.
روند تاریخی مباحث ولایت فقیه از دیدگاه امام خمینی
بحث ولایتِ فقیه از دیرباز در میان متکلمان و فقیهان مطرح بوده است. عده ای بحث ولایت فقیه را از باب امور حسبه و عده ای با استفاده از مبانی کلامی در استمرار رسالت انبیاء و اولیا دانسته اند. در این مقاله برآنیم تا دیدگاهِ تاریخیِ حضرت امام (ره) در مورد ولایت فقیه را بیان کنیم. با وجود اهمیتِ والایی که بحثِ ولایت فقیه در عصر غیبت دارد، اما تا زمانِ ملا احمد نراقی (ره) و تألیف کتاب عوائد الایام، سه فصل مشخص در کتاب های فقهی دربارۀ این موضوع بحث کرده بود.[2] البته این به معنای عدم توجه فقها به این موضوع نیست، بلکه بحث از ولایت فقیه در ابواب مختلف فقهی به صورت پراکنده، صورت گرفته است. که در ابوابِ فقهی، بابِ جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، مصارف خمس و زکات و متولی اخذ آن، در بابِ خمس و زکات، بحث از قضاوت، حدود، دیات، حجر، ولایت بر غایبان و سفیهان و ولایت بر طلاق است. کتاب البیع در پرداختنِ به این موضوع سهم بیش تری دارد؟ بعد از مرحوم ملا احمد نراقی که فصل خاصی را به این مسئله اختصاص داده است، در سال بعد از تألیفِ کتاب عوائد به وسیلۀ میرفتاح حسینی مراغی و مباحث مختلف کتابِ جواهر الکلام، نظرهای شیخ انصاری در مکاسب، مطالب عمده ای است که در قرن های دوازده و سیزدهم در این باره نوشته شد.
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و شروع نهضت اسلامی، مباحث جامع تری در این زمینه ارائه شد و رنگ و شکل خاصی به خود گرفت.
شاید بتوانیم به طور کلی تألیفات و نوشتارها در این زمینه را، به سه گروه کلی تقسیم کنیم:
1) کتاب هایی که در شرح و تبیین دیدگاه امام نوشته شده است؛ 2) کتاب هایی که در نفی نظریه ولایت فقیه نگاشته شده است و 3) کتاب هایی که به طور مستقل به موضوع پرداخته و علاوه بر نظریۀ امام (ره) نظریه های جدیدی عرضه کرده اند.
مراحل طرح ولایت فقیه در آثار امام خمینی (ره)
امام خمینی از نظر زمانی در چهار مرحله، دربارۀ ولایت فقیه بحث کرده اند:
1) در مباحث کتاب کشف الاسرار و در پاسخ به شبهات کتاب اسرار هزار ساله؛ 2) در کتاب الرسائل «مبحث اجتهاد و تقلید» و تحریر الوسیله «مبحث امر به معروف ونهی از منکر»[3] و کتاب البیع؛ «بحث ولایت فقیه»؛
3) در مجموعۀ سخنرانی ها و مصاحبه هایی که در سال 1358 در دفاع از تصویب اصل ولایت فقیه در قانون اساسی جمهوری اسلامی است
@Velayatfaaqih
tasnimnews.com - فیلم مداحی محمود کریمی در شب چهارم محرم 1441- اخبار فرهنگی - اخبار تسنیم - Tasnim.mp3
5.47M
🔸بانوای: حاج محمود کریمی
هرشب یک مداحی تا عاشورا
حسینی
#شب_پنجم
#محرمی #امام_خامنه_ای #لبیک_یا_حسین
لینک عضویت درکانال«ولایت فقیه و ظهور»
🆔👇👇👇
💕┏━━━↬↫━━━
@Velayatfaaqih
┗━━━↬↫━━━
✨#امام_خامنه ای✨
🔴هر کس در راه روشنگری فکر مردم تلاش کند،
از یک انحرافی جلوگیری کند ،
از یک سوء فهمی مانع شود،
چون در مقابل دشمن است◀️ جهاد ▶️است.
#امام_خامنه_ای
#جهاد
@Velayatfaaqih
♻️ این گریه ها زنده نگه داشته مکتب سیدالشهدا را
🌷 امام #خمینی (ره) ؛
هر مکتبی #هیاهو می خواهد ، باید پایش #سینه بزنند،هر مکتبی تا پایش سینه زن نباشد، تا پایش #گریه کن نباشد، تا پایش توی سر و سینه زدن نباشد، حفظ نمی شود.
اینها اشتباه می کنند ، بچه اند اینها، نمی دانند که این نقش روحانیت و این نقش اهل منبر چه هست در اسلام، خودتان هم شاید خیلی ندانید.
این نقش یک نقشی است که اسلام را همیشه زنده نگه داشته، آن گلی است که هی آب به آن می دهند زنده نگه داشته،این #گریه ها #زنده نگه داشته مکتب سیدالشهدا را
📚صحیفه نور ، جلد ۸ ، صفحه ۷۰
👈بیانات امام خمینی(ره) در جمع وعاظ و روحانیون تهران
🗓مورخ: ۱۳۵۸/۰۴/۱۷
#امام_حسین با عده کم همه چیزش را فدای اسلام کرد، مقابل یک امپراطوری بزرگ ایستاد و(نه) گفت.
بچه ها و جوانهای ما خیال نکنند که مسأله،مسأله ملت گریه است ،این را دیگران القاء کردند به شماها که بگوئید ملت گریه. آنها از همین گریه ها می ترسند برای اینکه گریه ای است که #گریه_بر_مظلوم است ، #فریاد_مقابل_ظالم است.
صحیفه نور،جلد 10،صفحه 31
بیانات امام خمینی(ره) در جمع علمای غرب تهران
مورخ:1358/07/30
@Velayatfaaqih
✍ رهبرانقلاب:
خروج امام حسین (ع) برای امر به معروف و نهی از منکر است امر به معروف مصداق اتم واکملش امر به ایجاد یک جامعه اسلامی ، یکحکومت اسلامی است و نهی از منکر ، مصداق اتم واکملش نهی از منکر وجود یک جامعه طاغوتی است
۸۶/۱۰/۱۲
💠 @Velayatfaaqih
مفهوم شناسی ولایت فقیه
«ولایت» از ریشه «ولی» است و در اصل به معنای قرار گرفتن چیزی کنار چیز دیگر (2) همراه با وجود رابطه ای میان آن هاست؛ از این رو در معانی دوستی و یاری و پیروی به کار گرفته است. از مهم ترین معانی آنکه موارد کاربردش فراوان است، سرپرستی و تدبیر امور دیگری است.
مطابق این معنا «ولیّ» کسی است که متولّی و عهده دار کارهای دیگران است و در واقع، آن ها را سرپرستی می کند. همین معنا در «ولایت فقیه» مراد و مقصود است.
«فقیه» از ریشه «فقه» و به معنای فهم و دانایی است که بیشتر در مورد علم به دین بکار می رود (3) و «فقیه» به کسی می گویند که به معارف و احکام اسلامی آگاهی کامل دارد و در آن، صاحب نظر است. یعنی با توجه با دانش وسیعی که در حوزه های مختلف علوم به دست آورده می تواند حکم خدا را در مسائل فردی و اجتماعی از قرآن و روایات اسلامی، استخراج کند.
@Velayatfaaqih
پیشینه نظریّه ولایت فقیه
بعضی تصور می کنند که «ولایت فقیه» پدیده تازه ای است که هیچ سابقه ای در فقه و فقاهت اسلامی نداشته و از اندیشه سیاسی امام خمینی رحمة الله سرچشمه گرفته است؛ در حالی که این، خطایی بزرگ است که به دلیل بی اطاعتی از «فقه» و نیز آثار معصومان علیهم السّلام است.
در بخش بعد خواهد آمد که ولایت فقیه ریشه در کلمات معصومان علیهم السّلام دارد. آن بزرگواران به دلیل ضرورت های دینی و اجتماعی، ولایت و اختیاراتی را برای فقها بیان کرده اند و پس از ایشان پیوسته ولایت فقیه در آرای فقیهان بزرگ اسلام مطرح بوده است که نمونه هایی را می آوریم:
شیخ مفید (م 413 ق) از بزرگ ترین فقهای شیعه می گوید:
هنگامی که سلطان عادل (4) برای ولایت - در آنچه در ابواب فقه ذکر کردم - وجود نداشت. بر فقیهان اهل حقِ عادلِ صاحب رأی و عقل و فضل است که ولایتِ آنچه را بر عهده سلطان عادل است، بر عهده گیرند.
@Velayatfaaqih
هدایت شده از منتظر
.
ادلّه ولایت فقیه
در بحث not ولایت فقیه، یکی از مهم ترین مباحث، ادلّه ولایت فقیه است. پیوسته این سؤال مطرح بوده که به چه دلیل در جامعه اسلامی، فقیه بر دیگران مقدم است و او است که بر همگان ولایت دارد؟
در پاسخ این سؤال می گوییم: دلیل بر ولایت فقیه، هم از نظر عقلی قابل تحلیل است و هم از نظر نقلی؛ یعنی هم عقل، یک مسلمان را به اطاعت از فقیه در زمان غیبت دستور می دهد و هم روایات اسلامی.
بررسی و تحلیل دلیل عقلی بر ولایت فقیه
چون انسان به صورت اجتماعی زندگی می کند و می خواهد با این زندگی به کمال معنوی خود دست یابد، به دو عنصر اساسی نیازمند است:
1. قانون الهی که به دلیل الهی بودن از هر نقص و ضعف و خطایی دور باشد، تا هم نظام اجتماعی را سر و سامان دهد و هم عمل به آن ضامن سعادت همگان باشد. این قانون، همان کتاب الهی و سنت است که برنامه کامل و جامع بشر تا قیامت است.
2. مجری و حاکم عالم و عادل که اجرای کامل آن قانون را عهده دار شود.
@Velayatfaaqih
#انتشار_برای_اولین_بار
🎥 #امام_خامنه_ای 👇
صبر امام حسین(ع) فقط این نبود که بر تشنگی صبر کند، بر کشته شدن یاران صبر کند؛ اینها صبر آسان است
👌 #صبرِ_سخت_تر این است که دیگران، افراد #صاحب_نفوذ، افراد آگاه، افراد محترم هی بگویند آقا نکنید، این کار غلط است، این کار خطرناک است. هی ایجاد تردید کنند. چه کسانی؟
📌 افرادی مثل #عبدالله_جعفر، #عبدالله_زبیر، #عبدالله_عباس؛ این شخصیت های برجستهی بزرگ آن روز دنیا، #آقازاده_های مهم اسلام، اینها هی بگویند نکن این کار را...
#نعش_اراده_آقازادگی
#اراده_حسینی
@Velayatfaaqih
#باهرکسی_به_اندازه_عقلش_صحبت_کن✅
#میخوام_قربانی_بشم...
#حاج_اسماعیل_دولابی
#امام_حسین❤️ علیه السلام در مورد علت رفتنشان به کربلا به هرکس مطابق عقلش چیزی فرمود . ولی علت اصلیش معلوم نشد ، امام حسین❤️ علیه السلام به خداوند گفت من می خواهم قربانی شما بشوم
📚طوبای کربلا ، ص ۶۴
@Velayatfaaqih