🏴🕯🏴🕯🏴🕯
◾ امام هادی (علیه السلام) فرمود: «مَنْ هَانَتْ عَلَیهِ نَفْسُهُ فَلَا تَأْمَنْ شَرَّهُ»؛
✔كسی كه خود را كریم نمی داند و كریمانه زندگی نمی كند، از شرّ او در امان نباش، زیرا كسی كه به خودش رحم نمی كند یقیناً به شما رحم نخواهد کرد !
💬 آیت الله جوادی آملی
#حدیث
#زندگی_کریمانه
#شهادت_امام_هادی_علیه_السلام
🆔 @zendegi_filsofaneh
💢پرسش:
در تعلیمات اسلامی ، دو تعبیر در مورد نفس (خود) به چشم می خورد گاه تعبیراتی هم چون کرامت نفس، عزت نفس و .... مشاهده میشود که به نوعی توجه دادن به خود است و گاه از مبارزه با نفس سخن به میان می آید.
آیا این دو تعبیرِ متفاوت تناقض نیست؟🤔
🔰پاسخ استاد شهید مطهری🔰
✔نه، تناقض نیست، انسان دارای دو «خود» است.
👈 یک «خود» که خوب دیدن او عُجب است، بزرگ دیدن او کِبر است، خواستن او خودخواهی و مذموم است، با او باید جهاد کرد، به او باید به چشم یک دشمن نگاه کرد و با هواهای او باید مبارزه کرد؛
👈 و یک «خود» دیگر که باید آن را عزیز و مکرّم و محترم داشت، باید حرّیت و آزادیاش را حفظ کرد، باید قوّت و قدرتش را حفظ کرد و آلوده به ضعفش نکرد.
🔸️ اما دو «خود» را چگونه میتوان توجیه کرد؟ آیا اینکه انسان دارای دو «خود» است یعنی هرکس دو «من» دارد؟
📌شک ندارد که هرکسی یک«من» است نه دو «من»، و این قابل قبول نیست که بگوییم انسان [دچار] تعدد شخصیت است. در روان شناسی نام یک بیماری را «تعدد شخصیت» گذاشتهاند، ولی همان بیمار هم واقعاً دو شخص نیست. اگر دو شخص باشد، هرکدام به راه خود میروند. یک شخص نامتعادل را گاهی میگویند که به بیماری تعدد شخصیت دچار شده، و الّا واقعاً او تعدد شخصیت ندارد. انسان که واقعاً دارای دو «خود» نیست، پس لابد چیز دیگری است.
⏪انسانِ دارای دو خود به این معناست که دارای یک خود واقعی و حقیقی و یک خود مجازی است که آن خود مجازی ناخود است، و مبارزه با نفس که ما میگوییم مبارزه با خود، در واقع مبارزه خود با ناخود است
🔘ولی انسان در باطن ذات خود حقیقتی دارد که اصلًا حقیقت اصلی ذاتش اوست و اینهای دیگر را که به عنوان خود احساس میکند، در واقع ناخود را خود احساس میکند. او همان چیزی است که قرآن از او به بیان فَاذا سَوَّیتُهُ وَ نَفَخْتُ فیهِ مِنْ روحی تعبیر میکند؛ یعنی یک حقیقتی است نه از سنخ ماده و طبیعت بلکه از سنخ ملکوت و قدرت، و از سنخ عالمی دیگر.
🔺️به آن خود توجه کردن، یعنی حقیقت انسانیت خویش را دریافتن و شهود کردن. وقتی انسان به او توجه میکند، آن را به عنوان محض حقیقت در مییابد، چون جوهر او جوهر حقیقت است و با باطل و ضد حقیقتها و پوچها و عدمها ناسازگار است
📚 استاد مطهری، تعلیم و تربیت در اسلام، ص۱۴۹_۱۴۸
#متن_نوشت
#کرامت_نفس
#خودِ_حقیقی
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰 با ارزشترین ثروت🔰
🔹یکی از اصحاب امام هادی (علیهالسلام) آمد و از فقر گله کرد و درخواست کرد که برای نجاتش از فقر به او کمکی بکنند.
🔸️حضرت فرمودند: تو خیلی ثروت داری چطور ادعای فقر میکنی؟
🔹️عرض کرد: آقا من چه قدر مقروضم، گرفتارم، چه ثروتی؟! من از خودم ثروتی سراغ ندارم.
🔸️حضرت فرمودند: حاضری محبت ما را بدهی و همه ثروت عالم را به تو بدهند؟ قسم خورد که هرگز راضی نیستم.
🔹️حضرت فرمودند: پس تو ثروتی داری که از همه ثروتهای عالم ارزشش بیشتر است؛ پس چگونه ادعای فقر میکنی؟!
💬آیتالله مصباح یزدی
#بزرگترین_ثروت
#محبت_اهل_بیت
🆔️@zendegi_filsofaneh
💢دین، یگانه رام کننده نفس امّاره💢
🔸️در حدیث است که رسول خدا صلوات الله علیه فرمود:
شیطانِ من به دست من اسلام آورد و رام شد.
🔺️این حدیث از یک جنگ درونی و ناسازگاری داخلی و به تعبیر دیگر از یک صف بندی و جبهه بندی داخلی در وجود انسان حکایت میکند؛ به علاوه اینکه خبر میدهد که این صف بندی و جبهه بندی را من در وجود خودم بهم زدم و بجای آن، صلح و صفا و آرامش برقرار کردم.
🔘این خود یک حقیقتی است که علمای روان شناس اعتراف دارند، میگویند انسان به علل و عواملی حالتی پیدا میکند که یک نوع آشفتگی و ناهماهنگی در افکار و احساساتش پیدا میشود، روحیه اش تجزیه میشود به دو جبهه و دو قسمت.
👈لهذا اشخاصی دیده میشوند که از آنها دو نوع کارهای کاملًا متخالف و متضاد دیده میشود: در یک لحظه و یک حالت نرم و ملایم اند، در لحظه و حالت دیگر درشتخو، گاهی مهربانند و گاهی بی عاطفه و قسی القلب، گاهی زیاد میترسند و گاهی زیاد تهوّر و جسارت به خرج میدهند، گاهی متدین و رو به خدا هستند و گاهی لاابالی و دنبال فسق و فجور، «یک دست به مُصحف اند و یک دست به جام، گه نزد حلال اند و گهی نزد حرام»، و بالاخره در زیر این گنبد فیروزه فام نه کافر مطلق اند و نه مسلمان تمام.
🤔حالا باید دید این ناهماهنگی در عمل و رفتار و کنش از کجا پیدا میشود. چرا بعضی از مردم گاهی مثل کبک خوش میخرامند و گاهی مثل کلاغ ناهنجار میدوند؟
✔ منشأ این ناهماهنگی و یکنواخت نبودن در عمل و رفتار همانا ناهماهنگی و انتظام نداشتن افکار و احساسات است. این آشفتگی در عمل، مولود و معلول آشفتگی روح است، و به تعبیر رسول اکرم مولود صف بندی و جبهه بندی و جنگ و نزاعی است که بین انواع افکار و احساسات است.
⏪ پس باید کاری کرد که این آشفتگی روحی و این جنگ داخلی متارکه شده و صلح و صفای واقعی بین انواع افکار با هم و انواع احساسات با هم پیدا شود، ولی البته صلح و صفای واقعی نه صلح موقت و مسلّح.
✅در اینجا بار دیگر احتیاج بشر را به «دین» احساس میکنیم، چون رام کردن و مطیع ساختن احساسات امّاره بشر از عهده هر قوّه و قدرت دیگر خارج است. هر قوّه و قدرت دیگر مقهور و آلت(ابزار، وسیله) هوا و هوس بشر واقع میشود، خواه آنکه آن قدرت زور باشد و یا علم و یا چیز دیگر.
📚 استاد مطهری، حکمتها و اندرزها، ج 1، ص ۳۰_۲۸
#متن_نوشت
#دین
#رام_کننده_نفس_اماره
#تعادل_قوای_نفسانی
🆔️@zendegi_filsofaneh
✧﷽✧
✨ پرسیدند: فرق کریم با جواد در چیست؟
فرمودند: از شخص کریم همینکه درخواست کنید به شما عنایت میکند
ولی« جواد »خود به دنبال سائلمیگردد تا به او عطا کند ..
#میلاد_امام_جواد_علیه_السلام_مبارک
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸️آیا بهشت و جهنم از قبل آماده است؟🤔
🎥پاسخ را ببینیم و بشنویم از زبان استاد شهید مطهری
#کلیپ
#بهشت
#جهنم
🆔️@zendegi_filsofaneh
💢بردگان و آزادگان
🔘حضرت علی علیه السلام میفرماید: «دنیا خواه ناخواه منزلگاهی است برای بشر که چند صباحی در آن زندگی میکند و میرود.» بعد میفرماید: «ولی مردم در این دنیا دو دستهاند:
یک دسته به بازار این جهان میآیند و خودشان را میفروشند و برده میسازند؛ دسته دوم مردمی هستند که خود را در این بازار میخرند و آزاد می سازند»
(نهجالبلاغه، حکمت ۱۳۳)
🔺️این سخن به قدری عمیق و محکم و پرمعنی است که جز از روحی که با نور خدا روشن شده باشد تراوش نمیکند. آری، محصول زندگی برخی از افراد- که متأسفانه هنوز اکثریت افراد بشر را تشکیل میدهند- بردگی و خودفروشی و شخصیت خود را از دست دادن و به تعبیر قرآن خودباختن و خودزیان کردن است، بندگی شهوت و حرص و خشم و کینه است، اسارت در بند عادات جاهلانه و رسوم بی منطق و نامعقول است، تقلید از مد و تابعیت این اصل است که «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو».
✔بعضی از مردم چنین میپندارند که همینکه مملوک کسی دیگر نبودند و به اصطلاح زرخرید نبودند، دیگر آنها آزاده اند؛ دیگر نمیدانند هزار نکته باریکتر از مو اینجاست؛ نمیدانند اسارت و بندگی هزار نوع و هزار شکل دارد؛ نمیدانند که بندگیِ طمع و آز هم بندگی است، اسارت در قید عادات جاهلانه هم بندگی است، پول پرستی هم بندگی است
📚 استاد مطهری، حکمتها و اندرزها، ج ۱، ص۲۲_۲۱
#متن_نوشت
#بردگی_و_خودفروشی
#آزادی_و_آزادگی
🆔️@zendegi_filsofaneh
🕋 مولود کعبه
🔸️حضرت آیتالله خامنهای: «شخصیت امیرالمؤمنین از لحظهی ولادت تا هنگام شهادت، یک شخصیت استثنائی است. ولادت او در جوف کعبه است -که نه قبل از آن حضرت و نه بعد از آن حضرت تا امروز چنین اتفاقی نیفتاده است- شهادت آن بزرگوار هم در مسجد و محراب عبادت است. بین این دو نقطه هم، همه زندگی امیرالمؤمنین جهاد و صبرلله است و حرکت در راه رضای الهی است.»
#عکس_نوشت
#مولود_کعبه
#ولادت_امیرالمومنین_علیه_السلام
🆔️@zendegi_filsofaneh
🌹نصیحت حضرت علی علیه السلام🌹
🔸️لا تَکنْ مِمَّنْ یرْجُو الْاخِرَةَ بِغَیرِ عَمَلٍ (نهجالبلاغه، حکمت ۱۴۲)
🔺️از آن کسان مباش که امید به آخرت دارد اما میخواهد بدون عمل به آخرت برسد.
👈 مثل همه ما. ما میگوییم حبّ علی بن ابی طالب کافی است. تازه حبّ ما حبّ حقیقی نیست؛ اگر حبّ حقیقی بود عمل هم پشت سرش بود. میگوییم همین وابستگی ظاهری کافی است!
✔خیال میکنیم علی علیه السلام از کسانی است که احتیاج دارد، و اگر افرادی انتساب دروغین هم داشته باشند دیگر بسیار خوب، ما عجالتاً سیاهی لشکر میخواهیم، سیاهی لشکر هم کافی است!
🔘ما خیال میکنیم یک گریه دروغین بر امام حسین کافی است. ولی امیرالمؤمنین فرمود اینها دروغ است. اگر حبّ علی بن ابی طالب تو را به عمل کشاند، بدان حبّ تو صادق و راستین است. اگر گریه بر حسین بن علی تو را به سوی عمل کشاند، بدان که تو بر حسین بن علی گریه کردهای و گریه تو راستین است. اگر نه، فریب شیطان است.
📚استاد مطهری، آزادی معنوی، ص۱۲۳_۱۲۲
#متن_نوشت
#نصیحت_حضرت_علی_علیه_السلام
#حُبّ_حقیقی_و_راستین
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
میلاد باسعادت مولود کعبه و روز پدر بر شما همراهان محترم کانال زندگی فیلسوفانه مبارک🌺🌺🌺
#فتوکلیپ
#ولادت_مولود_کعبه
#روز_پدر
🆔️@zendegi_filsofaneh
🕯🖤🕯🖤🕯
🏴سالروز وفات اسوه ی صبر و استقامت، مظهر عطوفت و مهربانی، عقیله ی بنی هاشم حضرت زينب کبری سلام الله علیها تسلیت باد
#عکس_نوشت
#وفات_حضرت_زینب
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸جز زیبایی چیزی ندیدم🔸
▪️خداوند همه مهرهها را بهخوبی چیده است تا هرچه بیشتر این بازی زیبا و تماشائی باشد، انواع فرهنگها و زبانها و انواع اسمها و ایسم ها. جهان یک پازل است اگر آن را حل کردی آن را میبینی و میشناسی و محو زیبایی آن میشوی.
✔زینب کبری پازل را حل کرده بود و همه مهرهها را در جای خود دیده بود. مجموع صحنه زیباست. دیگران نتوانستهاند همه تکههای پازل را پیدا کنند و آنها را به هم بچسبانند تا همه پازل را باهم ببینند و زیبایی آن را درک کنند.
🔘دیگران میگویند از ظلم و شکنجه بدتر چیست؟ از کشتار بیرحمانه و محاصره و آب را بر انسانها بستن و از آب دادن به طفل چندماهه مضایقه کردن و گلوی او را با تیر پاره کردن بدتر چیست؟ زشتتر از این صحنه چیست؟ زینب کبری میگوید: همه این مسائل و مصائب را تحمل کردن و بر پاکی و طهارت ماندن زیباتر چیست؟ به ناپاک نه گفتن و بر این نه گفتن تا آخر ایستادن چه زیباست. «ما رَاَیْتُ اِلاّ جَمیلا»
💬آیت الله حائری شیرازی
#متن_نوشت
#مارَاَیْتُ_اِلاّجَمیلا
🆔️@zendegi_filsofaneh
عقيله بني هاشم.mp3
1.93M
🏴 روز پانزدهم ماه رجب 1442
▪️ عقیله بنی هاشم
✔آشنایی با سیره و سنت ذوات قدسی یعنی اهل بیت علیهم السلام، عقیله بنی هاشم و سایر ذوات مقدس علیهم السلام ، حلقه ارتباطی بین ما و قرآن کریم است
🔘آشنایی ما با قرآن هویت ما را تأمین میکند. ما اگر بخواهیم انسان زندگی کنیم، انسان بمیریم و انسان محشور بشویم تنها راه همین است و این ذوات قدسی علیهم السلام سر پل ارتباطی ما با قرآنند که انسان شدن را به ما یاد می دهند و ما باید از اینها یاد بگیریم و عمل کنیم
🎙آيت الله جوادی آملی
#پادکست
#راه_انسان_شدن
#آشنایی_با_سیره_اهل_بیت
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰بزرگ بانو🔰
💢زینب کبری یک زن است، یک زن بزرگ!
❓عظمتى که این زن بزرگ در چشم ملّتهاى اسلامى دارد از چیست؟
▪️نمیشود گفت بهخاطر این است که دختر علىّبنابیطالب است یا خواهر حسینبنعلى و حسنبنعلى (علیهم السّلام) است. نسبتها هرگز نمیتوانند یک چنین عظمتى را خلق کنند.
▪️ همهی ائمّهى ما، دخترهایى داشتند، مادرهایى داشتند، خواهرهایى داشتند.
❗️کو یک نفر مثل زینب کبری؟
✔️ ارزش و عظمت زینب کبری بهخاطر موضع و حرکت عظیم انسانى و اسلامى او بر اساس تکلیف الهى است.
⚫️ کار او
⚫️ تصمیم او
⚫️ نوع حرکت او، او را اینجور عظمت بخشید.
⬅️هر کس چنین کارى را بکند، ولو دختر امیرالمؤمنین علیه السّلام هم نباشد، عظمت پیدا میکند؛ بخش عمدهى این عظمت از اینجا است.
💬رهبر معظم انقلاب
#متن_نوشت
#بزرگ_بانو
#زینب_کبری
#حرکت_عظیم_انسانی
🆔️@zendegi_filsofaneh
💠 امتحان الهی
🔸️در سوره مبارکه «فجر» فرمود بعضیها مبتلا به سلامت و بعضی ها هم مبتلا به بیماری هستند؛ منتها اینها خیال می کنند که وقتی مریض شدند مبتلا هستند، دیگر نمی دانند که آن وقتی هم که سالم می باشند مبتلا هستند.(آیات۱۷_۱۵)
🔹️بعضی ها مبتلا به ثروت اند، مبتلا به مال اند و مبتلا به جوانی اند؛ بعضی مبتلا به پیری اند، مبتلا به بیماری اند و مبتلا به فقرند.
✔«مبتلا» یعنی ممتحَن، «ابتلاء» یعنی امتحان.
👈فرمود ما کسی را رایگان در این عالم چیزی نمی دهیم. هر چه می دهیم امتحان است و در برابرش مسئولیت است.
🔺️درباره هر دو گروه تعبیر به ابتلا کرده است؛
🔸️بعضی ها مبتلا به ثروت هستند، مبتلا به مال اند، مبتلا به قدرت اند.
ما کسی را اکرام نکردیم، «دار الکرامة» بهشت است. ما کسی را اهانت نکردیم، کسی را هم گرامی نداشتیم؛
✅البته طبع انسان را یک گوهر گرانبها آفریدیم: ﴿وَ لَقَدْ كَرَّمْنا بَنی آدَم﴾(اسراء/۷۰) ما این گوهر را ارزشمند خلق کردیم، حفظ آن به دست خودش است. هر حادثه تلخ یا شیرینی که رخ می دهد آزمون است
💬آیتالله جوادی آملی
#متن_نوشت
#ابتلا
#امتحان_الهی
#گوهر_گرانبها
🆔️@zendegi_filsofaneh