیز دگرگونی ساختارهای اقتصادی و سیاسی مورد بررسی قرار گرفته است.
#اقتصاد_ایران
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd
🔹 بخشی از کتاب زمین و انقلاب در ایران ١٣۶٠-١٣۴٠ را میخوانید.
#اقتصاد_ایران
#تاریخ_وقایع_اقتصادی
🆔 @SSL_Qasd