🔷️عکسالعمل نیکی و بدی در جهان
🔸️آیا نیکی و بدی در جهان عکسالعمل دارد؟
🔹️این خود یک جهانبینی است
🔸️از نظر قرآن قطعاً چنین عکسالعملهایی در دنیا وجود دارد. البته مکانیزم این عکسالعمل به چه شکلی است و در چه حدی در ساختمان عالم وجود دارد، یک حساب دیگری است، ولی هست.
🔹️قرآن در بسیاری از آیات خود وقتی از عذاب نام میبرد عذاب دنیا را هم میگوید، کما این که از نعیم هم که سخن میگوید نعیم دنیا را هم میگوید و به علاوه در بعضی از موارد صریحاً از اثر کار در خود دنیا صحبت میکند و ذکری از آخرت به میان نمیآورد: وَ لْیخْشَ الَّذینَ لَوْ تَرَکوا مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّیةً ضِعافاً خافُوا عَلَیهِمْ
🔸️هان! ای آدمی که بچه کوچک داری، نسبت به یتیمان بیرحم نباش و بترس بر بچههای خودت؛ اگر تو امروز ظلم کنی ممکن است عکسالعملش به بچههای تو و به نسل تو برگردد.
📚 استاد مطهری، انسان شناسی قرآن، ص46
#متن_نوشت
#نیکیوبدی
🆔️@zendegi_filsofaneh
💢ریشهی تو، فهم، علاقه و انتخاب توست
🔸️دختر خوبم ! سقوط و انحطاط خیلی آسان و طبیعی است . جاذبه ها تو را به سقوط می خوانند ، ولی بالا رفتن و از کشش جاذبه آزاد شدن ، « موتورهای روشن » می خواهد .
✔ببین ! یک سنگ به اندازه ای بالا می رود ، که نیرویی پشت آن باشد با تمام شدن نیرو ، سقوط و افتادنِ سنگ طبیعی است ، ولی یک گیاه کوچک را نگاه کن ، که چطور از زیر خاک ها و سنگ ها سر بیرون می آورد و حتی آسفالت ها و سیمان ها را می شکند و سر بلند می نماید .
👈اگر تو به اندازه ی این گیاه کوچک ، ریشه داشته باشی ، از زیر خاک و سنگ و از زیر عادت و غریزه و از زیر حرف ها و هوس ها سر بیرون می آوری و سربلند می شوی .
✅دخترم می دانی ریشه ی آدم چیست ؟ ریشه ی تو ، فهم تو ، علاقه تو و انتخاب توست ، عمل تو از این ریشه ها سر بلند می کند .
📚 نامه های بلوغ ، علی صفایی حائری ، ص ۱۶۲
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#ولادتحضرتمعصومهسلاماللهعلیها
#روزدختر
🆔️@zendegi_filsofaneh
📜 وصله ها را بگير از من تا من سبك تر شوم
🔸️حضرت سید هاشم حداد رضوان الله علیه ميفرمود: من ميبينم در همۀ حرم های مشرّفه مردم خود را به ضريح میچسبانند و با التجا و گريه و دعا ميگويند: وَصْلهاي بر وصلههای لباس پارۀ ما اضافه كن تا سنگين تر شود.
🔹️كسی نميگويد: اين وصله را بگير از من تا من سبكتر شوم، و لباسم سادهتر و لطيفتر شود!
🔸️حاجات مردم غالباً راجع به امور مادّی است گرچه مشروع باشد، مثل أدا شدن قرض و بدست آمدن سرمايۀ كسب و خريدن منزل و ازدواج دختر جوان و شفاي مريض و ميهمانی دادن در ماه رمضان و امثالها.
🔺️و اينها خوب است در صورتی كه موجب قرب و تجرّد انسان گردد، نه آنكه بر شخصيّت و أنانيّت وي افزوده كند و هستی او را تقويت نمايد؛ زيرا اين تقويتِ هستی موجب سنگينی نفس و بُعد از راه خدا ميشود؛ به خلاف آنكه اينها بايد موجب قرب و سبكي و انبساط نفس گردد.
✅عملي خوب و صلاحِ واقعي بشر است كه موجب قُرب شود و نفس او را آزاد كند، خواه توأم با منفعت طبعي و طبيعي باشد و يا نباشد.
📚روح مجرد، ص ۲۷۰
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#قرب_به_خدا
#انبساط_نفس
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍اكثر و اكثریت نباید ملاك باشد و نباید انسان این جور باشد كه ببیند اكثر مردم كدام راه را میروند [همان راه را برود و بگوید] آن راهی كه اكثر مردم می روند همان درست است.
✅ این مثل همان تقلید است. همان طور كه انسان طبعا به سوی تقلید از دیگران كشیده می شود، طبعا به سوی اكثریت نیز كشیده میشود، و قرآن مخصوصا همان چیزی را كه انسان طبعا به سوی آن كشیده می شود انتقاد می كند، می فرماید: اگر اكثر مردم زمین را پیروی كنی، تو را از راه حق منحرف می كنند.
دلیلش این است كه اكثر مردم پیرو گمان و تخمین اند نه پیرو عقل و علم و یقین، و به تارهای عنكبوتی گمان خودشان چسبیده اند.
◀️ این است كه در كلمات امیرالمؤمنین هست: لاتَسْتَوْحِشوا فی طَریقِ الْهُدی لِقِلَّةِ اَهْلِهِ (نهج البلاغه، خطبه ۲۰۱) هرگز در راه هدایت، به دلیل اینكه در آن راه و جاده افراد كمی هستند وحشتتان نگیرد.
↔️ یك وقت دوتا راه در پیش رو دارید: یكی را می بینید كه انبوه جمعیت در آن موج می زند. راه دیگر را نگاه می كنید، می بینید عده كمی در آن هستند. گاهی انسان وحشتش می گیرد. فرض كنید به سوی مقصدی داریم میرویم. به یك دو راهی میرسیم. اكثریت مردم و انبوه جمعیت را می بینیم كه راهی را انتخاب كرده اند. اقلیتی هم راه دیگر را در پیش گرفته و می روند. آدم وحشتش می گیرد، می گوید ما هم از همان راه اكثریت می رویم، هرچه به سر آنها آمد به سر ما هم می آید. می فرماید: نه، راه شناس باشید، اكثریت یعنی چه؟!
📚مجموعه آثار شهید مطهری،ج ۲۲، ص۷۱۰
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#تقلید
🆔️@zendegi_filsofaneh
در آیات قرآن کریم و همچنین در روایات ، معادلی برای کلمه موزیک یا موسیقی در عربی سراغ ندارم . در قرآن کریم که نیست ، در روایات هم تا آنجا که در خاطرم هست ، سراغ ندارم .
... هر آوازه خوانی و هر نوع نوازندگی حرام نیست . آن نوع از آوازه خوانی و نوازندگی که شنونده یا حاضران در مجلس را به گناه می کشاند و اهتمام
آنها را به رعایت قوانین پاکی و تقوا ضعیف می کند حرام است ؛ اما اگر آوازه خوانی با موسیقی ای هست که این اثر را ندارد ، حرام نیست .
📚 موسیقی و تفریح در اسلام ، شهید دکتر بهشتی
#معرفی_کتاب
#متن_نوشت
#موسیقی
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بدترین دردها، بی دردی است. فلسفه یعنی دردمندِ فکر بودن. و فلسفه آنجایی است که پرسش مطرح میشود.
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#پرسش
#گفتگو
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍ امام على(ع):
🔸أصلُ السَّلامَةِ مِن الزَّلَلِ الفِكرُ قَبلَ الفِعلِ؛والرَّوِيَّةُ قَبلَ الكلامِ
🔸ريشه سالم ماندن از لغزشها، انديشيدن پيش از عمل كردن است وسنجيدن پيش ازسخن گفتن
#حدیث_گرافی
#اندیشیدن
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸به اسم آزادی، اَسیرَت می کنند!🔸
شیاطین میگویند «انسان آزاد است» و با این آزادی، انسان را بندۀ همه چیز میکنند!! اما انبیاء میگویند: «انسان بنده است» و با این بندگی، او را از بندگی دیگران آزاد میکنند! انبیاء با بندگی، انسان را از بندگیِ مخلوق آزاد میکنند و شیاطین به اسم آزادی، انسان را اسیر همۀ چیزهای پَست میکنند.
انبیاء با بندگی، انسان را از زندان نجات میدهند و شیاطین به اسم آزادی، انسان را زندانی میکنند.
💬آیتالله حائری شیرازی
#متن_نوشت
#اسارت
#بندگی
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸️حدیثی در باب امامت
🔹️حدیث معروف "مَنْ ماتَ وَ لَمْ یعْرِفْ امامَ زَمانِهِ ماتَ میتَةً جاهِلِیةً"(دلائل الصّدق، ص ۶ و ۱۳) هرکس بمیرد و پیشوای زمان خود را نشناسد، مرده است از نوع مردن زمان جاهلیت.
تعبیر خیلی شدیدی است چون در زمان جاهلیت مردم اصلًا مشرک بودند و حتی توحید و نبوت هم نداشتند .
1️⃣ کسانی که امامت را تنها به معنی رهبری اجتماعی میدانند، میگویند ببینید پیغمبر اکرم به مسئله رهبری تا کجا اهمیت داده که معتقد شده است اگر امت رهبر و پیشوا نداشته باشد، اصلًا مردنش مردن جاهلی است، برای اینکه صحیح تفسیر کردن و صحیح اجرا کردن دستورات اسلامی بستگی دارد به اینکه رهبری، رهبری درستی باشد و مردم پیوندشان را با رهبر محکم کرده باشند.
2️⃣ آنها که امامت را به مفهوم مرجعیت دینی معنی میکنند، [در معنی این حدیث] میگویند کسی که میخواهد دین داشته باشد، باید مرجع دینی خودش را بشناسد و بداند که دین را از کجا بگیرد.اینکه انسان دین داشته باشد ولی دینش را از مأخذی بگیرد که ضد آن است، عین جاهلیت است.
3️⃣ آن کسی که امامت را در حد ولایت معنوی میبرد، میگوید این حدیث میخواهد بگوید که اگر انسان مورد توجه یک ولّی کامل نباشد، مانند این است که در جاهلیت مرده است.
📚 استاد مطهری، امامت و رهبری، ص۳۶_۳۷
#متن_نوشت
#امامت
#ولایت_معنوی
🆔️@zendegi_filsofaneh
﮺ای رسول
تو نیامدهای که آدمها خوب شوند
تو آمدهای تا زمینهی انتخاب خوب را
برای آنها فراهم نمایی﮺
📚 تطهیر با جاری قرآن ج۲ ،ص ۲۲۳
#عکس_نوشت
#زمینهی_انتخاب_خوب
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴عادتهای فکری غیر عقلانی خطرناک است
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#عادت_فکری
#سطحی_نگری
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸️فایده اندیشیدن
ممکن است کسی از من بپرسد که شما از اندیشیدن صحبت میکنید، چه اثر و فایدهای دارد؟ هرگونه اندیشیدن و هرگونه تفکر اثری در شما بجای میگذارد و بر هستیِ شما (از حیث) تفکر میافزاید. اثری که از تفکر در وجود شما باقی میماند، آیا قابل زوال و از بین رفتن است؟
هر چیز بدنی و جسمانی قابل زوال است اما اثری که از ناحیه تفکر برای انسان حاصل میشود و به جان انسان افزوده میشود، ماندگار است و قابل زوال نیست. پس باید ذهن را فعال کرد و اندیشید.
💬دکتر دینانی
#متن_نوشت
#اندیشیدن
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰 آدمهایی که توسعه یافتهاند و پوستهها و دیوارها را شکستهاند نمیتوانند دوباره به زندانها بازگردند.
💬علی صفایی حائری
#عکس_نوشت
#توسعهیانسان
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❌خطرناکترین زندان، زندانِ اندیشهی کج است
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#اندیشه_کج
🆔️@zendegi_filsofaneh
📚کتاب: عقل و عشق
▫️مروری بر زندگی و اندیشه ملاصدرای شیرازی
✏️محمدتقی سهرابیفر
🔻منطبق با جدال بین عقل و عشق، حکما و عرفا نیز از دیرباز رودر روی یکدیگر بودهاند. اما ملاصدرا بدون اینکه عقل و عشق را تقابل با یکدیگر قرار دهد، آن دو را مکمل یکدیگر میداند. صدرالمتالهین عقل را به عنوان ملکی از ملائک الهی، لازمه شناخت و معرفت میداند. اما در عین حال، به صراحت بیان میکند که عقل به تنهایی قادر به رسیدن به سرمنزل مقصود نیست و این مکاشفه و نور الهی است که انسان را به هدف میرساند. بدین ترتیب ملاصدرا بنای حکمت متعالیه را بر اساس سه مسلک قرآنی، عرفانی و برهانی احداث میکند. این پیوند تحول عظیمی در فلسفه اسلامی ایجاد کرد و منظر جدیدی پیش روی فلاسفه نهاد و به بسیاری پرسشها پاسخ داد. به همین نحو، حکمت متعالیه صدرا پاسخگوی بسیاری از مباحث امروزین نیز هست.
#معرفی_کتاب
#عقلوعشق
🆔️@zendegi_filsofaneh
‼️مسلمان بودن؛ از ادعا تا واقعیت‼️
✅حضرت محمد صلی الله علیه و آله:
چگونه ادعا میکنی مسلمان هستی؛ در حالی که مردم از دست تو سالم نيستند؟
و چگونه خود را مؤمن می دانی در حالی كه مردم از تو در امان نيستند؟
و چگونه گمان میکنی داراى تقوى هستى در حالی كه مردم از آزار و اذيت تو اجتناب مىكنند؟
كسى كه ادعا كند دوست ماست ولی به گفتار ما عمل نكند، از ما نيست و ما از او نيستيم.
📚ترجمه ارشاد القلوب ، صفحه ۲۷۴
#متن_نوشت
#مسلمانبودن
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰نگاه محدود و احمقانه و قشری به انسان
🔻این که فرمودند اگه فقر از یک در آمد ایمان و دین از در دیگه میره بیرون یعنی ما ماده و معنا رو با هم باید تعریف کنیم، جسم و روح انسان از هم جدا نیست ،تفکیک مکانیکی وجود نداره ، یعنی نه نگاه هندی و شرقی داریم که به اسم اینکه ما دنبال تعالی روح و معنویات هستیم گرفتار ذلت فقر و تحقیر و استعمار و اینا بشیم و تو سری بخوریم؛ نه مثل غرب انسان را تبدیل کنیم به یک حیوان وحشی که هیچی سرش نمیشه الا قدرت و ثروت و لذت، در طلب رفاه، انسان رو قربانی اقتصاد کنی... خداپرستی بشه پولپرستی ،دلار پرستی طلاپرستی ،شهوت پرستی.
🔻جامعه متمدن باشه ظاهراً اما انسانی که تو اون جامعه است انسان وحشی باشه، انسان وحشی ولی جامعه متمدن و مجهز ... هر چه بیشتر بخور و کیف کن و لذت ببر ، مسابقهی ثروت و قدرت و لذت، فقط ببین چیکار کنیم بهمون بیشتر خوش بگذره!
🔻 کجایی اصلا ؟ اینجا کجاست؟ ما کجاییم؟ مهم نیست! تا کی اینجا هستیم؟ چه میدونم! کی و کجا اومدیم؟ مهم نیست! کجا میریم بعداً؟ اینا ربطی به ما نداره ! ما الان اینجاییم باید خوش بگذرونیم!
خوب این خیلی نگاه محدود و احمقانه و قشری است به انسان...
🔻 نگاه سوم، شیر روز و پارسای شب است ...
💬حسن رحیمپور ازغدی
#متن_نوشت
#نگاهمحدود
#نگاهقشری
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰 هنگامی که انسان نیاز های عظیم دارد و وقت کم، چارهای جز این نیست که خودش را زیاد کند و رشد بدهد.
💬علی صفایی حائری
#عکس_نوشت
#رشد
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹 چرا هرکسی نمیتواند از هر دینی که خواست پیروی کند تا به سعادت برسد؟
❓ چرا کثرت گرایی دینی (پلورالیسم) باطل است؟
🔺️پاسخ استاد رحیمپورازغدی
#کلیپ_تصویری
#پلورالیسم
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍استعمار یعنی تعطیلی فکر؛ نه به آن معنی که اجازه ندهند شما فکر کنید
✅بلکه به آن معنی که فرصت ندهند شما فکر کنید...
⬅️استعمارِ نو ، استعمارِ رسیدن به جواب قبل از رسیدن به سوال است.
💬آیت الله محی الدین حائری شیرازی
🆔️@zendegi_filsofaneh
📖آموزش مهارت تفکر انتقادی به کودکان
✍آموزش تفکر انتقادی که یکی از مهارتهای زندگی است از دوران کودکی بسیار مهم است چرا که فرد را قادر میسازد تا اطلاعات دریافتی را از همان کودکی ارزیابی نموده و خطرات عمل برپایه یک فرض غلط را به حداقل برساند.
✅تفکر انتقادی را باید از سنین پایین به کودکان آموزش دهید تا وقتی بزرگتر شدند در مقابل دوستان ناسالم، انتخابهای اشتباه یا حتی موج تبلیغات و مد و رسانه، بتوانند تصمیم درست بگیرند و از خودشان محافظت کنند.
🔍داشتن توانایی و مهارت تفکرانتقادی به اشخاص این اجازه را میدهد تا بتوانند در زندگی اطلاعات را تجزیه و تحلیل و استدلال کنند و به ارزیابی مشکلات پیرامون خود بپردازند و تصمیم گیری معقولی اتخاذ نمایند.
برای این که کودک شما از همان ابتدا بتواند تصمیمهای مهمی در زندگی خود بگیرد، باید قدرت تجزیه و تحلیل، ارزیابی و قضاوت نسبت به شرایط زندگی خود را آموزش ببیند.
🗃تفکر نقادانه میتواند به مثابه جعبه ابزاری از مهارتها تصور شود که کودکان را قادر میسازد عمیقتر و روشنتر درباره آنچه به آن باور دارند و درباره آنچه باید انجام دهند فکر کنند. چنین تفکری به آنها کمک خواهد کرد نسبت به اطلاعاتی که دریافت میکنند هوشیارتر باشند و کمتر در معرض قانع شدن متعصبانه، پیشداوری و باور یا رفتار نامعقول قرار گیرند، پرورش این مهارتها در مدرسه از آنرو اهمیت دارد که یادگیری عاقل و منطقی بودن، مستقل بودن و برای خود فکر کردن عناصر کلیدی هر نوع آموزش است.
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔴 تقیه فقط از مخالفان نیست؛ از دوستان جاهل هم باید تقیه کرد
🔸در سالهای اقامتم در حوزه علمیه قم که افتخار شرکت در محضر درس پرفیض مرحوم آیتالله آقای بروجردی (اعلی الله مقامه) را داشتم، یک روز در ضمن درس فقه حدیثی به میان آمد به این مضمون که از حضرت صادق(ع) سؤالی کردهاند و ایشان جوابی دادهاند. شخصی به آن حضرت میگوید: قبلا همین مسئله از پدر شما امام باقر(ع) سؤال شده، ایشان طور دیگر جواب دادهاند، کدامیک درست است؟
🔹حضرت صادق(ع) در جواب فرمود: آنچه پدرم گفته درست است. بعد اضافه کردند شیعیان، آن وقت که سراغ پدرم میآمدند با خلوص نیت میآمدند و قصدشان این بود که ببینند حقیقت چیست و بروند عمل کنند، او هم عین حقیقت را به آنها میگفت. ولی اینها که میآیند از من سؤال میکنند قصدشان هدایت یافتن و عمل نیست، میخواهند ببینند از من چه میشنوند و بسا هست که هرچه از من میشنوند به این طرف و آن طرف بازگو میکنند و فتنه به پا میکنند. من ناچارم که با تقیه به آنها جواب بدهم.
🔸چون این حدیث متضمن تقیه از خود شیعه بود نه از مخالفین شیعه، فرصتی به دست آن مرحوم داد که درد دل خودشان را بگویند. گفتند: «تعجب ندارد، تقیه از خودمانی مهمتر و بالاتر است. من خودم در اول مرجعیت عامّه گمان میکردم از من استنباط است و از مردم عمل، هرچه من فتوا بدهم مردم عمل میکنند. ولی در جریان بعضی فتواها که برخلاف ذوق و سلیقه عوام بود، دیدم مطلب این طور نیست».
📚استاد مطهری، ده گفتار، ص۳۰۵-۳۰۴
#متن_نوشت
#تقیه
🆔️@zendegi_filsofaneh
آمده است امیرالمومنین وقتی به خواستگاری دختر رسول الله رفت سه چیز داشت. شمشیری برای جنگ، «زرهی» برای حفاظت از تن و شتری که در باغ های مدینه با آن کار می کرد. پیامبر صلواتاللهعلیهوآله به حضرت فرمود «زره» را بفروشد و اسباب منزل فراهم کند و حضرت «زره» را فروخت و فاطمه سلاماللهعلیها را به خانه آورد...
#متن_نوشت
#سالروزازدواجدونورالهی
🆔️@zendegi_filsofaneh