✅ چهار مرداد و غفلت از مناسبت مهم سالمرگ رضاشاه کبیر!
✍️ ایمان آزادی
🔻چهار مرداد روز مرگ #رضاشاه_کبیر است، یک مناسبت بسیار مهم در تاریخ معاصر ایران که متأسفانه دوست و دشمن آن را بایکوت یا از آن غفلت کردهاند. سال 1323، پادشاه بزرگ و مقتدر ایران در جنوبیترین نقاط قاره آفریقا مرد در حالیکه سه سال بود پسر 22 سالهاش، شاه مقتدر بعدی ایران شده بود. تاریخ ایران چنین مرگ حقارتباری را کمتر بهخود دیده است. و همینطور چونان پادشاهی ذلیلانهای که حتی اختیار بازگرداندن جنازه پدرش به ایران را نداشت و ارادهاش بر تحقق این امر، 7 سال زمان برد.
🔻 اهمیت زنده نگهداشتن این مناسبت، فقط در یادآوری این مرگ حقیرانه نیست. 4 مرداد به ما یادآوری میکند که اگر مراقب نباشیم رسانه میتواند چنین حقارتی را تطهیر کند و شخصیت نداشته چنین فردی را با برند «شاه کبیر ایران» ترمیم سازد. اینکه دشمنان مردم ایران با همه همتی که بر تطهیر پهلوی و اسطورهسازی از رضاماکسیم دارند انگیزهای برای یادآوری 4 مرداد نداشته باشند و ضریب دادن به سوژهای چون #کیمیا_علیزاده برایشان ارجح باشد طبیعی است، اما عبور سخاوتمندانه مخالفان رضاشاه از این مناسبت، بوی غفلت و انفعال میدهد.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ شنیدهها از بازنشستگی اجباری دکتر مسعود درخشان، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و یکی از حامیان نظریه اقتصاد مقاومتی در واپسین روزهای دولت دوازدهم حکایت میکنند.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
🔴 ایده «استاندار ویژه» یا مسئله «جامعه قوی»؟
👈 توییتهای مجتبی نامخواه در واکنش به ایده رییسجمهور منتخب برای تخصیص استاندار ویژه برای خوزستان
✍️ مجتبی نامخواه
🔻 استاندار ویژه؟ اختیار و قدرت ویژهای اگر هست، باید آن را به جامعه داد نه به دولت و دولتمردان.
از ایده سیاستزده که دولت کنونی، منشأ همه مشکلات خوزستان است برای دقایقی فاصله بگیریم: مسائل خوزستان محصول تجاوز سیاستهای توسعه «دولتها» به زیست جهان اجتماعی و محیط زیست طبیعی ماست.
🔻 دولتمردان البته در ایجاد وضع کنونی مقصرند اما این تجاوز بیش و پیش از آنکه محصول سوء رفتار کارگزاران باشد نتیجه بسط ید ساختاری نهاد دولت است. با ویژه کردن اختیارات استاندار و کارگزار ارشد دولت در خوزستان، تانکرها بیشتر میشوند اما مسئله حل میشود یا تشدید؟
🔻در کل باید تحلیلها و ایدههایی که در پی بسط قدرت اصحاب قدرت هستند بازنگری کلی کنیم. راهحل مسئله خوزستان، استاندار و اختیار ویژه و پاسخ دادن به اقتدارطلبی ذاتی ارباب دولت نیست. الهیات قدرت هم در ایجاد وضع کنونی مقصر است و ایران قوی بیش و پیش از هر چیز، #جامعه_قوی میخواهد. مسئله ما «جامعه» است.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ منتظر بودیم صداوسیما این کار را بکند اما بیبیسی انجامش داد!
👤 سید مجاهد
🔻 سالها همسایگی #ایران و #افغانستان سبب شده تا اتفاقات تلخ و شیرینی را در کنار هم تجربه کنیم، اما در یک دهه اخیر با گسترش فضای مجازی شاهد انتشار انبوه خبرهای ناخوشایند و یکطرفه هستیم که اتحاد دو ملت برادر را هدف گرفته، اتفاقات و خبرهایی که بعضا بابت توجیه یا جوابگویی به افکار عمومی بخشی از ارگانها درگیر و ساعتها مصاحبه و گزارش در #صداوسیما برایش کار میشود.
🔻 یکی از راهحلها برای کاهش تبعات اخبار منفی و صرفهجویی در وقت و هزینه اینست که در کنار هجوم اخبار ناخوشایند به اتفاقات زیبا و خبرهای خوب بین دو ملت ضریب داده شود. اینگونه میشود که #افکارعمومی در مقابل سیاهنماییها واکسینه میشود و هر مطلبی را نمیپذیرد.
🔻 در دو روز گذشته منتظر بودم تا گزارش یا گفتگوی زنده در #صداوسیما از تنها هوادار #غیرایرانی(افغانستانی) تیم ملی بسکتبال ایران در المپیکتوکیو کار شود. حرکتهایی که میتواند دو ملت مسلمان را بهم نزدیک کند و ضربهگیری باشد برای حوادث ناخوشایند احتمالی.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
🔴 ایده «استاندار ویژه» یا مسئله «جامعه قوی»؟ 👈 توییتهای مجتبی نامخواه در واکنش به ایده رییسجمهور
✅ خوزستان؛ «ماجرای یک تقلیل» و «حامیانی که خود بخشی از مشکلاند»!
👈 مسئله خوزستان از نگاه یک خبرنگار محلی در استانی دیگر! 👌
✍️ علی ملکی، سردبیر سابق ماسالنیوز
🔻 من درباره #خوزستان و ماجراهایش اطلاعات خاصی ندارم. مثل اغلب شماها. اما همینقدر میدانم که #تقلیل ماجرا به ارسال تانکر و آب معدنی، تقلیل ماجرا به شادی مردم از جاری شدن آب پشت سد، تقلیل ماجرا به جملات احساسیای همچون «حاجقاسم تو اگر بودی اینطور نبود و...» خودش بخشی از مشکل است!
🔻 حوالی سال 95 به بهانه ساخت سد لاستیکی در محدودهای خاص از رودخانه خالکایی #ماسال، روزانه دهها کامیون شن قاچاق میشد. برداشت وسیع و فاجعهبار شن در قسمتی از این محدوده، عرض رودخانه را به چیزی در حدود سهبرابر نقاط دیگر افزایش داده است. مستندات قاچاق را با وجود خطرات جانی تهیه کردیم. این وسط به خودروی خبرنگارمان حمله کردند، تهدید به مرگ کردند و...
تا مدتی تقریبا هیچکس هیچکاری نکرد. کسانی که حمایت کردند تعدادشان به انگشتان دست نمیرسید. حتی از میان ظاهرالصلاحهای ساکت، عدهای تلاش کردند که ما هم ساکت شویم. اما نشدیم و همان هدف کوتاهمدت، یعنی توقف آن قاچاق تاریخی بالاخره محقق شد.
🔻 همین محدودهی خاص از رودخانه بخاطر دستکاریهای متراکم و مکرر (احداث یک سیل بند، یک پل، یک جزیره مصنوعی، یک سدلاستیکی، محل دپوی زباله و...)، سالها بعد، تبدیل میشود به چالش زیستی، چالش امنیتی و چالش رسانهای مردم. آنوقت همین رفقایی که ما را نهی میکردند، هشتگ میزنند و استوری میگذارند، چندین گروه جهادی برای حل مشکلات بسیج میشوند. احتمالاً عدهای برای ساکنان حاشیه رودخانه که بیخانمان شدهاند پتو هدیه میآورند. سپاه مثل همیشه وارد کار میشود. دادستان نطق میکند، امام جمعه خطبه میخواند، فرماندار بازدید میکند و مردم چنان در فضای مجازی ابراز احساسات میکنند که انگار همهی مصیبتها یک شبه رخ داده است.
🔻 سال 95 میخواستند قسمتی از کوههای امامزاده شفیع را معدن شن کنند. دو رسانه محلی به همراه چند فعال مردمی موضوع را پیگیری کردند و همان شد که پیمانکار ماشینآلاتش را جمع کرد و رفت.
شهرداری زبالهها را در حاشیه رودخانه وسط شهر دپو میکرد. دو نفر فراخوان تجمع دادند، کلا ده نفر هم نیامدند اما موضوع جدی شد و شورای شهر مشکل را حل کرد.
مسئولی عالیمقام کلبهای غیرقانونی در ییلاقات ماسال تهیه و بازسازی کرده بود. یک خبرنگار جگر بهخرج داد رفت درست پای آن کلبه ایستاد و گفت چطور میشود که بومیان نمیتوانند بازسازی کنند اما این کلبه میتواند؟ منتظر بودیم بیایند او را ببرند، اتفاقی نیفتاد؛ جز آنکه مسئول عالیمقام برای حفظ آبرویش از خیر داشتن کلبه غیرقانونی گذشت.
🔻 همین اتفاقات همهجا در حال رخ دادن است و فعالان مردمی اغلب تنهایند و بیپشتوانه.
در همین خوزستان امثال #داود_مدرسیان، #محمدامین_غفاری و بسیار کسانی که نمیشناسیم، بارها به اتفاقات ریز و درشت اعتراض کردهاند و نهایتا دادگاه پشت دادگاه برای اثبات حرفهایشان. اما ما برایشان نه هشتگ به راه انداختیم و نه موج حمایتی خاصی صدایشان را تکرار کرد.
🔻وقتی میگوییم اغلب حرفها درباره خوزستان تقلیل ماجراست منظورمان دقیقاً همین است. زمانی که باید زبانمان و اندکی هم عقلمان را بهکار بیندازیم بیتوجهیم یا مشغول مراعات حال فلان ارگان و نهاد و شخص و سازمان. بعد که گند ماجرا درآمد همه میشویم معترضان حقبهجانب.
🔻 ما آنقدرها به سوپراستار نیاز نداریم، ما به #مردم نیاز داریم. مردم به معنای واقعی کلمه. مردمی که میاندیشند و زبان دارند، مردمی که فکرشان را نه فلان ماهواره استانداردسازی کرده و نه بهمان ارگان حاکمیتی. مردمی که به خودشان اجازه میدهند آزادانه فکر کنند و حرف بزنند و اقدام کنند و برای همه اینها هزینه بدهند. مردمی که بههنگام، #کنش و عمل دارند. نه جمعیتی که بیموقع، وقتی آب از سر همه گذشت فقط #واکنش دارند و عکسالعمل.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
⭕️ این کتاب را میخوانم! 🔹 محمدسرور رجایی، مؤلف افغانستانی کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون»؛ دربار
🔰 وضعیت جسمانی «محمدسرور رجایی»، نویسنده، شاعر، روزنامهنگار و مجاهد افغانستانی عزیز ما چندان مساعد نیست. دعای شما در این ایام عزیز میتواند عامل شفای ایشان و التیامبخش خانواده نگرانشان شود.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
🌀 مواجهه ما با طرح صیانت؛ مثل سلبریتیها!
👈 نکته جالب تهیهکننده سریال در حال پخش «وضعیت زرد» (با موضوع نقد سلبریتیها) درباره شیوه رایج مواجهه با طرح صیانت از فضای مجازی
👤 حامد بامروت نژاد
🔻 بعضی از این صفحات حزباللهی و بچهمذهبیها رو سر طرح صیانت که میبینی تعجب میکنی. انگار فرق اینا با پرویز پرستویی و سلبریتیها در «موضوع» بحث است، اونم بعضی وقتها. ولی در منش، رفتار، شیوه استدلال و برخورد و حتی کلیشهها، یک #هایکپی از سلبریتیها و غربزدهها هستند.
🔻 فارغ از خوب یا بد بودن و درست یا افتضاح بودن این طرح و چگونگی موضوع، چگونگی موضع ما هم مهم است. بابت طرحی که هنوز اصلاً کف جامعه مطرح نشده و تبیین نشده (چه بد که تا حالا اینها نشده) و تصویب هم نشده، اگر سریع ایران رو با کره شمالی مقایسه کنی نشون میده یه جای کارمون میلنگه.
ایراد اصلی ما به سلبریتیها و غربزده.ها خیلی وقتها «موضوع» بحث نیست، چگونگی بحث است، چگونگی برخورد و استدلال با مسائل است نه خود مسائل.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
🔰 وضعیت جسمانی «محمدسرور رجایی»، نویسنده، شاعر، روزنامهنگار و مجاهد افغانستانی عزیز ما چندان مساعد
💠◾️ محمدسرور رجایی، راوی خونشریکی مردم ایران و افغانستان
👈 برشهایی از سخنان مجاهد فقید، محمدسرور رجایی در نشست فیلمسازان سینمای انقلاب (شهریور۹۳)
📌 موقع نشر مطلب، سنگینی داغ فقدان رجایی عزیز بر گردهمان افتاد. انا لله و انا الیه راجعون. ایشان در تنگهای ایستاده بود که کسی بهاندازه او اهمیتش را نمیدانست.
🔻 تعجب مردم یعنی رسانهها متهمند!
در دفاع مقدس، شهدایی از کشورهای مختلف مثل فرانسه، افغانستان، سوریه و... حضور داشتند، اما مردم از وجود شهدای خارجی در دفاع مقدس تعجب میکنند. این تعجب، انگشت اتهام را به سوی رسانهها دراز میکند که در این مورد کاری نکردهاند.
🔻 جرم: خمینیست بودن
درست است که قیام مردم افغانستان علیه کمونیستها چند ماه زودتر از انقلاب ایران به نتیجه رسید اما همان زمان این قیام از امام خمینی (ره) تأثیر میگرفت. مردم قندهار با شعار «مذهب ما حنفیست، رهبر ما خمینیست» دست به قیام زدند.
در سال 57، کمونیستها ۵هزار افغانستانی را در زندان پلچرخی اعدام کردند. سال گذشته پرونده این شهدا پیدا شد که در آن اعدامشدهها به سه چیز متهم بودند، یک دسته به شرورت، دسته دیگر به ارتباط با اخوان مصر. جرم دسته سوم که «خمینیست» نامیده شده بودند تأثیرپذیری از امام خمینی (ره) بود. جالب این بود که در بین شهدای دسته سوم حتی دانشآموزان دبیرستانی هم وجود داشت.
🔻 عکس و کاستهایی که سوغاتی شد!
در زمان اوج تشکیلات جهاد اسلامی افغانستان، با ارزشترین سوغات فرهنگی از ایران برای مجاهدان، عکس حضرت امام و ترانههای انقلابی افرادی مثل آهنگران بود. من از خیلی از افغانستانیها پرسیدهام که چرا در جنگ ایران شرکت کردید؟ تنها جواب آنها این بود که به خاطر ارادتی که به حضرت امام (ره) داشتیم.
🔻 ۲هزار شهید!
در زمان اختناق کمونیستها، مردم افغانستان به ایران مهاجرت کردند تا دینشان را حفظ کنند. آن زمان کسی نمیدانست اولین شهید افغانستانی کی به جبهه رفت اما الان میدانیم که ملت افغانستان برای دفاع از اعتقادات ایرانیها بیشتر از 2000 شهید دادهاند. رزمندگان ایرانی هم در سال 58 از مجاهدان افغانستان حمایت کردند و چندین شهید دادند. در بین ۵هزار شهید زندان پلچرخه پنج، شش نفر ایرانی بودند. شهید احمدرضا سعیدی در بهسود، احسان پارسی در نیمروز و ابوالفضل کربلایی پوریزدی در هرات شهید شدند و محسن رضایی نیز همراه چند مجاهد افغان در زندان به شهادت رسیده است.
🔻 اشعار افغانستانی، راوی حماسه ایرانی
در امامزاده عبدالله روستای داودآباد ورامین گلزار شهدایی وجود دارد که 25 یا 26 شهید بیشتر ندارد، این گلزار با دو شهید افغانستانی میتواند نماد وحدت اعتقادی ایران، پاکستان و افغانستان باشد. روی مزار یک شهید ایرانی این گلزار شعری از شاعر افغان بلخی حک شده است، بر مزار یک شهید دیگر ایرانی شعر معروف علامه اقبال پاکستانی نوشته شده است که «ما زنده به آنیم که آرام نگیریم، موجیم که آسودگی ما عدم ماست». روی سنگ مزار شهید عبدالرحیم جمشیدی - شهید افغانی- نیز سرودهای از یک شاعر ایرانی حک شده است.
🔻 توصیه به مردم ایران
در بهشت زهرا دنبال شهدای افغانستانی میگشتم، روی مزاری اسم «خانمحمد احمدی» نوشته بود، اما نه قیافه شهید به افغانستان میخورد و نه نماد دیگری وجود داشت. میدانستم ایرانیها اسم «خانمحمد» را انتخاب نمیکنند، روی تکه کاغذی از خانواده شهید تقاضا کردم با من تماس بگیرند. کاغذ را در جعبه آینه مزار گذاشتم. 7، 8 ماه بعد، جوانی با لهجه غلیظ تهرانی تماس گرفت و گفت: شهید احمدی دایی من است. پرسیدم ایرانی هستند یا افغانستانی؟ گفت: افغانستان. من بعد از آشنایی با خانواده این شهید علاوه بر اینکه 45 قطعه عکس از این شهید پیدا کردم بلکه یک کلیپ چهار دقیقهای از مصاحبه خبرنگار صدا و سیما با این شهید به دستم رسید که خبرنگار می.پرسد چه توصیهای به کسانی که به جبهه نیامدند داری؟ شهید جواب میدهد: من کوچکتر از آن هستم که به مردم ایران توصیهای داشته باشم، ولی خواهشم از مردم دیندار ایران این است که همانطوری که ما به خط مقدم آمدیم تا بجنگیم آنها نیز در پشت جبهه بجنگند و اقتصاد کشور را درست کنند.
🔻 مشکلگشاییِ بدون مرز
همانطور که مردم بهسود در افغانستان می گویند مزار شهید احمدرضا سعیدی کرامت دارد و بیماران ما را شفا می دهد در شهر سه هزار نفری بجستان خراسان جنوبی نیز اهالی معتقدند مزار شهید افغانستانی آرمیده در این شهر مشکل گشای مردم است.
🔻 بالاتر از زبان مشترک
درست است که ما زبان و ایمان مشترک داریم، اما این دو به قدری تکرار شده که ارزششان را از دست دادهاند، امروز این شهدای مشترک و خونشریکی میتواند عامل بسیار مؤثری در تقریب دو ملت باشد. خون شهید اقبال حیدری در سنگر جبهه با خون شهید زابد شجاع همدانی به هم وصل شدهاند.
🔆 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
💠◾️ محمدسرور رجایی، راوی خونشریکی مردم ایران و افغانستان 👈 برشهایی از سخنان مجاهد فقید، محمدسرور
21.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅🎥 فیلم: تاریخچه دغدغه اصلی محمدسرور رجایی از زبان خودش
👈 برای کسانی که شخصیت بیقرار زندهیاد محمدسرور رجایی را چندان نمیشناختند این توضیحات 5 دقیقهای که خودش بلافاصله پس از اولین چاپ کتاب مهم «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» در حسینیه هنر ذکر میکند اطلاعات خوبی است.
