(آيه ٥٣)
-در اين آيه به سر انجام كار منافقان اشاره كرده مىگويد: در آن هنگام كه فتح و پيروزى نصيب مسلمانان راستين شود، و كار منافقان برملا گردد «مؤمنان از روى تعجب مىگويند آيا اين افراد منافق، همانها هستند كه اين همه ادعا داشتند و با نهايت تأكيد قسم ياد مىكردند كه با ما هستند، چرا سر انجام كارشان به اينجا رسيد»
(وَ يَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا أَ هؤُلاءِ الَّذِينَ أَقْسَمُوا بِاللّهِ جَهْدَ أَيْمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ) .
و به خاطر همين نفاق، «همۀ اعمال نيك آنها بر باد رفت (زيرا از نيت پاك و خالص سر چشمه نگرفته بود، و) به همين دليل زيانكار شدند» هم در اين جهان و هم در جهان ديگر (حَبِطَتْ أَعْمالُهُمْ فَأَصْبَحُوا خاسِرِينَ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 525
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_681
🌹 #آیات_۵۲_۵۳ #سوره_مائده
🌸 فَتَرَى الَّذِينَ فِى قُلُوبِهِمْ مَّرَضٌ يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَى أن تُصِيبَنَا دَآئِرَةٌ فَعَسَى اللَّهُ أَن يَأْتِىَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِّنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُواْ عَلَى مآ أَسَرُّواْ فِى أَنفُسِهِمْ ناَدِمِينَ (۵۲) و یَقُولُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَهَؤُلَا ءِ الَّذِينَ أَقْسَمُواْ بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمانهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَأَصْبَحُواْ خاسِرِين (۵۳)
َ
🍀 ترجمه: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، مى بینى كه در دوستى با آنان (یهود و نصارا)، شتاب مى ورزند و مى گویند: مى ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید پس امید است كه خداوند، پیروزى یا امر دیگرى را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند. (۵۲) و كسانى كه ایمان آورده اند مى گویند: آیا اینان همان هایى هستند كه با تأكید، به خدا قسم مى خوردند كه ما با شماییم؟ اعمالشان نابود شد و زیانكار شدند (۵۳)
🌷 #مَرَض: بیماری
🌷 #یسَارِعُون: شتاب می ورزند
🌷 #نَخْشَىٰٓ: می ترسیم
🌷 #أَنْ_تُصِيبَنَا: به ما برسد
🌷 #دَآئِرَة: گردانده - قرآن به حادثه و بلایی که در دنیا می گردد و به انسان می رسد دائرة می گوید.
🌷 #فَعَسَى: پس امید است
🌷 #فَتْح: پیروزی
🌷 #أَسَرُّوا: پنهان کردند
🌷 #نَادِمِين: افراد پشیمان
🌷 #أَقْسَمُوا: قسم می خوردند
🌷 #جهد: تلاش همراه با رنج
🌷 #جَهْدَ_أَيْمَانِهِمْ: سوگند مؤکدشان
🌷 #حَبِطَتْ: تباه شد
🌷 #خَاسِرِينَ: زیانکاران
🌸 اين آيات در ادامه موضوع آیه قبلی است که در آیه قبل مسلمانان را از دوستی با #یهود و #نصارا بر حذر کرد . در آیه ۵۲ سوره مائده اشاره به عذرتراشی هايى مى كند كه افراد بيمارگونه براى توجيه روابط نامشروع خود با بيگانگان، انتخاب مى كنند. #خدا به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «فَتَرَى الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ يُسارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشى أَنْ تُصِيبَنا دائِرَةٌ: پس کسانی که در دل هایشان بیماری است، می بینی که در دوستی با آنان (منظور یهود و نصارا) شتاب می ورزند و می گویند: می ترسیم که حادثه بدی برایمان پیش آید»
