💠 عدل در حوزه مسلمین
🔹 عدالت تلفیقی از حق و تكلیف است. آن كس كه همه حقوق خود را ادا می كند ولی #منظلمانه به سر می برد، این عادل نیست؛ برای اینكه آزاد نیست و اگر آزاد بود عدالت را احساس می كرد: «مَنْ قَضَى حَقَّ مَنْ لَا یقْضِی حَقَّهُ فَقَدْ عَبَدَهُ».[1] پس ما هم موظفیم #حقوق_دیگران را تأدیه كنیم، هم مكلفیم كه #حقوق_خود را استیفا كنیم.
پذیرش ستم با عدل سازگار نیست و این معنا در هر سه حوزه محترم است؛ هم حوزه ای كه ما با مسلمان ها و همدینمان داریم هم در حوزه ای كه با موحّدان عالم داریم و هم در حوزه ای كه با بشرهای جهان اعم از ملحد و موحّد داریم؛ باید با آنها زندگی مسالمت آمیز و عادلانه داشته باشیم و اگر كسی در هر یكی از این سه حوزه بخواهد حق مسلم ما را ادا نكند، ما موظفیم قیام كنیم؛ ارشاد كنیم (اولاً)، امر به معروف و نهی از منكر كنیم (ثانیاً)، نشد با دست باز و زبان مسلط [برخورد كنیم].
🔹 وجود مبارك امیرمؤمنان (سلام الله علیه) درباره انصار فرمود اینها اسلام را پروراندند؛ نه [اینكه] تبلیغ كردند! نه [اینكه] تعلیم كردند! نه [اینكه] تحقیق كردند! تبلیغ اسلام یعنی سخنرانی خیلی سهل است و روان، چه اینكه رایج است. تعلیم اسلام درسگفتن و بحث كردن سهل است، چه اینكه فراوان است. تحقیق اسلام، پژوهش اسلامی، كتاب نوشتن، محققانه چیزی تألیف كردن این هم سهل است، چه اینكه فراوان است؛ اما #پرورش اسلام، #پیاده_كردن اسلام، جامعه را با اسلام #آشنا_كردن (آشنایی جامعه و اسلام)، اینها پرورش می خواهد [و] پرورش كار آسانی نیست! فرمود همان طوری كه بچه آهو را می پرورانند بزرگ می كنند انصار اسلام را پروراندند بزرگش كردند؛ اینها دست باز داشتند مبسوط بود، با #زبان_مسلط! زبان مسلط نه یعنی سخنرانی خوب، [بلكه یعنی] زبانی كه با سلطان حرف بزند ـ آن #برهان را می گویند سلطان ـ هم حرف خوب بزند، اگر گفتند سند این سخن چیست ماهرانه از قرآن و روایات و برهان عقلی سلطان اقامه كند! آن سخنرانی كه قدرت بر تسلیط برهانی ندارد زبانش شدید است و نه سدید، فرمود: ﴿ وَ قُولُوا قَولًا سَدیدًا﴾[2] نه «قولوا قولا شدیدا»! فرمود انصار در هنگام استدلال زبان مسلط داشتند، در هنگام مبارزه دست باز داشتند، اینها دین را پروراندند نه [اینكه] سخنرانی كردند، دیندار بودند، #دین_باور بودند [و] با #علم_و_عمل خودشان دین را در جامعه گسترش دادند، اینها اسلام را تربیت كردند «بِأَیدِیهِمُ السِّبَاطِ وَ أَلْسِنَتِهِمُ السِّلَاطِ»،[3] چنین چیزی می شود عدالت اجتماعی.
[1] . نهجالبلاغه، حكمت 164.
[2] . سوره احزاب، آیه70.
[3] . نهج البلاغه، حكمت 465.
