🔻 چند نکته من باب گشت ارشاد
🔹 بدون شک مجری قانون باید کرامت انسانی را حفظ و رعایت کند، اما این منوط به آن است که خود شخص برای خود کرامت قائل باشد، همان طور که دزدی قانون شکنی است و باید با دزد برخورد شود، بی حجابی هم قانون شکنی است و باید برخورد شود، نمیشود به صورت انتخابی قانون مدار بود!
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/11
📌 فشار انگلیس به اسکاتلند و ولز برای تأمین مالی جنگ اوکراین
🔹️ بعد از فشار خزانهداری بریتانیا به اسکاتلند و ولز برای اعطای کمک مالی بهمنظور ارائه تسلیحات به اوکراین، آنها مجبور به تخصیص مبالغ ۶۵ و ۳۰ میلیون پوندی شدند اما گفتند این «نباید بهعنوان یک رویه در نظر گرفته شود» و دیگر هیچ پولی برای ارائه سلاح به اوکراین اختصاص نمیدهند.
🔹 کمک مالی اسکاتلند به انگلیس برای ارائه کمک تسلیحاتی به اوکراین در حالی انجام شده که سران حزب ملی استقلال اسکاتلند به شدت در تلاش برای برگزاری همه پرسی استقلال از بریتانیا هستند اما مقامهای لندن مخالف برگزاری همه پرسی هستند
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/11
📌اوپک: ایران پارسال ۲۵ میلیارد دلار نفت فروخت
🔹 طبق گزارش اوپک، درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۱ به ۲۵/۳ میلیارد دلار رسید و ۳ برابر سال ۲۰۲۰ بود. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، فروش نفت از روزی ۴۰۰ هزار بشکه به بیش از یک میلیون بشکه رسیده است.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/11
🔹️ بانکها و وام گیرندگان رانتی آنها، تاکنون بیشترین نفع از وامهای بانکی از محل سپردههای مردم را در زمان دولت هاشمیرفسنجانی و روحانی بردهاند.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/11
📌 پایان بریتانیای کبیر همزمان با روزهای پایانی ملکه
🔹️ طبق اعلام رسمی «نیوکلا استورجن»، رهبر حزب ملی اسکاتلند، دومین همهپرسی جدایی این کشور از بریتانیا و استقلال رسمی اسکاتلند حدود یک سال دیگر و در اکتبر ۲۰۲۳ میلادی برگزار خواهد شد.
🔹️ همهپرسی اول در سال ۲۰۱۴ میلادی انجام شد که با اختلاف حدود ۱۰ درصدی، با مخالفت مردم این کشور روبرو شد اما حالا و بعد از جدایی رسمی بریتانیا از اتحادیه اروپا، اسکاتلندیها مجددا خواستار برگزاری همهپرسی برای استقلال از بریتانیا و عضویت مجدد در اتحادیه اروپا هستند.
🔹️ این مساله با استقبال کاربران اسکاتلندی در شبکههای اجتماعی روبرو شده و مطالب طنزآمیزی در این زمینه با محوریت تمسخر سن ملکه بریتانیا و احتمال پایان عمر او همزمان با پایان سلطهی بریتانیا بر اسکاتلند، منتشر شده است.
🔹️ این مساله در حالی صورت میگیرد که حدود یک سال پیش، خیزش گروههای جدایی طلب در اسکاتلند و هشدار کارشناسان درباره خطر تجزیه انگلیس، الیزابت دوم ملکه انگلیس را روانه اسکاتلند کرد تا به رغم مخالفت افکار عمومی در مراسم گشایش پارلمان محلی این منطقه شرکت و برای حفظ یکپارچگی کشورش تلاش کند.
🔹️ با این حال به نظر میرسد این سفر نه تنها کمکی به فروکش کردن این مساله نکرده، بلکه آتش اسکاتلندیها برای پایان دادن به حاکمیت لندن را شعلهور کرده است.
🔹️ نیکولا استورجن و حامیانش سالهاست خواهان جدایی اسکاتلند از بریتانیا هستند. با این حال تمایل آنها برای استقلال، پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مجددا شدت گرفته است.
🔹️ اکثریت شهروندان اسکاتلند در همه پرسی برگزیت در سال ۲۰۱۶ با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مخالفت کرده بودند. دولت اسکاتلند می خواهد همچون سابق در اتحادیه اروپا حضور داشته باشد.
🔹️ استورجن در معرفی طرح همه پرسی در پارلمان اسکاتلند گفت که «حاضر نیست و اجازه نخواهد داد که دموکراسی اسکاتلند بازیچه و زندانی بوریس جانسون و یا هر نخست وزیری دیگری شود.»
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/11
.
📌 هر روز با #نهجالبلاغه ؛ حکمت دوازدهم (اخلاقى - تربيتى)
🔹️ وَ قَالَ (علیه السلام): أَعْجَزُ النَّاسِ مَنْ عَجَزَ عَنِ اكْتِسَابِ الْإِخْوَانِ، وَ أَعْجَزُ مِنْهُ مَنْ ضَيَّعَ مَنْ ظَفِرَ بِهِ مِنْهُمْ.
ناتوان ترين مردم كسى است كه در دوست يابى ناتوان است، و از او ناتوان تر آن كه دوستان خود را از دست بدهد.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
📌 تورم ترکیه به حدود ۹۵ درصد رسید
🔹 بر اساس گزارش اتاق بازرگانی استانبول، در ماه گذشته میلادی، تورم ماهانه از ۴ درصد عبور کرد و تورم سالانه نیز به ۹۴/۲ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم طی ۲۴ سال گذشته است.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
📌 تشریح وضعیت بحرانی در لیبی
🔹️ پارلمان لیبی که ۸ سال است بدون برگزاری انتخابات پارلمانی حکومت کرده است در زمان جنگ داخلی لیبی (۲۰۱۱) انتخاب شد؛ زمانی که مشارکت مردمی طبعا پایین بود (۱۸%)، همچنین بایکوت انتخابات و اختلافات داخلی بین اعضا پارلمان از جمله مشکلات سیاسی بوده که امروزه منجر به تشدید بحران لیبی شده است.
🔹️ در روزهای اخیر عقیله صالح رئیس مجلس لیبی که از متحدان خلیفه حفتر است دیدارهایی با خالد المشری، رئیس شورای عالی کشور داشته است. پس از توافق کامل درباره چارچوب قانون اساسی و برگزاری انتخابات که به تعویق افتاده بود، مشخص نیست که آیا صالح و المشری موفق به امضای سند قانون اساسی و حل و فصل مشکلات خواهند شد یا خیر.
🔹️ اما شرایط بحرانی لیبی مانند قطع برق به شکل مکرر برای ساعات طولانی، تورم بالا، بیکاری گسترده، مشکلات جدی در صنعت نفت لیبی و کاهش سطح تولید، مردم را کلافه کرده و سبب بروز اعتراضات شده است.
🔹️ طی این اعتراضات، شهروندان معترض با یورش به مقر پارلمان واقع در شرق این کشور اعتراض خود را نسبت به وخامت اوضاع معیشتی و بحران سیاسی اعلام کردند؛ این تظاهرات در ادامه به پایتخت لیبی و تعدادی از شهرهای اصلی این کشور نیز کشیده شده اکنون باید دید چه نتیجهای در پی خواهد داشت.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
.
📌 رقم بدهی بانکها و دولت به بانک مرکزی اعلام شد
🔹 بر اساس آمار پولی و بانکی منتشر شده از سوی بانک مرکزی تا پایان اسفند ماه سال قبل، میزان نقدینگی به ۴۸۳۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده که بیانگر رشد ۳۹ درصدی است.
🔹 خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی با ۱۹/۶ درصد رشد نسبت به پایان سال قبل به ۱۷۸ هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان و مطالبات بانک مرکزی از بانکها با ۲۴/۹ درصد رشد به ۱۴۶/۲ هزار میلیارد تومان رسید.
🔹 البته، رقم بدهی دولت و شرکتها و موسسات دولتی به بانک مرکزی در این مدت به ترتیب معادل ۱۳۲/۲ هزار میلیارد تومان و ۴۶/۴ هزار میلیارد تومان بوده که هر یک با رشد ۱۴/۸ و ۳۶/۱ درصدی مواجه شدهاند.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
📌 تجاوز آشکار و ادامه دار ترکیه به خاک عراق؛ از کوچ اجباری ساکنان روستاهای مرزی تا احداث پایگاههای جدید
🔹️ «لقمان حسن» فعال سیاسی کُرد عراق، با اشاره به شمار پایگاههای نظامی ترکیه در شمال عراق گفت: اطلاعات دقیق حاکی از آن است که آنکارا دارای ۷۸ پایگاه نظامی در داخل منطقه کردستان است و علاوه بر آن یک پایگاه نظامی در منطقه بعشیقه در استان نینوی دارد.
🔹️ وی در گفت وگو با وبگاه المعلومه، تصریح کرد: «این نفوذ و پیشروی ترکیه به منزله یک عملیات نظامی هدفمند برای مدت کوتاه یا برای یک هدف خاص نیست، بلکه اقدامی برای اشغال استانهای کرکوک و نینوی است».
🔹️ لقمان حسن افزود: «آنکارا از سال ۲۰۱۸ تا به امروز، ساکنان نزدیک به ۳۰۰ روستا را در مناطق مرزی حدفاصل میان ترکیه و عراق را آواره کرده است. در چند روز گذشته نیز شاهد آوارگی ساکنان روستایی در نزدیکی چمچمال متشکل از ۱۰ خانه برای هشت خانوار به دلیل تجاوزهای ترکیه بودیم».
🔹️ این فعال کرد توضیح داد که «کوچ مردم روستاهای شمالی در نتیجه بمباران هواپیماهای ترکیه و کشته شدن غیرنظامیان بیگناه از جمله زنان، کودکان و سالمندان به حومه شهر کرکوک رسید».
🔹️ وی افزود: ترکیه دو استان کرکوک و نینوی را بخشی از اراضی ترکیه میداند و تلاش دارد تا قبل از سال ۲۰۲۳ و پس از گذشت ۱۰۰ سال از معاهده لوزان، کل این اراضی را به خود ملحق کند.
🔹️ ترکیه مدتهاست با ادعای مقابله با گروهک تروریستی پ.ک.ک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. گروهک پ.ک.ک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود.
🔹️ آنکارا ادعا میکند که شبهنظامیان حزب کارگران کردستان، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار نفر از شهروندان ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند. اما در مقابل نیز صدها روستا به دلیل حملات ترکیه در شمال عراق و سوریه خالی از سکنه شده است.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
📌 کیفر خواست فائزه هاشمی صادر شد
🔹️ دادستان تهران: در رابطه با این پرونده، قرار مجرمیت صادر شده است. پس از طی روال قانونی، کیفرخواست پرونده این فرد به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به مقدسات صادر و به دادگاه ارجاع شده است.
🔹️ همچنین بیش از ۵۰ هزار نفر در مورد اظهارات اخیر فائزه هاشمی در سامانه فارسمن خواستار برخورد قضایی با او شده بودند.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12
📌 عاقبت برهمزننده زمین بازی رضاخانی؛ چرا میرزاده عشقی ترور شد؟
🔹️ ۱۲ تیر سالروز ترور میرزاده عشقی، شاعر، روزنامهنگار، نویسنده و نمایشنامهنویس ایرانی دوره مشروطیّت و مدیر نشریه قرن بیستم به دستور رضا خان است.
🔹️ مهمترین علت ترور عشقی به مخالفت وی با #رضاخان بهویژه اعمال خودسرانه او در توقیف روزنامهها باز میگشت چرا که وی تنها کسی بود که در میان روشنفکران، بیمهابا و با لحنی تند مخالفت خود را با رضاخان و جاهطلبیهای وی ابراز میکرد.
🔹️ مهمترین حمله و انتقاد میرزاده عشقی به رضاخان و متهم نمودن او به وابستگی به انگلیس و آلت فعل آن کشور بودن در شعری با عنوان «جمهوری سوار» متبلور شد که در جریان جمهوریخواهی رضاخان به صورت شعری نمادین در روزنامه قرن بیستم به چاپ رسید.
🔹️ در این شعر، داستان دزدی روایت میشود که در روستایی دورافتاده اموال مردم آن ده را سرقت میکرد، ولی پس از مدتی مردم آن ده به ماهیت پلید او پی بردند و بر آن شدند از سرقت او جلوگیری کنند، اما دزد نابکار این بار برای تداوم عمل، خود را نیازمند کسی دید که بهظاهر با مردم آن ده همراهی میکند، اما در باطن امر مجری دستورهای اوست.
🔹️ عشقی همچنین در مقالهای با عنوان «جمهوری قلابی» به تحلیل ماهیت و اهداف جمهوریتی که رضاخان و طرفدارانش در پی آن بودند پرداخته و نوشته است: «چیزی که خیلی مضحک به نظر می رسد این است که گوسپندچرانهای سقز جمهوریطلب شدهاند و این گوینده با یک من فکل و کراوات ضد جمهوری هستم! کیست که این مسئله را مضحک نمیداند؟ آیا حقیقتا گوسپندچرانهای سقز جمهوریطلب شدهاند؟ آیا میفهمند جمهوری چیست؟ جمهوری خوردنی است؛ جمهوری پوشیدنی است یا جمهوری را درو میکنند و یا با جمهوری نان میپزند؟!... آیا میتوان او را صاحب عقل سلیم دانست؟ این جمهوری بود؟ یک مقاله ترجمه از روزنامه وقت ترکیه، چند مقاله و شعر و یک جریده یک کنفرانس ضیاءالواعظین، یک تصنیف و های و هوی چند نفر استفادهچی، افراشتن چند عدد پرچم قرمز و... حاصل همه اینها را نباید اسمش را بگذاریم جمهوری. خدا برکت بدهد به ایرانی، جمهوری که سی سال مقدمه میخواهد در عرض سه ماه آن را ساخت آن جمهوری قلابی و همان همسایهای که سالها خیال خوردن ایران را کرده و آن را به شکل "کلاه" میخواهند سر ایرانی بدبخت بگذارند... این جمهوری چه بوده و با ما چه مناسبت داشت؟... ما هزار گونه اصلاحات مادی و معنوی لازم داریم. که اگر آن وقت اسم جمهوری را ببریم مثل حالا مضحک و مسخرهآمیز به نظر نیاید. والا قبل از این کارها جمهوری، آن هم جمهوری قلابی برای ما تناسب کلاه و سیلندر به سر گوسپندچران سقزی خواهد بود».
🔹️ این شاعر آزادیخواه حتی پس از توقف و شکست جریان جمهوریخواهی دست از مبارزه با رضاخان برنداشت و با مقالات و اشعار متعدد همچنان به مخالفت با رضاخان ادامه داد.
🔹️ او این کار را تا بدان مرحله پی گرفت که با چاپ کاریکاتوری در روزنامه قرن بیستم، با هدف نکوهش رضاخان و برنامههایش، جنجال بزرگی به پا کرد. این اقدام عشقی آن چنان تأثیری داشت که رضاخان تاب تحمل از کف داد و عمال وی روز ۱۲ تیرماه ۱۳۰۳ این شاعر را در خانهاش به قتل رساندند.
🔹️ ابوالحسن عمیدی نوری درباره ترور میرزاده عشقی نوشته است: «... از شهربانی ترور[یستی] برای قتل عشقی اعزام شد که او را روز روشن، دم در خواستند و وقتی عشقی روبهرو با مأمور ترور شد او را با گلوله هفت تیر جابهجا کشت و فرار کرد و با آنکه معروف بود ابوالقاسمخان فرزند ضیاءالسلطان چراغبرقی که مأمور شهربانی بود او را کشت، نه او را حتی یک ساعت بازداشت نمودند و نه تحقیقی از او به عمل آوردند، بلکه راست راست میگشت و حقوق از شهربانی میگرفت تا بعد از سالها یک روز زمستان در دکانی مشروب میخورد سقف پایین آمد او را جابهجا کشت که این داستان هم معروف است».
🔹️ به طور کلی ترور میرزاده عشقی یکی از تراژیکترین مرگها در یک سده اخیر ایران بوده است. ترور او را باید در نسبتی مستقیم با استبداد رضاخانی قلمداد نمود. پس از قتل او، تقریبا همه سکوت کردند و جز چند چهره انگشتشمار مثل مدرس، مصدق و بهار، کسی خطری را که عشقی در انتهای مسیر میدید، فریاد نزد.
🔹️ عشقی از نظر هواداران رضاخان سردار سپه، مانع بزرگی محسوب میشد و بازیخرابکن قهاری بود. صدای او یکی از بلندترین و مؤثرترین صداها و زبانش نیز بسیار گزنده و گیرا بود و ازاینرو قربانی احیای استبداد شد.
✍🏻 منبع: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
✔️ @SiyasatOnline | 1401/4/12