{°شهید سیّدحَسَن نَصࢪالله°}♡
امامعلی'ع' : «المَنِیَّةُولَاالدَّنِیَّة» •‹مرگـ آریوپستۍنھ›•✘ ازمنطقماحذفشدھاست🍃 واژھت
💗🌿شرح حکمت 396 نهج البلاغه🌿💗
امام علی(علیه السلام):
الْمَنِیَّةُ وَ لَا الدَّنِیَّةُ، وَ التَّقَلُّلُ وَ لَا التَّوَسُّلُ؛ وَ مَنْ لَمْ یُعْطَ قَاعِداً، لَمْ یُعْطَ قَائِماً؛ وَ الدَّهْرُ یَوْمَانِ، یَوْمٌ لَکَ وَ یَوْمٌ عَلَیْکَ، فَإِذَا کَانَ لَکَ فَلَا تَبْطَرْ، وَ إِذَا کَانَ عَلَیْکَ فَاصْبرْ
شرح (چهار مطلب):
1- مرگ سهل تر است از ننگ. «المنیّة» مبتدا است، و «لا الدّنیّة» قرینه برای خبر مبتداست، گویا فرموده باشد: «المنیّة أسهل من الدّنیه»، یعنی [تحمّل] مرگ آسانتر از ننگ است، و احتمال دارد که تقدیر چنین باشد: «یحتمل المنیة و لا یحتمل الدّنیة»، (مرگ قابل تحمل است، امّا ننگ قابل تحمل نیست)👊🏻، دنیّة یعنی پستی و ننگ نسبت به کاری که به خاطر به دست آوردن مال و منال دنیا مرتکب می شوند، که بسیاری از بزرگواران مرگ را بر آن ترجیح می دهند.
2- قناعت به اندکی از زندگی و به آن بسنده کردن بهتر است از چاپلوسی و نزدیکی به اهل دنیا به خاطر به دست آوردن مال بیشتر.
3- هر که را نشسته ندهند، ایستاده هم ندهند، نشسته کنایه از طلب بدون تلاش، و ایستاده کنایه از طلب با تلاش و کوشش است. یعنی هر کس را بدون تلاش و کوشش روزی ندهند، تلاش و کوشش او هم بی فایده است، و این حکم -چنان که معمول سخن سخنگویان است- در اکثر موارد و صد در صد نیست بلکه بدین وسیله امام (ع) انسان را به کسب معاش از راه درست وادار کرده است.
و
4- روزگار دو روز است: روزی به سود تو و روزی به زیان تو است، روزی که به سود تو است، ناسپاسی مکن، و روزی که به زیان توست شکیبا باش. پس در روزی که زمان تنگنا و گرفتاری است، شکیبایی برای آمادگی پذیرش رحمت الهی لازم است، چنان که خداوند فرموده است: «بَشِّرِ الصَّابرِینَ».
#نهج_البلاغه
﴿#حنین_شهید﴾🌱💛.🦋
|•ڪانال سیدحسن نصࢪالله•|
♡سید المقاومة♡
✨@SeyedHassan_nasrallah