💟 #دائره_المعارف_قرآن_کریم 💟
💠اجتهاد
#تاریخ_اجتهاد
👈3. #اجتهاد_در_عصر_غیبت
📃 در حدیثى، #امامزمان ( علیه السلام ) مرجع دستیابى اهل دین به احکام، در عصر #غیبت را فقیهان مىداند .
📜 با توجّه به این بیان، #رهبرى فکرى و مرجعیّت دینى در عصر غیبت از امامان معصوم ( علیهم السلام ) به #فقیهان جامع شرایط سپرده شده است .
در عصر غیبت ، اجتهاد فراز و نشیبها و تطوراتی را پشت سر گذاشته است .
✅ الف . مرحله جمع آوری و #تنظیم احادیث و تالیف کتابهای فقهی به صورت روایی با حذف سند ؛ کتابهایی نظیر مقنع صدوق و مقنعه مفید و نهایه شیخ به همین شکل #تالیف شد .
✅ ب . مرحله #کمال اجتهاد و تدوین مستقل کتابهای فقهی نظیر مبسوط شیخ طوسی
✅ ج . #رکود اجتهاد در فقه شیعه ، در این مرحله ، اجتهاد شیعه از پویایی و حرکت باز ایستاد و با اثر پذیری غالب فقیهان از #آرای شیخ طوسی ، اجتهاد در عمل تعطیل شد .
✅ د . مرحله حرکت و #رشد مجدد اجتهاد
✅ ه . پیدایش #اخباری گری که انزوای اجتهاد مبتنی بر اصول را سبب شد .
و . مرحله احیای دوباره اجتهاد و افول تفکر اخباری گری .
ادامه دارد.......
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
5.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیرقرآنکریم
#هودآیه۴۹
تِلْكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحِيها إِلَيْكَ ما كُنْتَ تَعْلَمُها أَنْتَ وَ لا قَوْمُكَ مِنْ قَبْلِ هذا فَاصْبِرْ إِنَّ الْعاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ «هود آیه49»
(اى پيامبر!) اينها از اخبار غيبى است كه ما آنها را به تو وحى مىكنيم (و) پيش از اين نه تو و نه قوم تو از آنها خبرى نداشتيد، پس (تو نيز مانند نوح) صبر كن كه همانا عاقبت (پيروزى)، براى متّقين است.
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
💠#تفسیر نور (محسن قرائتی)💫
تِلْكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحِيها إِلَيْكَ ما كُنْتَ تَعْلَمُها أَنْتَ وَ لا قَوْمُكَ مِنْ قَبْلِ هذا فَاصْبِرْ إِنَّ الْعاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ «هود آیه49»
(اى پيامبر!) اينها از اخبار غيبى است كه ما آنها را به تو وحى مىكنيم (و) پيش از اين نه تو و نه قوم تو از آنها خبرى نداشتيد، پس (تو نيز مانند نوح) صبر كن كه همانا عاقبت (پيروزى)، براى متّقين است.
نکته ها
داستان حضرت نوح عليه السلام در 6 سوره از قرآن كريم آمده است، اعراف، هود، مؤمنون، شعرا، قمر، نوح كه مفصّلترين آنها در همين سوره (هود) است.
سيماى نوح عليه السلام در قرآن: «1»
با اينكه نام حضرت نوح عليه السلام 40 مرتبه در قرآن آمده، امّا از محلّ تولّد، مسكن، شغل، وفات و محل دفن او چيزى نيامده است. زيرا آنچه براى ما درس و بهره است، همان رفتار و برخوردهاى اوست.
او اوّلين پيامبر اولوالعزم است كه رسالت جهانى و كتاب و شريعت داشت.
بعثت اين پيامبر اولوالعزم، بعد از حضرت آدم و به هنگام شيوع شرك و بتپرستى و ظلم بوده و برنامهى او را توحيد، نماز، امر به معروف و نهى از منكر، عدالت و صدق و وفا تشكيل مىداده است.
مدّت رسالت آن حضرت، 950 سال بوده است، وقتى در پايان، خداوند به او فرمود: كسى به رسالت تو ايمان نخواهد آورد، مأيوس شد و نفرين كرد و در نتيجه، حتّى زن و فرزندش كه در راه او نبودند، به همراه كفّار غرق شدند.
حضرت نوح عليه السلام، كه به پدر دوّم بشر شهرت گرفته، خداوند او را به پيامبرى برگزيده، إِنَّ اللَّهَ اصْطَفى آدَمَ وَ نُوحاً ... عَلَى الْعالَمِينَ «2» و در ميان جهانيان بر او سلام فرستاده است. «سَلامٌ عَلى نُوحٍ فِي الْعالَمِينَ» «3»
«1». تفسير الميزان.
«2». آلعمران، 33.
«3». صافّات، 79.
جلد 4 - صفحه 70
داستان حضرت نوح عليه السلام با تفاوتهايى در تورات نيز آمده است. كتبِ كلدانيان، هنديان، چينىها، يونانيان و پارسيان، طوفان نوح را قهر خداوند به سبب ظلم و فساد مردم دانستهاند. در اوستا، كتاب مقدّس زردشتيان نيز خطر طوفانى عالمگير كه به واسطه آن همهى مردم غرق مىشوند مطرح است، بدين صورت كه به جمشيد وحى مىشود كه حائطى عظيم بساز و همهى مردان و زنان صالح و از هر حيوان يك جفت را در آن قرار بده.
رسالت حضرت نوح عليه السلام جهانى بوده است، چون زمين بدون حجّت نمىشود و غرق شدن همهى كفّار با نفرين حضرت نوح عليه السلام كه فرمود: «رَبِّ لا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكافِرِينَ دَيَّاراً» «1» شاهد بر آن است و از طرفى اگر رسالت آن حضرت منطقهاى و سيل هم در همان محدوده بوده، ديگر به سوار كردن يك جفت از هر حيوانى نيازى نبوده است، در حالى كه اين كار براى حفظ نسل حيوانات در كرهى زمين انجام گرديده است. «2»
سرگذشت حضرت نوح عليه السلام؛ تاريخى هزار سالهاست، كه داستان يك سيل عالمگير، ماجراى انقراض يك نسل و آغاز جامعهاى نوين، تابلويى از پيروزى حقّ بر باطل، جلوهاى از مستجاب شدن نفرين پيامبر، نمونهاى از قطع رابطهى پدر و پسر به خاطر مكتب، آيتى از تسليم هستى در برابر فرمان خداوند، حفظ نسل حيوانات و كشتى سازى دور از دريا را در خود جاى داده است.
اين داستان نشان مىدهد كه گاه انسان به حدّى سقوط مىكند كه موعظهى انبيا عليهم السلام هم در او كارساز نمىشود، بلكه به پيروان آنها نسبتِ اراذل مىدهد و در برابر قهر الهى به كوه پناه مىبرد!
پیام ها
1- قرآن بهترين منبع براى آشنايى با تاريخ بشر است. تِلْكَ ...
2- بسيارى از بخشهاى تاريخ، براى انسان پنهان مانده كه يكى از آنها تاريخ حضرت نوح است. «تِلْكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ»
«1». نوح، 26.
«2». تفسير المنار مدّعى است كه رسالت حضرت نوح منطقهاى بوده، امّا تفسير الميزان به شدّت آن را ردّ مىكند.
جلد 4 - صفحه 71
3- پيامبر اسلام ومردم، جز از طريق وحى راهى براى آشنايى با تاريخ نوح عليه السلام نداشتند. «تِلْكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحِيها إِلَيْكَ»
4- سالمترين و مفيدترين اخبار تاريخى را بايد از طريق وحى دريافت كرد، زيرا از سرچشمهى علمِ بىنهايتى است كه هيچ گونه حادثه، فشار و غفلتى در ناقل آن وجود ندارد. «أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحِيها إِلَيْكَ»
5- ميزان علم غيب انبيا عليهم السلام به همان مقدارى است كه خداوند در اختيار آنان قرار داده است. «أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحِيها إِلَيْكَ»
6- تاريخ وسرگذشت انبياى قبل، بهترين تسلّى براى رهبران بعد است. «فَاصْبِرْ»
7- صبر و تقوى هر دو لازم و شرط پيروزى است. «فَاصْبِرْ إِنَّ الْعاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ،» به جاى «فاصبر انّ العاقبة للصابرين»
8- سر انجام، حقّ پيروز و باطل رفتنى است. «إِنَّ الْعاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ»
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
🔴 در محضر قرآن کریم/
✅ وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولَِئكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِّنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّديقِينَ وَ الشُّهَدَآءِ وَ الصَّٰلِحِينَ وَ حَسُنَ أُوْلئَِكَ رَفِيقاً. ذَلِكَ الْفَضْلُ مِنَ اللَّهِ وَ كَفَى بِاللَّهِ عَلِيماً (نساء/۶۹-۷۰)
🔹و هر كس كه از خدا و پیامبر اطاعت كند، پس آنان (در قیامت) با كسانى همدم خواهند بود كه خداوند بر آنان نعمت داده است، مانند پیامبران، صدّیقان، شهیدان و صالحان و اینان چه همدمهاى خوبى هستند. این همه تفضّل از سوى خداست و خداوند براى آگاه بودن، بس است.
🔸در سورهى حمد در كنار صراط مستقیم، گروه «انعمت علیهم» آمده بود، و این بار دوّم است كه در كنار آیهى صراط مستقیم، گروه «انعم اللّه علیهم» مطرح است. گویا غیر از انبیا و شهدا و صدّیقان و صالحان، دیگران بیراهه مىروند و راه مسقیم، منحصراً راه یكى از این چهار گروه است. در روایات، بهترین نمونهى صدّیقان؛ امامان معصوم علیهم السلام و حضرت صدیقه فاطمهى زهرا سلام الله علیها، معرّفى شده است. مراد از «شهدا»؛ یا كشتهشدگان میدان جهادند یا گواهان اعمال در قیامت. همنشینى با انبیا در دنیا براى همهى پیروان واقعى امكان ندارد، بنابر این مراد آیه، همنشینى در آخرت است.
🔸رسول اکرم(ص) در تفسیر این آیه فرمود: «مِنَ النَّبِیِّینَ یعنی مُحَمَّد و مِنَ الصِّدِّیقِینَ یعنی عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِب و مِنَ الشُّهَداءِ یعنی حَمْزَه وَ مِنَ الصَّالِحِینَ یعنی الْحَسَن وَ الْحُسَیْنُ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً یعنی الْقَائِمُ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ». امام رضا(ع) در حدیثی مفصل در بیان ویژگیهای امام فرمود: «الْإِمَامُ الْأَنِیسُ الرَّفِیق؛ امام، همدم و رفیق واقعی است». (تفسیر اهل بیت علیهم السلام، ج۳، ذیل آیه)
❇️ از پيامهای آیات
▫️قرار گرفتن در راه انبیا و شهدا و داشتن رفقاى خوب، جز با اطاعت از فرمان خدا و رسول به دست نمىآید. «و من یطع اللّه و الرسول، فاولئک ...»
▫️رفیق خوب؛ انبیا، شهدا، صدّیقان و صالحانند. رفقاى دنیایى را هم باید با همین خصلتها گزینش كرد. «حَسُن اولئک رفیقاً»
▫️اطاعت از رسول، پرتوى از اطاعت خدا و در طول آن است، پس با توحید، منافاتى ندارد. «من یطع اللّه و الرسول»
▫️پاداش اطاعت از پیامبر(ص)، همجوارى با همهى انبیاست. چون همه یک نورند و یک هدف دارند و اطاعت از یكى، همراه شدن با همه است. «من یطع اللَّه و الرسول... مع... النّبیین»
▫️آگاه بودن خدا، بهترین عامل تشویق براى انجام وظیفه است. «باللّه علیماً»
▫️مقام نبوّت از مقام صدّیقین و شهدا و صالحین بالاتر است (چون نام انبیا قبل از آنها برده شده است) «من النّبیین و الصدّیقین...
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
🟢 قرآن از زبان برادر!
💠 امام علی علیه السلام به عنوان بزرگترین پرورش یافته مکتب قرآن و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله همواره در سراسر نهج البلاغه و به مناسبتهای مختلف، ویژگیهای قرآن را بیان نموده و ارزشهای آن را برای مردم برشمرده و از آن تجلیل کردهاند و بارها مردم را به رعایت حق قرآن و تدبّر در آن ترغیب فرمودهاند و فرزندان خود را در عمل کردن به آن وصیت میکنند و میفرمایند: «خدا را، خدا را، درباره قرآن (در نظر بگیرید) مبادا دیگران در عمل کردن به دستوراتش از شما پیشی گیرند» (نامه ۴۷). در آستانهی روز ولادت با سعادت امیرالمؤمنین علیه السلام، به برخی از سخنان ارزشمند قرآن ناطق در نهجالبلاغه، توجه نمایید:
🔸نصیحت دهنده خیرخواه:
🔹بدانید که این قرآن آن نصیحت دهنده خیرخواه است که فریب نمیدهد. (خطبه ۱۷۶)
🔸بهترین راهنما:
🔹قرآن راهنمایی است که گمراه نمیکند. (خطبه ۱۷۶)
🔸گوینده راستگو:
🔹گوینده حدیث است که دروغ نمیگوید. (خطبه ۱۷۶)
🔸محکمترین و مطمئنترین پناهگاه و دست آویز:
🔹بر شما باد عمل کردن به قرآن، که ریسمان محکم الاهی، و نور آشکار و درمان سودمند است، که تشنگی را فرو نشاند، نگه دارنده کسی است که به آن تمسک جوید و نجات دهنده آن کسی است که به آن چنگ آویزد، کجی ندارد تا راست شود و گرایش به باطل ندارد تا از آن برگردانده شود. (خطبه ۱۵۶)
🔸شفا دهنده:
🔹از قرآن براى بیماریهاى خود شفا بطلبید، و به آن براى حل مشکلاتتان استعانت بجویید، چه اینکه در قرآن شفاى بزرگترین دردها است که آن درد کفر و نفاق و گمراهى و ضلالت است. (خطبه ۱۷۶)
🔸سرچشمه علوم و دانشها:
🔹سرچشمه علوم و دانشها همه در قرآن است. (خطبه ۱۷۶)
🔹خداوند قرآن را فرو نشاننده عطش علمی دانشمندان، و باران بهاری برای قلب فقیهان و راه گسترده و وسیع برای صالحان قرار داده است. (خطبه ۱۹۸)
🔸بالاترین ثروتهاست:
🔹بدانید هیچ کس از شما بعد از دارا بودن قرآن کمترین نیاز و فقر ندارد و اَحدى قبل از دارا بودن قرآن بینیاز نخواهد بود. (خطبه ۱۷۶)
🔸موجب زندگی و نشاط دلها است:
🔹بهار دلها در آن است. (خطبه ۱۷۶)
🔸بالاترین شفاعت کننده:
🔹بدانید قرآن است شفاعتکننده پذیرفته شده و گوینده تصدیق شده و هر کس که روز قیامت قرآن براى او شفاعت کند، شفاعت قرآن در مورد او پذیرفته شود. (خطبه ۱۷۶)
🔸کتاب جاودانه:
🔹قرآن نوری است که خاموشی ندارد، چراغی است که درخشندگی آن زوال نپذیرد، دریایی است که ژرفای آن درک نشود، راهی است که رونده آن گمراه نگردد، شعلهای است که نور آن تاریک نشود، جدا کننده حق و باطلی است که درخشش برهانش خاموش نگردد. (خطبه ۱۹۸)
🔸جامعیت قرآن کریم:
🔹کتاب پروردگار میان شما است که بیانکننده حلال و حرام، واجب و مستحب، ناسخ و منسوخ، مباح و ممنوع، خاص و عام، پندها و مثلها، مطلق و مقید، محکم و متشابه است، عبارات مجمل خود را تفسیر و نکات پیچیده خود را روشن میکند. (خطبه ۱)
🔹در قرآن اخبار گذشتگان و آیندگان و احکام مورد نیاز زندگیتان وجود دارد. (حکمت ۳۱۳)
⬅️ برای مطالعه بیشتر، میتوانید به خطبههای ۱۱۰, ۱۸۳, ۱۶۹, ۱۵۷, ۱۵۸, ۱۳۳, ۱۷۶,۱۹۸ و ... مراجعه کنید.
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
✅هر روز یک آیه
🍃وَزَكَرِيَّا وَيَحْيَىٰ وَعِيسَىٰ وَإِلْيَاسَ ۖ كُلٌّ
🍃 مِنَ الصَّالِحِينَ
🍃و هم زکریّا و یحیی و عیسی و الیاس
🍃 را (هدایت کردیم) که همه از
🍃 نیکوکارانند.
📚سوره مبارکه انعام ✍آیه ۸۵
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh