✅ یادداشت علی دارابی درباره گردنبند علی دایی؛ مضحکتر از آنچه گفته شد!
🔻 خبرگزاری تسنیم به بهانه انتشار کتاب «عبور از سینمای سانسور»، با وحید جلیلی مؤلف کتاب گفتوگو کرده است. جلیلی در این گفتوگوی صریح، مهمترین عامل مشکلات فرهنگی کشور را باندی بودن آن دانسته است؛ به نحوی که ۳۰ سال است مدیریت کلان فرهنگی کشور از دست ۱۰، ۲۰ چهره محدود خارج نشده است.
🔻 وی در ادامه حضور طولانیمدت علی دارابی در مدیریت رسانه ملی را نمونهای از باندی بودن مدیریت فرهنگی کشور معرفی میکند و مخاطبان را به یادداشت دارابی پس از به سرقت رفتن گردنبند علی دایی ارجاع میدهد:
«رئیس معاونت استانهای سازمان صداوسیما کیست؟ یکی از اعضای آن باندی است که 30 سال است حاکم است، آقای دارابی. کافی است که یادداشت ایشان را درباره زنجیر طلای علی دایی بخوانید تا بدانید چه فاجعهای در مدیریت فرهنگی کشور ما حاکم است. این گونه متوجه میشویم که سطح دغدغه این آدم چیست که اگر در سال 5 تا یادداشت بنویسد یکی از آنها گم شدن زنجیر طلای علی دایی است، آن هم با چه سوز و گدازی. خب، وقتی چنین فردی ژنرال جنگ نرم شماست، انتظار دارید شکست نخورید؟»
🔻 شاید تصور اولیه این باشد که تعابیر جلیلی درباره این یادداشت با غلظتهای ژورنالیستی همراه است اما مراجعه به اصل یادداشت نشان میدهد میشد توصیفات نامحترمانهتری برایش بهکار برد. احتمالا مشاهده این نامه، شما را ترغیب میکند یکبار متن کامل بخش اول گفتوگوی تسنیم با وحید جلیلی و سپس کتاب جدیدش را بخوانید.
🔆 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ بازی رومیزی درباره شهدای علم؛ بهزودی!
🔻 علی نوفرستی از سازندگان بازی کارآفر، در صفحه شخصی خود اعلام کرد در حال نهایی سازی یک بازی رومیزی با موضوع شهدای علمی کشور است.
🔻 ایده تولید این بازی در پی واقعه شهادت محسن فخریزاده دانشمند و مدیر هستهای کشور شکل گرفته است.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ واکنش گرافیکی خلاقانه به حضور ایران در جمع شش کشور تولید کننده #واکسن_کرونا 👌
📌 زندهباد هنر حساس به زمان و مکان، و شاد باد روح حسین احمدیسخا، آغازگر گرافیکهای «ما میتوانیم»
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
✅ بازی رومیزی درباره شهدای علم؛ بهزودی! 🔻 علی نوفرستی از سازندگان بازی کارآفر، در صفحه شخصی خود اع
✅ خوبی #بازی_رومیزی_شهدای_علمی فقط موضوعش نیست، #موضعش هم هست. در عصر هجوم بازیهای موبایلی به #جمع خانواده، انتخاب قالب رومیزی که خانواده را ساعتی دور یک میز جمع میکند انتخاب دقیقی است.
منتظرش میمانیم.
✍ ایمان آزادی
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ پیشنهاد عقبنشینی از سازوکارهای سعید جلیلی شدن!
👈 درباره پیشنهاد تأسیس حزب سراسری به دکتر سعید جلیلی
✍ سید رسول منفرد
🔻 کاریترین ضربات دشمن علیه ما در سالهای اخیر، طراحیهای از نوع قدرت نرم بود.
موفقترین تجربههای گفتمانسازی جبهه خودی و مواردی مثل مجله راه نیز دقیقاً از همان جنس بود. هزاران نفر در شهرستانها و روستاها بیآنکه کوچکترین ارتباط تشکیلاتی ظاهری داشته باشند «جهت تداوم حرکتها، خصوصاً در شهرهای کوچک» به میدان آمده بودند.
🔻 برادر بسیار عزیزی که در سابقه فعالیتهای فرهنگی خودشان شدیداً رویکرد نهضتی دارند به سعید جلیلی پیشنهاد تأسیس حزب داده است.
دکتر جلیلی که از سازوکارهایش قابل تفکیک نیست. مزیتهایش دقیقا محصول سازوکارهایش هستند. او به پیشروی در سازوکارهایش نیاز دارد نه عقبنشینی از آنها. مثلاً نیاز است مجله راه سیاست را تمهید کند اما اینکه عقبنشینی کند و برود سمت تقلید از سازوکارهای رایج، حداقل برای حقیر قابل فهم نیست.
🔻 دغدغه فراگیرسازی دولت سایه خیلی بهجاست اما پیشنهاداتی مثل تأسیس حزب سراسری - که برای مباحثه و محک تئوریک دولت سایه خوباند - اگر جمعبندی نشوند موجب تشکیک و تردید در گفتمان و کاری که در سطوح عالی فقط یکنفر پیگیرش هست میشود. بنابراین کاش رفقا و بزرگترها هم ورود کنند و کمک کنند به جمعبندی.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ گزیده رباعیات «میلاد عرفانپور» در «شمعدانیها» منتشر میشود. این کتاب شامل ۱۷۷ رباعی مربوط به سالهای ۸۳ تا ۹۹ است.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ غربزدهها با اعتمادبهنفس برای دوسالگی صفحه اینستاگرام خود جشن مفصل میگیرند و کیک میبرند، اما ما از صدهزارتایی شدن صفحه یک کار تمیز هنریرسانهای با سخاوتمندی و بیاعتنایی میگذریم.
#دیبیسی_فارسی
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ هم استاندار
(که بهخاطر نبودن در قاب دوربین، کودکانه جیغ میکشد و فحاشی میکند)
و هم صداوسیما
(که بحران کرونا در سیستانوبلوچستان را دو هفته نادیده گرفته و توهین به همکارش را ظرف یکساعت ترند میکند)
هر دو مشکل #فرهنگ_سیاسی دارند.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
25.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💎 صدای صریح اهل سنت فلسطین که خیلیها نمیخواهند به مردم ایران برسد!
🔻 سخنان مهم شهید نزار بنات منتقد حکومت خودگردان فلسطین را بشنوید که درباره ایران، حاج قاسم، محور مقاومت و هلال شیعی میگوید.
🔻 #نزار_بنات مدتی قبل، پس از دستگیری توسط حکومت خودگردان، در حین انتقال به بازداشتگاه به شهادت رسید. شهادت وی موجی از نفرت و اعتراض در بین مردم فلسطین به همراه داشت.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
آینه | فرهنگ و مردم
💎 صدای صریح اهل سنت فلسطین که خیلیها نمیخواهند به مردم ایران برسد! 🔻 سخنان مهم شهید نزار بنات منت
✅ روایت فلسطین در رسانهها آنقدر نحیف و مخدوش است که چهرهای مثل شهید نزار بنات هم ناشناخته میماند. ببینید علت بههم ریختگی سرباز روحالله رضوی از فعالترین چهرههای رسانهای در حوزه جهان اسلام را.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ منتقدان جشن پیروزی انتخابات در سمنان خوارجیاند!
🔻 در پی انتقادات گسترده نسبت به برگزاری جشنی با عنوان پیروزی انتخابات ریاستجمهوری در سمنان و اهدای کارت هدیه به مهمانان، محمود قدرتی یکی از برگزارکنندگان جشن مذکور، منتقدان را دارای تفکر خوارجی نامید که قرآن ناطق را نادیده میگیرند!
🔻 خبرها از برگزاری مراسمات مشابه بدون منابع مالی مشخص در غالب مراکز استانها حکایت میکنند. درعین حال، برخی از اعضای ستادهای رییسجمهور منتخب، از حضور در این جشنها خودداری کردهاند.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57
✅ «نقد سلاممحور قرآنی» در برابر «نقد عیبجوی اومانیستی»
یا
توصیههای قرآنی به منتقدان هنری
👈 برشی از مقدمه خواندنی استاد نعمتالله سعیدی در کتاب «ده قاب، ده قهرمان»
🔻 قبل از هرچیز بهتر است یادآور شویم که مجموعه یادداشتهای این کتاب را نمیتوان همان #نقد_فیلم مرسوم دانست. قرآن کریم در اوصاف بهشت اولیا میفرماید: «لا یسمعون فیها لغوا و لا تأثیما». در آن بهشت، نه حرفهای لغو و بیهودهای میشنوند و نه بر یکدیگر خردهای میگیرند و گناهی میبندند. (واقعه، ۲۵). اگر دقت کنیم اینجا قرآن کریم دارد بهشت «سابقون» را توصیف میکند. بهشت کسانی در حد پیامبران و اولیاء. آنوقت یکی از ویژگیهای این بهشت این است که اهل آن حرفهای لغو و بیهوده نمیشنوند و ایراد نمیگیرند! قطعاً نشنیدن حرفهای لغو خوب است. اما چنین مطلبی مگر چقدر اهمیت دارد که قرآن کریم آن را یکی از مهمترین ویژگیهای بهشت (و در کنار انواع و اقسام نعمات و مواهب دیگر از نهرهای شیر و عسل گرفته تا خانههایی به بزرگی یک شهر و...) یاد میکند؟! آن هم بالاترین درجات و طبقات بهشت!
🔻 سپس بیشتر توضیح میدهد که، مگر سلام و سلام. واقعاً چطور میتوان متوجه شد که چرا حرفهای بیهوده نشنیدن اینقدر مهم است؟! و در ادامه عجیبتر است! میفرماید «الا قیلا سلاما سلاما». سلام و فقط سلام. انگار حرف دیگری غیر از سلام لغو بیهوده است! یا باید بگوییم در همین «سلام» عالمی از حرف است، عالمی که اهل چنین بهشتی میتوانند تا ابد در همین محدوده «سلام» گفتوگو کنند. یا باید بگوییم که غیر از سلام و عرض ادب و ارادت و محبت نسبت به یکدیگر حرف دیگری نمیزنند و نمیشنوند. یا شاید هر دو! این یعنی اگر حرفی لغو نباشد باید زیرمجموعه «سلام» باشد. (سلام یکی از مهمترین اسمای الهی است. اسمی که تمام کائنات و جهان آفرینش ذیل آن و به واسطه آن موجودیت یافته است. این یعنی کل آفرینش یک سلام الهی است. بگذریم...)
🔻 اهل چنین بهشتی حرفهای لغو نمیشنوند، درست، اما آن «تأثیما» دقیقا یعنی چه؟ ... «تأثیما» را اکثر مترجمین خردهگیری و مفاهیمی از این دست ترجمه کردهاند. اما به نظرم اصل معنای این کلمه، در اینجا، اشاره به ذات همین تفکر و ادبیات انتقادی اومانیستی دارد. اجمالاً میدانیم که تفکر مدرن غربی را بعد از کانت و امثالهم «تفکر انتقادی» نام گذاشتهاند. انگار که این تمدن بر اساس همین «تاثیما» شکل گرفته است! یعنی خردهگیری! چیزی که لابد هم شنیدنش گناه محسوب میشود و هم گفتنش.
تفکر انتقادی در معنای اومانیستی و در حداقل ۵۰ درصد موارد، یعنی عیبجویی و عیببینی. اما نقد در همان زبان مرسوم فارسی، یعنی تعیین کردن عیار و میزان طلای مثلاً یک النگو. (اینجا هدف نقد تعیین مقدار طلاست، نه ناخالصی و عیب و ایرادش).
🔻 بارها در مطالب مختلف عرض کردهام که ریشههای اصلی تفکر انتقادی به «ناشکری» و ناسپاسی بشر معاصر باز میگردد. قرآن کریم میفرماید «قلیل من عبادی الشکور». بندگان اندکی شاکر و شکرگزار هستند. اگر به قول نیچه و امثالهم مدرنیته و اومانیسم را عصیان و انکار بشریت بر علیه آسمان بدانیم معلوم است که جنس تفکر چنین انسانی محدود به تفکر انتقادی خواهد بود. تفکر انتقادی به زبان ساده یعنی اینکه، هیچ حقیقتی وجود ندارد. همه.چیز نسبی است. پس متفکر واقعی نیز کارش حقیقتگویی نیست بلکه نقد حرفهای هر کسی است که ادعای حقانیت دارد. چنین متفکری منتظر میماند که دیگران حرفی بزنند و او ایرادهایش را بگیرد! منتظر میماند که هرکس هر ادعایی کرد ردش کند. پس با این تعریف کار متفکر واقعی فقط عیب پیدا کردن از رفتار و عقاید و حرفهای دیگران است. (تفکر تبدیل به عیبجویی و «تأثیما» شده است.) اگر مثبتتر نگاه کنیم کار او عیبجویی برای رفع ایراد است. البته انکار نمیشود کرد که این جنبه دوم درست است. کار تفکر انتقاد است و کار منتقد تلاش در راستای مقدمات رفع ایراد. اما نه صرف انتقاد چیزی را اصلاح میکند و نه تفکر فقط در انتقاد خلاصه میشود. اجمالاً پس مجموعه پیش رو را نقد به معنای مرسوم خودش (چیزی که امروز مرسوم است) نمیتوان به شمار آورد.
🔅 آینه | فرهنگ و مردم
🆔 Eitaa.com/aayneh57