- شکلگیری دغدغه تدوین تاریخ شفاهی خونشریکی ایران و افغانستان از سال 1361
- سال ۸۳ با وحید جلیلی آشنا شدم
- تولید این کتاب 10 سال زمان برد
- به برخی هشتماه التماس کردم، به برخی تند شدم تا خاطراتشان را بگویند
- بهم گفتند این کار را شروع نکن، جواب دادم حداکثر از ایران اخراجم میکنند دیگر
- این کتاب اولین است اما امیدوارم سبب بهحرف آمدن رزمندگان افغانستانی دفاع مقدس شود
- خاطرات رزمندگان، مربوط به خودشان نیست، تاریخ دو کشور است و به دو ملت تعلق دارد
🔆 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
✅🎥 فیلم: تاریخچه دغدغه اصلی محمدسرور رجایی از زبان خودش 👈 برای کسانی که شخصیت بیقرار زندهیاد محمد
✅ سانسور و مصادره هنرمند انقلابی در خبرگزاری فارس!
🔻 ما اینقدر بیغیرتیم که یک خبرگزاری وابسته به نهاد انقلابی بهخودش اجازه میدهد اینطور هویت انقلابی محمدسرور رجایی را سانسور کند؟
ریزبهریز، کلمهبهکلمه و کتاببهکتاب طوری معرفی شده که مبادا چیزی از نام امام خمینی (ره)، دفاع مقدس، خونشریکی، شهدای ایرانی جنگ افغانستان و شهدای افغانستانی جنگ ایران و... درز کند.
انگار «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» دفتری از اشعار پارسی است و نه کتاب خاطرات رزمندگان افغانستانی دفاع مقدس.
احمدرضا سعیدی را بیبیسی بیشرف هم بود لااقل مینوشت کشته شدهی جنگ.
ما فکر میکردیم باید مراقب روشنفکرها و ضدانقلاب باشیم که هنرمندان انقلابی را مصادره نکنند. با انقلاب داری چه میکنی خبرگزاری انقلاب؟!
#ایمان_آزادی
🔆 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
✅🎥 فیلم: تاریخچه دغدغه اصلی محمدسرور رجایی از زبان خودش 👈 برای کسانی که شخصیت بیقرار زندهیاد محمد
🔰 پیکر آوینی افغانستان، در جوار مزار شهید سید مرتضی آوینی آرام میگیرد.
#محمدسرور_رجایی
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
✅ سانسور و مصادره هنرمند انقلابی در خبرگزاری فارس! 🔻 ما اینقدر بیغیرتیم که یک خبرگزاری وابسته به
🔰 بیبیسی فارسی بهگرد پای گروه کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس نرسید و نتوانست هویت انقلابی رجایی را سانسور کند!
🔻 کانال بیبیسی فارسی در خبری پیرامون درگذشت #محمدسرور_رجایی، نتوانست هویت انقلابی او را انکار کند و به ارتباط کتابهای او با شهدای امت (شهدایی که در راه دفاع از کشوری متفاوت از وطن جغرافیایی خود به شهادت رسیدهاند) اشاره کرد. بیبیسی که عموما از کوچکترین روزنهای برای ایجاد حس تقابل بین هنرمندان و جمهوری اسلامی نمیگذرد همچنین اعتراف کرد که رجایی یک کتاب خود را به رهبر انقلاب تقدیم کرده است.
🔻 پیش از این، صفحه «کتاب و ادبیات» خبرگزاری فارس، محمدسرور رجایی را صرفاً یک شاعر پارسیزبان نامیده و ضمن سانسور تمام مشخصات انقلابی او، حتی عنوان «شهید» را از نام احمدرضا سعیدی (یکی از سوژههای اصلی مرحوم رجایی) حذف کرده بود.
🔻 آینه: خبر بیبیسی طبیعی است. محمدسرور رجایی، خودش، قصه زندگیاش، مواضعش و کتابهایش، همه تجسم غیرایرانی انقلاب اسلامی است. با این حال، چگونه خبرگزاری فارس توانست چنان تصویر فرهنگی اخته و ژیگولی از او بسازد باید خود پاسخ بگوید.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57