۲.
🦋 ماجراى شب ولادت
امام حسن عسكرى عليه السّلام در شب ولادت براى عمه بزرگوار خود جناب حكيمه خاتون سلام اللَّه عليها پيغام فرستاده بودند: امشب نزد ما افطار كن كه شب نيمه شعبان است و خداوند حجت خود را آشكار مىسازد.
ولادت امام زمان عليه السّلام در شهر سامرا به هنگام طلوع فجر نيمه شعبان ۲۵۵ ه.ق بوده است.
بر شانه راست آن حضرت نوشته شده بود: «جاء الحق و زهق الباطل ان الباطل كان زهوقاً».
پس از تولد آن بزرگوار را نزد پدر بردند و شروع به سخن فرمود: «أشهد أن لا اله الا اللَّه و أشهد أن محمداً رسول اللَّه و أن علياً أميرالمؤمنين ولى اللَّه»،
و ائمه معصومين عليهم السّلام را يكى بعد از ديگرى نام برد تا به وجود شريف خود رسيد و براى فرج محبين خود دعا فرمود.
📚 فيض العلام: ص ۳۴۶
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
۳.
🌱 امام زمان (ع) در آغوش پدر
آنگاه حسب الأمر امام عسكرى عليه السّلام، حكيمه خاتون او را نزد مادرش نرجس خاتون برد.
حكيمه خاتون مىفرمايد: روز هفتم به خدمت امام حسن عليه السّلام رفتم. حضرت فرمود: «پسر مرا بياوريد». آن وجود سراپا جود را نزد آن امام برديم. حضرت زبان در دهان وى گذاشتند و فرمودند: «پسرم، سخن بگو».
ديدم آنچه در روز اول از او شنيده بودم از اقرار به وحدانيت و ثنا بر جد خود پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و أمير المؤمنين عليه السّلام و ساير ائمه عليهم السّلام تا پدر بزرگوارش دوباره بيان كرد و اين آيه را تلاوت فرمود:
«بسم اللَّه الرحمن الرحيم و نريد ان نمن على الذين استضعفوا فى الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثين و نمكن لهم فى الارض و نرى فرعون و هامان و جنودهما منهم ما كانوا يحذرون».
(سوره قصص: آيات ۵، ۶)
سپس پدر بزرگوارشان فرمودند: بخوان آنچه را كه خدا بر پيامبران خود نازل فرمود.
حضرت خواندن صحف آدم را به لغت سريانى آغاز نمود، و بعد كتاب ادريس و نوح و صالح و صحف ابراهيم و تورات موسى و انجيل عيسى و زبور داود و فرقان محمد صلّى اللَّه عليه و آله را قرائت نمود. بعد از آن بيان قصص انبياء و مرسلين را شروع نمود.
حكيمه خاتون مى گويد: پس از چهل روز ديگر، دوباره خدمت فرزند برادرم امام عسكرى عليه السّلام رفتم و حضرت صاحب الزمان عليه السّلام را ديدم كه راه مى رود.
امام عسكرى عليه السّلام فرمود: اى عمه، مولود عزيز نزد خدا اين است. گفتم: اى سيد و مولاى من، نشو و نماى او را در چهل روز زيادتر از ديگران مى بينم.
حضرت فرمودند: اى عمه، ما اوصياء در يك روز نشو و نماى يك هفته ديگران را، و در يك جمعه نشو و نماى يك سال ديگران را مى نمائيم. من برخاستم و سر آن طفل را بوسيده به منزل مراجعه كردم.
📚 كفاية الموحدين: ج ۳، ص ۳۴۰ - ۳۴۱
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
۴.
💠 القاب امام زمان عليه السّلام
از القاب آن نور الهى:
«حجة اللَّه، «حجة آل محمد»، «صاحب الزمان» يعنى فرمانرواى عصر خود، «مالك رقاب الخلايق» يعنى امر امر او و نهى نهى او و حكم حكم او و فرمان فرمان اوست،
«مهدى» كه خلق به وسيله او هدايت مىيابند و به وجود مقدس او از جاده ضلالت به شاهراه هدايت رسيده رستگار مىشوند،
«قائم» كه حضرت صادق عليه السّلام فرمودند: «از اين جهت كه به حق قيام مىنمايد او را قائم گويند»،
«منتظر» كه براى او غيبت طولانى است، و مخلصين او انتظار خروجش را مىكشند و شكاكين او را انكار مىكنند.
📚 كمال الدين صدوق: ج ۲، ص ۴۹، ۱۵۹
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
۵.
♦️ اوصاف امام زمان عليه السّلام
اوصاف ظاهرى آن حضرت شباهتهاى زيادى به رسول گرامى اسلام صلّى اللَّه عليه و آله دارد.
صورت مباركش مانند ستارهاى درخشنده و نورانى است. أمير المؤمنين عليه السّلام مى فرمايد: «او جوانى است خوش روى و خوش موى و نور صورت مباركش بر سياهى محاسن انوار او غالب است».
امام باقر عليه السّلام مى فرمايد:
«رنگ مباركش مايل به سرخى است مانند گل سرخ شكفته و چشمانش گشاده و ميان ابروهايش مرتفع و مابين شانههاى او باز است. گشاده جبين است و بينى او بلند و نازك و شكم مباركش بر آمدگى دارد، و بيخ دندانهاى ثنايش گشاده است.
📚 كفاية الموحدين: ج ۳، ص ۳۴۱
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
۶.
🌹 مادر امام زمان عليه السّلام
والده حضرت صاحب الامر عليه السّلام حضرت نرجس خاتون است كه نامها و القاب ديگر حضرت مليكه، ريحانه، صيقل، سوسن است.
در زيارت آن حضرت - كه تمامى عبارات آن دلالت واضحى بر علو منزلت آن بانو دارد - توصيف به راضيه، مرضيه، صديقه، تقيّه نقيّه، زكيّه شده است.
بنابر نقلى جناب نرگس در سال ۲۶۱ ه.ق در سامراء از دنيا رحلت كرد و در جوار امامين حضرت هادى و امام عسگرى عليهماالسّلام دفن شد.
بنابر نقلى ديگر در سال ۲۶۰ ه.ق قبل از شهادت امام عسگرى عليه السّلام رحلت نمود.
زيرا هنگامى كه امام عليه السّلام از وقايع بعد از شهادت خود نسبت به فرزند و عيالش خبر داد، حضرت نرجس خاتون عليه السّلام از آن حضرت خواستند كه دعا بفرمايند قبل از ايشان از دنيا بروند.
حضرت حكيمه خاتون دختر حضرت جواد الائمة عليه السّلام است كه توفيق رؤيت و درك چهار امام معصوم عليه السّلام را داشته است. ايشان در سال ۲۷۴ ه.ق در سامراء رحلت فرمودند.
ايشان محرم اسرار اهل بيت عليه السّلام بوده و كسى است كه در ولادت حضرت صاحب الزمان عليه السّلام حاضر بوده و چندين بار خدمت آن حضرت مشرف شده است.
بعد از وفات امام حسن عسگرى عليه السّلام يكى از سفرا بوده كه به واسطه او مردم به حوائج خود نائل مىشدند.
📚 رياحين الشريعة: ج ۳، ص ۲۵ - ۲۶ و ج۴، ص۱۵۰؛ مستدرك سفينة البحار: ج ۱۰، ص ۲۵؛ بحار الانوار: ج ۱۰، ص ۲۵
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
۷.
🔸 ايام پس از ولادت امام زمان (ع)
پس از گذشت يك شب از ولادت امام عصر عليه السّلام، نسيمِ خادم خدمت آن حضرت رسيد و عطسه كرد.
امام عليه السّلام فرمود: «يرحمك الله» سپس فرمود: «عطسه تا سه روز امان از مرگ است».
سه روز بعد از ولادت امام عصر عليه السّلام، حضرت امام حسن عسگرى عليه السّلام فرزند خود را به اصحاب خاص نماياند و امامت او را تصديق فرمودند.
📚 وقايع الشهور: ص ۱۴۷
#ماه_شعبان #امام_زمان
🆔 @TaghvimShia1
🌱
با سلام و احترام
عدم بارگزاری مطالب در برخی روزها، به معنی عدم رخ دادن اتفاق خاصی در آن روز میباشد. به طور مثال از نیمه شعبان تا آخر این ماه، واقعه تاریخی خاصی ثبت نشده است؛
تتمه ماه شعبان به معنای وقایعی است که در این ماه اتفاق افتاده ولی در تاریخ دقیق آن اختلاف میباشد.
باتشکر از همراهی شما
🆔 @TaghvimShia1
۱.
🎈 مرگ حفصه
در ماه شعبان سال ۴۵ ه.ق حفصه از دنيا رفت و مروان بر جنازه او نماز خواند.
حفصه دختر عمر بن خطاب ابتدا زوجه خنيس بن عبداللَّه بود. بعد از آنكه خنيس وفات كرد عمر او را به عقد پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله در آورد.
او با اخلاق و رفتار خود پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السّلام را مى آزرد، به حدى كه پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله او را طلاق داد و با اصرار بعضى رجوع فرمود.
در جنگ جمل خواست با عايشه حركت كند، ولى برادرش عبداللَّه بن عمر مانع گرديد.
اما هنگامى كه لشكر اميرالمؤمنين عليه السّلام به منزل ذى قار رسيدند عايشه نامهاى به اين مضمون براى حفصه نوشت:
«خبر زيادى لشكر ما به على بن ابى طالب عليه السّلام رسيده است و او از ترس در ذى قار اقامت كرده است و از اين جنگ جان سالم به در نخواهد برد...».
چون نامه به دست حفصه رسيد كنيزان و مغنيهها را جمع كرد و آنان دايرهها مى نواختند و اشعارى مى خواندند كه در آنها أمير المؤمنين عليه السّلام را به بدى ذكر مى كردند و زنهاى بنى اميه جمع شدند و شادى مى كردند.
خبر به امّ كلثوم سلام اللَّه عليها كه رسيد با عدهاى از بانوان به صورت ناشناس وارد مجلس شدند و ناگهان صورتها را باز كردند. حفصه خجالت كشيد.
امّ كلثوم سلام اللَّه عليها آيهاى كه مربوط به زنهاى حضرت نوح و لوط عليهماالسّلام بود كه نافرمانى آن دو پيامبر را نمودند و در باره حفصه و عايشه نازل شده بود بر حفصه قرائت كرد.
سوره تحريم، آيه ۱۰:
«ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ كَفَرُوا امْرَأَتَ نُوحٍ وَامْرَأَتَ لُوطٍ كَانَتَا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبَادِنَا صَالِحَيْنِ فَخَانَتَاهُمَا فَلَمْ يُغْنِيَا عَنْهُمَا مِنَ اللَّهِ شَيْئًا وَقِيلَ ادْخُلَا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِينَ»
(خداوند برای کسانی که کافر شدهاند به همسر نوح و همسر لوط مثَل زده است، آن دو تحت سرپرستی دو بنده از بندگان صالح ما بودند، ولی به آن دو خیانت کردند و ارتباط با این دو (پیامبر) سودی به حالشان (در برابر عذاب الهی) نداشت، و به آنها گفته شد: «وارد آتش شوید همراه کسانی که وارد میشوند!)
و فرمود: اگر تو و عايشه امروز براى خوارى پدر من أميرالمؤمنين عليه السّلام به يكديگر كمك مى كنيد، اين كار شما تازگى ندارد چرا كه همين معامله را با جدم پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله كرديد.
حفصه چون ديد رسوا شده است نامه عايشه را پاره كرد و از امّ كلثوم سلام اللَّه عليها خواست بيشتر از اين او را رسوا نكند.
📚 شرح ابن ابى الحديد: ج۱۴، ص۱۳ و۲۳؛ المستدرك على الصحيحين: ج۴، ص۱۶
#ماه_شعبان
🆔 @TaghvimShia1
۲.
💠 شهادت سعيد بن جبير
در اين ماه در سال ۹۵ ه.ق جناب سعيد بن جبير كوفى به دست حجاج بن يوسف ثقفى به شهادت رسيد.
سعيد مردى فقيه، زاهد و عابد بود كه توفيق كسب علم از محضر مبارك حضرت زين العابدين عليه السّلام را يافته بود.
او به خاطر اعتقاد خالص و محبت كاملى كه به اهل بيت معصومين عليهم السّلام داشت، نزد امام زين العابدين عليه السّلام از احترام خاصى برخوردار بود.
هنگامى كه حجاج خواست آن بزرگوار را شهيد كند، دعا كرد كه حجاج بعد از شهادت او قادر به قتل هيچكس نشود.
خداوند دعاى او را مستجاب كرد و حجاج ۱۵ تا ۲۰ روز بعد از شهادت سعيد زنده بود و كسى را نكشت تا به مرض آكله به درك واصل شد.
بعد از آنكه حجاج سر آن بزرگوار را جدا كرد، دو پاى مبارك او را نيز از ساق جدا كردند، در حالى كه از سن مباركش ۵۷ يا ۷۹ سال مى گذشت در شهر الحىّ در واسط عراق مدفون شد.
قبر آن بزرگوار يكى از زيارتگاههاى محبين اهل بيت عليهم السّلام است كه داراى گنبد و صحنى بزرگ مشتمل بر چهار در است.
📚 بحار الأنوار: ج۲۰، ص ۳۷۶؛ منتخب التواريخ: ص ۴۲۳
#ماه_شعبان
🆔 @TaghvimShia1
۳.
🎉 مرگ مغيرة بن شعبه
در ماه شعبان سال ۵۰ ه.ق مغيرة بن شعبه در حاليكه از طرف معاويه حاكم كوفه بود، در سن ۷۰ سالگى به درك واصل شد و زياد بن ابيه به جاى او منصوب شد.
مغيرة بن شعبه در كوفه سبّ به أميرالمؤمنين عليه السّلام مى نمود و خطبا را امر مى كرد كه آن حضرت را لعن كنند و تا زمان فرا رسيدن مرگش اين عمل را ترك نكرد.
مغيره از اصحاب صحيفه ملعونه و ليله عقبه بود كه مى خواستند پيامبر را به قتل برسانند، و همچنين از اصحاب سقيفه است.
او از كسانى بود كه در آتش زدن در منزل أميرالمؤمنين عليه السّلام، شكستن در، كتك زدن به مادر سادات حضرت صديقه شهيده فاطمه زهرا سلام اللَّه عليها و سقط جنين شريك بود.
مغيره از كسانى بود كه به دستور معاويه همراه با عمروعاص و عروة بن زبير رواياتى دروغين ساختند كه مقتضاى آنها وجوب لعن و برائت از أميرالمؤمنين عليه السّلام بود و براى اين كار معاويه جوايز فوق العادهاى براى آنان مقرر كرد.
او در محضر امام حسن عليه السّلام جسارتها به پدر بزرگوارش نمود. اما آن حضرت جوابهاى مناسبى به او دادند و در آخر فرمودند: «تو آن كسى هستى كه در شهادت مادرم و برادرم محسن عليهماالسّلام شريك بودى...».
📚 كشف الهاوية: ص ۲۸۸-۲۸۹؛ شرح ابن ابى الحديد: ج ۲، ص ۱۰۲؛ منتخب التواريخ: ص ۳۰۲؛ بيت الاحزان: ص ۱۴۴
#ماه_شعبان
🆔 @TaghvimShia1