🌸 همانطور كه آنها احتمال مى دهند روزى قدرت به دست يهود و نصارا بيفتد، اين احتمال را نيز بايد بدهند كه ممكن است سر انجام، #خداوند مسلمانان را پيروز كند و قدرت به دست آنها بيفتد و اين منافقان، از آنچه در دل خود پنهان ساختند، پشيمان گردند که #قرآن می فرماید: «فَعَسَى اللّهُ أَنْ يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُوا عَلى ما أَسَرُّوا فِي أَنْفُسِهِمْ نادِمِينَ: پس امید است که خداوند، پیروزی یا امر دیگری را از جانب خود پیش آورد، تا آنان از آنچه در دل هایشان پنهان داشته اند پشیمان شوند»
🌸 در آيه ۵۳ سوره مائده به سرانجام كار این منافقان اشاره كرده در آن هنگام كه فتح و پيروزى نصيب مسلمانان راستين شود، و كار #منافقان برملا گردد مؤمنان از روى تعجّب مى گويند آيا اين افراد منافق، همان ها هستند كه اين همه ادّعا داشتند و با نهايت تأكيد قسم ياد مى كردند كه با ما هستند، چرا سرانجام كارشان به اينجا رسيد که #قرآن می فرماید: «وَ يَقُولُ الَّذِينَ آمَنُوا أَ هؤُلاءِ الَّذِينَ أَقْسَمُوا بِاللّهِ جَهْدَ أَيْمانِهِمْ إِنَّهُمْ لَمَعَكُمْ: و کسانی که ایمان آورده اند می گویند: آیا اینان همان هایی هستند که با تأکید، به خدا قسم می خوردند که ما با شماییم؟» و به خاطر همين نفاق، «حبطت أعمالهم: همه اعمال نيک آنها از بین رفت» زيرا از نيّت پاک و خالص سرچشمه نگرفته بود، به همين دليل «فَأَصْبَحُوا خاسِرِينَ: زیانکار شدند»
🔹 پيام های آیات۵۲و۵۳سوره مائده
✅ نمونه ى روشن كسانى كه از هدایت الهى محرومند، بیماردلانى هستند كه با سرعت براى پیوستن به كفّار تلاش مى كنند.
✅ بیماردلان سست ایمان، با سرعت به سراغ طرح دوستی با دشمنان، #كافر مى روند.
✅ عزّت سیاسى، قدرت اقتصادى و پیروزى نظامى همه از طرف خدا و در دست اوست.
✅ با #كافران رابطه ولایت نباید داشت، تا امدادهاى غیبى خدا سرازیر شود.
✅ هر سوگندى نشانه ى #صداقت نیست، فریب سوگندها را نخورید.
✅ نشانه ى زیان #انسان، از بین بردن كارهاى نیک است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
❣ #تدبر_در_قرآن
🌷 بر خلاف شیطان و انسانهای شیطان نما، خداوند با واجب نمودن احکام شرعی، دنبال هدایت و راهنمایی انسان است تا رسیدن به خوشبختی و سعادت
🌴 سوره نساء 🌴
🕋 يُرِيدُاللَّهُ لِيُبَيِّنَ لَكُمْ وَ يَهْدِيَكُمْ سُنَنَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَ يَتُوبَ عَلَيْكُمْ وَ اللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ «26»
⚡️ترجمه:
خدا میخواهد (راه سعادت را) برای شما بیان کند و شما را به آداب (ستوده) آنان که پیش از شما بودند رهبر گردد و بر شما ببخشاید، که خدا دانا و به حقایق امور آگاه است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌺#سبک_زندگی_قرآنی
🍂چند مورد از آداب مهمانی:🍂
🔶فَرَاغَ إِلَي أَهْلِهِ فَجَاء بِعِجْلٍ سَمِينٍ.
فَقَرَّبَهُ إِلَيْهِمْ قَالَ أَلَا تَأْكُلُونَ.
(ذاریات/۲۶و۲٧)
⚡️ ترجمه :
پس پنهانى به سراغ خانواده خود رفت و گوساله فربه (و بريان شده اى) را آورد.
پس غذا را نزديك مهمانان گذارد، (ولى با تعجب ديد دست به سوى غذا نمى برند،) گفت: چرا نمى خوريد؟!
🍃۱ـ صاحب خانه دور از چشم مهمان به سراغ تهيه غذا برود. «فراغ»
🍃۲ـ غذا را در خانه و به كمك خانواده تهيه كنيم. «الى أهله»
🍃۳ـ مهمان را نزد سفره نبريم، بلكه سفره را نزد مهمان بياندازيم. «فقرّبه اليهم»
🍃۴ـ مهمان غذا را بپذيرد و ميل كند، كه صاحب خانه دغدغه نداشته باشد. «الا تأكلون»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#شأن_نزول_آیة_الکرسی
📖در قرآن کریم آیاتی که بر پیامبر اسلام
(صلی الله علیه و آله) نازل می شد دارای علت و سببی بود که به اذن خداوند توسط فرشتگان برای رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) فرستاده می شد که در مجموع به آن ها شأن نزول میگویند که اصطلاحاً سبب نزول می باشد
🏵در روایت است که امام صادق (علیه السلام) به حالت چهار زانو در مجلسی نشسته بود و پای راست خود را بر روی ران پای چپ قرار داده بود، در این هنگام مردی گفت فدایت شوم این نوع نشستن مکروه است، حضرت فرمودند:
نه این چنین نیست، بلکه این سخنی است که یهودی ها می گویند
🍃آن ها میگویند: «هنگامی که خدای متعال آسمان ها و زمین را آفرید و به عرش مسلط گشت، به این صورت نشست تا استراحت نماید»
🏵خدای متعال هم این آیه را در ردّ کلام باطل آن ها فرمود که: «الله ُ لا اِلهَ اِلاّ هُوَ» تا «هُوَ العَلیّ العَظیم» و امام صادق (علیه السلام) در همان حالت که نشسته بود باقی ماند.
🍃عکسالعمل شیطان هنگام نزول آیة الکرسی
امام محمد باقر (علیه السلام) از امیرالمومنین علی(علیه السلام) روایت فرموده:
🏵«هنگامی که آیة الکرسی نازل شد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: آیة الکرسی آیه ای است که از گنج عرش نازل شده و زمانی که این آیه نازل گشت، هر بُتی که در جهان بود، با صورت به زمین افتاد»
🍃در این زمان ابلیس (شیطان) ترسید و به قومش گفت: «امشب حادثه ای بزرگ اتفاق افتاده است، صبر کنید تا من عالم را بگردم و متوجه حادثه شوم که چه بوده است»
🏵ابلیس عالم را گشت تا به شهر مدینه رسید، مردی را دید و از او سوال کرد (باید توجه داشت که از روایات استفاده میشود، شیطان به تمام اشکال از موجودات عالم، ممکن است ظاهر گردد و در اینجا هم به صورت انسانی در آمده و از مرد سوال می کند)
🍃«دیشب چه حادثه ای اتفاق افتاد؟»
مرد گفت: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به ما فرمود : آیه ای از گنج های عرش نازل شده است که بت های جهان به خاطر آن همگی با صورت به زمین خوردهاند، ابلیس بعد از شنیدن حادثه به نزد قومش رفت و حادثه را به آن ها خبر داد
🏵آیة الکرسی یعنی چه؟
تعریف کرسی در آیه ای که به آیة الکرسی معروف شده است: کرسی از ریشه (ک - ر - س) گرفته شده و به معنی اتصال یافتن اجزای یک ساختمان به هم می باشد و نیز کرسی را تختی هم می گویند که بر آن می نشینند که در این زمینه می توان برای کرسی سه معنی آورد:
🔺️۱- علم الهی
🔺️ ۲- جسم بزرگ کیهانی
🔺️ ۳- قدرت و سلطنت الهی
💠 عرش نیز در لغت همان کرسی است، عرش در لغت فارسی به معنی رکن و اساس هر چیز و یا سقف خانه گفته میشود. بنابراین با توجه به این معنی می توان گفت عرش همان کرسی است با این تفاوت که کرسی ظاهر و عرش باطن هر چیز را گویند.
