✍️تأملی بر مساله برده داری در اسلام (13)
♦️ قرآن کريم و مسأله بردگی(1)
هر بحثی درباره مسأله برده داری در اسلام بدون مطالعه ديدگاه قرآن کريم در اين باره ابتر خواهد بود. موضع قرآن کريم درباره برده داری به شرح زير قابل گزارش است:
🔹۱ـ قرآن کريم هيچ يك از اسباب بردگی را امضا يا تأييد نكرده است. اصولاً قرآن از مبدأ بردگی و اينكه چگونه برده گرفته شود نفياً و اثباتاً بحث نكرده است. بنابراين هيچ يك از اسباب هفت گانه بردگی مستند قرآنی ندارد. قرآن حتي از استرقاق اسراي جنگی بحث نكرده است، چه برسد به اينكه آن را تأييد يا امضا كند.
مهمترين آيه بحث اسير جنگی آیه4 سوره محمد است . در اين آيه درباره اسير جنگی دو راه حل ارائه شده، يكي آزادی بلاعوض و ديگري آزادی با عوض ازقبيل مبادله با اسيران مسلمان يا دريافت غرامت و مانند آن. اما راه حل سومی به نام استرقاق نه در متن آيه آمده نه از آيه قابل استنباط است، بلكه قطعاً استرقاق اسير جنگی قابل استناد به قرآن کريم نيست. آري اين حكم مستفاد از سنت و روايات است كه خواهدآمد.
🔹۲ـ مسأله آزادی بردگان يا اسباب رفع بردگی مورد بحث و عنايت قرآن کريم واقع شده و چهار محور زوال بردگی را به رسميت شناخته است .شامل دو سبب اختياری و دو سبب الزامی به شرح زير:
الف ـ تشويق به عتق: «و ما ادريك ما العقبه، فك رقبه» (بلد۱۲ ـ۱۱) «و تو چه دانی عقبه چيست؟ آزادسازی برده.»
ب ـ تشويق به مكاتبه: «والذين يبتغون الكتاب مماملكت ايمانكم فكاتبوهم ان علمتم فيهم خيراً و آتوهم من مال الله الذي آتيكم» (نور ۳۳) «و كساني از ملك يمين هايتان كه قصد بازخريد خويش را دارند، اگر در آن ها خيری سراغ داريد، آنان را بازخريد كنيد و به آنان (براي كمك به بازخريدشان) از مال الهی (سهمی از زكات) كه به شما بخشيده است، ببخشيد.»
ج ـ آزادي بردگان از طريق زكات: انما الصدقات للفقراء والمساكين و العاملين عليها و المؤلفه قلوبهم و في الرقاب و الغارمين و في سبيل الله و ابن السبيل فريضه من الله و الله عليم حكيم» (توبه ۶۰) «زكات فقط برای تهيدستان و بينوايان و كارگزاران آن و دلجویی شدگان و بردگان و وامداران و هزينه در راه خدا و در راه ماندگان است و فرضيه ای الهی است و خداوند دانای فرزانه است.» از منظر قرآنی يكي از ويژگی های ابرار هزينه كردن برای آزادي بردگان است (بقره ۱۷۷).
د ـ آزادی بردگان به عنوان خصال كفارات: قرآن كفاره سه گناه را آزادی برده قرار داده است: اول ـ قتل خطایی : «و من قتل مؤمنا خطاً فتحرير رقبه مؤمنه» (نساء ۹۲) «هرکس مؤمنی را به خطا بكشد بر اوست كه (به كفاره) برده مؤمنی را آزاد كند.» دوم: كفاره قسم (مائده ۸۹). سوم: كفاره ظهار (مجادله ۳).
ادامه دارد...
#تأمل
#برده_داری
#فقه_سنتی
#اخلاق
#کنیز
#جامعه_شناسی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️چند ادعای بی اساس و پاسخ آن ( نقدی بر استاد احمدی شاهرودی)- بخش اول ♦️ ایشان [که از شاگردان مرحوم
✍️چند ادعای بی اساس و پاسخ آن ( نقدی بر استاد احمدی شاهرودی)- بخش دوم
♦️در بخش سوم حالا میخواهند امر نداشتن [منهی عنه بودن] اذان بی شهادت ثالثه را اثبات کند. لذا می گوید چنین اذانی « تضعیف شیعه و اضلال مردم و مصداق هدم شعائر شیعه» است پس چنین اذانی نامشروع است.
