✍ امام على عليه السلام:
🔸هرگاه گناهى مرتكب شدى، به محو آن با توبه بشتاب
🔸إنْ قارَفْتَ سَيّئةً فعَجِّلْ مَحْوَها بالتَّوبةِ
📚تحف العقول صفحه۸۱
#حدیث
#توبه
🆔️@zendegi_filsofaneh
💠 آبشار توبه
🔹 در سوره مباركه فرمود: ﴿لِكُلِّ امْرِئٍ مِنْهُم مَا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ﴾؛[1] اگر كسی ـ معاذ الله ـ بیراهه رفت گناهی را كسب كرد، به یك اخلاق بد عادت كرد؛ به دروغ, به خیانت, به حرام, به اعتیاد ـ معاذ الله ـ عادت كرد، این را كسب كرد؛ قبلاً كه نداشت این صفت را بعد كسب كرد، این خُلق را كسب كرد، وقتی كه به دنیا آمد كه این خُلق را نداشت، این صفت را كه نداشت؛ الآن كه این صفت را كسب كرد خود این كاسب در اختیار این مكسوب است، به هر سَمتی كه این صفت بخواهد ببرد او می رود، چون عادت كرد. اگر ـ خدای ناكرده ـ به حرام عادت كرده به گناه عادت كرده، چشم او, گوش او, زبان او در اختیار مكسوب است.
🔹 در سوره «نساء» می فرماید: ﴿لِلرِّجَالِ نَصِیبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنِّسَاءِ نَصِیبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ﴾[2] كاسب اختیار دارد و مال در اختیار كاسب است؛ ولی اگر ـ خدای ناكرده ـ صفت بدی را كسب كرد، این كاسب در اختیار مكسوب است كه فرمود: ﴿لِكُلِّ امْرِئٍ مِنْهُم مَا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ﴾.
🔹 مرحوم ابن بابویه قمی (رضوان الله علیه) در كتاب شریف توحید از وجود مبارك حضرت امیر (سلام الله علیه) نقل می كند که كسی به حضرت عرض كرد چرا من نمی توانم نمازشب بخوانم؟ گاهی شب های بهار كوتاه است؛ اما شب های زمستان كه خیلی طولانی است، آدم از خواب خسته می شود! عرض كرد چرا؟ فرمود: «قَیدَتْكَ ذُنُوبُك»[3] این گناهِ روز، دست و پایت را بست، «قَیدَتْكَ ذُنُوبُك».
🔹 بنابراین ما دو نحو كسب داریم: كسبی كه كاسب مسلّط است و كسبی كه آن مكسوب مسلّط بر این كاسب است و اگر كسی ـ خدای ناكرده ـ یك كسب حرامی داشت؛ یعنی به وصف بدی عادت كرد راه برای توبه باز است. توبه را میگویند آب توبه، نه یعنی نزد یك روحانی بروید یك استكان آب دم بزند بخورید؛ خود توبه, آب است! «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّی وَ أَتُوبُ إِلَیه»[4] این آبشار است، آبِ توبه یعنی همین! «تُبت الیك» این آبشار است، نه اینكه برویم نزد كسی یك لیوان آب بخوریم یا یک بطری آب ببریم، آنها هم یك عادت است و بد نیست؛ اما رو به قبله بودن و آب توبه و اینها نیست، خود «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّی وَ أَتُوبُ إِلَیه» این آبشار است و انسان را پاك می كند، خدایا آمدم! لازم نیست حرف بزنی, لازم نیست بگوید استغفرالله، با یك اراده جدّی تخلّل ناپذیر بگوید خدایا آمدم؛ این می شود پاک، می شود آبشار. پس این طور نیست كه اگر كسی ـ خدای ناكرده ـ یك صفت بدی كسب كرد نتواند نجات پیدا كند این طور نیست.
💬آیتالله جوادی آملی
[1] . سوره نور، آیه11.
[2] . سوره نساء، آیه32.
[3] . التوحید (للصدوق)، ص97.
[4] . المحاسن، ج1، ص53.
#متن_نوشت
#عادت
#کسب
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴با عقل خطا را میشناسیم و با عقل خطا را مرتفع میکنیم اما اگر عقل، خود خطا کرد چه کنیم؟
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#رفع_خطای_عقل
🆔️@zendegi_filsofaneh
اگر بگويند...
آيا حاضرى حلقوم علىاصغر اباعبداللَّه الحسين‹ع› را بِبُرى؟ آيا میتوانى حسين فاطمه‹س› را تكّه تكّه كنى و فرق على‹ع› را بشكافى؟ میگوييم خير! تمام جوابها منفى است و خودمان را از اين اعمال بسيار دور مىبينيم. احساس مىكنيم كه اين گناهان، گناهان ما نيست و بين ما و آنها، حائلها و واسطههاى زيادى وجود دارد.
اعتقادم اين است كه ما هنوز در فضاى اين گناهان قرار نگرفتهايم. هنوز مجبور نشدهايم كه به خاطر محبوبهامان دست به هركارى بزنيم، در حالى كه همه فرعونيم فقط مصرهاى ما كوچک بزرگ میشود
من در محدوده خانهام، مادر و پدرم، فرزند و عيالم، فرعونى هستم و «أَنَا رَبُّكُمُ الاعْلى» را در آن حد دارم و در اين زمينه قدم برمیدارم.
📚 صفایی حائری، اخبات ، ص ۹
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#فرعون_وجود
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍ امام باقر عليه السلام:
🔸إنّي لَأكْرَهُ أن يكونَ مِقدارُ لِسانِ الرجُلِ فاضِلاً على مِقدارِ عِلمِهِ، كما أكرَهُ أن يكونَ مِقدارُ عِلمِهِ فاضِلاً على مِقدارِ عَقلِهِ
🔸من خوش ندارم كه اندازه زبان مرد، فزونتر از اندازه دانش او باشد؛ چنان كه خوش ندارم اندازه دانش او، فزونتر از اندازه خرد او باشد
📚ميزان الحكمه جلد10 صفحه195
#حدیث_روز
#فزونی_عقل
🆔️@zendegi_filsofaneh
سیزده آبان روز بسیار مهمى است؛ به یک معنا روز دانشآموز است، به یک معنا روز دانشجوست، به یک معنا روز استوارى ملت ایران در مقابل ترفند استکبار است.
#عکس_نوشت
#سیزده_آبان
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔹مواجه با دنیا میتواند متفاوت باشد.
❌ گاهی انسان در مواجه با دنیا، دچار تنزل قلبی میشود . چرا که قلبش رو به دنیا و مفتون آن است، لذت دنیوی میبرد و اشتغال جدی به دنیا دارد.
✔️ اما گاهی انسان در عین اینکه مشغول دنیا است، اهل تجارت و اهل کار است و در زندگی عادی است، اشتغال جدی به دنیا ندارد.
🕊 یعنی در عین اینکه در دنیا است ولی مواظب است تیغ دنیا به پای او نرود و از دنیا رنگ نگیرد و به دنیا بی رغبت است.
💬استاد یزدانپناه
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#مواجه_با_دنیا
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴عادتهای فکری غیر عقلانی خطرناک است
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#عادت_فکری
#سطحی_نگری
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸️سخن بوعلیسینا در باب عبادت
بوعلی سینا، این فیلسوف بزرگ اسلامی، در پرتو اسلام یک سلسله مسائلی را طرح کرده است که قبل از او هیچ فیلسوفی، یونانی و غیریونانی، طرح نکرده است.
از جمله وارد این مسئله میشود که انسان مدنی بالطبع است، بعد وارد مسئله عبادت میشود، میگوید از نظر اجتماعی (هم از نظر اجتماعی بحث میکند و هم از نظر غیراجتماعی) و برای زندگی اجتماعی بشر ضرورت دارد که خدای خودش را بشناسد و پس از شناسایی متوجه بشود که از جانب آن خدا قانون عادلانهای برای زندگی بشر وجود دارد و باز واجب و لازم است عبادت وجود داشته باشد، عبادت هم تکرار بشود تا همیشه انسان یادش باشد که بنده است و خدایی دارد. وقتی که این تذکر و تلقین در روحش وجود داشت جلو معصیت و گناه او را میگیرد.
میخواهد ظلم کند، نماز میآید جلو چشمش مجسم میشود، میگوید تو که اعلام عبودیت کردی، تو که گفتی من رها نیستم، [پس چرا میخواهی ظلم کنی؟!] در اینجا چه قانونی دارد؟ میگوید: «و فُرضت علیهم العبادة المفروضة بالتکریر» به این جهت عبادت واجب شده است تا در روح انسان چنین نیرویی پیدا بشود و در اثر این نیرو که تجدید عهد با ایمان است دائماً ایمانش تجدید گردد و این ایمان مانع گناه کردن بشود.
این اولین درجه تسلطی است که انسان از ناحیه عبادت پیدا میکند و آن تسلط بر خود است
📚 استاد مطهری، آزادی معنوی، ص63
#متن_نوشت
#عبادت
#تسلط_بر_نفس
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
با او، تا او میشود رفت
💬استاد صفایی حائری
#پادکست
🆔️@zendegi_filsofaneh