🏵حضرت رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمودند: همانا آیة الکرسی در لوحی مخصوص از حریر سبز با مدادی مخصوص نوشته شده است به خدا قسم روز جمعه ای نیست مگر اینکه آن لوح پیشانی اسرافیل را به لرزه در میآورد، در زمانی که آن را به لرزه در می آورد تسبیح میکند و می گوید: سبحان من لا ینبعی التسبیح الا اله ولا العباده والخصع الا لوجهه ذلک الله القدیر الواحد العزیز
🍃یعنی پاک و منزه است کسی که جز او سزاوار تسبیح نیست و عبادت و خضوع نیست مگر در برابر او که تواناست و یگانه و عزیز
📚افضل آیات کدام است؟
از روایات برمی آید که آیة الکرسی افضل آیات است. این حدیث از امام صادق (علیهالسلام) است که می فرمایند:" جناب ابوذر از پیامبر اسلام پرسیدند: افضل آیه ای که بر شما نازل شده، چیست؟ فرمودند: آیة الکرسی،که این روایت در تفسیر عیاشی آمده است
🏵حضرت علی (علیهالسلام) میفرمایند: "از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) شنیدم که فرمودند: سید کلام ها قرآن است و سید قرآن هم سوره بقره و سید این سوره هم آیة الکرسی است. یا علی در آیة الکرسی پنجاه کلمه است. هر کلمهی آن هم پنجاه برکت دارد." از این روایت بر می آید که آیة الکرسی از "الله لا اله الا هو ... تا ... و هو العلی والعظیم "میباشد؛ البته در برخی روایات دو آیهی بعد آن را جداگانه دستور به خواندن دادند مثل نماز لیلة الدفن
منتها آیة الکرسی همین یک آیه اول است
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
💬🖍واژه “الرحمن” در سراسر قرآن کریم 157 مرتبه، و واژگان الرحیم و رحیم و رحیما جمعاً 166 مرتبه تکرار شده اند. در مواردی که در قرآن کریم این کلمات آمده، به عنوان صفت الهی است🔻
🌕 مگر در یک مورد در آیه 128 سوره توبه که کلمه رحیم در وصف پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🖍 در 4 جا هم خداوند متصف به
«ارحم الراحمین»؛ اعراف/151، یوسف/64، یوسف/92 و انبیاء/83 و در یک مورد
«خیر الراحمین» گردیده مؤمنون/118.
🌕در 4 مورد از خداوند طلب رحمت شده که سه مورد آن از طرف پیامبران و دیگری از سوی بندگان خالص الهی است. که عبارتند از: بقره/286، اعراف/151 و 155، مؤمنون/109.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
✨وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ
✨وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا ﴿۸۲﴾
✨و ما آنچه را براى مؤمنان مايه درمان و رحمت است
✨از قرآن نازل مى كنيم
✨ولى ستمگران را جز زيان نمى افزايد.
📚سوره مبارکه #اسرا ✍آیه ۸۲
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
❤️خدا را صدا بزنید
که خواسته هر درماندهای را برآورده کرده و گرفتاری و ناخوشی را برطرف میسازد...
📖 سوره #نمل، آیه ۶۲
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
﷽📚🕥📚🎆
#قصه_های_قرآنی 📖
#حضرت_محمد(ص)
#قسمت_شصت_ششم
🦋آخرين حج و آخرين پيام پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم🦋
🌱سال دهم هجرت فرا رسيد، در حقيقت اين سال، سال وداع پيامبر و سال نتيجهگيرى، و تعيين رهبر و جانشين و سال كامل شدن دين و سال اتمام حجت بود، پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم با زحمات شبانهروزى و طاقتفرساى خود، بار مسؤوليت بزرگ رسالتش را به پايان رساند و به بهترين وجه موفق گرديد، زمينه پيروزى اسلام را در جهان ايجاد نمايد و سرتاسر جزيرة العرب تحت پرچم اسلام در آمد و مىرفت كه انقلاب اسلامى از مرزها صادر گردد و جهانگير شود. اينك به طور فشرده نظرى به ماجراى حجة الوداع و غدير مىافكنيم:
🌻پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم در سال دهم هجرت از طرف خدا مأمور شد كه شخصاً در مراسم حج شركت كند و آن چه از احكام حج و هدف از حج هست به مردم ابلاغ نمايد، و پيرايهها را از اين عبادت سياسى - عبادى دور سازد، و اعلام شد كه آخرين حج (و آخرين سال عمر) پيامبر است، مردم از اطراف و اكناف در حج آن سال شركت كردند، على عليهالسلام كه به يمن رفته بودند، با 34 قربانى و جزيهاى كه از مردم نجران گرفته بود، به پيامبر پيوست، در مدينه و طول راه، هفتادهزار مسلمان به پيامبر پيوستند، و در مكه بيش از صدهزار مسلمان، اجتماع كرده و حج را با پيامبر انجام دادند، نداى لبيك و شعار توحيد، سراسر مكه و عرفات و منى را فرا گرفت.