♦️روشن و آشکار است که همه اینها هم صرفاً ادعاست و هیچ دلیلی بر مدعا ارائه نشده است و ادعای بی دلیل هم مؤونه ای ندارد و مهم اثبات مدعاست. خصم هم می گوید خیر نه تضعیف شیعه است نه اضلال مردم و نه مصداق هدم شعائر، بلکه برعکس، این سکوت و تایید فقها بوده که موجب اضلال مردم و بدعت در دین شده است زیرا امروزه کسی از عوام نیست که بداند و متوجه باشد شهادت ثالثه جزء اذان و اقامه نیست و تصور میکند اذان مشروع و مامور به همین است که گفته می شود.
♦️مضافاً مگر قرنها که شهادت ثالثه در اذان نبوده شعائر شیعه هدم شد یا مردم به ضلالت افتادند یا شیعه تضعیف شد؟ اصولاً مگر در اذان پیامبر و اهلبیت شهادت ثالثه گفته می شده ؟ قطعاً خیر. پس آیا پیشوایان دین ، خودشان مسببان تضعیف شیعه و هدم شعائر و اضلال مردم بودند ؟ اینکه چندبار مدعا را تکرار کنیم که «اذان بدون شهادت ثالثه حرام است» موجب نمی شود که مدعای بی دلیل تبدیل به مدعای مدلل شود.
#تأمل
#فقه_سنتی
#شهادت_ثالثه
#احمدی_شاهرودی
#فقه
#اصول
#شیعه_اهل_سنت
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️تأملی بر مساله برده داری در اسلام(14)
♦️قرآن کریم و مساله بردگی (2)
قرآن کريم مجموعاً به ده حكم از احكام بردگان اشاره كرده است:
🔹يك ـ لزوم احسان به بردگان. «و اعبدوا الله ولا تشركوا به شيئاً و بالوالدين احساناً و بذي القربي واليتامي و المساكين و الجارذي القربي و الجار الجنب و الصاحب بالجنب و ابن السبيل و ما ملكت ايمانكم» (نساء ۳۶) «و خداوند را بپرستيد و چيزي را براي او شريك نياوريد و به پدر و مادر و به خويشاوندان و يتيمان و بينوايان و همسايه خويش و همساية بيگانه و همنشين و در راه مانده و برده خود نيكي كنيد.»
🔹دو ـ تشويق مؤمنان آزاد به ازدواج با بردگان صالح و مؤمن با اذن مالكشان. «ولا تنكحوا المشركات حتي يؤمن و لامه مؤمنه خيرما من مشركه ولو اعحبتكم ولا تنكحوا المشركين حتي يؤمنوا و لعبد مؤمن خير من مشرك ولو اعجبكم» (بقره ۲۲۱) «و زنان مشرك را به همسری خود درنياوريد، مگرآنكه ايمان آورند و كنيزی مؤمن بهتراست از زن آزاد مشرك، هرچند شما را از او خوش آيد و (زنان مسلمان را) به همسری مشركان درنياوريد، مگرآنكه ايمان آورند و برده ای مؤمن بهتر از مرد آزاد مشرك است، هرچند شما را از او خوش آيد.»