#پرورش_اسلام
#علم_و_عمل
#تأدیه_حقوق_خود_و_دیگران
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی محرم
تاریخ: 1384/11/19
🆔 @a_javadiamoli_esra
هدایت شده از استاد مرتضی جوادی آملی
حجتالاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی در گفتوگو با ایکنا:
محمدرضا حکیمی عالِم اجتماع بود / اندیشههای حکیمی نادیده گرفته شد
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
هدایت شده از استاد مرتضی جوادی آملی
حجتالاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی در گفتوگو با ایکنا:
محمدرضا حکیمی عالِم اجتماع بود / اندیشههای حکیمی نادیده گرفته شد
استاد محمدرضا حکیمی عالم اجتماع بود، نه عالم کتاب و کتابخانه که خود را در فضای مسائل اعتباری، ذهنی و انتزاعی محبوس کند. ویژگی بارز ایشان این بود که همواره خود را در فضایی میدید که بتواند در جامعه مؤثر باشد و فقط شعار عدالتخواهی نمیداد، بلکه اصلاً سبک زندگیاش بر مبنای عدالت بود.
تمایزی که بهطور مشخص میتوان در اندیشه استاد محمدرضا حکیمی مشاهده کرد، عدالتخواهی، حقطلبی و اجرای عدالت و حق در کنار علم و دانش و آگاهی و معرفت اصیل، باور نسبت به منابع وحیانی، بهرهمندی از کتاب و سنت و همچنین اعتقاد و باور به حقیقت ولایت است که سرچشمه همه این اندیشهها را در کتاب حماسه غدیر ایشان میتوان مشاهده کرد.
بسیاری ایشان را بهعنوان اندیشمند، متفکر، عدالتخواه و صاحبنظر در علم و دانش میشناختند و معرفی کردند و پیام تسلیت دادند، ولی با وجود عدالتخواهی و قسططلبی که استاد محمدرضا حکیمی بارها در گفتار، نامهها و یادداشتی که به مناسبت جشنواره فارابی و تدفین پیکر شهدا داشت، کمتر به مسائل فکری ایشان توجه شده است.
متن کامل مصاحبه👇👇👇
https://b2n.ir/t30499
news.esra.ir
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 مفاتیح الحیات
#شماره93
#حفظ_تن_و_حرمت_اضرار_به_نفس
#عوامل_بیماری
#عوامل_غیر_مادی
🔸 به فرموده امام رضا (علیه السلام) هرگاه مردم گناه تازه ای مرتكب شوند كه در گذشته انجام نمی دادند، خدا آنان را به گرفتاری [و بیماری] تازه و بی سابقه مبتلا كند.[1]
[1] . كُلَّمَا أَحْدَثَ الْعِبَادُ مِنَ الذُّنُوبِ مَا لَمْ یكُونُوا یعْمَلُونَ أَحْدَثَ اللَّهُ لَهُمْ مِنَ الْبَلاءِ مَا لَمْ یكُونُوا یعْرِفُونَ (الكافی، ج2، ص275).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 112.
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 تصویری #ویژه_برنامه_محرم
#تسنیم_ولایت
▪️ موضوع: #غدیر_خونین_کربلا ــ جلسه 4
▪️ تاریخ: 1387/10/11
آپارات:
https://aparat.com/v/e5iDP
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 پیام تسلیت آیت الله العظمی جوادی آملی در پی درگذشت حاج محمدرضا حکیمی
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: حضرت #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی در پیامی درگذشت محقق ارجمند و اندیشمند فرهیخته جناب آقای #حاج_محمد_رضا_حکیمی را تسلیت گفتند.
متن پیام معظم له به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
إنّا لله و إنّا الیه راجعون
درگذشت محقّق ارجمند و اندیشمند فرهیخته جناب آقای #حاج_محمدر_ضا_حکیمی طاب ثراه، مایه تأسف شد.
این سانحه سنگین را به عموم علاقه مندان و بهره مندان از #مآثر_بیانی و #آثار_بنانی و به بازماندگان ایشان تسلیت عرض نموده و علوّ درجه و غفران الهی را برای این فقید سعید از خدای سبحان مسئلت داریم.
جوادی آملی
شهریور 1400
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
لزوم رابطه با ذات اقدس الهی.mp3
2.8M
💠 روز هفدهم ماه #محرم 1443
🔹 لزوم رابطه با ذات اقدس الهی
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 لزوم رابطه با ذات اقدس الهی
🔹 فرمود: ﴿وَ لَن یتِرَكُمْ أَعْمَالَكُمْ﴾؛[1] عمل شما به نتیجه می رسد، چون عمل کردید؛ وقتی عمل کردید ذات اقدس الهی یقیناً این عمل را حفظ می کند، حالا یا ده برابر یا بیش از ده برابر، این مربوط به #کیفیت_خلوص است ﴿مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها﴾[2] فرمود هیچ ممکن نیست ملّتی کاری بکند خدا این کار را به نتیجه نرساند! #شیطان چه کار می کند؟ شیطان می آید رابطه انسان را با این #مرکز_علم_و_عمل یعنی خدا قطع می کند: ﴿اسْتَحْوَذَ عَلَیهِمُ الشَّیطَانُ فَأَنسَاهُمْ ذِكْرَ اللَّهِ﴾.[3]
ــ از مواردی که آن قسمت صرفی عمل نشده برخلاف رایج این باید «إستَحاذَ» باشد نه «إستحوذ»، این «واو» که قبل آن «الف مفتوحه» است باید تبدیل به «الف» بشود، مثل «إستقالَ»، «إستحاذَ». ولی این به همان اصل «واو»ی خود محفوظ میشود، مثل «إستصوبَ»، «إستنوقَ»، اینها به همان اصلشان باقی اند؛ وگرنه قاعده اش این است که این «واو» که حرف علّه است و مسبوق به فتحه است تبدیل به «الف» بشود، مثل «إستقامَ»، «إستقالَ»، «إستعادَ» این طور است. اینجا باید «إستحاذ» میشد؛ اما ﴿اسْتَحْوَذَ﴾.
▫️ همین آیه نورانی را وجود مبارک #سید_الشهداء_سلام_الله_علیه در آخرین لحظه ای که از خیمه امام سجاد (سلام الله علیه) درآمده برای توضیح، حضرت سجاد عرض کرد که وضع شما با این قوم به کجا کشید؟ فرمود: ﴿اسْتَحْوَذَ عَلَیهِمُ الشَّیطَانُ فَأَنسَاهُمْ ذِكْرَ اللَّهِ﴾، آخرین باری که از خیمه امام سجاد بیرون می آمد این آیه را خواند، فرمود #شیطان بر اینها مسلط شد و #یاد_خدا را از اینها برد. ما از بس مسئله شیطان و اینها را گفتیم حالا برای ما عادی شد! وقتی انسان آن #پایگاه_اصلی خودش را رها بکند چیزی نمی بیند، همین ﴿زُینَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَ الْبَنِینَ وَ الْقَنَاطِیرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَیلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الأنْعَامِ وَ الْحَرْثِ﴾،[4] که در سوره مبارکه «آل عمران» گذشت. این #هسته_مرکزی_قدرت را که از دست بدهد، به زن و فرزند و مال تکیه می کند.
[1]. سوره محمد، آيه35.
[2]. سوره انعام، آيه160.
[3]. سوره مجادله، آيه19.
[4]. سوره آل عمران، آيه14.
#آخرین_ملاقات
#تسلط_شیطان
#یاد_خدا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه مجادله جلسه 19
تاریخ: 1396/11/28
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره94
#حفظ_تن_و_حرمت_اضرار_به_نفس
#عوامل_بیماری
#عوامل_غیر_مادی
🔸 امام صادق (علیه السلام) نیز فرمود: خدا پیامبری را برانگیخت و به او فرمود به قومت بگو: براستی هرگاه مردمی یا خانوادهای كه بر طاعت من بودند و در اثر آسیبی كه به آنان رسیده از عمل به آنچه محبوب من است تغییر روش دهند و به آنچه ناخوشایند من است روی آورند، خوشی های آنان را به ناخوشی ها [و بیماری] تغییر می دهم.[1] نيز فرمود: اثر كار زشت در انجام دهنده آن سريع تر از تأثير كارد در گوشت است. [2]
[1] . إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ بَعَثَ نَبِیاً مِنْ أَنْبِیائِهِ إِلَی قَوْمِهِ وَ أَوْحَی إِلَیهِ أَنْ قُلْ لِقَوْمِكَ إِنَّهُ لَیسَ مِنْ أَهْلِ قَرْیةٍ وَ لا أُنَاسٍ كَانُوا عَلَی طَاعَتِى فَأَصَابَهُمْ فِیهَا سَرَّاءُ فَتَحَوَّلُوا عَمَّا أُحِبُّ إِلَی مَا أَكْرَهُ إِلاَّ تَحَوَّلْتُ لَهُمْ عَمَّا یحِبُّونَ إِلَی مَا یكْرَهُونَ... (الكافی، ج2، ص268).
[2]. ... وَ إِنَّ عَمَلَ الشَّرِّ أَسْرَعُ فِى صَاحِبِهِ مِنَ السِّكِّينِ فِى اللَّحْمِ (المحاسن، ج1، ص25).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 112 و 113.
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 تصویری #ویژه_برنامه_محرم
#تسنیم_ولایت
▪️ موضوع: #غدیر_خونین_کربلا ــ جلسه 5
▪️ تاریخ: 1387/10/12
آپارات:
https://aparat.com/v/Ne0yt
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 #کلیپ_محرم
#شکوه_آزادگی
▪️ جلسه 11
#ایثار
▪️ تاریخ: 1385/11/04
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
🏴 ایثار
▪️ یك وقت كسی میخواهد شهری را اصلاح كند، آن با سخنرانی ها، با جلسات، با كتاب، با پرورش شاگرد مقدور اوست، اما اگر خواست #جهانی_را_اصلاح_كند و به مردم عالم بگوید شما یا مسلمان یا كافر هستید من به هر دوی شما درس می دهم، اگر مسلمان هستید #فرهنگ_شهادت را احیا كنید، اگر كافر هستید و مسئله شهادت، فرهنگ شهادت و بهشت را نشناختید، «هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة»[1] را احیا كنید؛ اگر كافری ذلیل نباش اگر مسلمانی شهید باش. این كه با تدریس حل نمی شود، با كتاب نوشتن حل نمی شود، این با خون خودش، بچه و اصحاب و انصارش محقق می شود، #ایثار_كل می خواهد.
[1]. اللهوف علی قتلی الطفوف، ترجمه فهری، ص97.
#شکوه_آزادگی11
#محرم
#سال1400
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
آپارات:
. https://aparat.com/v/I4kDm.
سخنرانی محرم
تاریخ: 1385/11/04
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 آه مظلوم
🔹 [امام علی (علیه السلام) فرمود:] «وَ اِحْذَرُوا مِنَ اَللَّهِ تَعَالَی مِنَ الادهانِ بِتَرْكِ القِیامِ»؛ شما در برابر ظلم ساکت نباشید، نه اهل #ادهان باشید نه اهل #ایهان، چون خودش فرمود در راه حق من نه اهل ادهان هستم، نه اهل ایهان. ادهان و ایهان؛ ادهان یعنی #روغن_مالی این همه قاچاق هایی که می شود برای این است که آنها در دین روغن مالی میکنند. فرمود اهل دُهن و روغن مالی و مصالحه و فاکتورسازی نباشید، وگرنه این همه قاچاق ها داخل کشور می آید! اهل ایهان هم یعنی وهن نباشد، در کارتان جدّی باشید. #مسامحه نکنید. در قرآن کریم فرمود که کفار مایل اند ﴿وَدُّوا لَوْ تُدْهِنُ فَیدْهِنُونَ﴾؛ بیگانه ها علاقهمندند که شما در امور #کشورداری_با_روغن_مالی کشور را اداره کنید تا خودشان هم با روغن مالی و اهل دُهن باشند. یک بیان رسمی خود حضرت امیر دارد که فرمود: «مَا عَلَی مِنْ قِتَالِ مَنْ خَالَفَ الْحَقَّ وَ خَابَطَ الْغَی مِنْ إِدْهَانٍ وَ لَا إِیهَان»؛[1] نه من اهل روغن مالی هستم نه اهل سُست کاری، این یک؛ در قرآن کریم ذات اقدس الهی به موسی و هارون (سلام الله علیهما) فرمود شما باید با فرعون مبارزه کنید، تنها داشتنِ اژدها کافی نیست، عصا اژدها می شود، بله می شود؛ معجزات دیگری هم هست، آن هم هست؛ اما ﴿وَ لا تَنِیا فی ذِكْری﴾؛ این ﴿تَنِیا﴾ یک نهی آن تثنیه است؛ اصل آن «وَنی» است، این مثال واوی و آخرش هم «یاء» است، «وَنی»؛ یعنی سُستی. فرمود: ﴿وَ لا تَنِیا فی ذِكْری﴾؛ در نام من، یاد من، دین من، به خودتان وَنی و سُستی راه ندهید، نگویید ما عصا داریم اژدها می شود، خودتان هم باید #جدی_باشید! کشور را با نیروهای نظامی نمی شود اداره کرد، با #عدل_و_عقل میشود اداره کرد. #یاد_خدا و نام خدا در #هر_قیام_و_قعودی، آن کشور را اداره می کند! فرمود: ﴿وَ لا تَنِیا فی ذِكْری﴾، در نام من و یاد من وَنی و سستی به خود راه ندهید.
🔹 اینجا هم وجود مبارک حضرت امیر این جمله را مرقوم فرمود، فرمود: «وَ اِحْذَرُوا مِنَ اَللَّهِ تَعَالَی مِنَ الادهانِ بِتَرْكِ القِیامِ بِالْحَقِّ فَإِنَّ دَعْوَةَ اَلْمَظْلُومِ لَیسَ لَهَا حِجَابٌ دُونَ اَللَّه»؛[2] اگر کسی مظلوم واقع شد و هیچ پناهی ندارد، کسی هم به هر جا نامه می نویسد جوابی نمی گیرد، او یک آه می کشد. بین #آه او و رسیدن به بارگاه ملکوتی خدا هیچ حجابی نیست، این دعا اثر دارد!
▫️ وجود مبارک امام باقر (سلام الله علیه) می فرماید پدرم امام سجاد (سلام الله علیه) آخرین وصیتی که به منِ امام پنجم می کرد این بود که فرمود پسرم! آخرین وصیتی که پدرم حسین بن علی (سلام الله علیهما) در #کربلا به من کرد این بود؛ یعنی آخرین وصیت سیدالشهداء به امام سجاد، همان آخرین وصیت امام سجاد به امام باقر است، فرمود پسرم! «إِیاكَ وَ ظُلْمَ مَنْ لَا یجِدُ عَلَیكَ نَاصِراً إِلَّا اللَّه»؛[3] فرمود ظلم همه جا حرام است، جزء گناهان کبیره است؛ اما آن ظلمی که مظلوم #هیچ_پناهی_جز_خدا ندارد، از او بترسید! چون او به هر حال #آه که می کشد خدا را می خواهد، غیر از خدا کسی دیگر را ندارد. فرمود بین #آه_مظلومی که هیچ پناهی ندارد، با بارگاه ملکوتی خدا هیچ حجابی نیست.
[1] . نهج البلاغة (للصبحی صالح)، خطبه24.
[2] . تمام نهج البلاغة، ج7، ص124.
[3]. الكافی(ط ـ الإسلامیة)، ج2، ص331.
#آغاز_هفته_دولت
#سستی_در_امور_دین_و_دنیا
#مدیریت_عادلانه_و_عاقلانه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1396/01/17
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 صلوات متقابل
🔹 در سوره مباركه «توبه» فرمود: ﴿خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّیهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَیهِمْ﴾ این یك #صلوات_متقابلی است كه بندگان نسبت به وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) صلوات می فرستند. از آن جهت كه نماز, #عمود_دین است[1] و بالاتر از نماز, مسئله اصلِ اعتقاد به #توحید است، اگر كسی معتقد به توحید بود، معتقد به #نبوت بود، معتقد به #ولایت و امامت بود، معتقد به #معاد بود و معتقد به اصول كلی بود این هم می تواند مشمول صلوات پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) باشد؛ این چنین نیست كه این به مسئله زکات اختصاص داشته باشد؛ حالا اگر كسی مجاهد در راه خدا بود او هم می تواند مشمول #صلوات باشد، ذكر آنجا به صورت تمثیل است نه به صورت تعیین, اینها یك صلوات و لطف متقابلی است بین #امت_و_امام_امت, امام در برابر پیغمبر نه, امامی كه شامل خود پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می شود؛ نظیر آنكه درباره حضرت ابراهیم خدای سبحان فرمود: ﴿إِنِّی جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَاماً﴾.[2]
🔹 اگر مؤمنین به همراه پیامبر در این امور شریك اند، ایذای آنها هم مثل #ایذای_پیغمبر است. یك وقت است كسی مؤمن را در اثر یك اختلاف مالی, اختلاف ملكی اهانتی می كند یا مثلاً ـ خدای ناكرده ـ بالاتر از اهانت مثلاً قتلی, آن یك حكم خاص دارد معصیت كبیره است؛ اما اگر مؤمن را لإیمانه كُشت، می شود ﴿مَن یقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِداً﴾[3] كه در بحث سوره مباركه «نساء» گذشت. خلود برای كفر است نه برای معصیتهای عادی؛ ولی درباره مؤمن اگر كسی مؤمن را لإیمانه بكشد نه برای اختلاف مِلكی خب این می شود كفر، این كیفرش #خلود_در_جهنم است. اگر كسی مؤمن را لإیمانه اهانت بكند مثل این است كه پیامبر را اهانت كرده، چون در حقیقت به دین اهانت كرده است؛ اما اگر نه, یك اختلاف مِلكی دارد اختلاف مالی دارد اهانتی كرده آن دیگر مشمول این آیه نیست. اینكه فرمود اگر كسی مؤمنی را آزار بكند یعنی لإیمانه اما اگر نه, این اختلاف مالی دارد اختلاف دارد معصیتی كرده اما آن معصیت طوری باشد كه در حدّ ایذای خدا باشد این مئونه لازم دارد، این تعلیق حكم بر وصف هم مشعر به علیت است؛ فرمود: ﴿إِنَّ الَّذِینَ یؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ﴾ حكمشان این است ﴿لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِی الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ﴾ لعن یعنی خدا اینها را از رحمت الهی دور می كند، رحمت هم در عالَم فقط دست خداست غیر خدا كه راحمی در كار نیست « هَلْ يَرْحَمُ الْمَخْلُوقَ اِلا الْخالِقُ ... وَهَلْ يَرْحَمُ الْفَقيرَ اِلا الْغَنِىُّ»[4] این است غیر خدا هم كه توان رحمت ندارد، پس این نیاز دارد و هیچ راحمی هم در عالَم برای او نیست ﴿وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَاباً مُّهِیناً﴾ این #عذاب_مهین هم قبلاً گذشت این عذاب روحی است غیر از آن عذاب جسمی و بدنی است كه در سوره «نساء» بیان شده ﴿كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُم بَدَّلْنَاهُمْ جُلُوداً غَیرَهَا لِیذُوقُوا الْعَذَابَ﴾[5] آن عذاب جسمی و بدنی است كه در سوره «نساء» مشخص شده، این عذاب روحی است كه او را رسوا می كند اهانت می كند تحقیر می كند این تحقیر شدن, مورد اهانت قرار گرفتن, منفور جامعه شدن اینها عذاب روحی است این شخص كه مؤمن را آزار كرده گرفتار #عذاب_روحی می شود.
[1] . الكافی, ج2, ص19, 7, ص52.
[2] . سوره بقره, آیه 124.
[3] . سوره نساء, آیه 93.
[4] . بحارالأنوار, ج91, ص110.
[5] . سوره نساء, آیه 56.
#حركت_كاروان_اسراي_كربلا_به_سوي_شام
#امام_و_امت
#رحمت_الهی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه احزاب آیه 25
تاریخ: 1392/02/28
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره95
#حفظ_تن_و_حرمت_اضرار_به_نفس
#عوامل_بیماری
#دارو_و_درمان
🔸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) مي فرمايد: چهار چيز از گنج هاي بهشتي اند: پنهان داشتن بيماري، پنهان داشتن درد... .[1]
اميرمؤمنان (علیه السلام) مي فرمايد: با دردت چندان که با تو راه آيد همراهي کن [تا زماني که تحمل پذير است به درمان مپرداز].[2]
[1] . أَرْبَعَةٌ مِنْ كُنُوزِ الْجَنَّةِ: ... كِتْمَانُ الْمَرَضِ (الدعوات، ص164)، أَرْبَعٌ مِنْ كُنُوزِ الْجَنَّةِ: ... كِتْمَانُ الْوَجَعِ (مستدرك الوسائل، ج2، ص67).
[2] . امْشِ بِدَائِكَ مَا مَشَي بِكَ (نهج البلاغة، حكمت 27).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 113.
🆔 @a_javadiamoli_esra