🌻 پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم در عرفات و در فرصتهاى مناسب ديگر براى مردم خطبه خواند و سخنرانى كرد و مطالب و دستورهاى مهم اسلام را براى آنها بيان نمود، به خصوص پيروى از قرآن و سنت را تأكيد كرد و در آخر با انگشت شهادت به آسمان اشاره كرد و گفت: خدايا شاهد باش كه من پيامهاى تو را به مردم ابلاغ نمودم.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📘#دائره_المعارف_قرآن_کریم📘
🌺#ابرا>
👈#مصادیق_ابرا>
1. ابرا مهر
⚖اگر #مهر به صورت کلّى بر ذمه #شوهر باشد، ابراء درباره آن تحقّقپذیر است.
🔸برئ کننده #مهر، گاهى زوجه و گاهى غیرزوجه است.
👈 الف. ابراء #مهر به وسیله #زوجه قرآن، در آیه ۴ نساء مىفرماید:
مرد باید #مهر زن را بپردازد ، مگر آنکه ، از روی رغبت مهر خود را ( بصورت ابراء یا هبه ) واگذارد که در این صورت ّ #تصرّف در مهر بر شوهر حلال وگوارا خواهد بود :
* و ءاتوا النّساء صدقتهنّ نحله فان طبن لکم عن شیء منه نفسا فکلوه هنیئا مریئا *
⚖ اطلاق آیه ، ابراء پیش از #طلاق یا پس از آن را شامل می شود و قرآن ، در خصوص #طلاق قبل از آمیزش ، در آیه ۲۳۷ بقره ، سخن از استحقاق نصف مهر برای زن ، سپس سخن از #واگذاری ( ابراء یا هبه ) نصف مهر یا بعض آن به شوهر به وسیله #زن را مطرح می کند :
* وان طلّقتموهنّ من قبل ان تمسّوهنّ و قد فرضتم لهنّ فریضه فنصف ما فرضتم الّا ان یعفون ..... * .
👈ب. ابداء #مهر به وسیله غیر زوجه * ..... او یعفوا الّذی بیده عقده النّکاح * ( بقره ۲۳۷)
🔸در تفسیر این #قسمت از آیه ، دو رای وجود دارد : و روایات شیعه و سنّی نیز #متفاوت است .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#مائده آیه ۵۴
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ ﴿٥٤﴾
ای اهل ایمان! هر کس از شما از دینش برگردد [زیانی به خدا نمیرساند] خدا به زودی گروهی را می آورد که آنان را دوست دارد، و آنان هم خدا را دوست دارند؛ در برابر مؤمنان فروتن اند، و در برابر کافرانْ سرسخت و قدرتمندند، همواره در راه خدا جهاد میکنند، و از سرزنش هیچ سرزنش کننده ای نمی ترسند. این فضل خداست که به هر کس بخواهد می دهد؛ و خدا بسیار عطاکننده و داناست. ﴿۵۴﴾
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٥٤)
-پس از بحث در بارۀ منافقان، سخن از مرتدانى كه طبق پيش بينى قرآن بعدها از اين آيين مقدس روى برمىگرداندند به ميان مىآورد و به عنوان يك قانون كلى به همۀ مسلمانان اخطار مىكند: «اگر كسانى از شما از دين خود بيرون روند (زيانى به خدا و آيين او و جامعۀ مسلمين و آهنگ سريع پيشرفت آنها نمىرسانند) زيرا خداوند در آينده جمعيتى را براى حمايت از اين آيين برمىانگيزد» (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ) .
سپس صفات كسانى كه بايد اين رسالت بزرگ را انجام دهند، چنين شرح مىدهد:
١-آنها به خدا عشق مىورزند و جز به خشنودى او نمىانديشند «هم خدا آنها را دوست دارد و هم آنها خدا را دوست دارند» (يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ) .
٢ و ٣- «در برابر مؤمنان خاضع و مهربان و در برابر دشمنان و ستمكاران، سرسخت و خشن و پرقدرتند» (أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ) .