«و من لم يستطع منكم طولا ان ينكح المحصنات المؤمنات فمن ما ملكت ايمانكم من فتياتكم المؤمنات و الله اعلم بايمانكم بعضكم من بعض فانكحوهن باذن اهلهن و آتوهن اجورهن بالمعروف محصنات غيرمسافحات و لا متخذات اخدان» (نساء ۲۵) «و هرکس از شما كه توانايي مالی نداشته باشد كه با زنان آزاد مؤمن ازدواج كند (بهتراست) با ملك يمين هايتان از كنيزان مؤمن ازدواج كند و خداوند به ايمان شما داناتر است. همه از يكديگريد، پس با اجازه سرپرستشان با آنان ازدواج كنيد و مهرهايشان را به وجه پسنديده به ايشان بدهيد (درحالي كه) پاكدامنان غيرپليدكار باشند و دوست گيران نهانی نباشند.» قرآن کريم به طوركلي به ازدواج جوانان و افراد بي همسر اعم از آزاد و برده تشويق فراوان كرده است: «وانكحوا الايامي منكم و الصالحين من عبادكم و امائكم ان يكونوا فقراء يغنهم الله من فضله و الله واسع عليم» (نور ۳۲) «و بي همسران خويش و بردگان و كنيزان صالح خود را به همسری (ديگران) دهيد و اگر تهيدست باشند، خداوند از بخشش خويش آنان را توانگر می گرداند و خداوند گشايشگر داناست.»
🔹سه ـ نهی از واداشتن كنيزان به فحشا. «و لاتكرهوا فتياتكم علي البغاء ان اردن تحصناً لتبتغوا عرض الحيوه الدنيا و من يكرههن فان الله من بعد اكراههن غفور رحيم» (نور ۳۳) «و كنيزانتان را (به ويژه) اگر عزم پاكدامنی دارند، به فحشا وادار نكنيد كه مال دنيا به دست آوريد و هرکس ايشان را اجباركند، بداند كه خداوند با توجه به اكراهشان، آمرزگار مهربان است.»
ادامه دارد...
#تأمل
#برده_داری
#فقه_سنتی
#اخلاق
#کنیز
#جامعه_شناسی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️آیت الله سید محمد صادق روحانی معتقد هستند از ابتدای عصر غیبت تا امروز، فقیهی به «اعلمیت» آقای خویی
♦️آیت الله سید محمد صادق روحانی :
به نظر من محقق خویی افقه فقهاء شیعه از ابتدای زمان غیبت تاکنون است. کتب فقهی ایشان مستند مراجع بزرگوار در حوزه های علمیه است.
مراجع بزرگ در قم و نجف و سایر حوزه ها علمیه همه شاگردان ایشان هستند و بزرگان آنها همان چیزی را که من قائل هستم قائلند
#خویی
#تأمل
#فقه
#اصول
#روحانی
#حوزه
#مرجعیت
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️حجت الاسلام حامد رضا معاونیان می فرمایند :
انیشتن شیعه شده و با مرحوم آقای بروجردی نامه نگاری کرده است!
البته قبل از ایشان آیت الله مهدوی کنی نیز چنین ادعایی را کرده بودند.
❓چقدر این ادعا مستند قوی دارد یا صرفا مشهوری بی دلیل هست ؟
#تأمل
#نقد_مشهورات
#اخبار_جعلی
#جعلیات
👇👇
@Taammolate_talabegi
💡فروید و بیمار جنسی:
🔹گاهی هدفهای جنسی به اندازهای از حالتهای طبیعی فاصله میگیرند که میتوان آنها را بیماری تلقی کرد.
🔸اعمالی مانند مکیدن آلت تناسلی مردان و لیسیدن آلت جنسی زنان و بوییدن یا چشیدن مدفوع و تجاوز نسبت به اجساد مردگان. در این موارد نیز نمیتوانیم بهطور قطع اطمینان کنیم که چنین افرادی دیوانه و غیرطبیعی هستند بلکه فقط میتوان گفت که در زندگی جنسیشان بیمار هستند.
📚روانشناسی رفتار جنسی نظریهها و دیدگاهها، تالیف دکتر محمدباقر کجباف، ص۳۷
#روان_شناسی
#فروید
#ازدواج
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️تأملی بر مساله برده داری در اسلام (15)
♦️قرآن کریم و مساله برده داری (3)
🔹چهار ـ مجازات فحشا در كنيز نصف حره است. «فاذا احصن فان اتين بفاحشه فعليهن نصف ما علي المحصنات من العذاب» (نساء ۲۵) «آن گاه چون (كنيزان) ازدواج كردند، اگر مرتكب ناشايست (زنا) شدند، مجازات آنان به اندازه نصف مجازاتی است كه بر زنان آزاد مقرر است.»
