📌 شفاف سازی صورتهای مالی شرکتهای دولتی ضروری است
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
🔹️ ضرورت شفافسازی صورتهای مالی شرکتهای دولتی بر کسی پوشیده نیست. اگر قرار است شفافیت در فضای اقتصادی کشور ایجاد کنیم، بهترین کار این است که این امر از شرکتهای دولتی و دولت شروع شود.
🔹️ وقتی عملکرد دولت و شرکتهای زیر مجموعه آن شفاف نباشد، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که بخش های دیگر اقتصاد کشور شفاف شوند، تلاش ما باید بر این باشد که هر جایی به دولت ارتباط پیدا میکند، شفافسازی در دستور کار قرار بگیرد.
🔹️ این امر به افزایش راندمان کاری بخشهای دولتی و کارآیی آن منجر می شود؛ وقتی همه چیز روشن باشد، فضا برای پنهان کاری از بین میرود و این به نفع کشور است.
🔹️ شفافیت شرکتهای دولتی موجب میشود بتوانیم بر بخشهایی که کمتر در دسترس دیوان محاسبات است، نظارت بیشتری داشته باشیم.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
🔹️ با پولی که الان برای خرید یک پژو ۲۰۷ پرداخت میکنیم، ۱۳ سال قبل میشد ۶ عدد بنز آخرین مدل خرید!
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
🔹️ استاندارد دوگانه یعنی طبق قانون آفکام در انگلیس «باید» تصویر کودکان را بلر کنی تا چهره آنها مشخص نباشد و به حقوقشان تعرضی نشود اما خبر را به گونهای تنظیم کنی که خواندن «گنگستر شهر آمل»، «عرق سگی خوردن» و «مست کردن» جزوی از حقوق همان کودکان تلقی بشود و کسی هم حق مخالفت با آن را نداشته باشد!
✍🏻 محمدصادق علیزاده
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
🔹️ با پیروزی انقلاب اسلامی
نرخ فقر از ۴۶٪ به ۲۷٪
باسوادی از ۳۶/۵٪ به ۸۸/۷٪
سهم نفت در درآمد کشور از ۷۵ به ۸٪
امید به زندگی از ۵۵/۸ به ۷۷/۳٪
تولید ناخالص داخلی از ۸۰/۶ به ۹۳۹/۳ میلیارد
و مرگ نوزادان در هر ۱۰۰۰ تولد از ۹۳/۳ فوتی به ۱۰/۵ فوتی
🔹️ این آمار را ما نگفتیم! بلکه نشریه The Cradle گفته است اما حتی با این آمار هم، عدهای سعی در نادیده گرفتن دستاورد های انقلاب اسلامی دارند.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
📌 حکایت ایران و فساد سیستماتیک
🔹️ فساد سیستمی معنایش فاسد بودن کل سیستم نیست! فسادی است که از خلال ساز و کارهای قانونی و از ضعفِ نظارت و ناتوانی اجرایی تولید میشود.
🔹 معافیت مالیاتی برای هنرمندان و فعالیتهای هنری نمونهای از فساد سیستمی است. جریمههای قابل تحمل برای تخلف در ساخت و ساز نیز همینطور. افزایش دریافتی پزشکان که در دولت روحانی رخ داد نمونهای آشکار بود و ارز مسافرتی و دانشجویی که سالها ادامه داشت مثالهایی خجالتبار.
🔹️ مهار واردات سیاست خوبی است اما وقتی با سختگیری در داخل انجام نشود مردم با گوشت و پوستشان چاپیده شدن توسط خودورو ساز، تولیدکننده لوازم خانگی و... را احساس میکنند. به هر کس بگویید متوجه میشود که این فساد از خودِ سیستم درآمده است.
🔹 مثالِ دیگر برداشت بیرویه است. وقتی آب را به قیمت مفت به کارخانهها، نیروگاهها، کشاورزان بزرگ یا صاحبان ویلا و استخر میدهند و منابع غارت میشود نتیجهاش چیزی غیر از تخریب دشتها و سفرهها و به دنبال آن آسیب دیدن ضعیفترینها و تبعیضهای شدیدتر نیست.
🔹️ خصوصیسازی هم منشأ فسادهای بسیاری شده است. آزاد سازی اقتصاد در تحریم قابل دفاع نیست و اگر نظارتها کمتر شود احتمال فساد بیشتر خواهد شد...
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
📌 ربع پهلوی هم پهلوی را گردن نگرفت!
🔹 روز گذشته رضا پهلوی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ یک نشست خبری برگزار کرد؛ فارغ از سؤالات تمجیدی خبرنگاران فارسیزبان که قابل پیشبینی بود، اما نکته جالبتوجه سؤالات برخی خبرنگاران خارجی بود.
🔹 سؤال اساساً ساده بود، و درباره دلایل مطرحشدن رضا پهلوی و نسبت ژنتیک با شاه مخلوع قبلی مطرح شد (که اگر نبود، این شازده پهلوی هم موضوعیتی پیدا نمیکرد).
🔹 جالبتر اما پاسخهای رضا پهلوی بود؛ او هر بار که با سؤالی درباره پدرش مواجه شد گفت که «من را با قبلیها قضاوت نکنید».
🔹 البته کارنامه پهلوی آنقدر سیاه است که ربع پهلوی هم حق دارد آن را گردن نگیرد، اما رؤیاپردازی شازده آنقدر متوهمانه شده که حاضر است از روی هر چیزی رد شود، حتی پدرش!
✔️ @SiyasatOnline | 1401/11/30
📌 روسیه خطاب به ماکرون: وقتی درمورد ما حرف میزنی سرنوشت ناپلئون را فراموش نکن
🔹️ رئیسجمهور فرانسه دیروز گفته بود پاریس خواستار شکست روسیه در اوکراین است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه در جوابِ ماکرون گفته: حرفهای ماکرون نشان میدهد غرب درگیر مباحث تغییر رژیم در روسیه است. وقتی ماکرون از تغییر رژیم حرف میزند سرنوشت ناپلئون را فراموش نکند.
🔹️ ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه در سال ۱۸۱۲ به روسیه حمله کرد اما بعد از مواجهشدن با سرمای کشنده، بیماری و گرسنگی مجبور به عقبنشینی شد. کشورهای رقیب هم از این فرصت استفاده کردند و با یورش به فرانسه امپراتوری این کشور را سرنگون کردند.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1
📌 رئیس آژانس بینالمللی انرژی: زمستان آینده برای اتحادیه اروپا سختتر خواهد بود
🔹 فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی (IEA) که در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت میکند گفت: زمستان آینده برای اتحادیه اروپا به دلیل "بحران گاز" سختتر خواهد بود.
🔹 این مقام در توییتر نوشت: من از تلاشهای اتحادیه اروپا برای غلبه بر بحران گاز در زمستان قدردانی کردم، اما زمستان آینده حتی سختتر خواهد بود و یک طرح جامع جدید برای صنعت اروپا به فوریت موردنیاز است.
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1
📌 ای عباس ساده لوح!
🔹️ عباس عراقچی، مذاکره کننده و معاون سیاسی وزیر امورخارجه در دولت روحانی در مصاحبه اخیر خود گفته است اینکه میگویند "شرمن گریه کرد و تو دلت سوخت و کوتاه آمدی" اشتباه است؛ چرا نمیگویید عراقچی، شر من را به گریه انداخت!
🔹️ ای عباس ساده لوح! تو شرمن را به گریه نینداختی، بلکه او با این #تاکتیک به هدفش رسید، سرت را شیره مالید و حرفش را به کرسی نشاند!
وندی شرمن در همین رابطه در خاطراتش نوشته است:
🔹️ «گفته میشود زنان زمانی که خشمگین میشوند، گریه میکنند. من در طول این سالها تلاش کردم که این کار را متوقف کنم. در یکی از آخرین بخشهای مذاکرات قطعنامه شورای امنیت بود که اگرچه اساسا امر جدایی از مذاکرات نبود، اما باید با قطعنامههای قبلی اجماع میشد.
🔹️ روز بیست و پنجم از ۲۷ روز دور آخر مذاکرات در هتل کوبورگ بود ما در یک مایلی بیرون هتل نشسته بودیم. هیچ یک از ما زیاد نخوابیده بودیم. من قطعه کاغذی را وسط میز گذاشتم که در آن شاخصهایی که فکر میکردم کارساز است و باید به عنوان جزییات در قطع نامه ذکر شود، گفته شده بود.
🔹️ عباس عراقچی گفت که خب من فکر میکنم این کارساز است و من با خودم گفتم پس ما به توافق رسیدیم. او گفت فقط یک چیز! این حمله همیشگی ایرانیهاست که میگویند "فقط یک چیز".
🔹️ من خشمگین شدم. از به تاخیر افتادن و کش دادن مذاکرات که برنامه من برای بازنشستگی و بازگشت به هاروارد را به تاخیر انداخته بود، شروع کردم به فریاد کشیدن و گفتم شما همه چیز را به خطر میاندازید.
🔹️ اینجا بود که نتوانستم جلوی اشکم را بگیرم. همه ساکت شده بودند چون این وندی شرمنی بود که تا آن روز ندیده بودند. بعد از آن عباس گفت بسیار خب. ما قبول میکنیم.
🔹️ البته من هرگز از زنان نمیخواهم که این #تاکتیک را به کار ببرند اما این داستان را در کتابم ذکر کردم چون ما زمانی در اوج قدرت هستیم که خودمان باشیم.»
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1
🔹️ نماینده مجلس: دولت محترم ناتوانی شما در مدیریت بازار باعث سرافکندگی حامیانتان و ناامیدی مردم شده است، این خطرناک است!
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1
📌 اندر حکایت متمرکز سازی قدرت و یکسان سازی حکومت
🔹️ نظامات سیاسی دنیا همواره در تلاشند با استفاده از قواعد و قوانین مختلف که مبتنی بر نظام فکری حکمرانان آن است به مشکلات اقتضائی و غیراقتضائی جواب بدهند؛ از این رو در طول سیر حکمرانی یک حکومت ما شاهد روی کار آمدن ایدههای مختلفی جهت جواب دادن به این مشکلات بودهایم.
🔹️ در جمهوریاسلامی نیز در این چهار دهه تمام تلاشها جهت مواجهه با مشکلات و بحرانها به انحا مختلفی انجام شده و برخی موفق و برخی دیگر غیرموفق بودهاند.
🔹️ اما آنچه در این موقف محل بحث است. علاقهی مسئولین امر به متمرکزسازی قدرت در مواجهه با بحرانها است.
🔹️ دو رویکرد در متمرکز سازی را در این موقف بررسی میکنیم. اول یکسان سازی فکری ارکان تصمیم گیر و دوم یکسان سازی نظامات تصمیم گیر (تمرکز گرایی و ایجاد شوراهای عالی).
🔹️ در این چهار دهه یکی از استدلالهای جدی متولیان امر در ناکارآمد بودن برخی ساختارها، فرایندها و به سرانجام نرسیدن برخی ایدهها تَشتت آرا در قوای مختلف، عدم امکان بسط ید ایجاد کردن قوا برای یکدیگر و عدم فهم مسائل هم بوده است.
🔹️ و اینگونه بیان میشد که حتی اگر یک یا دو قوه هم افراد توانمند با ایدههای راهگشا روی کار بیایند نمیتوانند به رفع و رجوع و حل مشکلات بپردازند چرا که این اختلاف باعث اتلاف انرژی و عدم امکان به سرانجام رسیدن کار میشد؛ فلذا باید با یک دست شدن قوای مختلف این امکان که همان تجمیع قدرت است را بدست آورده و به سمت رفع مشکلات گام برداریم.
🔹️ در چهل سال گذشته تجربهی یک دستی قوا را در موقفهای مختلفی تجربه کردیم، اما جدیترین آنها که هر سه قوه به یک دستی رسیدند از سال ۱۴۰۰ به بعد اتفاق افتاد و میتوان گفت از نظر سیاسی در این ۲ سال، سه قوهی مد نظر کمترین اخلاف نظر ممکن را داشته است. این مسئله را در مواجههی آنها با بحرانها میتوان دید که کمترین نقد و اختلاف نسبت به یکدیگر را داشتند.
🔹️ از طرف دیگر در بحرانها با دستمایه قرار گرفتن لزوم تسریع و ایجاد بیشترین هماهنگی در تصمیم، ایدهی تمرکز در تصمیمگیری در دستور کار قرار گرفت و بدین شکل در برخی مسائل نهاد تقنین، اجرا و نظارت همگی کنار گذاشته شد و با شکلگیری جمعی محدود عملا وظیفهی قانونی سه نهاد به یک جمع فرا قانونی واگذار شد.
🔹️ این اتفاق در حالی رخ داد که مبتنی بر قانون اساسی شکلگیری هیچ شورا یا نهادی در شرایط بحران پیش بینی نشده است. آنهم شورایی که عملا نهادهای دیگر را از شانیت خود ساقط کند.
🔹️ مجموع این فرایندهای یک دست سازی و متمرکز کردن تصمیمگیری یکی از تجربههایی است که در این سالها به مرحلهی آزمون گذاشته شد و علیرغم تناقض آن با قانون و مبانی انقلاب اسلامی در مواجهه با شرایط بحران نیز رنگ باخت و نشان داد ایدهای ناتوان در برابر حل مشکلات جدی کشور است.
🔹️ و تجربه عملا قلب معنا کردن نهادها و کلان یادهی حکمرانی جمهوری اسلامی بود چرا که در عین زیر پا گذاشتن مبانی انقلاب خصوصا اصل مشارکت مردم و جمهوریت عملا قانون اساسی نیز لگدمال شد و همهی این اتفاقات در حالی رخ داد که ما هیچ پاسخ دقیق و قابل اعتنایی برای بحرانها نیز کسب نکردیم.
✍🏻 محمدصالح ترکمان
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1
📌 جامعه اسلامی جامعه برهها نيست!
🔹️ شهید سید محمد بهشتی: جامعه اسلامى جامعه هوشيارها و زباندارهاست. جامعه اسلامى جامعه مردم فضول است؛ نه از آن فضولی های بيجا و نه زباندار؛ به اين معنا كه بره نيست؛ جامعه برهها نيست؛ جامعه آدمهاست. آدمى كه انتقاد مىكند و در كار همه دقت مىكند. اما به خاطر چى؟ به خاطر پاسدارى از محترمترين چيزها: #حق و #عدل. حق و عدل از همه كس محترمتر است؛ پاسدارى از آيين حق و آيين عدل، فضيلت و عدالت و حقپرستى و خداپرستى، نورانيت و روشنى، مبارزه با ظلمت و حمايت از نور.
📚 بایدها و نبایدها، شهید بهشتی، صفحه ۱۹۳
✔️ @SiyasatOnline | 1401/12/1