٤- «جهاد در راه خدا بطور مستمر از برنامههاى آنهاست» (يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ) .
٥-آخرين امتيازى كه براى آنان ذكر مىكند اين است كه: «در راه انجام فرمان خدا و دفاع از حق، از ملامت هيچ ملامت كنندهاى نمىهراسند» (وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ) .
و در پايان مىگويد: «به دست آوردن اين امتيازات (علاوه بر كوشش انسان) مرهون فضل الهى است كه هر كس بخواهد و شايسته ببيند مىدهد» (ذلِكَ فَضْلُ اللّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ) .
«و خداوند دايرۀ فضل و كرمش، وسيع و به آنها كه شايستگى دارند آگاه است» (وَ اللّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 525
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_682
🌹 #آیه_۵۴ #سوره_مائده
🌸 یا أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِى اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَا ئِمٍ ذَ لِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَآءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! هر كسی از شما كه از دین خود برگردد، خداوند در آینده قومى را خواهد آورد كه آنان را دوست دارد و آنان نیز خدا را دوست دارند. آنان نسبت به مؤمنان نرم و فروتن و در برابر كافران سرسخت و قدرتمندند و همواره در راه خدا جهاد مى كنند و از سرزنش هیچ سرزنش كننده اى نمى ترسند. این فضل خداست كه به هر كه بخواهد مى دهد و خداوند وسعت بخش بسیار داناست.
🌷 #يَرْتَدَّ: از رد به معنای برگرداندن می آید یرتد یعنی کسی که برگردد
🌷 #فَسَوْفَ: پس به زودی
🌷 #يُحِبُّهُمْ: آنها را دوست می دارد
🌷 #أَذِلَّة: در اینجا یعنی متواضعان
🌷 #أَعِزَّة: عزتمندان ، قدرتمندان
🌷 #لَوْمَة: سرزنش
🌷 #لَآئِم: سرزنش کننده
🌷 #وَاسِع: وسعت بخش
🌷 #علیم: دانا
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در روایت است: وقتی این آیه نازل شد، #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله دست به شانه سلمان فارسى زد و فرمود: هموطنان تو مصداق این آیه اند. در آیات قبل، خطر سلطه كفار و منافقان مطرح بود، اینجا سخن از ارتداد است. شاید اشاره به این باشد كه نفاق و دوستى و رابطه با كفّار و پذیرش سلطه آنان، به ارتداد مى انجامد. مرتد یعنی مسلمانی که از دین اسلام رویگردان و خارج شود.
🌸 در این آیه سخن از مرتدانى است كه طبق پيش بينى #قرآن بعدها از آيين اسلام روى بر مى گرداندند. به عنوان يک قانون كلّى به همه #مسلمانان هشدار مى دهد: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ: ای کسانی که ایمان آورده اید! هر کسی از شما که از دین خود برگردد خداوند در آینده قومی را خواهد آورد.» یعنی اگر کسانی از شما از دین خود بیرون روند زیانی به خدا و دین خدا و جامعه مسلمین نمی رسد زیرا #خداوند در آینده جمعیتی را برای حمایت از این دین بر می انگیزد. سپس صفات این قوم كه بايد اين رسالت بزرگ را انجام دهند، چنين شرح مى دهد:
1⃣ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ: #خداوند آنها را دوست می دارد و آنها خداوند را دوست می دارند. امام باقر علیه السلام منظور از این افراد ، امام علی علیه السلام و شیعیان او هستند.
2⃣ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِين:َ آنان نسبت به مؤمنان متواضع اند.
3⃣ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ: آنان نسبت به کافران سرسخت و قدرتمندند.
4⃣ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ: و آنها همواره در راه خدا #جهاد می کنند.
5⃣ آخرين امتيازى كه براى آنان ذكر مىكند اين است كه: در راه انجام فرمان خدا و دفاع از حق «از سرزنش هیچ سرزنش کننده ای نمی ترسند:لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
🌸 و در پايان آیه اشاره به این دارد که به دست آوردن اين امتيازات علاوه بر كوشش #انسان مرهون فضل الهى است «ذلِكَ فَضْلُ اللّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ: این فضل خداست که به هر که بخواهد می دهد و خداوند وسعت بخش و بسیار داناست.