🔹پنج ـ در قصاص تساوی در حريت و رقيت لازم است. «يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم القصاص في القتلي الحر بالحر و العبد بالعبد» (بقره ۱۷۸) «اي مؤمنان بر شما در مورد كشتگان قصاص مقرر گرديده است كه آزاد در مقابل آزاد و برده در مقابل برده (قصاص شود)». پس آزاد به واسطه قتل برده قابل قصاص نيست.
🔹شش ـ كنيزان زنان مسلمان نسبت به ايشان محرم محسوب مي شوند و لازم نيست زنان مسلمان در برابر كنيزانشان حجاب شرعی را رعايت كنند. (نور۳۱) ضمناً مخاطب حجاب شرعی نيز ظاهراً زنان مؤمنه آزاد هستند. (احزاب ۵۹)
🔹هفت ـ لازم است كنيزان براي ورود به خوابگاه مالكان متأهلشان در سه وقت خاص استيذان كنند. (نور ۵۸)
🔹هشت ـ استمتاع جنسي از كنيزان همانند همسران براي مالك مجاز است. «فان خفتم الاتعدلوا فواحده اوماملكت ايمانكم» (نساء ۳) «و اگر می ترسيد كه مبادا (با چهار زن) عادلانه رفتار نكنيد، فقط به يك تن يا كنيز اكتفا كنيد» «و الذينهم لفروجهم حافظون الاعلي ازواجهم اوما ملكت ايمانكم فانهم غيرملومين فمن ابتغي وراء ذلك فاولئك هم العادون» (مؤمنون ۷ ـ ۵، معارج ۳۱ ـ ۲۹) «(مؤمنان) كساني (هستند) كه پاكدامنی مي ورزند مگر درمورد زنانشان يا كنيزانشان كه در اين صورت نكوهيده نيستند، پس هرکس كه از اين فراتر رود، اينانند كه تجاوزكارند.»(۱۵ )
🔹نه ـ جواز استمتاع مالك از كنيز شوهردارش بعد از استبراء. «و المحصنات من النساء الاماملكت ايمانكم» (نساء ۲۴) «(استمتاع از) زنان شوهردار (بر شما حرام است) مگر كنيزتان.» در اين آيه و آيه ماقبل آن چهارده صنف از زنان كه ارتباط جنسي با آنان مطلقاً (چه از طريق ازدواج و چه به عنوان ملك يمين) ممنوع است معرفي شده اند. چهاردهمين صنف، زنان شوهردار هستند. «و علي هذا يكون قوله الاما ملكت ايمانكم رفعا لحكم المنع من محصنات الاماء ـ علي ماورد في السنه ـ ان لمولي الامه المزوجه ان يحول بين مملوكته و زوجها ثم ينالها عن استبراء ثم يردها الي زوجها» (الميزان ۴ / ۲۶۷) به نظر مي رسد اوج مالكيت و حضيض مملوكيت در اين آيه قابل رؤيت باشد.
ادامه دارد...
#تأمل
#برده_داری
#فقه_سنتی
#اخلاق
#کنیز
#جامعه_شناسی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️شیخ حسن میلانی آیت الله قاضی ، علامه طباطبایی ،تفکیکی ها، میرزا مهدی اصفهانی ،حلبی غلط ترین، مزخ
سست بودن کتاب تجرید.mp3
462.5K
♦️شیخ حسن میلانی :
ما در هر صفحه شرح تجرید حداقل ده تا اشکال مطرح میکنیم!
🔹کشفُ المُراد فی شَرحِ تَجریدِ الاِعتِقاد از کتابهای کلامی شیعه، اثر علامه حلی به زبان عربی. این کتاب را نخستین و بهترین شرح بر کتاب تجریدالاعتقاد، نوشته خواجه نصیرالدین طوسی میدانند
🔹بهگفته علامه حسنزاده آملی مصحح کتاب، تجریدالاعتقاد اصل کتابهای کلامی و پیشگام آنها و کشفالمراد نخستین و بهترین شرح آن است.
#تأمل
#حسن_میلانی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️استاد احمدی شاهرودی، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم:
🔹 هیچ روایتی نداریم که اعتقادات باید مستند به برهان باشد!
🔹مزخرف است که میگویند انسان باید تحقیق کند و اعتقاداتش از روی برهان باشد!
🔹اگر کسی یقین پیدا کند که خدا یکی هست ودلیلش این باشد که شیخ انصاری گفته در اینصورت اعتقاد او صحیح است!
🔹 کجا داریم که ائمه (ع) به یکی از شیعیان گفته باشند باید بروی و تحقیق کنی!
🔹دو مطلب مسلم است: شیعه به جهنم نمیرود، غیرشیعه به بهشت نمیرود!
🔹یقینی که از راه علم فلسفه برای فرد حاصل می شود قدمش به لب قبر هم نمی رسد!
🔹در جواب کسی که به من گفت برادرم در مورد مسیحیت تحقیق می کند گفتم که هم تو غلط می کنی هم برادرت!
🔹اگر کسی احتمال دهد غیرشیعه به بهشت میرود، او نیز به بهشت نمیرود!
🔹 اگر کسی به کشتگان از غیرشیعه شهید بگوید نهایت حماقت است!
🔹غیرشیعه اگر در راه خدا کشته شود شهید نیست!
#تأمل
#فقه_سنتی
#شهادت_ثالثه
#احمدی_شاهرودی
#فقه
#اصول
#شیعه_اهل_سنت
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
🎥 مستند «علیاکبر رائفیپور، روایتگر برتر اخبار جعلی»
🔹مستند توسط سایت فکتنامه اولین سایت درستیسنجی (فکتچکینگ) سیاسی دربارهی ایران تولید شده است .
این مستند در واقع نقد نظرات استاد رائفی پور بوده و در یوتیوب قابل مشاهده است.
#معرفی_فیلم
#مستند
#رائفی_پور
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️تاملی بر مساله برده داری در اسلام(16)
♦️قرآن کریم و مساله برده داری (4)
♦️ملاحظه دقيق احكام دهگانه بردگان در قرآن ما را به دو نكته راهنمایی مي كند:
اول ـ استفاده مالك از ابعاد مختلف برده مطلق نيست و محدود به ضوابط شرعی است.
دوم ـ محدوده شرعی استفاده مالك از ابعاد مختلف برده بسيار گسترده است.
♦️ اكنون با استقصای كامل آيات قرآن کريم در مسأله برده داری و مطالعه آن ها ضمن سه محور كلی اسباب بردگی، اسباب رفع بردگی و احكام بردگی نتايج زير قابل ذكراست:
🔹اول ـ قرآن فی الجمله مسأله بردگی را امضا كرده است و پذيرفته است كه آدميان به آزاد و برده تقسيم می شوند و بردگان در بسياری موارد از حقوق كمتری از آزادگان برخوردارند.
🔹دوم ـ بحث اسباب بردگی مطلقاً در قرآن کريم مطرح نشده است. يعنی نحوه برده شدن آدميان در قرآن مسكوت گذاشته شده، به علاوه هيچ تأكيدی بر حفظ نظام بردگی و هيچ تشويقی برگرفتن برده مشاهده نمی شود. از آن سو آزادكردن بردگان به شدت مورد تشويق قرآن و در زمره عبادات محسوب شده است.
🔹سوم ـ مجموعه آيات مرتبط با بردگی نحوه مواجهه قرآن با قضيه خارجيه برده داری را نشان مي دهد. قضايای خارجيه زمان مند و موقتند. از قضاياي خارجيه، احكام قضايای حقيقيه و ثابت قابل استنباط نيست. آن چه در باب قرآن و بردگی حائز نهايت اهميت است روح كلی تعاليم اسلامی و انسان شناسي قرآنی است كه مغفول افتاده است.
ادامه دارد...
#تأمل
#برده_داری
#فقه_سنتی
#اخلاق
#کنیز
#جامعه_شناسی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️استاد احمدی شاهرودی، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم: 🔹 هیچ روایتی نداریم که اعتقادات باید مس
♦️نظر آیت الله موسوی زنجانی در مورد بیانات استاد احمدی شاهرودی :
🔹گوینده این حرف نه آیه لیهلک من هلک عن بینه را خوانده و نه اقلا کتاب عدل الهی مرحوم شهید مطهری را خوانده و نه ۲۳ جلد اول بحار را خوانده و نه یک صفحه کتاب احتجاج طبرسی را خوانده ، نه یک صفحه از کتاب توحید مفضل را خوانده و نه یک باب از کتاب توحید صدوق را خوانده و نه خطبه های نهج البلاغه را خوانده و نه کتاب سُلیم را خوانده .و نه کتاب خدا شناسی فلسفی را خوانده. گویا نشر عمدی این کلام هم از مصادیق نشر منکر است
#تأمل
#فقه_سنتی
#شهادت_ثالثه
#احمدی_شاهرودی
#فقه
#اصول
#شیعه_اهل_سنت
#موسوی_زنجانی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️شیخ حسن میلانی : ما در هر صفحه شرح تجرید حداقل ده تا اشکال مطرح میکنیم! 🔹کشفُ المُراد فی شَرحِ
122.mp3
329.8K
♦️شیخ حسن میلانی:
خیلی ها با کتابهای علامه طباطبایی کمونیست شدند!!!
#تأمل
#حسن_میلانی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
♦️آیت الله سید محمد صادق روحانی : به نظر من محقق خویی افقه فقهاء شیعه از ابتدای زمان غیبت تاکنون اس
♦️طبق نوشته سایت آیت الله روحانی :
« حضرت آيت الله العظمی روحانی از شاگردان برجسته حضرت آيت الله العظمی خويی در سن 14 سالگی و به تائيد مكتوب اساتيدشان به درجه اجتهاد نائل شدند. زمان اولین دوره تدریس دروس خارج فقه و اصول ایشان به سال 1330 (ه.ش) برمیگردد و اولین چاپ رساله توضيح المسائل معظم له نیز مربوط به سال 1340 (ه.ش) میباشد.»
🔹ایشان که محقق خویی را افقه فقهاء شیعه از ابتدای غیبت می دانستند ، در سال 1340 ش که محقق خویی ( متوفی 1371 ش ) در قید حیات بودند رساله خود را چاپ کردند.
همچنین ایشان در جواب به سوال 5 و 6 استفتائات جلد اول تقلید از مجتهد اعلم عادل را واجب می دانند
#خویی
#تأمل
#فقه
#اصول
#روحانی
#حوزه
#مرجعیت
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️تاملی بر مساله برده داری در اسلام(17)
♦️مسأله برده داری در روايات (1)
🔹تمامی مسائلی كه درضمن سه محور اسباب بردگی، اسباب رفع بردگی و احكام و تكاليف بردگان در بخش اول گزارش شد، مستند روايی دارد. تعداد اين روايات اگرچه به فراوانی روايات عبادات نيست، اما مطابق ضوابط رايج فنی، در بين آن ها روايات معتبر كه به لحاظ سندی، اطمينان به صدور آن ها از پيامبر(ص) يا امام(ع) حاصل می شود و به لحاظ دلالت، نيز توانايی اثبات مسائل ياد شده را داشته باشند، كم نيست.
🔹مستند روايی مهمترين مسائل آن را به ويژه در محور اسباب بردگی را به عنوان نمونه ذكر می كنيم:
🔸۱ـ استرقاق اسيران جنگی: معتبره طلحه بن زيد از امام صادق(ع): «اذا وضعت الحرب اوزارها واثخن اهلها فكل اسير اخذ علي تلك الحال فكان في ايديهم فالامام فيه بالخيار ان شاء من عليهم فارسلهم، و ان شاء فاداهم انفسهم و ان شاء استعبدهم فصاروا عبيدا» (كافي ۵ /۳۲ حديث ۱، تهذيب ۶/۱۴۳ حديث ۲۴۵، وسايل الشيعه ۱۵/۷۲ حديث ۲۰۰۰۷) «آن گاه كه جنگ بارش را نهاد و دشمنان را به زانو درآورد (جنگ تمام شد) هر اسيري كه در آن حال دردست مسلمانان افتاد، امام در او اختيار دارد، اگر بخواهد بر آن ها منت گذارد و آزادشان كند و اگر بخواهد آن را درمقابل اخذ فديه آزادكند (مبادلة اسير يا دريافت غرامت) و اگر بخواهد آن ها را به بندگی بگيرد و درنتيجه برده شوند.» آزادي بلاعوض و در مقابل عوض اسيران مستند قرآنی دارد (محمد ۴)، اما شق اخير يعنی استرقاق اسير مبتني بر اين روايت و روايات مشابه آن است.
🔸۲ـ جواز استرقاق غيرنظاميان خارج از جنگ: معتبره رفاعه برده فروش از امام كاظم(ع): «قلت له ان القوم يغيرون علي الصقالبه و الروم (النوبه) فيسرقون اولادهم من الجواري و الغلمان فيعمدون الي الغلمان فيخصونهم ثم يبعثون الي بغداد الي التجار، فماتري في شرائهم و نحن نعلم انهم مسروقون انما اغار عليهم من غير حرب كانت بينهم»؟ فقال: «لابأس بشرائهم، انما اخرجوهم من دار الشرك الي دارالاسلام». (كافي ۵/۲۱۰ حديث ۹، تهذيب ۶/۱۶۲ حديث ۲۹۷، وسايل ۱۵/۱۳۱ حديث ۲۰۱۴۵ و ۱۸/۲۴۴ حديث ۲۳۵۹۶) «گروهي به اسلاوها و رومی ها (زنگباري ها) شبيخون زده، فرزندانشان را از دختر و پسر مي ربايند، پسران را اخته مي كنند، سپس آن ها را (به عنوان برده) به سوی تاجران بغداد مي فرستند. درباره خريداری اينها چه نظر می دهيد، در حالي كه ما می دانيم كه اين غلام ها و كنيزها از قومشان دزديده شده اند و بدون اينكه جنگی درگرفته باشد، غارت شده اند؟ فرمود: در خريداری آن ها اشكالی نيست (و با خريداری، آن ها به عنوان برده مملوك شما مي شوند) اين است و جز اين نيست كه آنان را از دارالشرك به دارالاسلام درآورده اند.»
🔸۳ـ استرقاق از طريق خريدن از اولياء: عبدالله لحام از امام صادق(ع) دربارة مردی كه از يكي از مشركان دختر يا زنش را مي خرد: «فيتخذها»؟ فقال:«لابأس». (تهذيب ۸/۲۰۰ حديث ۷۰۵ و ۷۰۲، استبصار ۳/۸۳ حديث ۲۸۲ و ۲۸۰، وسايل ۱۸/۲۴۷ و ۲۴۶) آيا حق تصرف در او را دارد؟ فرمود: مانعی ندارد.
🔸۴ـ رقيت از طريق اقرار و اصالت الحريه: معتبره عبدالله بن سنان از امام صادق(ع): امام علی(ع) فرمود: «الناس كلهم احرار الا من اقر علي نفسه بالعبوديه و هو مدرك من عبد او امه و من شهد عليه بالرق صغيراً كان او كبيراً». (كافي ۶/ ۱۹۵ حديث ۵، من لايحضره الفقيه ۳/۱۴۱ حديث ۳۵۱۵، تهذيب ۸/۲۳۵ حديث ۸۴۵، وسايل ۲۳/۵۴) مردم همگی آزادند، مگر اينكه كسي خود به بردگی اقرار كند. درحالي كه بالغ است چه غلام، چه كنيز و (مگر اينكه) كسي به رقيت او شهادت دهد. اعم از اينكه كودك يا بزرگسال باشد.
ادامه دارد...
#تأمل
#برده_داری
#فقه_سنتی
#اخلاق
#کنیز
#جامعه_شناسی
👇👇
@Taammolate_talabegi