🔹 پيام های آیه ۵۴ سوره مائده 🔹
✅ #مؤمن باید به فكر عاقبت خود باشد، چه بسا مؤمنانى كه مرتدّ شوند.
✅ در راه #ایمان و شكستن سنّت ها و عادات جاهلى نباید از سرزنش ها و تبلیغات سوء دشمن ترسى داشت و تسلیم محیط نباید شد.
✅ #فضل_خدا تنها مال و مقام نیست، محبّت خدا و جهاد در راه او و قاطعیّت در دین هم از مظاهر لطف و فضل الهى است.
✅ دوستى متقابل میان بنده و خدا، از كمالات #انسان است.
✅ #مؤمن_واقعى كسى است كه هم عاشق و هم محبوب خدا باشد.
✅ كسى كه ایمان واقعى دارد، هرگز در برابر #كافران احساس حقارت نمى كند.
✅ دلى كه از محبّت #خدا خالى شد بیمار و وابسته به كافران مى شود، ولى دلى كه از مهر خدا پر است هرگز وابسته به کافران نمى شود.
✅ پرچم #اسلام را در آینده كسانى به دست خواهند گرفت كه عاشق خدا و مجاهد و با صلابت باشند.
✅ فضل #خداوند، محدود نیست و به هركسی به قدر لیاقتش عالمانه عطا مى كند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
#تلاوت_قرآن
🎙 قاری:
#استاد_عیدی_شعبان
📖 سوره مبارکه حمد
📖 سوره مبارکه بقره آیه ۱ و ۲
┅═✼✿✵📖✵✿✼═┅
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
⚜ #سبک_زندگی_قرآنی
🍂 به سختی ها هم نگاه مثبت داشته باشید. 🍂
🔸إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً
(#انشراح/۶)
⚡️ترجمه :
قطعا همراه با هر دشوارى، آسانى است.
🔴 سنّت و برنامه الهى آن است كه در کنار هر سختى، آسانى است.
🍁 هر سختی و رنجی، حتما به همراه خود یک رشد و موفقیت برای انسان دارد.
⭐️چنین دیدگاهی باعث می شود که انسان در مشکلات نیز خود را نباخته و به یُسری که به او می رسد توجه کرده و حتی بخاطر آن سختی، خدا را شکر کند.
🍃زیرا:
نابرده رنج گنج میسر نمی شود.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#شان_نزول 🌴
#بزرگ انصار ⚠️
(#نور /6-7) 📖
🏵ابن عباس می گویند سعد بن عباده (بزرگ انصار) خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله در حضور جمعی از اصحاب چنین عرض کرد :
🍃 ای پیامبر خدا هر گاه شخصی انجام اعمال منافی عفت را به کسی نسبت دهد و نتواند آن را ثابت کند ، باید هشتاد تازیانه بخورد ؟ پس من چه کنم که وارد خانه خود شدم و با چشم خود دیدم مرد فاسقی با همسرم در حال عمل خلافی است که اگر بگذارم تا چهار نفر شاهد بیایند و ببینند و شهادت دهند ، او کار خود را کرده است و اگر بخواهم او را به قتل برسانم ، از من بدون شاهد نمی پذیرند و به عنوان شکایت بگویم ، باید هشتاد تازیانه بر پشت من قرار گیرد
🏵پیامبر صلی الله علیه و آله گویا از این سخن احساس یک نوع اعتراض به این حکم الهی کرد ، رو به سوی جمعیت انصار نمود و به زبانی گله آمیز فرمود : آیا آن چه را که بزرگ شما گفت ، چنین شنیدید ؟
🍃آنها در مقام عذر خواهی بر آمدند و عرض کردند که ای رسول خدا او را سرزنش نفرما ، او مرد غیوری است و آن چه را که می گوید به خاطر شدت غیرت او است .
🏵سعد بن عباده به سخن درآمد و عرض کرد : ای رسول خدا 1 پدر و مادرم فدایت باد ، به خدا سوگند می دانم که این امر ، حکم الهی و حق است ، ولی با این حال از اصل این داستان در شگفتم (و نتوانستم در ذهنم این مشکل را حل کنم ) پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود :
🍃 حکم خدا همین است . او نیز عرض کرد : صدق الله و رسوله .
ادامه...👇👇
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh